marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
Do 27 ur GSM, do 18 ur WCDMA
V pripravljenosti:
Do 479 ur GSM, do 500 ur WCDMA
Tip baterije:
Li-Ion (2.300 mAh)
Dimenzije:
137,4 x 68,2 x 9,3 mm
Teža:
143 g

Tip zaslona:
Super LCD3 kapacitivni zaslon na dotik, 16 mio. barv, 1080 x 1920 pik, 4,7" (~469 ppi gostota pik)

Procesor:
Qualcomm Snapdragon 600, štirijedrni, Krait 300 1.7GHz
Notranji pomnilnik:
32/64GB, 2GB RAM
Stopnja sevanja SAR:
0.86 W/kg
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Kot je bilo že v uvodu zapisano, ima vsak izmed zastanovoš kakšno pomanjkljivost. HTC-jeva je odsotnost pomnilniške kartice, zaradi vrhunskega ohišja neodstranljiva baterija in HTC Sense vmesnik, ki bo nekomu všeč, spet drugi ga bodo zasovražili. Sama kamera me niti ni razočarala, ni vrhunski izdelek, ni pa slabo povprečje, kot ga nekateri prikazujejo. Ostaja pa dejstvo, da je mobilnik kar se tiče ohišja in kvalitete izdelave v samem vrhu.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
HTC

Kralj kvalitete

HTC One (M7)


HTC One (M7)

27.05.2013
Objavil: Mitja Zupančič

Pomlad je za večino proizvajalcev čas, za predstavitve naslednikov njihovih zastavonoš. Xperio Z smo tako že testirali, prav tako Galaxy S4, čakali smo še na HTCjev odgovor z modelom One.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 4 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
podpira radio FM

Na spletu je o njem zapisano mnogo hvalospevov, kot tudi nekaj malih graj. Vsi pa so enotni okoli ohišja in kvalitete le-tega. A, ko na koncu seštejemo pluse in minuse vseh treh vrhunskih mobilnikov in se gremo picajzle... pravzaprav noben ni popoln. S4 je preplastičen, Xperia Z ima slab zaslon in slabšo strojno opremo, One pa zaostaja pri kameri in programskih nadgradnjah...

Izgled, zaslon in tipkovnica
HTCjev marketing se med drugim opira na visokokvalitetno ohišje modela One. Izdelano je preko CNC strojev, z diamantnimi rezili za kar največjo možno preciznost. Uporabljen material je aluminij, eno samo ohišje izdelujejo več kot tri ure. Skupek vseh teh stvari pa prinese fenomenalen končni izdelek, katerega se ne bi sramovali niti Vertuji. Popolnoma druga zgodba napram Galaxy S4 ali Xperii Z, slednja deluje vseeno kvalitetnejše od korejske zastavonoše.

Tudi zaslon seveda ne zaostaja za konkurenco. S svojo polno HD ločljivostjo (1080x1920) in 4,7 palci premera je manjši od 5 palčne konkurence, a svojo tehnologijo prav nič ne zaostaja od Korejčka, napram Japončku (Xperia Z) pa je celo spredaj. In to ne malo. Kljub odsotnosti Super AMOLED tehnologije so črnine zaslona odlične, seveda na enakem nivoju ne morejo biti, a se oddolžijo na soncu. Primerjal sem namreč One in S3. Na močnem soncu je One berljivejši, a vendar verjetno že vsi vemo, da je berljivost OLED zaslonov na soncu bolj klavrna.

Za razliko od ostalih Androidov, ima One pod zaslonom samo dve kapacitivni, na dotik občutljivi tipki. Na desnem boku sta tipki za glasnost, na vrhu pa tipka za vklop(izklop) in obenem tudi infrardeče očesce za nadomestek daljinskih upravljalnikov. Omenil sem dve kapacitivni tipki. Naj dodam, da je pod napisom HTC tudi tipka, a ni aktivirana. Kdor je vešč odklepanja bootloaderja, nalaganja roota, romov, kernelov in se obenem požvižga na garancijo, si lahko z namestitvijo drugega kernela aktivira tudi omenjeno tipko.

Začetni zaslon
Tajvanci trenutno ne uporabljajo izvirnega, neomadeževanega Googlovega Androida (bojda se zna to kmalu spremeniti), ampak dodajajo popolnoma svoj uporabniški vmesnik imenovan Sense. O njem malce kasneje. Sense omogoča tudi več opcij začetnih zaslonov. Prvi - zaklenjeni zaslon ima tako več možnosti prikaza informacij. Možen je preprost način z uro in bližnjicami, nato način s koledarjem, način z menjavo posnetih slik...

Naslednji, domač zaslon pa ponuja kolaž novic, katere si lahko izbirate med nastavitvami. Ob kliku na sliko z novico pa se nam odpre daljše poročilo omenjene novice. Na vrhu zaslona (kot tudi v predalniku) pa je vedno na voljo vremenska napoved.

Operacijski sistem
HTC one malce zaostaja pri posodobitvah, trenutno je še vedno nameščen sladoledni sendvič, različice 4.1.2. V roku dveh/treh tednov pa se zna že zgoditi prehod na 4.2.2. A kaj nam to pomaga, ko bo Nexus v tem času prešel že na 4.3. A bolje, kot nič.. verjetno.

>> Vse o operacijskem sistemu Android >> KLIK

Telefoniranje in sporočanje
Kot pri vseh Androidih tudi tukaj ni nič drugače, zato si bom tekst, brez slabe vesti kar sposodil od drugih testov: Za začetek je potrebna sinhronizacija s svojim Google računom. Imenik, koledar, opomnik in še kaj se nato prenesejo in zapišejo v mobilnik. Če ni na voljo Googlov račun, je možno klasično kopiranje stikov iz kartice SIM ali preko bluetooth prenosa.
Sporočanje ni doživelo kakšnih bistvenih sprememb in je, kot pri vseh modernih mobilnikih izdelano dobro in preprosto. Med sporočanjem vidimo klasičen nitni vpogled v zgodovino sporočil. Prav tako velja za MMSe, ki so združeni z SMSi.

Kamera in večpredstavnost
V uvodu sem omenil hvalospeve in graje. Slednje letijo predvsem na kamero. Po stari navadi proizvajalci radi povečujejo megapiksle, a tipalo ostaja (pre)majhno. V končni fazi pa neke bistvene razlike v kvaliteti slik niti ni. Tajvanci so ubrali drugi pot in delno poslušali nasvete profesionalnih fotografov o večjem tipalu in manjšem številu megapikslov. To pomeni več svetlobe (sveta stvar pri fotografiji) na megapiksel. Več svetlobe pa seveda prinaša boljšo kvaliteto slike. In v primeru One tudi jo, predvsem v slabših svetlobnih pogojih. Podobno kot Lumia 920, One blesti, kjer je slaba luč, skratka v temačnih prostorih / scenah.

Na pravi, dnevni svetlobi pa mu malce zmanjka sape. Kvaliteta slik vsekakor ni za odmet, mogoče je težava le v programski opremi. Kljub že dvakratnim popravkom kvalitete konkurence še ne doseže. Slike sem primerjal z Galaxy S III in rezultati so bili, tam-tam. Nekje je bil One boljši, drugje Samsung. Vsi pa vemo, da dela S4 lepše slike od S III, tako da.. Nikakor pa niso razlike gromozanske in kamera v One ni slaba.

Zanimivo se je tudi igračkanje z njo, tajvanci so namreč podobno, kot korejci dodali nekaj načinov slikanja za večjo produktivnost ali kreativnost slikanja. Eden izmed teh je tudi t.i. "Zoe". V tem načinu aparat zajame nekje 3 sekundni polni HD posnetek z okoli 20 sličicami, katere lahko kasneje izbiramo in ostale zavržemo. Dodamo ji še kakšne "instagram" efekte, zanimiv okvirček in jo pošljemo prijatelju na facebook, twitter, dropbox, mail...

Zoejev posnetek tako shranimo v novo galerijo. Tokrat se za spremembo ne bodo premikale in vrtele samo statične slike, temveč tudi Zoejevi posnetki. Vrtele? Ja, nova galerija omogoča 30 sekundni kolaž vseh zajetih slik, sortira jih kronološko (ali lokacijsko) in vsakič opremi z različnimi efekti. Vse skupaj izgleda precej profesionalno.

Malce moteče pri uporabi Zoeja je mogoče edino tri sekundno čakanje na zajem slike. Saj veste, želeni objekti slikanja vedno težko čakajo. A tukaj si bo potrebno ob želji igračkanja z efekti slik vzeti malce več časa.

Nameščena programska oprema
Kot že omenjeno je One "obtežen" s hišnim HTC Sense uporabniškim vmesnikom. Za razliko od Samsunga je ta precej bolj spoliran in deluje v praksi lepše, bolj svilnato, bolj tekoče. Nikjer ni kakšnih zatikov ali preskakovanja.

Res je, da bi mnogi preferirali popolnoma izvirni Android operacijski sistem in nato po želji dodajali potrebne aplikacije in dodelave sistema, a tako pač je. Če je želja po originalnem Androidu res velika, bo treba pogledati za kakšnim drugim modelom, recimo googlovim Nexusom.

Kljub vsej nepotrebni krami ima Sense tudi nekaj dobrih lastnosti. Vmesnik na pogled ne izgleda kaj hudo podoben Androidnim sistemom, vse skupaj je poenostavljeno. Mogoče celo preveč, namreč na vrhu zaslona, kjer je izvlečni meni ni nikakršnih bližnjic za vklop ali izklop WiFija, podatkovne povezave, nastavitve svetlosti zaslona, letalskega načina.. Bojda bo to v 4.2.2. popravljeno, a trenutno je to precej nerodna hiba.

Spremenjen je tudi meni z nastavitvami. Sedaj je v beli barvi, sama struktura pa je podobna originalu.

Nekaj sprememb je doživel tudi predalnik z aplikacijami. Na voljo sta dva načina postavitve ikon, redkejša in malce gostejša mreža.

V primeru, da nam nič od tega ne odgovarja ali smo se preprosto naveličali vsega skupaj, je vedno na voljo trgovina Play, kjer si pretočimo drug tip vmesnika (launcherja), naj bo to Apex, Nova, Go Launcher ali kateri drug naprednejši. Ponujajo nam še več opcij kustomizacije samega vmesnika in prilagajanja izgleda.

Ima pa HTC na voljo bistveno manj kretenj, kot npr. Samsungov TouchWiz. V zakup bo treba vzeti odsotnost bonbončkov tipa, pametni premor, pametno drsenje, spremljanje oči za izklop zaslona... Prav tako Sense ne podpira uporabe lebdenja prstov za uporabo mobilnika, uporaba rokavic odpade.

Pohvale si zasluži glasbeni predvajalnik in splošno kvaliteto reprodukcije glasbe. Priložene so ušesne slušalke črno-rdeče kombinacije z mikrofonom, prav tako pa ima One, kot večina boljših HTC-jev podporo Beats Audio. Je pa seveda vse skupaj bolj orientirano na elektronsko glasbo s poudarkom na močnem bassu.

Povezovanje, navigacija in pomnilnik
HTC One je na voljo s podporo LTE. Za ostalo povezavo z osebnim računalnikom uporablja micro USB 2.0 priklop. Prav tako ima HSDPA standard z 42,2 Mbps, HSPA+, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, DLNA, možna je nastavitev mobilnika kot WiFi dostopno točko, stereo modrizob različice 4.0 z A2DP, Podpira pa tudi NFC tehnologijo.
Kakšnega resnega testa glede navigacije ni bilo možno izvesti, predvsem zato, ker ni priložene nobene programske opreme. Googlovi zemljevidi pa pri meni ne štejejo ravno kot neko resno navigacijsko programovje. Lahko vam pa zaupam, da ima GPS modul pomoč v obliki aGPS za hitrejše povezovanje s sateliti.
Testna različica ima vgrajenega ima 32 GB pomnilnika (dobrih 25 GB ga je na voljo za uporabnika) in 2 GB delovnega pomnilnika. Na voljo sta tudi 32 in 64 GB različice. Odsotna pa je reža za pomnilniško kartico SD.

Prodajni paket
V škatlici prebivajo ob mobilniku, nujni dodatki: slušalke Beats Audio z nastavki in omrežni polnilec z USB kablom.

Posodil na test:
HTC
Prodajalec/Uvoznik:
HTC
Cena na dan testa:
709,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: HTC
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki