marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Tip baterije:
Li-Ion (2870 mAh)
Dimenzije:
135 x 65 x 12,1 mm
Teža:
168 g

Tip zaslona:
IPS LCD, ločljivost 1080 x 2160 pik, 16 M barv, velikost pet palcev, 483 ppi, razmerje stranic 18:9

Procesor:
osemjedrni (4 x 2,7 GHz Kryo 385 Gold in 4 x 1,7 GHz Kryo 385 Silver)
Notranji pomnilnik:
64 GB, 4 GB RAM
Operacijski sistem:
Android OS
Za in proti

Sony je eden redkih ki še izdeluje vrhunski pametni mobilnik kompaktnih mer. Xperia XZ2 Compact v nobenem primeru ne zaostaja za večjim XZ2, mu pa manjka nekaj bombončkov, predvsem tu govorim o brezžičnem polnjenju ter novem Dynamic Vibration sistemu delovanja vibracijskega motorčka. Vseeno pa to ni glavna razlog, da si mobilnika nebi kupil. Xperia XZ2 Compact je odličen mobilnik, ima izboljšano kamero, dober zaslon ter baterijo, vse to v obliki, ki zlahka sede v žep. Malenkostno bi koga znala motiti le debelina samega mobilnika.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony

Sony Xperia XZ2 Compact


Sony Xperia XZ2 Compact

20.05.2018
Objavil: Dare Gliha

Sony je eden redkih proizvajalcev, ki še izdeluje zmogljive kompaktne mobilnike. Xperia XZ2 Compact pravzaprav skorajda v ničemur ne zaostaja za večjo Xperio XZ2, razlike so le malenkostne, pa še to v praktično nepomembnih detajlih. Sama strojna oprema je enako zmogljiva.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 19 Mpix
Povečava: Da (digitalna)
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Xperia XZ2 Compact je kot že ime nakazuje manjši kot večina današnjih najbolj zmogljivih mobilnikov, hkrati pa ni strojno podhranjen. Uporaba z eno roko je popolnoma enostavna, zlahka se ga shrani v žep, manjši minus pa je vseeno uporaba plastičnega zadnjega dela, čeprav je sprednja stran steklena, okvir pa aluminijast. Velikost zaslona je pet palcev, njegova ločljivost pa je enaka kot pri večjem XZ2 in sicer 1080 x 2160 pik. Zanimivo je, da je Sony to pot izbral pravzaprav enako ločljivost, saj je pri prejšnjem kompaktu le-ta bila manjša. Xperia XZ2 je sicer kompakt, njegova teža pa ni nič kaj kompaktna. Mobilnik ima 168 g, v roki pa deluje precej težko. Tudi kompaktnejša izvedba mobilnika je seveda odporna na vdor vode in praha, nekaj na kar sony Stavi že od začetka serije Z. Da ne pozabim, tudi XZ2 Compact sledi novemu stilu oblikovanja, ki ga Sony imenuje Ambient Flow.

Žal pa se je Sony tudi pri tem modelu odločil senzor prstnega odtisa potisniti na zadnjo stran, kjer mu družbo dela enaka enojna kamera, kot jo ima večji XZ2, le postavitev je malenkost drugačna. Hibridno mesto za kartici SIM in micro SD se je tu premaknilo na levo stran, za polnjenje je tu USB-C, žal pa tudi ta model nima standardnega priključka za slušalke.

Motion Eye kamera

Xperia XZ2 Compact ima enojno zadnjo kamero, ki sloni na IMX400 ExmorRS senzorju velikosti 1/2.3'' ali drugače imenovanem Motion Eye. Gre za lečo, ki zmore slikati pri 19 MP in ima široki kot 25 mm. Senzor je identični tistemu, ki smo ga našli v predhodniku, seveda pa niso pozabili narediti novih optimizacij za boljše rezultate. Žal kamera tudi še vedno nima optične stabilizacije, zanaša se na elektronsko stabilizacijo.

V dobrih svetlobnih pogojih so rezultati kamere solidni, zajetih je precej detajlov, barve so dobro ujete. Pravzaprav bodo uporabniki predhodnih modelov na končne izdelke že navajeni. Sony je pri slabši svetlobi sedaj uporabil novo funkcijo za zmanjševanje šuma z zlaganjem, na slikah sedaj ni več toliko opaznega šuma (kot ga je bilo pri XZ1 Compact), tudi rezultati so precej boljši, kot so bili do sedaj. Velikokrat je težava v slabih pogojih tudi odsotnost optične stabilizacije.

Precej spremenjena je sprednja kamera. Ločljivost le-te je sedaj 5 MP (predhodniki so imeli 13 MP), hkrati pa kamera nima niti samodejnega ostrenja. Končni izdelki sicer niso slabi, bo pa marsikdo »vihal nos«, ko bo prebral zgolj specifikacije.

Kamera zmore seveda tudi snemati video posnetke v ločljivosti do 4K, hkrati pa so pri Sonyu nadgradili snemanje super počasnih posnetkov pri 960 sličicah na sekundo. Žal je ločljivosti teh posnetkov še vedno omejena na 720p, hkrati pa niso naredili nobene izboljšave pri samem načinu snemanja, ki je dokaj kompliciran. Je pa pri ločljivosti 4K sedaj moč snemati tudi v HDR tehniki, je pa hitrost snemanja v tej tehniki omejena na 24 fps, četudi izberete "zgolj" polno ločljivost 1080p. Sedaj je za snemanje na voljo tudi HEVC format, ki zmore precej boljšo kompresijo zajetega posnetka.

Uporabniški vmesnik

Na Xperii XZ2 Compact teče operacijski sistem Android 8.0. Zdi se mi, da neke pomembne novosti oz. koraka več pri samem izgledu Sonyevega uporabniškega vmesnika ni. Mogoče bi počasi lahko razmislili o »kozmetični prenovi«. Še vedno je nekaj hišnih aplikacij, ki nebi bile potrebne, predvsem to leti na Amazon shopping in podobne. Kot pri vseh androidnih mobilnikih si uporabnik tudi tu lahko sam izbere izgled začetnega zaslona.

Sony precej pozornosti pri Xperii XZ2 Compact namenja aplikaciji za 3D ustvarjanje, s pomočjo katere lahko ustvarite lastni 3D avatar, posnamete 3D sliko hrane, ali pa preprosto naredite 3D sliko objekta. Sam trenutno uporabne prednosti te aplikacije ne vidim, opcija uporabe pa bi bila npr. posneti sliko modela in nato le-to natisniti s 3D tiskalnikom.

>> Več o operacijskem sistemu Android


Vsa možna povezljivost

Wifi, bluetooth (različice 5.0), LTE, GPRS, EDGE, HSPA, GPS (sedaj tudi Galileo in Glonass), USB, NFC … Xperia XZ2 Compact ima vse opcije povezljivosti, ki jih v praksi potrebujemo. Manjka le IR, ki pa za prenos podatkov danes ne pride več v poštev, mogoče bi ga lahko z dodatno aplikacijo uporabili le kot namenski daljinski upravljalnik. Tudi FM radio je še vedno odsoten, kar pa je v zadnjem času pravzaprav nepomembno, saj obstaja precej drugih rešitev za poslušanje radijskega signala.

Xperio XZ2 Compact poganja zmogljiv osemjedrni Snapdragon 845, za grafični del pa skrbi Adreno 630. Vgrajenega je 4 GB delovnega pomnilnika, uporabniku pa je na voljo 64 GB pomnilnika. Tega lahko razširi s karticami microSD do kapacitete 400 GB. Ta opcija odpade, če se odločimo za uporabo dveh kartic SIM, saj je ležišče kartice kot smo že navajeni hibridno.

Vgrajena baterija ima kapaciteto 2870 mAh, kar je več kot pri Xperii XZ1 Compact. V prodajnem paketu pa poleg mobilnika dobite še omrežni polnilec in USB kabel tipa C ter pretvotnik USB-C na 3,5 mm priklop za slušalke, žal pa le-teh to pot ni priloženih. Xperia XZ2 Compact žal nima brezžičnega polnjenja, kot ga najdemo pri večjem XZ2.

Posodil na test:
Agencija Zmaj
Prodajalec/Uvoznik:
Aimhigh plus d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki