marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 8,5 ur
V pripravljenosti:
do 420 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1750 mAh)
Dimenzije:
128.0 x 64.0 x 10.6 mm
Teža:
144 grams

Tip zaslona:
4,3 palčni, TFT (kapacitivni), 1280x720 pik

Notranji pomnilnik:
32 GB
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Xperia S je vsekakor zastavonoša Sonyja, oblikovna lepotica, kot ena izmed prvih mobilnikov ima 12 MP kamero, dvojedrni procesor, gigabajt pomnilnika, ampak to (razen kamere) smo videli že prejšnjo pomlad, ostalo pa jeseni. Največja pomanjkljivost je absolutno uporaba Androida 2.3 in odsotnost pomnilniške kartice. Sedaj, ko je udrihanje po Applu glede neodstranljive baterije, uporabo reže za microSIM kartico in odsotnost pomnilniške kartice malce minilo, so očitno začeli te rešitve uporabljati tudi drugi proizvajalci, vključno z Xperio S, ki nikakor ni slab ali podhranjen mobilnik, a v kratkem bodo prišle še precej zmogljivejše zverine.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony

Upanje in želja

Sony Xperia S


Sony Xperia S

03.04.2012
Objavil: Mitja Zupančič

Nozomi - kodno ime nove Sony Erics... ups, (po odkupu Ericssonove polovice) samo še Sonyjeve Xperie S, je bojda v deželi vzhajajočega sonca zelo lepo dekliško ime. V prevodu pa pomeni upanje oziroma želja. Nam želijo japončki kaj povedati?ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 12,1 Mpix
Povečava: 16x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Izgled, zaslon in tipkovnica

Upajoča in željna si deklica Xperia S sovpada z njenim kodnim imenom in je hudo lepo oblikovana - minimalistična in elegantna. Vedno bo v središču pozornosti, ne glede na mizo ali družbo, če ne drugega zaradi svojih slabih 13 centimetrov višine in dobrih 6 širine. Kar je dan danes roko na srce, pa če nam je prav ali ne, počasi že kar standard.

Ima pa to vrhunsko oblikovanje tudi svoje pomanjkljivosti, na mobilniku so namreč štiri fizične tipke. Na vrhu služi za odklep/zaklep mobilnika, na desnem boku pa sta dve za uravnavanje glasnosti in KONČNO ena namenjena sprožilcu kamere. Nobena od teh tipk pa nima neke visoke ergonomije, so precej ozke in neudobne. Verjetno tudi to stvar navade.

Tem meram pripada tudi primeren zaslon in z 4,3 palci, nižjo HD ločljivostjo (1280×720) ter 342 točk na inčo to vsekakor je. Pomaga mu Sonyjev tradicionalen BRAVIA motor, ki pa niti ni tako vrhunski. Pravzaprav so koti gledanja, predvsem s sprednje strani precej ubogi. Ne me narobe razumet, zaslon je zelo dober, a kljub temu je na papirju obljubljal več.

Tipkovnica je taka, kot je na večini mobilnikov z zaslonom občutljivim na dotik - virtualna in v ležečem položaju mobilnika tudi večja in udobnejša. Kakšnih težav s pisanjem ni bilo, precej podobna izkušnja drugim konkurenčnim mobilnikom.

Začetni zaslon

Kot je že velikokrat omenjeno pri mobilnikih z Android operacijskim sistemom začetnih zaslonov pet. Sredinski (glavni) in dva v levo / desno stran, kjer si po lastnih željah in potrebah namečemo vidžete oziroma po slovensko - gradnike. Sony Erics... spet.. Sony ima zanimivo rešitev pregleda vseh namizij. S potegom dveh prstov skupaj po zaslonu se nam pomanjšajo in prikažejo vsi gradniki naenkrat. Funkcija se imenuje precej zanimivo - pregled.

Operacijski sistem

Ravno tu je ena večjih hib Xperie S. Prednaložena je (za ta čas) že precej osivela različica 2.3.7, pod kodnim imenom Gingerbread. Japonci sicer obljubljajo ledeni sendvič (Android 4.0), a kdaj se bo to zgodilo še ni popolnoma jasno. Res je tudi, da so se potrudili in s pridihom Ice Cream Sandwicha malce posodobili izgled obstoječe programske opreme, a kljub temu pogrešam tisto pravo 4.0. Že za Galaxy Nexus so zlobni jeziki opletali o zamujanju in prepozni predstavitvi, pri Sonyju je ta težava še toliko bolj očitna. Preprosto s svojimi zastanovošami zamujajo v povprečju nekje pol leta. Škoda, da ni Xperia S prišla ven že spomladi ali vsaj poleti, vsekakor bi aktualni lastniki Galaxy S2 pred nakupom razmislili še o Xperii, če bi bila ta na voljo že prej in mogoče celo za ugodnejšo ceno.

Dovolj »natolcevanja« o marketingu Sonyja, očitno že vedo kako se stvarem streže, o samem operacijskem sistemu si pa preberite na spodnji povezavi:

>> Vse o operacijskem sistemu Android

Telefoniranje in sporočanje

Imenik, koledar, opomnike in še kaj, si precej preprosto sinhroniziramo s svojim google računom. Le-ta nato prenese vse zapise v mobilnik.
Kakšnih težav s klicanjem ni bilo, zvočnik je dovolj jasen in glasen, kakšnih težav s signalom tudi ni bilo. Tudi, če smo iskali kakšno "mrtvo točko" signala je nismo našli. Delovalo je vse, kot mora.

Sporočanje je, kot pri vseh modernih mobilnikih izdelano dobro in preprosto. Med sporočanjem vidimo vso zgodovino sporočil enega nad drugim, na levi strani prejeta, na desni naša poslana sporočila. Prav tako velja za MMSe, ki so združeni z SMSi.

Ima pa Nozomi tudi zanimivo funkcijo glede na konkurenco - pametno klicanje. Po vsem tem času si končno lahko želeno osebo v imeniku prikličemo s črko po črki, sicer se pod zavihkom "telefon", kjer je prikazana alfa numerična tipkovnica ob pritisku izpisujejo številke, a višje se začnejo prikazovati imena. Recimo primer imena Janez - na sredini zaslona se bodo izpisale številke 52639, na vrhu pa ime Janez, kot smo želeli.

Kamera in večpredstavnost

Kam bodo šli proizvajalci s številkami megatočk verjetno nobenemu ni več znano. A redki uporabniki vedo, da k dobri sliki pripomore še kaj drugega kot milijarde in milijarde točk na tako majhnih tipalih v mobilnikih. Xperia S se ponaša že z 12 MP kamero z LED bliskavico in neke vrste 3D zajemom slik. Seveda pri Sonyju nikakor niso izpustili njihovega famoznega tipala Exmor R.

Panoramski zajem slike v 3D tehniki je običajen postopek. Pritisk sprožilca, počasno premikanje v desno stran, kot veli softver in slika se zajame. Posnetek si je možno ogledati v 2D in 3D tehniki. Naj vas opozorimo da za ogled slednje, se pravi 3D - potrebujete tudi primeren TV sprejemnik.

Za preganjanje dolčasa je zanimiva tudi večkotna panorama. Zajamemo podobno, kot klasičen panoramski posnetek, le da je tu ob končni obdelavi zanimiv pogled na sliko. Ta se ob nagibanju mobilnika malce premika levo in desno, kot da bi jo posnel iz večih kotov. Verjetno tudi zato ime večkotna slika :-).

Video posnetki se zajemajo v polni HD ločljivosti 1080p in sicer pri 30 sličicah na sekundo. Vsaj v teoriji, v praksi so te oscilacije sličic precej višje.

Nameščena programska oprema

Sony marsikaj spremeni napram izvirnem Android OS-ju, tudi tukaj so namestili svoje dodatke programske opreme k njihovim izdelkom. Tako je tukaj TimeScape. Omogoča nam vse komunikacije na enem mestu, naj si bo to SMS, MMS, e-pošta, Facebook, Twitter, seznam zadnjih klicev... Relativno uporabna zadeva, zasede namreč veliko prostora na zaslonu, ampak imamo vse v enem. Karkoli že, nekomu bo všeč, drugemu bo nepotrebna navlaka.

Povezovanje, navigacija in pomnilnik

Mobilnik ima, kot večina novejših pametnih mobilnikov za povezavo z osebnim računalnikom micro USB 2.0 priklop. Prav tako ima HSDPA standard z 14,4 Mbps, HSUPA z 5,8 Mbps, GRPS razreda 10, EDGE razreda 10, Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, možna je nastavitev mobilnika kot WiFi dostopno točko, modrizob različice 2.1 z A2DP standardom.

Na Xperii S je poleg klasičnih Googlovih zemljevidov na voljo tudi Wisepilot. Zadeva je precizna na nekje 30m in ponuja osnovno navigiranje.

Vgrajenega je 32 GB prostora in 1 GB delovnega pomnilnika,. Možno si je vse skupaj preventivno skopirati tudi na pomnilniško kartico. Naj pa vas ne čudi odsotnost reže za pomnilniško kartico in tudi baterije ni moč odstraniti brez uporabe izvijača.

Prodajni paket

Poleg mobilnika je v paketu še USB kabel z nastavkom za električni polnilec, navodila in slušalke z mikrofonom.

Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki