marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 15 ur (2G) / do 19 ur (3G)
V pripravljenosti:
do 690 ur (2G) / do 740 ur (3G)
Tip baterije:
Li-Ion (3.200 mAh)
Dimenzije:
146., x 73,3 x 8,2 mm
Teža:
163 g

Tip zaslona:
barvni IPS LCD, kapacitiven, občutljiv na dotik, 1080 x 1920 pik, 16M barv, velikost 5,2 palca

Procesor:
štirijedrni 2,3 GHz Krait 400
Notranji pomnilnik:
16GB, 3 GB RAM
Stopnja sevanja SAR:
0.38 W/kg
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Sony Xperia Z2 je malenkostno izboljšana različica Xperie Z1. Predvsem je izboljšan in povečan zaslon, izboljšani so tudi stereo zvočniki, največja razlika pa je zmožnost snemanja 4K video posnetkov. Če si slučajno že lastite Xperio Z1 potem verjetno nadgradnja ni smiselna, če pa telefon prvič kupujete pa si Z2 le pobližje oglejte.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony

Na izgled skorajda enak, a malenkost boljši

Sony Xperia Z2


Sony Xperia Z2

27.05.2014
Objavil: Dare Gliha

Če smo se v uredništvu na testu Xperie Z1 spraševali, ali gre za kozmetično popravljeno Xperio Z, bi lahko to pot ubral to taktiko tudi sam in zapisal, da je Xperia Z2 le kozmetično popravljena Xperia Z1. Na prvi pogled sta res enaka, vendar podrobnejši pogled razkrije nekaj razlik.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 20,7 Mpix
Povečava: 8x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled, zaslon in tipkovnica

Največja razlika je, da je Xperia Z2 malenkost večja, njene dimenzije znašajo 146,8 x 73,3 x 8,2 mm, še večja pa je v uporabljenem zaslonu, saj so tu uporabili kar 5,2 palca velik IPS LCD zaslon, ki prikazuje sliko v polni HD ločljivosti 1920 x 1080 pik. Tu lahko povem, da je zaslon resnično boljši, barve so bolj žive, pa tudi kot gledanja je večji kot pri predhodnici. Ne glede na večje zunanje mere pa so uspeli malenkost znižati težo mobilnika, ki sedaj znaša 163 g.

Še vedno je mobilnik vodoodporen, kar je pravzaprav ena večjih prednosti glede na konkurente, vendar z vsakim modelnim letom ta prednost pojenja, ker so tudi ostali spoznali, da ljudje pravzaprav želijo vodoodporne naprave. Ne toliko, da bi jih uporabljali med potapljanjem ali plavanjem, bolj zaradi uporabe med dežjem ali slučajnim izletom v vlažne pogoje.

Mogoče zanimiva razlika je, da sta ležišča kartice SIM in micro SD pri Z2 zamenjala pozicijo in sicer je sedaj kartica SIM locirana na levi strani pri priključku za polnjenje, kartica micro SD pa se nahaja na desni strani pri gumbu za vklop/izklop. Razlika je tudi pri zvočniku in mikrofonu, saj so pri Z2 za to uporabili le luknjice v okvirju.

Že tako dobra strojna oprema pri Z1 je tu še malenkost izboljšana. Snapdragon 801 (štirijedra Krait 400) tiktaka pri 2.300 MHz, tudi pri Z1 pa so za grafično enoto uporabili Adreno 330.

Začetni zaslon

Pri večini Androidov je začetni zaslon precej enak. Nekaj bližnjic, ki se aktivirajo s potegom na njih in od 4.2.1 različice Androida naprej tudi možnost vidžetov na zaklenjenem zaslonu. Vse je precej podobno Xperiji Z1 in nekih bistvenih sprememb niti ni.

Operacijski sistem

V Xperiji Z2 je nameščena zadnja različica Androida 4.4.2..

>> Vse o operacijskem sistemu Android >> KLIK

Telefoniranje in sporočanje

Za imenik, koledar, opomnike, aplikacije na računu in še kaj je potrebna sinhronizacija svojim google računom. Le-ta nato prenese vse zapise v mobilnik. Če ni na voljo googlov račun je možno klasično kopiranje stikov iz sim kartice ali preko bluetooth prenosa.

Sporočanje je, kot pri vseh modernih mobilnikih, izdelano dobro in preprosto. Med sporočanjem vidimo klasičen "thread" oz. nit vpogled v zgodovino sporočil. Prav tako velja za MMSe, ki so združeni z SMSi.

Kamera in večpredstavnost

Vgrajena kamera je pravzaprav identična tisti iz predhodnice Xperie Z1. Omogoča zajem slik pri ločljivosti 20,7 MP, velikost senzorja je 1/2,3 palca, uporabljena tehnologija pa ostaja Exmor RS for mobile.

Vmesnik kamere ponuja dva stolpca, na desni strani z bližnjicami do galerije, sprožilca za slike/video posnetke in način snemanja. Na levi strani so nastavitve bliskavice, sprednje/zadnje kamere in tipka za nastavitve, ki so na avtomatskem načinu precej skope. Za več funkcij je potrebno prestaviti na ročni način.

Velika razlika med Z1 in Z2 pa se pokaže ob preklopu na video. Pri Xperiji Z2 so vgradili snemanje v ločljivosti 4K, kar v praksi pomeni, da so video posnetki ločljivosti 2160 x 3840 pik pri 30 sličicah na sekundo. Za boljše posnetke so dodali še stabilizacijo SteadyShot, ki popravlja tresljaje, ki jih uporabnik ustvari med snemanjem (hoja, hitri premiki,…). Za konec so dodali še zabavno funkcijo počasnega snemanja imenovano Time Shift, ki vaš videoposnetek posname pri 120 sličicah na sekundo. Tako lahko recimo posnamete skakanje na trampolinu v počasnem posnetku.

Še ena razlika je pri kameri, namreč sprednja kamera je pridobila 0,2 MP višjo ločljivost, le-ta sedaj znaša 2,2 MP.

Moram priznati, da se mi slike pri Z2 zdijo zelo dobre, sploh, če so prisotni solidni pogoji za slikanje. Tudi razlika med temnimi in svetlimi deli na sliki je dobro zajeta. Slike na zaslonu izgledajo odlično, vendar jih je večina dobra tudi na računalniškem zaslonu. Če pogledamo realno skorajda ne potrebujemo dodatnega kompaktnega fotoaparata.

Nameščena programska oprema

Kot večina proizvajalcev, ki uporabljajo Android za operacijski sistem njihovih pametnih mobilnikov, tako tudi Sony uporablja svoje modifikacije OS-ja. In tako ima tudi Sony svoj vmesnik imenovan Xperia. Za osvežitev spomina, Samsung ima TouchWiz, HTC ima Sense, itd. In ravno te vmesniki so ravno toliko spremenjeni, da se človek včasih malo izgubi, kljub temu, da mu je Android popolnoma domača zadeva. Vendar pri Sonyju so zadeve postavili dokaj logično in pregledno.

Povezovanje, navigacija in pomnilnik

Mobilnik ima, kot večina novejših pametnih mobilnikov za povezavo z osebnim računalnikom microUSB 2.0 priklop. Prav tako ima HSDPA standard z 42,2 Mbps, LTE, HSUPA z 5,8 Mbps , Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, možna je nastavitev mobilnika kot WiFi dostopno točko, stereo modrizob različice 4.0 z A2DP standardom. Podpira pa Xperia Z tudi NFC tehnologijo. Vgrajenega ima 16 GB prostora in 3 GB delovnega pomnilnika (Z1 ima »le« 2GB). Na voljo pa je tudi reža za pomnilniško kartico, podprte so velikosti do 128 GB.

Na koncu velja omeniti še baterijo, katere kapaciteta pri Z2 je kar 3.200 mAh (3.000 mAh pri Z1).

Prodajni paket

V škatlici poleg mobilnika dobimo še: slušalke, navodila za uporabo in omrežni polnilec z USB kablom.

Posodil na test:
Agencija Zmaj
Prodajalec/Uvoznik:
Aimhigh plus d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Sony
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki