marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Tip baterije:
Li-Ion (2620 mAh)
Dimenzije:
142,7 x 69,4 x 7,9 mm
Teža:
153 g

Tip zaslona:
barvni IPS LCD, kapacitiven, občutljiv na dotik, 1080 x 1920 pik, 16 M barv, velikost 5 palcev, 441 ppi

Procesor:
Snapdragon 650, dvojedrni 1,8 GHz Cortex-A72 in štirijedrni 1,4 GHz Cortex-A53
Notranji pomnilnik:
32/64 GB, 3 GB RAM
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Sony Xperia X je prvi predstavnik nove generacije Sony mobilnikov. Čeprav oblikovno ne izstopa od serije Z ima vseeno nekaj novosti, ki nagovarjajo uporabnike starejših naprav. V prvi vrsti je tu nova 23 MP kamera, ohišje narejeno iz kovine ter možnost hitrega polnjenja. Žal pa ima Xperia X tudi nekaj minusov, predvsem ker cenovno sili v razred višje. Tako mobilnik ni odporen na vodo, ne omogoča snemanja 4K posnetkov, pa tudi prodajnemu paketu razen polnilnika in kabla ni priložena nobena druga dodatna oprema. Grajam tudi odsotnost hitrega polnilca.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony

Naj živi serija X

Sony Xperia X


Sony Xperia X

30.05.2016
Objavil: Dare Gliha

Sony je spomladi na mobilnem kongresu v Barceloni predstavil svoje novo orožje v boju s konkurenco in sicer serijo Xperia X, ki bo zamenjala »odsluženo« serijo Xperia Z. Prvi mobilnik te serije, ki je zajadral v naše uredništvo, je model Xperia X. Mobilnik je namenjen tistim, ki si želijo vrhunskih lastnosti z malenkost manj zmogljivo strojno opremo, lahko pa pogrešijo tudi kak »bombonček«.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 23 Mpix
Povečava: 8x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Že takoj na začetku lahko zapišem, kaj je tisto, kar Xperio X loči od tega, da bi bila res vrhunski mobilnik. To je uporaba »počasnejšega« procesorja Snapdragon 650 (Xperia X Performance ima Snapdragon 820), ter odsotnost vodotesnosti in snemanja 4K posnetkov. Ostale ključne lastnosti, vključno s kamero, si deli z najzmogljivejšim modelom.

Xperia X se na prvi pogled ne razlikuje od serije Z (od katere pravzaprav prevzema poslanstvo). Pravzaprav bo potreben skorajda poznavalec, da bo razločil med Xperio X in Xperio Z5 (ki je bila tudi na testu na našem portalu). Še največja razlika v zunanjosti je malenkost ukrivljen zaslon na robovih. Le-ta je pet palčen, polne ločljivosti HD 1080 x 1920 pik, zgrajen pa je v IPS LCD tehnologiji. Ohišje je narejeno iz kovine, kar daje mobilniku pridih »žlahtnosti«. Na robu mobilnika najdemo le nekaj gumbov, najbolj izstopata gumb za zajem slik (fizični gumb je danes le redko prisoten) ter gumb za vklop/izklop, v katerega so tako kot pri seriji Z vgradili bralnik prstnih odtisov. Le-ta deluje izredno zanesljivo in hitro. Že samo s pritiskom nanj, da zbudimo zaslon je dovolj, da se telefon odklene. Tako je praktično nemogoče pogledati le na uro, a mobilnik vseeno pustiti zaklenjen (za to je Sony vgradil funkcijo Tap-to-wake, katera prižge zaslon ob dvakratnem hitrem pritisku nanj). Ležišče kartice SIM in micro SD je na levi strani zgoraj. Precej moti dejstvo, da se telefon ponovno zažene čim se le-to odstrani iz telefona. Velikost mobilnika znaša 142,7 x 69,4 x 7,9 mm, teža pa 153 g.

Kot že omenjeno v drobovju telefona tiktaka Snapdragon 650 (dvojedrni 1,8 GHz Cortex-A72 in štirijedrni 1,4 GHz Cortex-A53), delovnega pomnilnika je 3 GB, vgrajenega pomnilnika na voljo uporabniku pa 32 GB. Le-tega lahko razširite z uporabo kartice micro SD, podprte pa so kartice do velikosti 200 GB.

Še boljša kamera

Čeprav je kamera na prvi pogled po specifikacija enaka kot v seriji Z, pa gre za izboljšano 23 MP kamero, ki ima novo predvidljivo hibridno ostrenje. Exmor RS senzor je velikosti 1/2.3", za zajem svetlobe pa so vgradili G lečo s svetlobno jakostjo F/2.0. Sony navaja, da je še izboljšal kakovost slik, tako v dobri kot v slabi svetlobi. Sam sem opazil predvsem to, da pri zajemu slike v dobrih pogojih ni več čakanja na obdelavo slike, ampak lahko takoj zajamemo novo sliko. Sumim, da se je obdelava preselila v ozadje, saj se predogled posnete slike v kotu zaslona pokaže šele po nekaj trenutkih. Žal pa tudi Xperia X (kar je pravzaprav že stalnica pri Sony mobilnikih) v slabih pogojih prikaže kar nekaj digitalnega šuma.

Za zajem slike imamo na voljo zaslonsko sprožilo kot tudi že omenjeno fizično tipko. Tipki za glasnost služita za približavo, na voljo nam je osemkratna digitalna približava. Slikamo lahko tudi, če je telefon zaklenjen z geslom. Kamero zbudimo z malo daljšim pritiskom na gumb kamere ali s potegom ikone v spodnjem desnem kotu zaslona.

Nova je tudi sprednja kamera, ta ima sedaj ločljivost 13 MP, Exmor RS senzor je velikosti 1/3'', G leča pa ima enako svetlobno jakost F/2.0 kot zadnja kamera. S tem Sony cilja tudi na tiste, ki so odvisni od snemanja samoportretov, marsikateri uporabnik pa bi bil take kamere vesel kot primarne na svojem mobilniku.

Xperia X ne omogoča snemanja video posnetkov v ločljivosti 4K. Tako nam je na voljo le HD ločljivost 1080p pri 30 ali 60 sličicah na sekundo. Tudi pri snemanju videa nam je na voljo osemkratna digitalna povečava, vendar uporabe le-te ne priporočam, saj vidno zmanjša kvaliteto slike.

Uporabniški vmesnik

Xperia X je prvi Sonyev mobilnik, na katerem teče najnoveša različica operacijskega sistema Android Marshmallow 6.0.1. Pri Xperii Z5 sem pokritiziral preveč nameščene navlake, zato lahko tu mirno rečem, da je nova Sonyeva različica vmesnika precej »čista«. Tako ni nepotrebnih aplikacij, najdemo pa npr. za nekatere kar nepogrešljiv Facebook.

Sony omogoča tudi prenos vsebine iz starega telefona in sicer tudi če ste uporabljali izdelek konkurenčnega podjetja. Tako lahko prenesete kontakte in sporočila iz Androidnih naprav, pa tudi iz iOS in Windows Phone naprav. Sam sem želel prenesti vsebino iPhona brezžično preko iClouda, vendar ta opcija ni delovala. Žal nisem mogel preveriti prenosa preko namenskega kabla, saj Sony prodajnemu paketu ni priložil ustreznega adapterja (Xperia Transfer cable). Tako mi je preostala le standardna sinhronizacija z Googlovim računom.

>> Več o operacijskem sistemu Android

Raznovrstna povezljivost

Wifi, bluetooth, LTE, GPRS, EDGE, HSPA, GPS, GLONASS USB, NFC … Xperia X ima vse opcije povezljivosti, ki jih v praksi potrebujemo. Manjka le IR, ki pa za prenos podatkov danes ne pride več v poštev, mogoče bi ga lahko z dodatno aplikacijo uporabili le kot namenski daljinski upravljalnik. Opazil sem odsotnost podpore za ANT+, kar pa glede na to, da mobilnik ni vodotesen niti ne preseneča (med športom se kaj hitro zgodi, da telefon pride v stik s tekočino). Omeniti velja, da je Xperia X združljiva s tehnologijo Quick Charge, kar omogoča hitro polnjenje mobilnika. Žal pa so paketu priložili le polnilec z 1,5A zmogljivostjo. Omeniti velja še dejstvo, da ima Xperia X stereo zvočnik.

Tudi baterija ima manjšo kapaciteto kot Xperia Z5. Ta znaša 2620 mAh, uporabnik pa je sam ne more zamenjati, brez da nebi izgubil garancije. Gre pa v primeru Xperie X za novo baterijo Qnovo, ki naj bi omogočala hitro polnjenje, daljše delovanje in boljšo dolgoročno vzdržljivost.

V prodajnem paketu je poleg mobilnika le še USB kabel in 220 V polnilec. Pogrešam odsotnost adapterja za prenos podatkov iz drugih mobilnikov, lahko pa bi priložili tudi hitri polnilec, kot to že počne konkurenca. Verjetno pa bi se s tem povišala tudi cena.

Posodil na test:
Agencija Zmaj
Prodajalec/Uvoznik:
Aimhigh plus d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki