marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
200 ur
Tip baterije:
Li-Polymer (1200 mAh)
Dimenzije:
95,7 x 49,5 x 23,1 mm
Teža:
126 g

Tip zaslona:
TFT, 176 x 220 pik, 65.000 barv
Zunanji zaslon:
monokromatski, 96 x 64 pik

Stopnja sevanja SAR:
0,8 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

LG U8120 me je presenetil z majhnimi merami (glede na to, da gre za UMTS telefon), ter kvalitetno izdelavo, saj nisem imel občutka, da bo v rokah razpadel. Poleg tega ima soliden zaslon ter možnost predvajanja mp3 datotek.

Proti

Telefon ima preveč tipk (vsaj za moj okus), moti pa me tudi zunanja antena, ki bi lahko bila notranja. Minus je tudi odsotnost bluetootha.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
LG

Hitri LG

LG U8120


LG U8120

27.10.2004
Objavil: Dare Gliha

LG je na našem trgu znan predvsem po mikrovalovnih pečicah in ostalih gospodinjskih aparatih, vendar pa tako, kot večina azijskih podjetij, poleg tega proizvaja mnogo več. Ena izmed vej te proizvodnje je tudi proizvodnja mobilnih telefonov, prvi LG, katerega sem dobil na test, pa nosi oznako U8120. Glavna značilnost tega telefona pa je, da deluje v UMTS omrežju. Pa si poglejmo, kako se novinec na našem tržišču obnese.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 2x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
ne podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

LG U8120 je preklopni telefon, s svojimi merami (96 x 50 x 23 mm) in težo (126 g) pa spada med manjše in lažje UMTS telefone. Ima zunanjo anteno, kar bo za marsikoga manjši minus, saj ima njegov konkurent na našem trgu, Sony Ericsson Z1010, notranjo anteno. Najprej sem na telefonu opazil vtrtljivo VGA kamero, ki mi je znana že iz Samsunga SGH-X600. Moram pohvaliti to rešitev LG-ja, saj so s tem prihranili stroške vgradnje druge kamere za videoklic (po njem bi se lahko zgledovala tudi finska Nokia).

Če pogledamo telefon s sprednje strani, se na vrhu pokrovčka nahaja monokromatski LCD zaslon ločljivosti 96 x 64 pik, na njem pa se izpisujejo osnovne informacije (o klicu, datum, ura, moč signala ter stanje baterije), nad zaslonom se nahaja bliskavica za fotografije, pod zaslonom pa je še zvočnik. Na levi strani se nahajata tipki za zvišanje in znižanje glasnosti, tipka za hitri dostop do kamere, priključek za slušalke ter IR, na spodnji strani telefona pa najdemo priključek za polnenje (ki hkrati omogoča priključitev telefona na računalnik preko priloženega kabla).

Za dostop do ostalih funkcij je potrebno telefon odpreti. Ko sem to storil, sem najprej zagledal velik zaslon ločljivosti 176 x 220 pik, ki zna prikazati 65.000 barv in je dovolj kontrasten, da bodo slike na njem dobro izgledale. Nad njim se nahaja zvočnik, pod njim pa najdemo že prej omenjeno VGA kamero. Na spodnji strani odprtega telefona se nahaja tipkovnica, ki je malenkost drugačna od tistih, ki smo jih navajeni od konkurenčnih izdelov, predvsem pa je razlika v številu tipk. Numerični del ima velike in dobro odzivne tipke, poleg osnovnih tipk pa so temu delu dodali še tipko za videoklic, menijsko tipko ter tipko za hiter dostop do spleta. Poleg teh pa najdemo še štirismerno navigacijsko tipko (v stanju priupravljenosti le-ta prevzame štiri različne funkcije), ki ima na sredini še potrditveno tipko OK (malenkost me moti to, da v stanju pripravljenosti tipka nima funkcije; lahko bi ji naprimer priredili funkcijo za dostop do menija). Nad smerno tipko se nahajajo tipka za vrnitev en korak nazaj, tipka c (med klicem daljši pritisk nanjo vključi prostoročno telefoniranje), ter dve funkcijski tipki (ki sta nerodno postavljeni, saj sem imel sam velikokrat problem s pritiskanjem na njiju), pod njo pa se nahajata še tipki za sprejem in zavrnitev klica.

LG U8120 deluje v dveh frekvenčnih območjih (GSM 900 in GSM 1800) ter UMTS, v prodajnem kompletu pa poleg samega telefona dobimo še 1200 mAh Li-Polymer baterijo, 220V polnilec, kabel za povezavo z računalnikom, vrvico za nošenje okoli zapestja ter zgoščenko z programsko opremo. V telefonu je 32 MB pomnilnika, ki se porazdeli med slike, video, MMS sporočila ter java programe.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V telefon lahko shranimo do 500 kontaktov, katerim lahko priredimo več vpisov (od različnih telefonskih številk, elektronskega naslova do domačega in službenega naslova), vsakemu izmed kontaktov pa lahko priredimo še lastno melodijo tako za govorni klic kot tudi za videoklic, lastno sliko ali pa kontaktu določimo skupino. Tako imamo štiri prednastavljene skupine (Family, Friends, Colleagues in School), dodatne pa lahhko ustvarimo sami. Nastavitev ni veliko, saj lahko skupine le preimenujemo in jim določimo zvonjenje. Zanimiva (predvsem za mlajše) je možnost dodajanja avatarja kontaktom (prvi je to predstavil Siemens s serijo 35), kar v praksi pomeni, da lahko vsakemu kontaktu dodamo sličico, ki jo ustvarimo iz različnih delov (lasje, glava, barva kože, obleka in razni dodatki). Zanimiva popestritev za preživljanje prostega časa. Možno je tudi kopiranje in prenašanje vseh kontaktov v smeri telefon – kartica SIM in obratno, telefon pa ne podpira govornega klicanja, česar ob odsotnosti bluetootha niti ne pogrešam. V telefon so pri LG-ju vgradili še prostoročno telefoniranje, katerega med klicem aktiviramo z daljšim pritiskom na tipko c.

Sporočila

LG U8120 podpira vse oblike pošiljanja sporočil, od kratkih preko obogatenih do multimedijskih. Pri SMS sporočilih nam je v pomoč predvidevanje vnosa T9, ki pa ni v slovenskem jeziku (telefon prav tako nima slovenskega izbirnika). Sporočila so lahko dolga do 1600 znakov, ki jih telefon pri pošiljanju samodejno razdeli na 10 kratkih sporočil. Pri MMS sporočilih lahko dodajamo slike, video, zvočni zapis ter tekst, to sporočilo pa lahko pošljemo ali na elektronski naslov ali pa na drugo mobilno številko. Naj še omenim, da je za delovanje MMS sporočil potrebno nastaviti v nastavitvah protokol UDP (enako je potrebno pri nastavitvi profila za WAP – vsaj če želite dostopati do strani planet.mobitel.si).

Vgrajeni odjemalec elektronske pošte podpira protokole POP3, IMAP4 in SMTP, nastavimo pa ga lahko za delo tremi poštnimi računi. Za sprejemanje pošte lahko nastavimo omejitev velikosti sporočila (in sicer 50, 100, 150, 200, 250 in 300 KB) ter ali naj se prejeto sporočilo shrani na strežniku. Pri pošiljanju lahko poleg teksta dodajamo še datoteke, izbiramo pa lahko med slikami, videom in zvočnim zapisom.

Seznami klicev, števci...

Telefon beleži podatke za 20 prejetih, odhodnih ter neodgovorjenih klicev, vse pa opremi z datumom in uro ter časom trajanja klica. Za hitri pregled nad klici pa lahko pritisnemo tipko za klicanje in vsi klici se izpišejo v enem seznamu, seveda ločeni z ikono o vrsti klica. Ne beleži pa števila klicev z iste telefonske številke. U8120 nam prikaže še trajanje zadnjega klica, vseh prejetih klicev ter vseh odhodnih klicev. Telefon pa nima števca podatkov GPRS, kar je vsaj zame manjši minus, kajti preko UMTS povezave se hitro nabere veliko število prenešenih podatkov.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Tako kot že Sony Ericsson Z1010 tudi LG U8120 ne podpira slovenskega jezika, kar pa vsaj meni ni tako zelo pomembno (verjetno je kateremu izmed vas ta podatek bolj pomemben). Telefon podpira profile, v telefonu pa imamo pet že prednastavljenih ter tri lastne. Do njih pridemo tako, da v stanju pripravljenosti pritisnemo smerno tipko v levo. Preimenujemo lahko le lastne profile, spreminjamo pa poleg teh še profila Normal, Headset in Outdoors (profilov Silent in Vibrate only ne moremo spreminjati). V nastavitvah profilov lahko tako nastavljamo zvonjenje za glasovni in video klic, glasnost zvonjenja, ton in način opozarjanja na sporočila, ton in glasnost tipk, ton pri prižiganju in ugašanju telefona in ton odpiranja telefona.

Telefonu ni tuja niti multimedija, saj U8120 omogoča kar 72 kanalno večglasno zvonjenje, katerim pa je dodana podpora mp3 datotekam. Vse melodije lahko nastavimo za zvonjenje tako glasovnemu kot video klicanju ter zvoku pri prižiganju in ugašanju telefona.

Slike zahvaljujoč kvalitetnemu zaslonu izgledajo dobro. Za ozadja si lahko nastavimo vse, od tistih, ki so že v telefonu, do posnetih z vgrajeno kamero ter prenešenih z interneta. Prenos slik s telefona na računalnik pa je možen preko MMS sporočil, odjemalca elektronske pošte, ali pa preko podatkovnega kabla ter IR-ja (priložena je vsa potrebna programska oprema za sinhronizacijo, vendar mi na testu slik ni uspelu prenesti, lahko pa sem sinhroniziral imenik, koledar ter sporočila).

Fotografiranje

U8120 ima vgrajeno VGA kamero, ki je sposobna zajeti slike v velikosti 640 x 480, 320 x 240, 160 x 120, 94 x 144 ter 176 x 182 pik, nastavljamo pa lahko še kvaliteto slike (izbiramo lahko med high, standard in low). Kamera omogoča digitalno dvakratno digitalno povečavo, vendar ne pri najvišji ločljivosti, na voljo pa so tudi različni barvni učinki (black&white, sepia, night mode). Če so slike pretemne ali presvetle, lahko ročno popravimo vrednost osvetlitve, prav tako pa imamo vgrajeno bliskavico, ki lahko deluje v treh načinih (vedno prižgana, prižgana ob slikanju, ugasnjena). Če imamo le-to vedno vključeno, lahko služi tudi kot priročna svetilka (vendar mora biti telefon odprt, če želimo, da bliskavica sveti). Poskrbljeno je tudi za zaporedno slikanje in sicer treh ali šestih slik, vendar zopet ne pri največji ločljivosti, za skupinske slike pa je na voljo še samosprožilec (3, 5 in 10 sekund).

Video posnetki so velikosti 176 x 144 pik, nastavljamo lahko tri stopnje stiskanja (low, medium, high), za približevanje pa skrbi dvakratna digitalna povečava. Dolžina zapisa je lahko omejena (imamo na voljo več časovnih terminalov) ali neomejena, posnetki pa se shranjujejo v formatu 3gp. Tako kot pri fotografiranju pa imamo na voljo še nastavljanje osvetlitve in dodajanje barvnih učinkov.

Tako slike kot video posnetke je možno s telefona prenesti na računalnik preko MMS sporočil ali elektronske pošte ali pa preko priloženega podatkovnega kabla ijn IR-ja s pomočjo priložene programske opreme (kot sem že omenil, nisem uspel preko kabla ali IR-ja prenesti slik in videa).

Pripomočki (koledar, igre, alarmi)

Telefon ima vgrajen organizator, ki vsebuje koledar, opravke, zaznamke ter skrite zaznamke (ti so zaklenjeni s kodo telefona). Koledar omogoča mesečni pogled, nastavimo lahko dneve praznikov, prav tako pa lahko skočimo na določen datum. Prostora imamo za 150 vpisov. Ostali pripomočki vključujejo alarm (dodamo lahko tri različne alarme, katerim določamo vrsto ter dneve zvonjenja), kalkulator, svetovni čas, pretvornik valut (pretvarjamo lahko površino, dolžino, težo, temperaturo, volumen, pospešek, ter menjalni tečaj), štoparico ter snemalnik govora.

Telefon sicer nima vgrajene nobene igre, lahko pa si jih sami pretočimo s spleta, saj U8120 podpira javo. Naložimo lahko največ 64 aplikacij ali iger.

Videoklic

Tako kot pri vseh UMTS mobilnikih je tudi pri U8120 najprivlačnejša funkcija videoklic. Le-tega sem testiral z Motorolo A835 in lahko rečem, da se je telefon zelo dobro odrezal. Tako lahko nastavljamo velikost in pozicijo lastne slike, lahko pa sliko ali skrijemo ali pa blokiramo. Ker ima U8120 samo eno kamero, so pri LG-ju to rešili tako, da so naredili vrtljivo.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Za prenos podatkov skrbi GPRS razreda 10 (4 + 1/3 + 2) ter UMTS, preko katerega teoretično dosežemo hitrosti do 384 kB/s. Za brskanje po spletu skrbi vgrajeni WAP 2.0 brskalnik. Za povezovanje z računalnikom imamo dve možnosti in sicer IR ter podatkovni kabel preko USB (prodajnemu kompletu je kabel že priložen). Vsa potrebna programska oprema je prav tako priložena.

Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: LG
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki