marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Tip baterije:
Li-Ion (3000 mAh)
Dimenzije:
152,3 x 71,1 x 8,4 mm
Teža:
144 g

Tip zaslona:
IPS LCD, ločljivost 720 x 1440 pik, 16 M barv, velikost 5,7 palca, 282 ppi, razmerje stranic 18:9

Procesor:
osemjedrni (4 x 1,5 GHz Cortex-A53 in 4 x 1,0 GHz Cortex-A53)
Notranji pomnilnik:
32 GB, 3 RAM
Operacijski sistem:
Android OS
Za in proti

Alcatel 5 na prvi pogled deluje precej premijsko, vendar pa se kaj kmalu pokaže, da gre za izdelek iz spodnjega dela ponudbe. Resda mobilnik deluje tekoče, vendar je izbrani procesor precej slabši kot ga ponuja konkurenca. Še največja prednost mobilnika je njegova »kompaktnost« ter funkcije, kot so odklepanje s prepoznavo obraza ter dvojna širokokotna sprednja kamera. Precej bode v oči tudi »zastarel« operacijski sistem, prednost pa je uporaba novejšega priključka USB-C ter priložen hitri polnilec. Vseeno pa ne smemo ob vsem tem pozabiti, da gre za mobilnik, ki stane zgolj 229 €.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Alcatel

Alcatel 5


Alcatel 5

14.07.2018
Objavil: Dare Gliha

Alcatel, ki je v lasti kitajskega TCL z zadnjimi izdelki nakazuje, da želi v spodnjem cenovnem razredu pridobiti večji tržni delež. Zadnja generacija je privlačna na pogled, solidno narejena, z modelom 5, ki je na testu to pot, pa se želijo priljubiti tudi tistim, ki najraje slikajo samoportrete.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 12 Mpix
Povečava: Da (digitalna)
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Samoportreti ali moderno »selfiji« so »IN« med mladimi in malo manj mladimi. Prevladujejo na Instagramu, Facebooku, Snapchatu in še kje. Tako je tudi njihov najdražji mobilnik (ki še vedno stane zgolj 229 €) Alcatel 5 skočil na ta vlak, vgradili so mu namreč dvojno kamero in to na sprednjo stran. Ali bo ta trik uspel pri prodaji bomo seveda počakali, da nam dostavijo prodajne rezultate.

Mobilnik ima po besedah proizvajalca brezrobi zaslon velikosti 5,7 palca v HD+ ločljivosti (720 x 1440 pik), ki je na robovih zaobljen, razmerje stranic pa je 18:9. Čeprav je mobilnik »brez roba« na treh stranicah, pa je na vrhu kar precej roba. Nekam so seveda morali stlačiti dve kameri. Ne glede na to Alcatel 5 lepo sede v roko, ne drsi preveč, k temu pa verjetno pripomore tudi zadnji del, ki je narejen v videzu brušenega aluminija. Končni izdelek je nekaj drugačnega in ne deluje kot kopija katere bolj uveljavljene znamke. Obstajata dve barvni različici in sicer zlata ter črna, predvsem slednja pa je po mojem mnenju na pogled precej boljša izbira.

Na zadnji strani mobilnika se nahaja enojna kamera, okoli katere je zlat kovinski obroč, pod njo pa so namestili čitalec prstnih odtisov. Na zgornji strani se nahaja še priključek za slušalke, na spodnji pa USB-C priključek za polnjenje in priklop na računalnik.

Dvojna sprednja kamera

Kot omenjeno ima Alcatel 5 tri kamere. Sprednji sta dve, glavna ima ločljivost 13 MP, druga pe 5 MP. Skupaj omogočata dokaj solidne posnetke, dodatno pa lahko posnamemo tudi širokokotne slike. Ne manjka niti nekaj družabnih funkcij, kot je npr. sestavljanje slike iz štirih posnetkov. Posneli boste lahko tudi video in sicer v ločljivosti 1080 p. Zanimivo je, da je Alcatel na zajem posnetka omogočil tudi uporabo senzorja prstnih odtisov.

Zadnja kamera je le ena, njena ločljivost znaša 12 MP, omogoča pa samodejno ostrenje ter ima dodatno bliskavico v dveh barvah. Kamera omogoča snemanje počasnih posnetkov, hitrih posnetkov, lahko posnamemo panoramo, ter tudi nekaj zanimivih nočnih posnetkov s svetlobno sledjo.

Alcatel načeloma navaja, da je sprednja kamera ločljivosti 16 + 8 MP in zadnja 16 MP, vendar pa so te vrednosti interpolirane, tako da jih pri izbiri kvalitete ne priporočam, saj bodo slike slabše, kot pri osnovni ločljivosti senzorjev.

Slike se seveda ne morejo primerjati z dražjimi mobilniki, vendar so vsaj v dobrih svetlobnih pogojih sprejemljive, sploh za objavljanje na družabnih omrežjih. Se pa kvaliteta precej poslabša v slabih pogojih, ne glede na to, da ima mobilnik tudi namenski nočni način.

Strojna oprema bi bila lahko boljša

Srce Alcatela 5 je Mediatekov osemjedrni procesor MT6750, ki je namenjen srednjemu cenovnemu razredu. Lahko bi izbrali boljši procesor (npr. Snapdragon 625), a bi bila potem tudi cena verjetno malenkost višja. Mobilnik sicer vseeno deluje dokaj tekoče, k temu precej pripomore tri gigabajte vgrajenega delovnega pomnilnika. Za shrambo podatkov je vgrajenega 32 GB pomnilnika, ki se lahko razširi z dodatno kartico microSD do kapacitete 128 GB. Mobilnik ima tudi možnost uporabe dveh kartic SIM. Vgrajena baterija ima kapaciteto 3000 mAh.

Nougat namesto Orea

Izredno zanimivo mi je dejstvo, da ima Alcatel 5 nameščen Android 7.0 Nougat in ne novejšega Oreo, ki ga najdemo na Alcatelu 3V. Gre namreč za dražji mobilnik, nekako vrh njihove trenutne ponudbe. Tudi varnostni popravki niso tako ažurni kot pri 3V, na testni različici so bili nameščeni popravki s februarskim datumom.

Alcatel svojemu vmesniku pravi Joy, načeloma pa gre za dokaj čisto zadevo brez odvečne navlake. Največja razlika glede na ostale preobleke je drugačna oblika ikon in njihov gumb Joy Touch. Gre za zaslonsko tipko, na kateri si lahko namestite razne bližnjice, ki jih uporabljate najpogosteje. Izberete si lahko do osem bližnjic, ki so lahko vse od odpiranja aplikacije do zajema slike. Zanimiva in uporabna funkcija, ki pa sem jo sam dokaj hitro izklopil, saj me dodatna tipka na zaslonu bolj kot ne moti.

Še najbolj zanimiva je opcija odklepanja mobilnika s prepoznavo obraza. Le-ta deluje precej dobro, ko sem sliko posnel nisem imel praktično nobenih težav s prepoznavo obraza, tudi če svetlobni pogoji niso bili najboljši. Če pa slučajno prepoznava zataji, pa seveda obstaja še standardno odklepanje s prstnim odtisom, vzorcem ali pinom.

>> Več o operacijskem sistemu Android

Brez povezave ne boste ostali

Alcatel 5 pravzaprav nima nekih pomankljivosti, ki se tičejo povezovanja. Ima LTE, WiFi, GPS (zanimivo da podpira tudi GLONASS), bluetooth, tudi FM radio, žal pa testni primerek ni imel NFC (tako odpade recimo uporaba mobilnika za plačevanje mestnega prometa ali v trgovini preko namenskih aplikacij). Sicer obstaja različica z NFC, vendar do nje nismo prišli. Mere mobilnika znašajo 152,3 x 71,1 x 8,4 mm, težak pa je 144 g.

V prodajnem paketu je poleg samega mobilnika še slušalke, hitri polnilnik in kabel USB-C.

Cena na dan testa:
229,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Alcatel
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki