marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 11 ur 40 min (2G) / do 17 ur 30 min (3G)
V pripravljenosti:
do 600 ur (2G) / do 610 ur (3G)
Tip baterije:
Li-Ion (2900 mAh)
Dimenzije:
146 x 72 x 8,1 mm
Teža:
161 g

Tip zaslona:
barvni IPS LCD, 1080 x 1920 pik, 16 M barv, velikost 5,2 palca, 428 ppi

Procesor:
štirijedrni (2 x 2,15 GHz Kryo in 2 x 1,6 GHz Kryo)
Notranji pomnilnik:
32/64 GB, 3 GB RAM
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Sony Xperia XZ je osvežitev linije Z. Nov dizajn na prvi pogled ni tako premium kot predhodniki, vseeno pa je izbira materialov taka, da izdelek že na otip deluje vrhunski. Pohvalim lahko končno izboljšanje hitrosti zajema slike, ter tudi novo sprednjo zamero za zajem samoportretov. Zaradi »podhranjenosti« strojne opreme bo XZ še vedno korak za konkurenco, vseeno pa uporabniki med običajno uporabo tega nebi smeli opaziti. Žal se mi ne zdi smiselna uporaba USB priključka tipa C. Če že, bi lahko dodali še adapter za obstoječe kable. Na koncu moram dodati še izredno moteče ponovno zaganjanje telefona ob vsaki odstranitvi reže za kartico SIM, četudi je le-ta prazna.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony

Osvežitev serije

Sony Xperia XZ


Sony Xperia XZ

26.10.2016
Objavil: Dare Gliha

Sony je na začetku leta predstavil serijo X, ki naj bi zamenjala obstoječo serijo Z. Letošnjo jesen tako stavijo na model Xperia XZ, ki je njihov paradni konj pri pridobivanju novih uporabnikov. In kaj se je pravzaprav spremenilo, glede na predhodnike?ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 23 Mpix
Povečava: 8x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Enak, a drugačen

Glede na predhodnika (sem štejem Xperio Z5) je ostal enak zaslon, ta je velik 5,2 palca in ima polno HD ločljivost 1080 x 1920 pik, na robovih pa je malenkost ukrivljen. Tudi velikost je praktično enaka. Mere ohišja znašajo 146 x 72 mm, razlika je le v debelini telefona, saj letos znaša 8,1 mm. Še najbolj opazna pa je sprememba pri oblikovanju. Do sedaj so bile Xperije serije Z narejene okoli metalnega roba, na zadnji strani pa so imele steklo. Le-to je pri veliko uporabnikih počilo, velika večina njih pa tega niti ni popravljala oz. zamenjala. Verjetno so sedaj le-to ravno zaradi težav zamenjali s kovinskim zadnjim delom (kovino so poimenovali ALKALEIDO), sam mobilnik pa je narejen po t.i. »loop surface« dizajnu, kar v praksi pomeni uporabo ostrih robov in okroglih linij. Tu moram omeniti, da mi je bil sam dizajn predhodnika veliko bolj všeč, saj je kovinski rob (XZ uporablja plastičnega) z uporabo stekla deloval veliko bolj dovršeno.

Na desni strani telefona najdemo ovalni gumb za prižiganje, ki je hkrati tudi bralnik prstnih odtisov. Le-ta deluje izredno hitro in praktično brez napak, kot pri predhodniku. Med večdnevno uporabo ne vem, če se mi je trikrat dogodilo, da se telefon nebi odklenil. Izbira pozicije bralnika je precej posrečena, saj ni potrebe prst postaviti na zaslon, kot pri konkurenci. So pa zato zopet nerazumljivo pod tipko za vklop postavili gumbe za glasnost, tako da je uporaba le-teh sedaj precej nenaravna.

Prvo presenečenje je uporaba USB tipa C. Tega sicer že uporablja precej proizvajalcev, vseeno pa je zaenkrat še dokaj nerazširjen med uporabniki. Sony bi poleg kabla lahko priložil tudi adapter, ki bi omogočal uporabo obstoječih kablov. Na levi strani mobilnika najdemo še mesto za kartici microSD in nanoSIM, na vrhu pa priključek za slušalke. Na voljo je tudi različica z dvema karticama SIM, kar bo dobrodošlo, če ste med tistimi, ki navadno s seboj nosite dva mobilnika.

Žal pa so se pri Sonyu malo ušteli pri strojni opremi mobilnika. Poganja ga sicer zmogljiv Snapdragon 820, a je delovnega pomnilnika zgolj 3 GB, konkurenca pa v svoje paradne mobilnike že vgrajuje 4 GB ali več.

Stavijo na kamero

Glavna kamera ima ločljivost 23 MP, kar je enako že kar nekaj časa. Senzor ni nov, Sony uporablja 24,8 MP senzor, kateremu so nadeli uradno ime IMX300 in ga najdemo le v Sony mobilnikih. Tudi optične stabilizacije še vedno niso uvedli, so pa izboljšali svoj SteadyShot, ki sedaj uporablja pet smerno stabilizacijo. Dodali so še lasersko ostrenje za še hitrejši zajem posnetka. Tu moram dodati, da me je Sony vedno do sedaj razočaral pri zajemu slik v dobri svetlobi. Vedno je bilo potrebno čakati dlje na obdelavo kot pri slabi svetlobi. Pri Xperii XZ te zakasnitve nisem več opazil. Zajete slike so dovolj dobre za vsakdanjo uporabo, tudi tiste zajete v slabših pogojih. Vseeno pa je priporočljivo, da slike ne gledate na nivoju pik, saj se še vedno pojavlja precej šuma.

So pa občutno izboljšali sprednjo kamero. Ta ima sedaj ločljivost 13 MP in omogoča zajem boljših fotografij, kot predhodnik. Sony ima tako na »flagshipih« sprednjo kamero najvišje ločljivosti. Ali jim bo to pomagali pri prodaji bo seveda pokazal čas.

Xperia XZ zna posneti video posnetke v polni ločljivosti, kot tudi v ločljivosti 4K. Pri daljšem snemanju v 4K velja omeniti, da se telefon precej segreje, pozabiti pa ne velja niti na dovolj veliko količino pomnilnika. Priporočam uporabo dodatne pomnilne kartice.

Uporabniški vmesnik

Na Xperii XZ teče operacijski sistem Android 6.0.1. Zdi se mi, da neke pomembne novosti oz. koraka več pri samem izgledu Sonyevega uporabniškega vmesnika ni. Mogoče bi počasi lahko razmislili o »kozmetični prenovi«. Še vedno je nekaj hišnih aplikacij, ki nebi bile potrebne, predvsem to leti na Amazon shopping. Kot pri vseh androidnih mobilnikih si uporabnik tudi tu lahko sam izbere izgled začetnega zaslona.

>> Več o operacijskem sistemu Android

Vsa možna povezljivost

Wifi, bluetooth, LTE (450 / 50 Mbps), GPRS, EDGE, HSPA, GPS, USB, NFC … Xperia XZ ima vse opcije povezljivosti, ki jih v praksi potrebujemo. Manjka le IR, ki pa za prenos podatkov danes ne pride več v poštev, mogoče bi ga lahko z dodatno aplikacijo uporabili le kot namenski daljinski upravljalnik. Je pa Sony na mobilniku ukinil podporo za ANT+, kar v praksi pomeni, da lahko ne moremo več »priključiti« razne ANT+ pasove za merjenje srčnega utripa. Še vedno pa delujejo dodatki, ki uporabljajo bluetooth. Žal so se pri Sonyu odločili tudi umakniti FM radio.

Kot omenjeno so dimenzije ostale enake kot pri predhodniku. Mobilnik meri 146 x 72 x 8,1 mm, težak je 161 g. Tud baterija ima identično kapaciteto, le-ta znaša 2900 mAh. Po specifikacijah telefon zmore do 600 ur stanja pripravljenosti in 17 in pol ur pogovorov. Kaj to pomeni v praksi je pravzaprav odvisno od navad in uporabe vsakega posameznika.

V prodajnem paketu pa poleg mobilnika dobite še omrežni polnilec in USB kabel tipa C, ni pa več priloženih slušalk. Redna cena mobilnika pri nas je 699 €.

Posodil na test:
Agencija Zmaj
Prodajalec/Uvoznik:
Aimhigh plus d.o.o.
Cena na dan testa:
699,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki