marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 7 ur
V pripravljenosti:
do 450 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1850 mAh)
Dimenzije:
129.4 x 67.3 x 9.35-10.45 mm
Teža:
139 g

Tip zaslona:
4,55 palčni, TFT (kapacitivni), 1280x720 pik

Notranji pomnilnik:
16 GB

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Xperia T je zastavonoša Sonyja. Prav tako je cenovno nekje ob boku konkurentom višjega ranga, a kljub temu roko na srce zaostaja. Pohvali se z lepim oblikovanjem (čeprav je tudi to stvar okusa), uporabnimi detajli, v stilu tipke za kamero, gumiranim hrbtni delom, lepo sede v roko.

Težava je pri strojnem delu, kjer (razen kamere) precej zaostaja za konkurenco in največja hiba Sonyjev - zaslon z slabimi koti gledljivosti in počaaaaaaaaaasne nadgradnje na najnovejše različice programske opreme.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony

My name is T, Xperia T

Sony Xperia T


Sony Xperia T

30.11.2012
Objavil: Mitja Zupančič

James Bond lahkotno vstopi v sobo prestižnega hotela na Bližnjem vzhodu, odloži svoj klasični Walther PPK. Vrata se nasilno podrejo in v sobo uletijo možje visoke postave, mrkega pogleda in želijo kaj drugega gospodu Bondu, kot slabo. "Kaj storiti, kaj storiti", razmišlja pri sebi James.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 13 Mpix
Povečava: -/ni podatka
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
ne podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
podpira radio FM

Možje ga obkolijo in se mu počasi približujejo. Nevrotično - že skoraj obupano se spomni na svoje skrito orožje, ki ga nikoli ne odloži in ga potegne iz notranjega žepa suknjiča.

Nasileži obstanejo, se začnejo spogledovati.. odložijo orožje in prosijo Jamesa za samo eno stvar - nekaj sekund uporabe Sony Xperie T.

Izgled, zaslon in tipkovnica

Klasične klišejske zgodbe Jamesa Bonda so v tokratni izdaji Skyfall podprli tudi pri Sonyju. Namenili so mu njihovo najhudejšo Xperio T, še vedno dokaj skandinavsko oblikovano Androidno lepotico s solidno strojno opremo.

Samo solidno, pa za Bondov telefon gre??

Res je, kot pri večini Sonyjevih pametnih mobilnikov ima tudi Xperia T zaslon z mobilnim Bravia motorjem, kar naj ne bi bilo slabo... v teoriji. A kot pri ostalih izdelkih se pomankljivosti tega motorja izkažejo pri kotih gledanja. Lepe, dokaj realistične barve se že pri majhnem naklonu mobilnika hitro porazgubijo in postanejo blede, sprane. Škoda res, predvsem ker se zaslon ponaša s HD ločljivostjo 1280x720 točk in 323 točkah na palec.

Xperia T ima seveda nameščen Android operacijski sistem in kot večina proizvajalcev, tudi pri Sonyju ne morejo iz svoje kože. Izvirnemu operacijskemu sistemu dodajo zvrhan pehar svojih bonbončkov in tudi pri tipkovnici je tako. Tipke so malce drugačne velikosti in funkcionalnosti, kot pri izvirnem, nedotaknjenem Androidu, a kljub temu niso šli v skrajnosti in pretiravali z dizajnom ali funkcionalnostjo, tipkovnica je popolnoma OK za povprečnega uporabnika, napredni bodo pa itak poiskali boljše tipkovnice preko spletne trgovine Play.

Začetni zaslon

Kakšne revolucije ni, pravzaprav tudi kakšne večje spremembe ni, začetni zaslon je precej podoben vsem hišnim dizajnom Sonyja. Ponuja preprost odklep telefona ali aktivacijo kamere in obveščevanje o zgrešenih klicih, SMSih in koledarskih vpisih. Vsa ta obvestila si je sicer možno do neke mere tudi nastaviti (vklopiti ali izklopiti). O kakšnih gradnikih oziroma widžetih (po domače) pa trenutno še ni govora, sicer pa je to omejitev operacijskega sistema in ne proizvajalčevih dodatkov. Na srečo tudi tukaj obstajajo alternative iz Playa.

Operacijski sistem

Kot že omenjeno poganja dvojedrni 1,5 GHz Krait procesor Android operacijski sistem, različice 4.0.4. Kaaaaaaaaj? 4.0.4, pa saj je že 4.1.1 oz. 4.1.2 zunaj!! Res je, pri konkurenci in iz Googlovih aparatov Nexus. Pri Sonyju pa gredo nadgradnje tradicionalno počasi. Jelly Bean oz. 4.1 različica bojda sploh še letos ne bo na voljo, pričakuje se jo drugo leto.. Zlobni jeziki bi dejali - drugo leto, ko bo 4.2 ali 4.3 zunaj bo prišla na Xperie ravno 4.1.

A žal je v te šali tudi nekaj resnice. Japonci tradicionalno zamujajo z izdajanjem posodobitev, najlepše je to seveda urejeno pri Nexusih, slabše pri Korejski konkurenci, najslabše pa ravno pri Japončkih.

>> Vse o operacijskem sistemu Android >> KLIK

Telefoniranje in sporočanje

Za imenik, koledar, opomnike, aplikacije na računu in še kaj je potrebna sinhronizacija svojim google računom. Le-ta nato prenese vse zapise v mobilnik.
Kakšnih težav s klicanjem ni bilo, edino zvočnik bi bil lahko kakšen decibel glasnejši, kakšnih težav s signalom ni bilo.
Sporočanje je, kot pri vseh modernih mobilnikih izdelano dobro in preprosto. Med sporočanjem vidimo klasičen "thread" oz. nit vpogled v zgodovino sporočil. Prav tako velja za MMSe, ki so združeni z SMSi.

Kamera in večpredstavnost

Xperia T se hvali z 13 MP kamero z njihovim značilnim osvetljenim Exmor R tipalom. 13 MP pa pomeni že precej jumbo plakat ločljivost 4128x3096 točk. Kaj točno je smisel take visoke ločljivosti niti ne vem (mogoče: haha eni izmed prvih smo, haha), razen kasnejše potrebe po vse prostornejši pomnilniški kartici (jap, Xperia T ima režo za SD kartico), čeprav 16 GB prostora je veliko uporabnikom popolnoma dovolj.

Na hrbtni strani je kamera precej izbuljena, vendar brez skrbi, leča je umaknjena v ohišje, tako se ni za bati kakšnih prask. Edino mogoče bi se znala s časom začeti nabirati umazanija.

Nastavitev kamere je mnogo, precej uporabna pa je funkcija avtomatskega zaznavanja prizorišča. Funkcija sama zaznava svetlobo in oddaljenost objektov, nato prilagodi vse te vrednosti k boljšemu ostrenju slike. Končni rezultati so solidni, lepše slike se seveda da ujeti z igranjem nastavitev, a za neuke uporabnike bo to popolnoma OK.

Nato se lahko poigravamo še s panoramskim načinom, zaznavanjem scene (prizorišča) zajemom nasmehov, ISO nastavitvami, nastavitvami beline in še marsikaj.

Moram pa pohvaliti makro način, ki ustvari precej podrobno in lepo osvetljeno sliko. Prav lepo se da poigrati, biti kreativen ter zajeti kakšen zanimiv objekt.

Video posnetki se gibljejo v polni HD ločljvosti 1080p pri 30 sličicah na sekundo. Posnetki, roko na srce ravno vodilni v razredu niso, niso pa tudi slabi, nek srednji razred.

Nameščena programska oprema

Kot že rečeno, Sony spremeni marsikaj napram izvirnem Android OS-ju, tudi tukaj so namestili svoje dodatke programske opreme k njihovim izdelkom. Tako je tukaj TimeScape. Omogoča nam vse komunikacije na enem mestu, naj si bo to SMS, MMS, e-pošta, Facebook, Twitter, seznam zadnjih klicev... Relativno uporabna zadeva, zasede namreč veliko prostora na zaslonu, ampak imamo vse v enem. Karkoli že, nekomu bo všeč, drugemu bo nepotrebna navlaka.

Povezovanje, navigacija in pomnilnik

Mobilnik ima, kot večina novejših pametnih mobilnikov za povezavo z osebnim računalnikom microUSB 2.0 priklop. Prav tako ima HSDPA standard z 42,2 Mbps, HSUPA z 5,8 Mbps , Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, možna je nastavitev mobilnika kot WiFi dostopno točko, stereo modrizob različice 3.1 z A2DP standardom. Podpira pa Xperia T tudi NFC tehnologijo.
Kakšnega resnega testa glede navigacije ni bilo možno izvesti, predvsem zato, ker ni priložene nobene programske opreme. Googlovi zemljevidi ne štejejo ravno, kot navigacijsko programovje. Lahko vam pa zaupam, da ima GPS modul pomoč v obliki aGPS za hitrejše povezovanje s sateliti.
Vgrajenega ima 16 GB prostora in 1 GB delovnega pomnilnika. Možno si je vse skupaj preventivno skopirati tudi na pomnilniško kartico.
Prodajni paket
V precej tanki, majhni škatlici prebivajo ob mobilniku, nujni dodatki: - slušalke, omrežni polnilec in USB kabel

Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki