marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
Do 14 ur
V pripravljenosti:
Do 880 ur
Tip baterije:
Li-Ion (3000 mAh)
Dimenzije:
144.4 x 73.9 x 8.5 mm
Teža:
169 g

Tip zaslona:
Full HD TRILUMINOS kapacitivni zaslon na dotik, 16 mio. barv, 1080 x 1920 pik, 5,0" (~441 ppi gostota pik)

Procesor:
Štirijedrni 2.2 GHz Krait 400 (Snapdragon 800)
Notranji pomnilnik:
16GB, 2GB RAM
Operacijski sistem:
Android OS
Za in proti

Čeprav je Z1 le “izpiljena” Z, je razlika ogromna. Že sama strojna oprema je zmogljivejša, zaslon neprimerno boljši, kamera izboljšana z večjim tipalom. Mogoče bi človek pričakoval še osnovnih 32 GB pomnilnika in 3 GB rama. Zadeva je hitra, tekoča, odzivna, visoko kvalitetno ohišje, dober občutek v roki, izjemna oblika. Osebno me je motila le velikost (roko na srce, stvar je že razreda “lopata”), prevelika teža in Xperia vmesnik. A vse žal ne moremo imeti.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony

Kozmetični popravki

Sony Xperia Z1 (C6903)


Sony Xperia Z1 (C6903)

04.10.2013
Objavil: Mitja Zupančič

Iz sveta avtomobilizma so kozmetični popravki popolnoma standardno početje. Nek model avta ostari in ga je z leti potrebno malce kozmetično dodelati, ponavadi dve, tri leta pred izdajo naslednika. Ta trend se je deloma preselil tudi na proizvajalce mobilnikov, še posebej pri Galaxy (SII) serijah. So podobno pot vzeli tudi pri Sonyju? Je Xperija Z1 le kozmetično popravljena Z?



ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 20,7 Mpix
Povečava: 8x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Izgled, zaslon in tipkovnica
Nikakor. Že na prvi pogled so razlike očitne, Z1 je namreč kljub enakemu premeru zaslona, višja, širša, debelejša in tudi težja od predhodnice. Večjo težo lahko mirno pripišemo drugačni uporabi materialov. Ni več samo steklo in plastika, tu je sedaj aluminijasti okvir na katerega so pritrjeni ostali elementi ohišja. Oblikovni jezik pa je ostal isti, japonci mu pravijo OmniBalance. Kot že videno, popolnoma preprosto in minimalistično oblikovanje s čimmanj kiča in razne navlake. Roko na srce, že Z je izgledala in delovala premium, Z1 še toliko bolj. Obe pa se hvalita z IP58 certifikatom.

Nekaj besed za entuziaste:
Sploh pa je strojna oprema impresivna. Snapdragon 800 (štirijedra Krait 400) so trenutno mokre sanje mnogih geekov in proizvajalcev, še posebej v navezi z Adreno 330 grafično enoto. Zmogljiva stvar, škoda da jo zavira Sonyjev Xperia launcher. Kako bi zadeva letela z izvirnim Googlovom Androidom si lahko samo predstavljam.

Nazaj v civilizacijo:
Mogoče malce izstopajo tipki za glasnost in tipka za kamero. So tanke, ozke in ne ravno super udobne, ampak to je že picajzljanje. Tipka za kamero? Je res, Z1 jo je le dobila. Končno odpade pokrivanje zaslona z roko pri iskanju sprožilca.

Kot že omenjeno je diagonala zaslona ostala enaka – 5 palcev. Tudi ločljivost je ostala enaka, a kljub temu se zaslona precej težko primerjata. Z1 ima Triluminos zaslon z X-Reality motorjem, kar je bistveno boljša in novejša rešitev napram Bravia motorjem. Razlika je še najbolj očitna pri kotih gledljivosti. Tako ni več očitnega prelivanja svetlosti enakomernih barv, malce se vidi še pri zagonu, vendar napram Z je razlika več, kot očitna. Je pa pač še vedno Sony, slaba stran: naviti kontrasti, dobra stran: klariteta slike.

Začetni zaslon
Pri večini Androidov je začetni zaslon precej enak. Nekaj bližnjic, ki se aktivirajo s potegom na njih in od 4.2.1 različice Androida naprej tudi možnost vidžetov na zaklenjenem zaslonu. Vse je precej podobno Xperiji Z in nekih bistvenih sprememb niti ni.

Operacijski sistem
V Z1 je nameščena različica 4.2.1. Kdaj bo na voljo 4.3 je težko napovedati.

>> Vse o operacijskem sistemu Android >> KLIK

Telefoniranje in sporočanje
Za imenik, koledar, opomnike, aplikacije na računu in še kaj je potrebna sinhronizacija svojim google računom. Le-ta nato prenese vse zapise v mobilnik. Če ni na voljo googlov račun je možno klasično kopiranje stikov iz sim kartice ali bluetooth prenos.

Sporočanje je, kot pri vseh modernih mobilnikih izdelano dobro in preprosto. Med sporočanjem vidimo klasičen "thread" oz. nit vpogled v zgodovino sporočil. Prav tako velja za MMSe, ki so združeni z SMSi.

Kamera in večpredstavnost

Z1 ima ena izmed prvih mobilnikov z 20,7 MP kamero. Da se pa japončki niso zadovoljili z neko že uporabljeno hišno strojno opremo, so za Z1 naredili popolnoma novo tipalo in mu nadeli novo ime – Exmor RS, z velikostjo 1/2,3 palca je večji od drugih mobilnik kamer. V teoriji bi tako tipalo moralo sproducirati manj šuma in zajeti boljše slike v slabših svetlobnih pogojih.

Vmesnik kamere ponuja dva stolpca, na desni strani z bližnjicami do galerije, sprožilca za slike/video posnetke in način snemanja. Na levi strani so nastavitve bliskavice, sprednje/zadnje kamere in tipka za nastavitve, ki so na avtomatskem načinu precej skope. Za več funkcij je potrebno prestaviti na ročni način.

Eden izmed načinov je tudi samodejno optimiziranje. Zadeva sama določni sceno in prilagodi vse parametre slikanja. Vendar vse to počne samo ob 8 MP, na 20 MP ni izvedljivo.

Nekaj težav mi je povzročal tudi način panorame. Posebej hitrost zajemanja slike, ki mora biti ravno prava, v nasprotnem primeru se Xperia odloči vse skupaj zavrniti. Tudi ločljivost je slaba, z le 5 MP panorame niso ravno vrhunski posnetki.

Bolj mi je bil všeč AR način. Zadeva postavi več vrst virtualnih svetov na predmet slikanja. Malce ubije zabavo ločljivost, ki skoči na 1920x1080 točk. Vendar otroci in mladi po srcu bodo kljub temu uživali z igračkanjem virtualnih svetov.

Všeč mi je bila tudi že omenjena fizična tipka za zajem slike. Ob prvem stiku se slika izostri ob drugem zajame, klasika pač. Nič posebnega, vendar ob kakšni hitri akciji je ob zaklenjenem telefonu hitrejši postopek tiščanja tipke za kamero in zajeti posnetek.

Nameščena programska oprema
Kot večina proizvajalcev, ki uporabljajo Android za operacijski sistem njihovih pametnih mobilnikov, tako tudi Sony uporablja svoje modifikacije OS-ja. In tako ima tudi Sony svoj vmesnik imenovan Xperia. Za osvežitev spomina, Samsung ima TouchWiz, HTC ima Sense, itd. In ravno te vmesniki so ravno toliko spremenjeni, da se človek včasih malo izgubi, kljub temu, da mu je Android popolnoma domača zadeva. Vendar pri Sonyju so zadeve postavili dokaj logično in pregledno.

Povezovanje, navigacija in pomnilnik
Mobilnik ima, kot večina novejših pametnih mobilnikov za povezavo z osebnim računalnikom microUSB 2.0 priklop. Prav tako ima HSDPA standard z 42,2 Mbps, LTE, HSUPA z 5,8 Mbps , Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, možna je nastavitev mobilnika kot WiFi dostopno točko, stereo modrizob različice 4.0 z A2DP standardom. Podpira pa Xperia Z tudi NFC tehnologijo.
Vgrajenega ima 16 GB prostora in 2 GB delovnega pomnilnika. Na voljo pa je tudi reža za pomnilniško kartico, do velikosti 64 GB.

Prodajni paket
V škatlici prebivajo ob mobilniku, nujni dodatki: - slušalke, navodila za uporabo in omrežni polnilec z USB kablom.

Posodil na test:
Sony Slovenija
Prodajalec/Uvoznik:
Sony Slovenija
Cena na dan testa:
729,99
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki