marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 300 min
V pripravljenosti:
do 300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (570 mAh)
Dimenzije:
90 x 46,3 x 16,5 mm
Teža:
94 gramov

Tip zaslona:
240 x 320 pik, TFT, 262 tisoč barv

Notranji pomnilnik:
17 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,69 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Že nekajkrat omenjeni dizajn mobilnika je zagotovo velik plus, pa tudi pogled v drobovje odkrije ogromno funkcionalnosti. Posebno pohvalo si zasluži tudi odličen zaslon, ki je na močnem poletnem soncu viden brez težav. Večino časa lahko mobilnik uporabljamo v zaprtem stanju (če le ne napišemo veliko SMS-sporočil in posnamemo precej fotk).

Manj sem bila navdušena nad tipkovnico, predvsem nad premalo prostora med zgornjo vrstico tipk in ohišjem. Tudi zadnji del bi lahko pokrili, da ne bi bili vidni vijaki. Ohišje je kompaktno, tudi mehanizem odpiranja bi znal biti po dolgotrajni uporabi še vedno dobro delujoč, le sam mobilnik je iz takih materialov, da zna hitro "oddrseti" iz rok, na njem pa se precej poznajo tudi prstni odtisi.

Osnovnemu kompletu proizvajalec ne prilaga nobene razširitvene kartice.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
BenQ-Siemens

Več kot dober "poslovnež"

BenQ-Siemens EL71


BenQ-Siemens EL71

02.07.2006
Objavil: Mojca Giacomelli

"Že Benq ali še vedno Siemens? ..." je bilo moje prvo vprašanje, ko sem vzela v roke škatlo, v katerem je čakal EL71. Po prvem vtisu (dizajn) zagotovo ne (več) Siemens, pogled v drobovje pa ... tipičen Siemens, z malce spremenjenim vmesnikom.ne podpira datum microSD
TransFlash
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,3 Mpix
Povečava: 5x
samosprožilec
efekti
nastavljanje osvetlitve
vgrajena bliskavica
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Eleganten črn drsni mobilnik se na vrhu bohoti z imenom blagovne znamke, ki mu pripada. Pravokotne oblike, z rahlo zaobljenimi robovi, lepo sede v roko, vendar zna tudi hitro "oddrseti" iz nje. Da je znamka Siemens prešla v drugo lastništvo, je opazno tudi po materialu, iz katerega je narejen mobilnik. Plastike namreč ne bomo našli več, namesto nje so kovinski materiali. Kar občutimo delno tudi na teži – skoraj 100 gramov bi znala pokazati tehtnica.

Na sprednji strani najdemo obvezno navigacijsko tipko, ki je v bistvu kromiran kvadrat s srednjo potrditveno tipko. Ob njej je šest tipk. Dve zgornji podmenijski, nato tipki za prevzem in zavrnitev klica, pod njima pa tipki za upravljanje predvajalnika. To pa je tudi vse, kar potrebujemo za sprejem klicev, branje sporočil in poslušanje glasbe. Mobilnika namreč ni potrebno odpreti zA pogovor ali branje sporočil. Tudi za klicanje ne, saj je imenik dostopen preko menija. Odpreti ga bo potrebno le za pisanje sporočil in za fotografiranje. Zelo pohvalno! Tudi tipkovnica se avtomatično zaklene od zapiranju mobilnika, in se odklene z odpiranjem ali s kombinacijo tipke za izklop.

Drsnik ima poleg programsko nastavljene funkcije ProSlider (predvajanje zvoka ob odpiranju ali zapiranju) tudi nezaželen dodaten zvok – ob odpiranju (ali zapiranju) namreč slišimo nepogrešljiv mehanski zvok zaklopa. Odpiralni/zapiralni mehanizem ima funkcijo samodejnega zaključevanja, to pomeni, da drsnik le delno porinemo navzgor, do konca pa se bo odprl sam. Enako seveda velja tudi za zapiranje.

Na bokih najdemo tipki za višanje in nižanje glasnosti na eni strani, na drugi pa tipki za kamero in za glasovno klicanje. Na isti strani je še reža za vklop polnilnika ali druge dodatne opreme, t.i. "Nano-port". In razočaranje za lastnike dosedanjih siemensov – s to prvo serijo mobilnikov je Benq-Siemens zamenjal vrsto priključka, ki je bila v Siemensovih serijah v veljavi od serije 55 dalje (do 75).

Reža za dodatno pomnilniško kartico je v notranjosti mobilnika (ob SIM-kartici), na zadnji strani pa najdemo še lečo 1,3 MP kamere z obveznom ogledalcem. Očitno so pri proizvajalcu menili, da je moderno, da je zadnji zgornji del mobilnika "surov" (vidijo se vijaki), meni osebno pa je delovalo, kot da so pozabili nekaj dodati.

Zaslon je več kot odličen, in dobro viden tudi na močnem soncu. Velika ločljivost (240 x 320 pik) prinese svoje – dovolj prostora za veliko informacij. Osnovni meni je razdeljen v mrežo 4 x 3 ikon, nižji meniji pa so v obliki seznamov. Pisavo na zaslonu lahko povečamo ali pomanjšamo. V normalni varianti je na zaslonu prostora za osem vrstic teksta s tremi "statusnimi" vrsticami.

Poraba baterije? Povprečna. Lahko bi rekla, glede na kapaciteto baterijo, celo nadpovprečna, saj ima le-ta zmogljivost manj kot 600 mAh (točneje 570), v času testa pa mi je zdržala nekje do tri dni uporabe.

Kako se obnese v praksi?

Kot nekdanja privrženka siemensov (v redni uporabi so bili pri meni skorajda iz vsake serije po en model – C35, S40, C55 in M65) sem z zanimanjem vzela na test model Benq-Siemens EL71. Zanimalo me je predvsem to, koliko so mobilniki napredovali zaradi prehoda k drugi blagovni znamki.

Kot sem že omenila v uvodu, je glede na "notranjost" ostal skorajda tipičen Siemensov mobilnik. Znani meniji z znanimi izbirami, s precej funkcionalnosti in mnogo prilagodljivosti. V času Siemensa je prva črka označevala rang, v katerega spada mobilnik (A-najnižji, C-sredni, S-višji, M-funkcijsko enako seriji C, vendar z odpornostjo na prah, vlago in udarce), pri novi blagovni znamki Benq-Siemens pa še ne poznamo pravila označevanja ranga mobilnika. Za model EL-71 zagotovo lahko napišem, da spada v višji rang, tako po funkcionalnosti kot samemu izgledu.

Prilagodljivost mobilnika je več kot odlična, saj si lahko poleg raznih tem, barv, ozadij, melodij lahko prilagodimo še mnogo drugega. Kot je že v navadi pri "predhodni" blagovni znamki, lahko določimo "malo morje" bližnjic na tipkovnici mobilnika. Za začetek si lahko nastavimo desno podmenijsko tipko (leve ni možno spreminjati), nadaljujemo z navigacijsko tipko (prilagoditev za gor, levo in desno, pomik navzdol pa pripada bližnjici do imenika in je ni možno spremeniti), nato pa lahko uporabimo še tipke od 2 do 9 (1 je ponavadi nastavljena na telefonski predal). Tem tipkam lahko pripnemo telefonsko številko ali pa katero izmed ponujenih funkcij.

Leva podmenijska tipka ima privzeto nastavljeno funkcijo "dohodni", s pomočjo katere lahko pridemo do podatkov o vseh zadnjih prispelih dogodkih, ki so prikazani v več zavihkih – najprej vsi skupaj, nato vsa dohodna sporočila, neodgovorjeni klici, rokovnik in podatki. Zanimiva, predvsem pa uporabna novost.

Melodije, slike, ozadja lahko na mobilnik naložimo preko WAP-brskalnika (z uporabo GPRS ali EDGE), hitreje bomo to storili preko bluetooth povezave ali preko kabla. V pomoč pri nalaganju nam bo priložen program Mobile Phone Manager, ki je v sedanji različici znan že vse od serije Siemens 65 dalje (z rahlimi dopolnitvami). Pohvalno, da proizvajalec pomisli tudi na "ne-Windows" uporabnike, saj je na voljo tudi različica programa za operacijski sistem Linux.

S pomočjo programa je urejanje mobilnika zelo poenostavljeno, saj omogoča urejanje imenika, pisanje in sprejemanje kratkih sporočil (obe vrsti zadev je možno tudi arhivirati), sinhronizacijo imenika, koledarja in opravil z različnimi programi za organizacijo časa. Poleg tega lahko z njegovo pomočjo z mobilnika shranimo slike na svoj računalnik, ali pa različne multimedijske datoteke nanj naložimo. Omogoča nam tudi kompleten backup (in seveda tudi restore) mobilnika, upravljanje klicnih povezav (mobilnik se uporabi kot modem za povezavo v internet), dodali pa so mu tudi novo možnost, imenovano Call control in Notifier, ki omogoča upravljanje s klici, kadar je mobilnik povezan z računalnikom. V tem razdelku sem zasledila tudi možnost, da se osebi, ki nas kliče, pošlje v odgovor SMS-sporočilo, vendar tega v praksi nisem preizkusila.

Za naše slike, videoposnetke in druge aplikacije je na voljo okrog 17 MB pomnilnika, ki pa ga lahko razširimo z zunanjo pomnilniško kartico tipa microSD. Tipi datotek, ki jih je mobilnik sposoben predvajati, so MP3, AAC, MIDI, AAC, AAC+, AAC++, AMR-NB, PCM(WAV), SP-MIDI, XMF ter 3GP in mpeg4.

Profili so (zame osebno) eni izmed nabolje prilagodljivih, saj lahko med drugim nastavimo tudi čas vklopa in izklopa mobilnika.

Imenik je zopet "klasika", vendar z določenimi dopolnitvami. Skorajda popoln vnos podatkov o določeni osebi so dopolnili še z izbiro melodije zvonjenja (prej je bilo to možno le za skupino), in kar me je zelo presenetilo – z izbiro melodije za SMS-sporočilo. To pomeni, da lahko določenim osebam priredimo vsaki drug zvok opozarjanja na sporočila. Marsikomu precej pomemben podatek je tudi ta, da se vpisani rojstni dnevi v imeniku avtomatično zabeležijo v koledar.

V imenik lahko zapišemo po podatkih, ki jih le-ta pokaže, do 500 vnosov, vendar sem na drugih spletnih straneh zasledila podatek o 1000 vnosih. Za nas, povprečne uporabnike, je že številka 500 precej zadovoljiva. Malce nerodna zadeva (ki so jo "pokvarili") je prikaz imenika. Le-ta je sedaj razširjen na zavihke, s čemer je olajšano pregledovanje. Tisto, kar so pokvarili, se skriva v prvem, privzetek zavihku Vsi, kjer so prikazani vsi zapisi – tisti v imeniku kot tudi tisti na SIM-kartici. Poleg zavihka Vsi so še zavihki skupin, nato zavihek, ki prikazuje Online stanje (pri nas neuporabno), zavihek SIM (prikaz samo SIM kartice) ter zadnji zavihek, katerega prikaz si nastavimo po lastni želji. Na izbiro so različne možnosti, med drugim je najbolj uporabna zadeva filter, s katerim lahko na različne načine prikažemo imenik. Možnosti, ki jih imamo, so najpogosteje uporabljeni, samo pomnilnik telefona (uporabno za prikaz samo tega dela imenika), URL, rojstni dan, slika, melodija, pošta, seznam prejemnikov. Privzeti prikaz imenika oz. zavihka v njem je nastavljen na Vsi (kar pomeni zapisi na SIM-kartici in v pomnilniku mobilnika), ne moremo pa spremeniti privzetega prikaza.

Pri sporočilih tudi skorajda ničesar novega – SMS, MMS in e-poštna sporočila, pri čemer je potrebno napisati dvoje. Za pisanje SMS-ov nam bo v pomoč tudi slovenski T9, pri e-pošti pa lahko sprejemamo in pošiljamo tudi priponke, in to ne glede na to, ali jih je mobilnik sposoben predvajati. V praksi največje velikosti priponke v prejetem ali poslanem sporočilu nisem preizkusila, se pa najde podatek o max. 10 MB.

Pisanje sporočil bo zaradi našina odpiranja mobilnika - drsni - malce nerodno, saj je zgornja, prva vrstica tipk tik pod zgornjih delom ohišja. Za pritiskanje na te tipke tako ostane bore malo prostora za udoben pritisk. Podobne „težave“ ima večina drsnih mobilnikov.

Seznam klicev je dobro opremljen s potrebnimi podatki, zabeleži pa lahko po 100 klicanih, prejetih in neodgovorjenim klicev, kar da skupno kapaciteto 300 zapisov!

Med pripomočki za organizacijo časa je seveda nepogrešljiv koledar z opomniki, ki lahko sprejme kar precejšnjo količino zapisov – nekje do dobre polovice pomnilnika telefona oz. drugače povedano – nekje do 500 zapisov. Poleg bomo našli tudi diktafon, ki lahko posname do 100 ur dolg posnetek (največja dolžina). Za vse, ki bi radi še več – z diktafonom lahko snemamo tudi telefonski pogovor. Poleg omenjenih funkcij najdemo še klasično beležnico, svetovni čas, daljinsko sinhronizacijo preko SyncML-protokola, budilko, igre (prednaložene so odvisne od tega, kje mobilnik kupimo) ter medijski predvajalnik z znanimi možnostmi, ki jih poznamo iz npr. mp3 predvajalnikov. Spisek pripomočkov še ni zaključen – nadaljuje se s kalkulatorjem, ki ima tudi možnost računanja števila dni med dvema datumoma, štoparico, odštevalnik časa in pretvornik valut. Ter seveda nepogrešljiv upravljalnik datotek v "obliki" menijske izbire Moje zadeve (My Stuff), v katerem najdemo vse naše multimedijske datoteke. Zavihka sta dva - prvi za vsebino pomnilnika mobilnika, drugi za razširitveno kartico.

Na zadnji strani bomo našli še 1,3 MP kamero povprečne kvalitete. Česar BenQ-Siemensu niti ne gre šteti za slabo, saj siemensovi mobilniki nikoli niso imeli vgrajenih kamer za "uauuu" fotografije. Možnosti, ki jih imamo pri slikanju, tudi ni preveč - izberemo lahko velikost slike (pet velikosti - 1280 х 1024, 640 х 480, 320 х 240, 160 х 120 in 132 х 176) ter kvaliteto le-te, način slikanja (normalno, sepia, ipd.), vklopili bomo lahko nočni način ter vgrajeno lučko (v vlogi bliskavice), izravnavo beline (samodejno, zunaj, znotraj). Omogočena je tudi digitalna povečava.

Posnete slike in video posnetki (največje dolžine 1,5 ure) se lahko shranjujejo tako v pomnilnik mobilnika kot tudi na razširitveno kartico. Pri snemanju video posnetkov imamo podobne možnosti, le da so malce okrnjene. Le dve izbiri ločljivosti, med snemanjem pa lahko tudi povečujemo in uravnavamo svetlobo.

Novi lastnik blagovne znamke se je tokrat odločil, da iz možnih načinov povezovanja odstrani infrardeči vmesnik (IR), ki ga po vsej verjetnosti že z lahkoto pogrešamo. Tako so "pustili" modri zob in USB-kabel, od prenosa podatkov pa GPRS in hitrejši EDGE. V času testiranja sem mobilnik brez težav uporabljala z avtoinštalacijo Parrot CK3100, v navezi z osebnim računalnikom pa je bilo malce težav pri uporabi programa Mobile Phone Manager preko modrega zoba. Mobilnik se občasno namreč nikakor ni hotel povezati.

Za zaključek - moji prvi vtisi o BenQ-Siemens

Prijetno sem bila presenečena nad samim dizajnom mobilnika, vse pa kaže, da proizvajalec tega pomembnega področja ne bo zanemaril, saj so tudi novejši mobilniki prijetnega dizajna. Že tako izpopolnjenim funkcionalnostim predhodne blagovne znamke so dodali še nekaj zanimivih cukrčkov, obdržali pa so preizkušeno programsko opremo za uporabo z osebnim računalnikom, s katero so pomislili tudi na ne-Windows uporabnike.

Posodil na test:
BenQ Mobile CEE
Prodajalec/Uvoznik:
BenQ Mobile CEE
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: BenQ-Siemens
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki