marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
7,6 ur
V pripravljenosti:
400 ur
Tip baterije:
Li-Ion, BP-3L (1300 mAh)
Dimenzije:
119 x 62,4 x 12,5 mm
Teža:
126 g

Tip zaslona:
3,7 palčni, ločljivost 480 x 800 pik, kapacitivni zaslon na dotik

Notranji pomnilnik:
8GB
Stopnja sevanja SAR:
1.30 W/kg
Operacijski sistem:
Windows Phone OS
Za

Odzivnost operacijskega sistema

Proti

Pomnilnika ni mogoče razširiti
Prenos slik s telefona le preko Zune-a

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Nov začetek

Nokia Lumia 710


Nokia Lumia 710

02.05.2012
Objavil: Aleš Poljak

Lumia 710 je za modelom Lumia 800 drugi mobilnik, ki ga je Nokia izdelala v navezi z Microsoftom in prav ta mobilnik ima pred seboj pomembno nalogo. Prepričati mora namreč kupca, ki želi mobilnik srednjega cenovnega razreda. Osvaja torej segment trga z največ potencialnimi kupci. Če iščete mobilnik za katerega ne bo potrebno odšteti večino plače, si le preberite nadaljevanje testa …ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 5 Mpix
Povečava: -/ni podatka
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled, tipkovnica in zaslon
Lumia 710 je na voljo v različnih barvnih kombinacijah. Sprednja stran je lahko črna ali bela, zadnja stran oziroma pokrovčki mobilnika pa so na voljo v rdeči, modri, črni in beli barvi. Na testu smo imeli kompletno belo barvno kombinacijo. Ta deluje malce dolgočasno in mene osebno ne prepriča. Mogoče bolj ustreza nežnejšemu spolu. Ohišje kot celoto moram pohvaliti, ker deluje zelo čvrsto in brez kakršnega koli škripanja. Na sprednji strani mobilnika je 3,7 palčni kapacitivni TFT zaslon z ločljivostjo 480 x 800 pik. Pod zaslonom so tri funkcijske tipke; nazaj, meni in iskanje. Tipke so dokaj trde in jih je potrebno kar odločno pritisniti. Enako velja za tipke na boku mobilnika, ki so za uravnavanje glasnosti in za zajem fotografije ali video posnetka. Menim, da so tipke malenkost preveč vdrte v ohišje mobilnika in jih je zato malce težje pritisniti. Na vrhu aparata je še tipka za vklop in menjanje profilov mobilnika, stereo vtič za slušlke ter micro USB priključek za polnenje mobilnika z el. energijo in vsebinami (žal le preko Zune-a). Na hrbtni strani mobilnika ni nekih posebnosti, tam je 5MP kamera z bliskavico ter spodaj zvočnik. Pokrovček na hrbtni strani je pritrjen čvrsto, a se ga enostavno odstrani, tako da lahko dostopimo do baterije in microsim kartice. Tukaj pa nekaj manjka, kaj ne? Nisem omenil, razširitvene pomnilniške kartice. Žal Lumia 710 nima reže za pomnilniško kartico, s katero bi lahko razširili pomnilnik mobilnika.
Zaslon ni nič posebnega, saj ima za te čase kar ''standardno'' ločljivost (WVGA – 480 x 800 pik). Odzivnost zaslona na dotik je odlična, saj kapacitivni zaslon z odličnim procesorjem mobilnika dobro sodeluje in skoraj ni trenutka, ko bi nastal zamik med pritiskom in interakcijo na zaslonu.
Lumia nima fizične tipkovnice in je tudi ne potrebuje, ker je zaslonska tipkovnica odlično odmerjena in je pisanje v pokončnem in ležečem položaju mobilnika hitro in enostavno.

Začetni zaslon
Za vse zveste uporabnike Nokij bo začetni zaslon manjši šok, saj od tu naprej krmilo prevzema Microsoft in operacijski sistem Windows phone. Na začetnem zaslonu uporabnika pričakajo animirani kvadratki, ki delujejo kot bližnjice do aplikacij in kontaktov. Te kvadratke lahko popolnoma poljubno razvrščamo in dodajamo iz glavnega menija. V glavni meni, kjer imamo vse nameščene aplikacije pa pridemo tako, da po zaslonu potegnemo v levo. Tam nas po abecednem vrstnem redu čakajo vse nameščene aplikacije na mobilniku. Ikonice telefona, sporočil, imenika in tržnice z aplikacijami pa kažejo še število dogodkov, ki smo jih zamudili.

Operacijski sistem
Windows Phone je prava revolucija, saj deluje izredno tekoče in se na njega prav hitro navadimo. Struktura menijev je narejena tako, da če so podkategorije v določenem meniju ali aplikaciji do teh enostavno dostopamo tako, da s prstom potegnemo v levo ali pa desno. Čisto pri vrhu piše ime trenutnega pogleda.
Lumia 710 ima nameščen operacijski sistem Windows Phone 7.5 (Mango). Ta prinaša večopravilnost oziroma "multitasking". Za preklapljanje med aplikacijami je potreben daljši pritisk na tipko nazaj. Tako se nam prikažejo trenutno odprte aplikacije, med katerimi lahko preklapljamo oziroma jih po potrebi ustavimo.

Telefoniranje in sporočanje
People Hub združuje klasični imenik mobilnih številk in imenik kontaktov socialnih omrežij. Za lažji pregled nad vsemi kontakti je People Hub razdeljen na tri kategorije in sicer: kategorija z mobilnimi kontakti, kategorija s kontakti socialnih omrežij in email kontakti. Mogoče se sliši zakomplicirano, a v resnici ni. Kontakti so razporejeni po abecedi in seveda je na voljo tudi iskanje, kjer vnesemo par znakov in mobilnik nam poišče želen kontakt. Ustvarjamo lahko tudi skupine kontaktov. Smotrno je kontakte, katere pogosto kličete pripeti na osnovni zaslon. Jaz sem pripel le par kontaktov, s katerimi sem pogosto na ''vezi''. Če ima ta kontakt dodano tudi sliko, je ta ikonica lepo animirana, saj se izmenjuje slika kontakta in ime kontakta. Na voljo imamo tudi številčnico za ročni vnos telefonskih številk, a žal Windows Phone 7 ne zna sproti iskati kontaktov po imeniku, kar konkurenti sicer znajo, a lahko tudi brez tega preživimo.
Torej če mi opravljamo telefonski klic je vse na mestu. Malo manj mi je pa všeč način za javljanje na telefonski klic. Ko mobilnik začne zvoniti se nam na zaslonu prikaže, kdo nas kliče, a da se lahko javimo na klic mobilnik zahteva, da najprej s prstom potegnemo po zaslonu navzgor. Nato nam pa prikaže opciji za sprejem oziroma zavrnitev klica. Moje skromno mnenje je, da bi bil poteg po zaslonu za sprejem klica čisto dovolj.

Pri sporočanju ni nekih negativnih presenečenj, saj je pisanje SMS ali email sporočil mala malica, ker to lahko storimo preko odlične zaslonske. SMS spročila so prikazana kot pogovori in ko odpremo pogovor v oblačkih vidimo našo interakcijo s kontaktom.
Zelo mi je bil všeč e-poštni odjemalec, saj je narejen zelo pregledno. Kot sem omenil pri opisu operacijskega sistema med podkategorijami preklapljamo enostavno tako, da s prstom potegnemo po zaslonu v levo ali pa desno. Pri e-poštnem odjemalcu lahko tako hitro menjamo med naslednjimi podkategorijami: vsa pošta (all), neprebrana pošta (unread) in nujna pošta (urgent). Enostavno je tudi dodajanje novega poštnega računa, saj v primeru, da dodajamo gmail-ov, yahoo-jev ali live-ov račun vnesemo le uporabniško ime in geslo, vse ostalo mobilnik naredi sam. Za kakšne druge poštne račune pa nastavimo še strežnike in zadeva hitro ''špila''. Poleg teh dveh ''klasičnih'' načinov sporočanja imamo v vmesnik za sporočanje vdelana še Facebook chat in Live Messenger. Kar je priročno, saj ni potrebno nalagati dodatnih aplikacij in kar je najboljše, imamo vse na enem mestu.

Kamera in večpredstavnost
Lumia 710 ima senzor kamere s 5MP in LED bliskavico. Največja ločljivost slike je 2592 x 1944 pik. Sliko lahko zajamemo na dva načina. Prvi način je bolj klasičen in sicer sliko zajamemo s pritiskom na fizično tipko na ohišju mobilnika. Tipka je žal kar trda in je težko ''zadeti'' srednji hod tipke, kjer bi mobilnik ostril. Meni se je po večini dogajalo, da sem tipko pritisnil do konca in je bila zajeta slika neizostrena. Drugi način je, da pritisnemo na zaslon na tistem mestu, kjer želimo imeti izostreno sliko. Tako mobilnik najprej izostri in nato samodejno zajeme sliko. Meni je bil ta način boljši. Zajete slike sem prenesel na PC in jih pregledal in sem bil kar zadovoljen s kvaliteto. Žal je pa prenos slik na PC kar kompliciran, saj ni dovolj, da mobilnik priklopite preko kablja na PC ampak je prenos slik potrebno izvesti preko Zune-a. Zune je nekakšna kopija Appleovih iTunes-ov. Škoda, da Nokia ni razvila oziroma obdržala enostavnega prenosa datotek s telefona, kot smo bili vajeni na Symbian operacijskem sistemu.
Video posnetke Lumia zajema v ločljivosti 1280 x 720 pik z do 30 slikami na sekundo. Če so pogoji dobri (veliko svetlobe) bo zajem 30 slik na sekundo, če so slabši pa nekje 20 slik na sekundo. Tudi video posnetki so kvalitetni, saj mobilnik sproti ostri sliko. Zajeti video posnetki so, dovolj kvalitetni, da jih kasneje zmontiramo v kak domači video posnetek.
Nastavitve tako za slikanje, kot snemanje so kar obsežne in enostavno nastavljive. Uporabnik lahko nastavlja različne scene, razmerje beline, ostrino, ISO, delovanje bliskavice in vklop makro posnetkov.
Predvajalnik glasbe in video posnetkov je združen v eno aplikacijo z imenom Music & Videos Hub. Tu izberemo med glasbenimi in video posnetki, ki jih želimo poslušati oziroma gledati. Naša glasba je razvrščena glede na albume, skladbe, izvajalce in zvrsti. Sam predvajalnik je pa zelo enostaven in priročen za uporabo, manjka le ''ekvilajezer'' in ''previjanje'' glasbe z drsenjem po zaslonu. To moramo storiti z držanjem zaslonske tipke za naprej ali nazaj.
Video posnetki so podobno razvrščeni le, da tu lahko dostopamo tudi do zajetih video posnetkov. Žal pa predvajalnik video posnetkov ne prepozna ».avi« datotek. tako je potrebno te posnetke naložiti preko Zune-a, kateri jih sproti pretvori v MP4 format.

Nameščena programska oprema
Tu bi predvsem izpostavil Microsoftov Office paket, ter Nokia drive navigacijo.
Office omogoča odpiranje in tudi urejanje Office-ovih datotek. In vse to je brezplačno. No saj to je le za pričakovati, saj je operacijski sistem Microsoftov. Tako imamo na poti kar močno orodje, saj lahko popravimo ali pregledujemo svoje dokumente. Priporočljivo je tudi narediti račun za SkyDrive in dokumente, ki jih pogosto potrebujemo sinhronizirati s SkyDriveom. Tako boste imeli spremembe, ki ste jih naredili na poti sinhronizirane tudi na osebnem računalniku.
Aplikacija Nokia drive je namenjena navigiranju. Ob prvem zagonu je potrebno prenesti želen jezik usmerjanja in kartografijo, ki jo želimo. Nato pa le še vtipkavamo želeno destinacijo in mobilnik nas vodi do cilja. Uporabniški vmesnik je zelo preprost in pregleden. Pogled kart je 2D in 3D, kjer imamo tudi lepo izrisane znamenitosti v bližini.
Vse ostale priročne aplikacije si bo pa uporabnik naložil preko Windows phone market place-a, ki se kar lepo polni s takšnimi in drugačnimi aplikacijami, a žal še vedno zaostaja za konkurenco, beri Apple in Android.

Povezovanje in pomnilnik
Lumia 710 ima 4 pasovni GSM/GPRS/EDGE vmesnik in preko 3G dosega HSPA hitrosti prenosa (14.4Mbps proti mobilniki in 5.76 Mbps proti omrežju. Za lokalno povezovanje pa skrbita bluetooth (2.1) in Wifi. Wifi vmesnik podpira b/g/n protokole.
Mobilnik z osebnim računalnikom lahko povežemo preko kabla, a vsebin z mobilnika ne dobimo kar tako, saj Windows phone nima Mass storage načina. Obvezno moramo naložiti Zune aplikacijo in preko nje lahko na mobilnika prenesemo glasbo oziroma iz mobilnika prenesemo slike in video posnetke. Sprva je malce komplicirano, a se da navaditi.
Mobilnik ima 8 GB notranjega spomina, katerega pa žal ni mogoče razširiti s kako razširitveno kartico. 8 GB se sicer sliši v današnjih časih malo, a za povprečnega uporabnika verjamem, da je dovolj.

Prodajni paket
Prodajni paket vsebuje mobilnikovo baterijo, ki je Li Ion-ska s kapaciteto 1300 mAh. Globje v paketu najdemo še Mikro-USB polnilnik, mikro usb kabel za povezavo z osebnim računalnikom, slušalke ter navodila za uporabo v slovenščini. Prodajni paket si lahko ogledate na tej sliki!

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
310,00
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki