marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 25 ur (2G) / do 13 ur (3G)
V pripravljenosti:
do 212 ur
Tip baterije:
Li-Po (2500 mAh)
Dimenzije:
143,5 x 71,5 x 8,5 mm
Teža:
147 g

Tip zaslona:
barvni IPS LCD, 720 x 1280 pik, 16 M barv, velikost pet palcev, 294 ppi

Procesor:
štirijedrni 1,3 GHz Cortex-A7
Notranji pomnilnik:
16 GB, 2 GB RAM
Stopnja sevanja SAR:
0,40 W/kg (pri glavi) / 0,49 W/kg (pri telesu)
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Wiko U Feel Lite je prijetno presenetil, saj od mobilnika pod 100 € nisem pričakoval preveč. LTE, kamera s stabilizacijo, solidna kakovost izdelave ter vgrajen čitalec prstnih odtisov so dobra popotnica, da bi se mobilnik pri tistih, ki se odločajo za vstop v svet pametnih mobilnikov lahko dobro prodajal. Zato mu na koncu preizkusa tudi težko očitam kakšno večjo pomanjkljivost, saj imam vseskozi v glavi ceno mobilnika. Mogoče moti edino odsotnost NFC, ki bi ga lahko vgradili namesto podpore za dve kartici SIM, ter precej izpostavljena leča kamere.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Wiko

Wiko U Feel Lite


Wiko U Feel Lite

19.06.2017
Objavil: Dare Gliha

Na našem tržišču se je pojavila znamka mobilnikov Wiko. Gre za francoskega proizvajalca mobilnikov, ustanovljenega leta 2011, ki je sedaj v večinski lasti kitajske grupe Tinno Mobile. Mobilnik, ki je zajadral v naše uredništvo se imenuje U Feel Lite.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 8 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

U Feel Lite je pravzaprav leto dni star mobilnik, ki pa je glede na bombončke malenkost presenetil. Mobilnik je namreč v segment pod 100€ (v prodaji preko spleta pri operaterju, vendar brez vezave) prinesel solidno kakovost izdelave, LTE ter čitalec prstnih odtisov.

Oblika, zunanjost, ...

Wiko U Feel Lite je zgrajen okoli pet palčnega IPS LCD zaslona, ki zmore prikazati 720 x 1280 pik. Zaslon je svetel, čeprav nima polne ločljivosti pa so slike na njem videti precej dobro. Celotni zadnji del mobilnika je pravzaprav pokrovček, ki se v teoriji lahko tudi zamenja in s tem spremeni barva samega mobilnika. Naš je prišel v rjavi, oz. chocolate, narejen pa je v kombinaciji plastike in aluminija. Ravno ta dodatek ga naredi malo bolj »premium«, kot dejansko je. Na zadnji strani mobilnika je precej štrleča leča kamere, za katero predvidevam, da se bo brez kake zaščite kmalu popraskala, še posebno, če boste mobilnik puščali po mizah. Pod kamero se nahaja še LED lučka.

Na sprednji strani je pod zaslonom le ena fizična tipka, na kateri je tudi čitalec prstnih odtisov, na desni strani pa najdemo še tipki za glasnost in vklop/izklop mobilnika. Namenske tipke za kamero ni. Priključek za polnjenje se nahaja na spodnji strani, slušalke pa lahko vklopite na zgornji strani mobilnika.

Mere mobilnika znašajo 143,5 x 71,5 x 8,5 mm, teža pa 147 g.

Delovanje, uporaba in funkcije...

Če izgled mobilnika ne izdaja, da gre za izdelek nižjega cenovnega razreda, pa to nakaže uporaba Mediatekovega čipseta MT6735. Štirijedrni procesor tiktaka s hitrostjo 1,3 GHz, za precej solidno delovanje pa so vgradili 2 GB delovnega pomnilnika. Vgrajenega 16 GB pomnilnika bo za osnovno uporabo dovolj, lahko pa si dokupite microSD kartico in si le-tega nadgradite.

U Feel Lite omogoča uporabo dveh kartic SIM, obe sta tudi vseskozi aktivni. To pomeni, da ste na obe dosegljivi v vsakem trenutku, ravno tako lahko iz obeh vzpostavite klic ali pošljete kratko sporočilo. Precej dobrodošla funkcija za tiste, ki imajo več kot eno številko, a hkrati zanimiva dodatna funkcija, ki le dvigne ceno telefona. Glede na ciljno občinstvo bi lahko drugo vložišče za kartico SIM preprosto izpustili. Tu velja omeniti, da odpiranje mobilnika ni najlažje. Tudi mini reža na desni strani pri tem ne pomaga kaj dosti, tako da menjavanje kartic dnevno ne bo ravno otročje opravilo.

Že na začetku sem omenil, da ima mobilnik vgrajen tudi čitalec prstnih odtisov. Ta deluje precej dobro, med samim testom se je le nekajkrat zgodilo, da sem moral prst nanj položiti več kot enkrat. Deluje tudi precej hitro. Ne sicer na nivoju najnovejših mobilnikov višjega cenovnega razreda, vseeno pa dovolj dobro, da je bila to moja prva izbira varnosti na mobilniku (proizvajalec sicer navaja, da se mobilnik odklene v 0,48 s). Zelo zanimiva je tudi opcija, da na tej tipki uporabljamo funkcijo navigiranja in si s tem povečamo površino zaslona. Tako nas kratek pritisk na tipko vrne na prejšnji zaslon, polni pritisk pa na osnovni zaslon. Za pregled vseh odprtih apliokacij pa se tipko le pritisne malenkost dlje. Mobilnik si zapomni do pet prstnih odtisov, vsakemu izmed njih pa lahko dodamo tudi funkcijo hitrega dostopa do aplikacije ali klica kontakta.

Ostale funkcije, ki so del operacijskega sistema (na mobilniku teče Android različice 6.0.1) ne bom opisoval, lahko pa si v našem članku preberete več o samem operacijskem sistemu Android.

Baterije ima kapaciteto 2500 mAh, uporabnik pa je sam ne more zamenjati. No, fizično jo sicer lahko, vendar je nad njo nalepljena nalepka s podatki o telefonu (IMEI, model, navodila o vstavitvi kartice SIM in microSD,…), odstranitev le-te pa zelo verjetno prekine garancijo mobilnika. Proizvajalec navaja do 212 ur časa pripravljenosti ter do 13 ur pogovorov v omrežju 3G, sam pa vedno nerad govorim o trajanju, saj nisem tipični uporabnik in med preizkušanjem baterijo dokaj hitro izpraznim. Vseeno pa mislim, da bo povprečen uporabnik z uporabo ene kartice SIM brez problema preživel dan brez polnjenja.

Kaj vse še zna in ima vgrajeno? Med tehničnimi lastnostmi je vse to navedeno, lahko pa še tukaj naštejem nekaj ključnih zadev: LTE, bluetooth, GPS, WLAN, FM radio, DLNA, kompas,… Pogrešam edino NFC.

Fotografija...

Primarna kamera ima ločljivost 8 MP, svetlobna jakost objektiva je f/2.0, za boljše posnetke pa so dodali še samodejno ostrenje. Stabilizatorja ni, v tem cenovnem razredu ga niti nisem pričakoval. Zadnja LED bliskavica ima po navedbah proizvajalca svetilnost 120 lumnov, skupaj s samodejnim ostrenjem pa pomaga pri boljših slikah v slabih svetlobnih pogojih. Čudežev sicer ni pričakovati, vendar pa moram priznati, da so slike v dobrih svetlobnih razmerah dokaj spodobne. Sicer je prisoten tudi šum, vendar v še sprejemljivih okvirjih. Več šuma je opaznega takoj, ko se razmere poslabšajo. V naši galeriji si lahko ogledate testne slike.

Sprednja kamera ima ločljivost 5 MP, zanimivo pa je, da so dodali bliskavico za samoportrete. Opazil sem, da je primarno vklopljen način »lepota obraza«, vendar me rezultati tega niso navdušili (verjetno pa je to samo zaradi tega, ker nisem ravno fotogeničen).

U Feel Lite zmore snemati tudi video in sicer v polni ločljivosti 1080p pri 30 sličicah v sekundi.

Kaj vsebuje prodajni komplet?

Prodajni komplet je zanimiv. Sama škatla je precej majhna, v njo pa so poleg samega mobilnika »stlačili« še napajalnik in USB kabel, stereo slušalke, navodila za uporabo ter adapterje za kartice SIM. Predvsem slednje je dobrodošel dodatek, saj marsikdo med nami uporablja kartico tipa nano SIM in za uporabo v nekaterih aparatih potrebujemo adapter. Tudi za U Feel Lite, saj so uporabili standard micro SIM.

Posodil na test:
A1 Slovenija, d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Panteh d. o. o.
Cena na dan testa:
149,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Wiko
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki