marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 14 ur (2G) / do 16 ur (3G)
V pripravljenosti:
do 890 ur (2G) / do 740 ur (3G)
Tip baterije:
Li-Ion (3100 mAh)
Dimenzije:
146 x 72 x 7.3 mm
Teža:
152 g

Tip zaslona:
barvni IPS LCD, kapacitiven, občutljiv na dotik, 1080 x 1920 pik, 16M barv, velikost 5,2 palca

Procesor:
štirijedrni 2,5 GHz Krait 400
Notranji pomnilnik:
16/32 GB, 3 GB RAM
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Sony je z Xperio Z3 oblikovno stopil še stopnico višje. Tako ima mobilnik zaobljene robove, hkrati pa je še precej tanjši kot predhodnik. Ti dve lastnosti pomenita, da se mobilnik še lažje drži v roki. Večji novosti ni, mogoče velja omeniti širši kot kamere in višja občutljivost tipala, dodatek je tudi podpora PS4. Manjši minus je mogoče za obstoječe lastnike modela Z2, saj ni toliko novosti, da bi opravičili menjavo.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony

Za stopnico višje

Sony Xperia Z3


Sony Xperia Z3

19.09.2014
Objavil: Dare Gliha

Ni dolgo tega, ko sem imel na testu Sony Xperio Z2. Takrat sem se spraševal, ali ne gre le za kozmetično popravljeno Xperio Z1. Sedaj, ko je Sony predstavil naslednika, Xperio Z3, bi si lahko to vprašanje ponovno zastavil. Sum se poveča ob prvem bližnjem srečanju, je pa vseeno Sony to pot svojo zastavonošo postavil še stopnico višje.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 20,7 Mpix
Povečava: 8x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Oblikovno mi je serija Z dobra že od prvega mobilnika dalje. To pot pa je Sony šel še malenkost dlje in Xperio Z3 precej stanjšal, hkrati pa je uporabil zaobljene robove (na robovih je uporabljena trda plastika, po stranicah pa alumunij). Tako se mobilnik še lepše in lažje drži v roki, hkrati pa ob uporabi ni občutka, da bi bil prevelik.

Izgled, zaslon in tipkovnica

Če sem pri Xperii Z2 zapisal, da so mobilnik malenkost povečali, so to pot ubrali drugo taktiko in izdelali manjše ohišje. Mere sedaj znašajo 146 x 72 x 7,3 mm, manjše ohišje se pozna tudi na teži, ki sedaj znaša 152 g. IPS LCD zaslon je ostal enak kot pri Z2. Velik je 5,2 palca, sliko prikazuje v polni HD ločljivosti 1920 x 1080 pik. Že pri Z2 pripomb čez sam zaslon nisem imel, tako da lahko tudi sedaj zapišem enako.

Še vedno je mobilnik vodoodporen, kar je pravzaprav ena večjih prednosti glede na konkurente, vendar z vsakim modelnim letom ta prednost pojenja, ker so tudi ostali spoznali, da ljudje pravzaprav želijo vodoodporne naprave. Ne toliko, da bi jih uporabljali med potapljanjem ali plavanjem, bolj zaradi uporabe med dežjem ali slučajnim izletom v vlažne pogoje. So pa malenkost »povečali« vodoodpornost in vpeljali nov standard IP68.

Zanimivo je, da so se to pot pri Sonyu odočili uporabili kartico tipa nano SIM, kot jo poznamo iz jabolčnih izdelkov. Tudi pozicijo same kartice so zamenjali, le-ta se je vrnila na desno stran, kot je bilo to pri Z1. Na isti strani in pod istim pokrovčkom se nahaja še reža za kartice micro SD, priključek za polnjenje pa je na levi strani.

Pod ohišjem so razlike bolj kot ne na papirju. Moč procesorja se je malenkost povečala in sicer Xperia Z3 uporablja štirijedrni 2,5 GHz (Krait 400), grafični procesor pa je enak že od začetka in sicer serija Z uporablja Adreno 330.

Začetni zaslon

Pri večini Androidov je začetni zaslon precej enak. Nekaj bližnjic, ki se aktivirajo s potegom na njih in od 4.2.1 različice Androida naprej tudi možnost vidžetov na zaklenjenem zaslonu. Vse je precej podobno Xperiji Z2 in nekih bistvenih sprememb niti ni.

Operacijski sistem

V Xperiji Z2 je nameščena zadnja različica Androida 4.4.4..
>> Vse o operacijskem sistemu Android >> KLIK

Telefoniranje in sporočanje

Za imenik, koledar, opomnike, aplikacije na računu in še kaj je potrebna sinhronizacija svojim google računom. Le-ta nato prenese vse zapise v mobilnik. Če ni na voljo googlov račun je možno klasično kopiranje stikov iz sim kartice ali preko bluetooth prenosa.

Sporočanje je, kot pri vseh modernih mobilnikih, izdelano dobro in preprosto. Med sporočanjem vidimo klasičen "thread" oz. nit vpogled v zgodovino sporočil. Prav tako velja za MMSe, ki so združeni z SMSi.

Kamera in večpredstavnost

Vgrajena kamera je pravzaprav identična tisti iz predhodnice Xperie Z2. Omogoča zajem slik pri ločljivosti 20,7 MP, velikost senzorja je 1/2,3 palca, uporabljena tehnologija pa ostaja Exmor RS for mobile. Razlika je pri zajemu širokega kota, saj Xperoa Z3 zajame sliko pri 25 mm (uporabljena je nova Sony G leča), hkrati pa so povečali svetlobno občutljivost na do ISO 12800.

Vmesnik kamere ponuja dva stolpca, na desni strani z bližnjicami do galerije, sprožilca za slike/video posnetke in način snemanja. Na levi strani so nastavitve bliskavice, sprednje/zadnje kamere in tipka za nastavitve, ki so na avtomatskem načinu precej skope. Za več funkcij je potrebno prestaviti na ročni način.

Tudi Xperia Z3 omogoča snemanje v ločljivosti 4K, kar v praksi pomeni, da so video posnetki ločljivosti 2160 x 3840 pik pri 30 sličicah na sekundo. Za boljše posnetke so dodali še stabilizacijo SteadyShot, ki popravlja tresljaje, ki jih uporabnik ustvari med snemanjem (hoja, hitri premiki,…). Hkrati naj bi tudi odpravili napako pregrevanja mobilnika ob daljšem snemanju, vendar njihovo priporočilo, da se snema le minuto do dve dolge posnetke, to praktično demantira. Za konec so dodali še zabavno funkcijo počasnega snemanja imenovano Time Shift, ki vaš videoposnetek posname pri več sličicah na sekundo.

Če je Z2 pridobila malenkost boljšo ločljivost sprednje kamere lahko zapišem, da je pri Z3 sprednja kamera enaka, njena ločljivost znaša 2,2 MP.

Moram priznati, da so se mi slike že pri Z2 zdele zelo dobre, sploh, če so prisotni solidni pogoji za slikanje, tako da pri tem tudi sedaj nimam pripomb. Tudi razlika med temnimi in svetlimi deli na sliki je še vedno dobro zajeta. Tako za vsakodnevno uporabo praktično več ne potrebujemo kompaktnega fotoaparata.

Nameščena programska oprema

Kot večina proizvajalcev, ki uporabljajo Android za operacijski sistem njihovih pametnih mobilnikov, tako tudi Sony uporablja svoje modifikacije OS-ja. In tako ima tudi Sony svoj vmesnik imenovan Xperia. Za osvežitev spomina, Samsung ima TouchWiz, HTC ima Sense, itd. In ravno te vmesniki so ravno toliko spremenjeni, da se človek včasih malo izgubi, kljub temu, da mu je Android popolnoma domača zadeva. Vendar pri Sonyju so zadeve postavili dokaj logično in pregledno.

Mogoče velja tu omeniti, da je Xperia Z3 kompatibilna z njihovo igralno konzolo PS4. Tako lahko igre iz svoje konzole igrate brezžično. To pomeni, da na istem brezžičnem omrežju poženete PS4, naložite igro, le-to pa potem igrate na zaslonu mobilnika. Za igranje seveda potrebujete PS4 kontroler.

Povezovanje, navigacija in pomnilnik

Mobilnik ima, kot večina novejših pametnih mobilnikov za povezavo z osebnim računalnikom microUSB 2.0 priklop. Prav tako ima HSDPA standard z 42,2 Mbps, LTE, HSUPA z 5,8 Mbps , Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, možna je nastavitev mobilnika kot WiFi dostopno točko, stereo modrizob različice 4.0 z A2DP standardom. Podpira pa Xperia Z3 tudi NFC tehnologijo. Vgrajenega ima 16 ali 32 GB prostora (odvisno od različice) in 3 GB delovnega pomnilnika (Z1 ima »le« 2GB, Z2 pa tudi 3 GB). Na voljo pa je tudi reža za pomnilniško kartico, podprte so velikosti do 128 GB.

Na koncu velja omeniti še baterijo, katere kapaciteta znaša 3.100 mAh (3.000 mAh pri Z1, 3.200 mAh pri Z2). To je 100 mAh manj kot pri Z2, tako je čas pogovora na papirju pri 3G omrežju padel na 16 ur (iz 19 ur pri Z2).

Prodajni paket

V škatlici poleg mobilnika dobimo še: slušalke, navodila za uporabo in omrežni polnilec z USB kablom.

Prodajalec/Uvoznik:
Aimhigh plus d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki