marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
5 ur
V pripravljenosti:
200 ur
Tip baterije:
Li-Ion (750 mAh)
Dimenzije:
108 x 45 x 20 mm
Teža:
90 g

Tip zaslona:
TFT, 128 x 160 pik, 65.536 barv


zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Telefon je prijeten na pogled, poleg tega pa je poln funkcij, ki jih pogrešam pri telefonih v višjih cenovnih razredih (glasovno klicanje, odjemalec elektronske pošte, IR). Tudi kakovost izdelave je na visokem nivoju.

Proti

Najbolj me je motila počasnost menijev, saj sem navajen hitrešega delovanja pri drugih proizvajalcih mobilnih telefonov. Moti me še nezmožnost pošiljanja slik direktno na računalnik ter nerodno menjavanje SIM kartice (čeprav mi je rešitev vlaganja iz strani všeč) in odstranitev baterije.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Telit

Italijanček

Telit G83


Telit G83

21.11.2004
Objavil: Dare Gliha

Čeprav nam je Italija dokaj blizu, je njihov proizvajalec mobilnih telefonov Telit pri naših uvoznikih kar malenkost prezrt. Za zastopanje njihove znamke, ki nam za majhno ceno poskuša zagotoviti kar največ funkcij, se je ponovno odločil naš najmlajši mobilni operater Vega (pred tem je v svojih predplačniških paketih ponujal Telita GM822), ki je v svojo ponudbo uvrstil model G83. S tem je odprl pot svojim uporabnikom, da za majhno ceno dobijo kar največ od telefona.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
nočni način
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
ne podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Telit G83 je oblikoval italijanski mojster oblikovanja Guigiaro, kar se mu pozna že na daleč, saj je telefon skladnih linij ter prijeten na pogled. Njegove mere znašajo 108 x 45 x 20 mm, teža je 90 . Vsaj kar se velikosti tiče se ne uvršča med najmanjše telefone na tržišču, vendar pa njegova oblika vsaj na videz tega ne kaže. Telefon je izdelan iz dokaj kvalitetne plastike, ki tudi pod pritiski ne spušča nikakršnih glasov (predvsem imam tu v mislih marsikomu nadležno škripanje). Zanimiva je rešitev vstavljanja SIM kartice, saj se le-ta vstavi s strani, tako da jo je možno menjavati brez odstranjevanja baterije (podobna rešitev je znana iz motorolinega UMTS telefona, vendar je odstranjevanje kartice pri Telitu malenkost bolj zapleteno opravilo).

Zaslon je pri tem telefonu dovolj velik, njegove mere znašajo 128 x 160 pik, prikazati zna 65.536 barv. Glede na to, da je to nekako vstopni model telefona, pa slike na njem izgledajo dobro, predvsem tiste, posnete z vgrajeno VGA kamero. Nad zaslonom se nahaja zvočnik, pod njim pa tipkovnica, ki je razdeljena na dva dela, in sicer na numerični del, ki vsebuje vse standardne tipke ter navigacijski del, ki ima poleg tipk za sprejem in končanje klica še dve funkcijski tipki ter petsmerno menijsko tipko (če jo v stanju pripravljenosti pritisnemo navzgor, pridemo do koledarja, če jo pritisnemo navzol, pridemo do hitrega menika, če pa jo pritisnemo v levo, lahko na hitro spišemo kratko sporočilo, pritisk v desno vklopi kamero, s potrditvijo pa pridemo do menija). Tipkovnica je dobro odzivna, tipke so dovolj narazen, da s pritiskanjem na njih nisem imel težav, edino menijska tipka je precej izbočena (glede na druge telefone), kar pripomore k lažjemu pritiskanju nanjo.

Če telefon pogledamo še iz ostalih kotov, najdemo priključek za polnjenje (nekako se nisem mogel znebiti občutka, da bom z vsakim polnjenjem zlomil notranji priključek), priključek za dodatno slušalko, VGA kamero, ogledalce za snemanje samoportretov ter infrardeči vmesnik (IR).

Telefon deluje v treh frekvenčnih območjih (EGSM 900, DCS 1800 MHz in PCS 1900 MHz), poleg samega aparata pa dobimo v prodajnem kompletu še 220 V polnilec za polnjenje ter navodila za uporabo. Pomnilnik telefona ni izražen v enotah (KB), pač pa glede na število prostih mest za posamezen vnos. Tako je prostora za 72 slik, 50 zvonjenj, 20 MMS sporočil, 8 javanskih programov ter 16 zvočnih zapisov.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V pomnilniku telefona je prostora za 300 kontaktov, katerim lahko priredimo poleg imena ter priimka še več telefonskih številk, elektronski naslov, naslov, priredimo pa lahko še lastno melodijo ter sliko. Kontaktom na SIM kartici lahko priredimo še skupino (družina, prijatelji, sodelavci, VIP, ostali ter brez skupine) ter kategorijo telefonske številke (dom, službena, mobilna in ostalo), kar pa pri kontaktih v pomnilniku telefona ne moremo storiti. Zanimiva rešitev, predvsem zato, ker se skupine verjetno pri tem telefonu uporabljajo samo za nastavljanje različnih melodij zvonjenja, drugih lastnosti pa ne moremo spreminjati.

Ponuja pa telefon še možnost glasovnega izbiranja, ki deluje dobro, pri snemanju zvočnih zapisov pa je potrebno vsak posnetek pred shranjenjem trikrat ponoviti, tako da se zmanjša možnost napake pri snemanju. Tudi prepoznavanje shranjenih posnetkov deluje brez težav.

Sporočila

Telit G83 nam ponuja vse možnosti pošiljanja sporočil, od kratkih (SMS) ter obogatenih (EMS) do večpredstavnih (MMS) sporočil. Pri vnosu sporočila nam je v pomoč prepoznavanje pisanja T9, ki pa žal ni v slovenskem jeziku. Omogočeno nam je pošiljanje daljših sporočil, saj telefon samodejno razdeli daljša sporočila na več krajših. Pri MMS sporočilih lahko pošiljamo tako besedilo kot slike in melodije, iste stvari pa lahko tudi sprejemamo. Vgrajenega imamo še odjemalca elektronske pošte (kar je redkost v tem razredu), pri katerem lahko nastavimo dva različna poštna računa, deluje pa po protokolih POP3 in SMTP. Odjemalec elektronske pošte omogoča pošiljanje slike kot priponke.

Tu bi omenil, da pošiljanja in sprejemanja MMS sporočil ter elektronske pošte nisem testiral, saj Vega v svojem omrežju ne omogoča storitev MMS in GPRS.

Seznami klicev, števci...

Telefon si beleži podatke za dohodne, klicane ter neodgovorjene klice, vse pa razvrsti ali v kategorijo klica ali pa v skupno kategorijo, v kateri so klici ločeni z ikonami o tipu klicev. Za vsak klic si telefon zapomne datum, uro ter čas trajanja klica, pod menijem info pa najdemo še čas vseh klicev. Trajanje klicev se beleži še za zadnji klic, za vse prejete ter odhodne klice, po končanem pogovoru pa se nam informacija o zadnjem klicu še na kratko izpiše na zaslonu. Najdemo še števec podatkov, ki nam beleži vse prejete ter prenešene podatke.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Telit G83 podpira profile, prednastavljenih jih imamo osem (doma, zunaj, tiho, pisarna, sestanek, pozivnik ter po meri), spreminjamo pa jim lahko melodijo zvonjenja klica ter alarma, glanost tipk ter zvoke za opozorilne tone (SMS, MMS, prazna baterija, ton ob vklopu in izklopu, ...), ne moremo pa jih preimenovati. Ker je to telefon namenjen predvsem mlajšim uporabnikom, so vgradili še štiri različne fonte pisave (young, thin, classic in narrow), za večjo personalizacijo pa lahko nastavljamo še sliko ozadja ter ohranjevalnika zaslona, pogled menija (mreža ali rotacijsko) ter barvni stil (azurno, oranžno, vijoličasto, zeleno, led, morsko, buča, roža in limeta).

Melodije so lahko večglasne in sicer do 16 kanalne, na vgrajenem zvočniku pa se dobro slišijo. Slike so zahvaljujoč solidnemu zaslonu (glede na razred, v katerega spada telefon) dobro vidne, ozadja pa so lahko velika do 128 x 160 pik in v formatu jpg. Dodatne slike ter melodije si lahko na telefon pretočimo preko spleta (vendar tudi tega nisem mogel testirati zaradi že prej omenjenega razloga).

Fotografiranje

Telefon ima vgrajeno VGA kamero ločljivosti 640 x 480 pik, slike pa se shranjujejo v formatu jpg. Kvaliteto slike lahko spreminjamo samo s kompresijo, na voljo pa imamo tri stopnje kompresije (low, medium, high). Seveda pomeni večja stopnja kompresije manj zajetih slik. Kamera ima vgrajeno tudi 4-kratno digitalno povečavo (tu pa telefon samodejno spremeni ločljivost po sistemu večja povečava, manjša ločljivost), nastavljamo pa lahko še svetlobne pogoje, dnevno-nočni način ter filter (sončna svetloba, oblačno nebo in umetna svetloba).

Slike lahko prenesemo preko MMS sporočil ter elektronske pošte (tega načina nisem mogel testirati), ali pa preko vgrajenega priključka IR. Vendar direkten prenos na računalnik ni mogoč, zato sem si pomagal s prenosom na drug mobilni telefon ter šele nato iz le-tega na računalnik.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi)

G83 ima lepo število pripomočkov, med katerimi najdemo koledat, pri katerem lahko vpisujemo sestanke, rojstne dneve, klice, obletnice ter opomnike, omogoča pa nam tudi ponovitve opominjanja in sicer dnevno, tedensko, mesečno ali letno. Prostora imamo za 75 vpisov. Od ostalih pripomočkov najdemo še alarm , beležko, seznam opravkov, kalkulator, pretvornik enot in valute, galerijo za pregled slik ter melodij in igre. Igre so vgrajene štiri in sicer karte, ploščki, jabolka&kača ter nezemljani, dodatne igre pa si lahko na telefon naložimo preko jave, katero le-ta podpira. Vgrajeno je tudi prostoročno telefoniranje, ki se vklopi po vzpostavitvi zveze.

V navodilih sem zasledil, da naj bi telefon imel vgrajen tudi snemalnik zvokov, vendar ga nisem našel ne v meniju dodatno, kjer naj bi se nahajal, ne na kateri drugi lokaciji v telefonu.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT... )

Za prenos podatkov skrbi hitrejši GPRS razreda 10 (4+2) kot tudi počasnejša CSD povezava, za pregledovanje spleta pa je vgrajen brskalnik WAP 2.0. Za prenos podatkov skrbi vgrajeni IR, nimamo pa vgrajenega bluetootha (kar pa pri tem razredu niti ne pričakujem). Povezave zaradi "zaklenjenega" telefona na operaterja Vego nisem mogel preizkusiti.

Telefon nam je na test posodila Vega.

Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Telit
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki