marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4 ure
V pripravljenosti:
290 ur
Tip baterije:
Li-Ion (700 mAh)
Dimenzije:
90,2 x 47 x 20,9 mm
Teža:
99 g

Tip zaslona:
130 x 130 pik, 65536 barv

Notranji pomnilnik:
10 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,58 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Telefon je eleganten in lep ter zelo majhen in lahek. Zaradi majhnosti ga lahko spravimo v še tako majhen žep, v večjem pa ga lahko že izgubimo. Kljub majhnosti je poln funkcij, z vgrajeno VGA kamero pa lahko zajamemo zanimive slike in videoposnetke.

Proti

Kar težko je najti stvari, ki manjkajo temu malčku. Nekoliko bi bilo potrebno dodelati programsko opremo in uporabniški vmesnik. Prav nič ne bi bilo narobe, če bi imel bluetooth, pogrešal pa sem tudi govorno izbiranje.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Siemens

Mali lepotec

Siemens SL65


Siemens SL65

01.10.2004
Objavil: Andrej Bergant

Na testu sem imel Siemensa SL65, ki je eden manjših GSM telefonov. Izpopolnjen je tako funkcijsko kot tudi stilsko, saj izgleda zelo lično. Morda bi zaradi majhnega ohišja pričakovali tudi sorazmerno malo funkcij, vendar temu ni tako, izdelovalci so telefon napolnili s funkcijami do zadnjega kotička.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 5x
samosprožilec
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Siemens SL65 izgleda zelo elegantno, saj je dovršen tako barvno kot oblikovno. Skoraj težko ga je primerjati s predhodnikom SL55, saj sta si enaka skoraj samo v načinu odpiranja, preko t.i. ProSlide pokrova. Zvočnik je tokrat postavljen nekoliko drugače kot pri večini siemensov, kjer zaključuje ovalno obrobo na ohišju, pokriva ga kovinska mrežica. Zvočnik in zaslon sta obrobljena s črno oz. temno modro barvo, ki se zaključi šele na vrhu zadnjega dela telefona, kjer je luknja, preko katere lahko navežemo telefon na ovratni trak. To je tudi eden redkih telefonov, ki ga brez težav nosimo okoli vratu, saj je majhen in lahek. Temno modra obroba prekriva tudi tipke in se čez zadnji del ohišja ovija okoli celega telefona. Na zadnjem delu sta še kamera in ogledalce. Zelo dobro je izdelan tudi zadnji pokrovček, ki prekriva baterijo, saj je fiksiran zelo dobro, kar je ponavadi težava siemensov. Ko je telefon odprt, izgleda z zadnje strani malo neestetsko, saj je del, ki se dvigne, zadaj kovinski, krasita pa ga še dva vijaka.

Zaslon je velik in kvaliteten ter lahko prikaže 65536 barv. Uporabniški vmesnik je tak, kot pri vseh novejših siemensih. Sicer je dovolj jasen in pregleden, le nekaj izrazov je pri slovenskem prevodu nekoliko zavajajočih ali dvoumnih. Primer: če želimo odkleniti tipkovnico, ko je telefon zaprt, moramo pritisniti tipko za vklop/izklop, ko jo pritisnemo, napiše "Pritisni OK za izključitev", kar me je nekoliko zmedlo, saj sem mislil, da se bo telefon izključil. Pomnilnik telefona je velik nekaj več kot 10 MB (10572 KB). Baterija mi je zdržala največ tri dni, vendar je še zadnjo polovico tretjega dne prebila z zadnjimi elektroni neporabljene energije.

Dokler telefona ne odpremo, je na sprednji strani vsega skupaj le pet tipk in krmilna paličica. Pod zaslonom sta na vsaki strani dve soft tipki, ki opravljata funkcijo, ki je v tistem trenutku napisana pod zaslonom. Uporabniški vmesnik je narejen nekoliko nejasno, saj je v določenih pogojih tipka za izbiro leva soft tipka, čeprav večinoma to nalogo opravlja desna tipka. Na sredini pod krmilno paličico je hitra tipka za WAP, levo in desno od nje pa sta še tipki za začetek in konec klica. Na levi strani telefona so še tri tipke, katerih naloga pa je odvisna od menija, v katerem se nahajamo. Na desni strani telefona pa je zatemnjeno steklo, ki pokriva IR vmesnik. Pri krmilni paličici je problematična le tipka v smeri navzgor, saj se mi je nekajkrat zgodilo, da sem pritisnil hitro tipko za WAP. Zelo mi je bilo všeč, da lahko telefon skoraj normalno uporabljamo, tudi če je zaprt, odpreti ga je treba le za klicanje ali tipkanje kakšnih besedil. Tipkovnica je kot celota precej majhna, vendar je vsaka tipka posebej dovolj velika, da tipkanje ne povzroča popolnoma nobenih težav, tipke pa niso izbočene kot pri modelu SL55. Tudi tipke tik pod zgornjim delom pokrovčka niso predstavljale nobenih težav pri tipkanju, kot bi si morda mislili. Osvetljene so z belo barvo, vendar je osvetlitev na skrajni levi in desni strani že nekoliko prešibka.

V prodajnem paketu dobimo telefon z Li-Ion baterijo kapacitete 700 mAh, 220 V polnilec ter navodila za uporabo.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V imenik telefona lahko shranimo 1000 zapisov, katere pa lahko opremimo z ogromno dodatnimi podatki. Že pri vnašanju novega zapisa lahko vstavimo veliko podatkov, ime in priimek, tri telefonske številke, faks, elektronski naslov, podjetje in ga uvrstimo v skupino. Če pa ta seznam razširimo, lahko vpišemo še več številk in drugih podatkov o osebi. K vsakemu zapisu lahko določimo rojstni datum osebe in izberemo, ali naj nas na ta rojstni dan telefon opomni. Dodamo lahko tudi sliko, ki jo lahko posnamemo takrat, ko vnašamo zapis, ali pa izberemo sliko iz pomnilnika. Za večjo preglednost lahko zapise razvrstimo tudi v osem skupin, ki jih lahko preimenujemo in jih zamenjamo logotip.

Telefon "zna" poslušati, saj ima vgrajen diktafon, vendar se pri Siemensu niso odločili vgraditi še možnosti govornega izbiranja.
Z uporabo kabla ali IR povezave lahko sinhroniziramo imenik tudi z računalnikom. Sinhronizacija poteka preko programa Outlook.

Sporočila

S pošiljanjem sporočil verjetno ne bo imel nihče težav, saj zna siemens SL65 pošiljati vse vrste sporočil. Kratka (SMS), obogatena (EMS) in večpredstavna (MMS) sporočila, vgrajen pa je tudi odjemalec za elektronsko pošto.

Kratko sporočilo je lahko dolgo do 760 znakov, ki jih nato telefon razdeli v pet sporočil, v pomnilnik telefona pa lahko shranimo 100 sporočil. Če v kratko sporočilo dodamo melodijo ali bitno sliko, dobimo EMS sporočilo. V MMS sporočila lahko vstavimo zvočni posnetek oz. melodije in sliko ali video. Če bi želeli dodati več predmetov, lahko naredimo novo stran.

Odjemalec elektronske pošte zna upravljati s POP3, IMAP4 in SMTP naslovi. V nastavitvah elektronske pošte pa lahko še nastavimo, da prenese na telefon samo elektronska sporočila manjša od xx KB.

Seznami klicev, števci...

Vsi klici so sistematično razporejeni v skupine: neodzvani in sprejeti klici ter izbrane številke (tudi tu so slovenski prevodi nekoliko čudni). Po nekaterih podatkih naj bi SL65 shranil v vsaki mapi le 10 klicev, sam sem imel med klicanimi številki shranjenih več kot 70 klicev, v ostalih pa nekaj manj. Tako da lahko telefon shrani ogromno klicev. Na seznamu klicev se moramo na klic samo postaviti in že vidimo poleg imena (če je oseba v imeniku) in številke še datum in uro klica, če pa pogledamo podrobnosti, vidimo še trajanje klica. S temi podatki so opremljeni vsi klici. Ko telefon ugasnemo ostanejo seznami klicev v telefonu, medtem ko se pri večini ostalih telefonov izbrišejo.

Hrani tudi podatek o trajanju klicev, o zadnjem klicu ter o vseh odhodnih in vseh dohodnih klicih skupaj. Števec prenosa podatkov je nekoliko bolj skrit, pokaže pa samo informacijo o vseh prenesenih podatkih.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Telefon ima osem profilov, med katerimi moramo dva še ročno nastaviti po svojih potrebah, pa tudi ostale lahko spremenimo. Z daljšim pritiskom na zvezdico zelo hitro preklopimo na tihi profil, v meni s profili pa pridemo, tudi če na smerni paličici pritisnemo navzgor. Vsak profil lahko uredimo po svojih potrebah, določamo lahko glasnost, vibriranje, melodije zvonjenja, osvetlitev, izločanje klicev … Za tiste z nekoliko slabšim vidom lahko povečamo tudi velikost pisave. Všeč oz. zanimivo mi je bilo, da sem si lahko nastavil določen zvok za odpiranje in zapiranje telefona. Izbiramo lahko med zvoki, namenjenimi prav temu, lahko pa izberemo tudi katerikoli drug zvok.

Telefon lahko v vsakem trenutku prilagodimo svojim željam, pa naj bodo to melodije zvonjenja ali pa slike za ozadje telefona. Zamenjamo lahko samo barvno shemo ali pa celo temo, v katero je vključena barvna shema, melodija, ozadje in ohranjevalnik zaslona. Ohranjevalniki zaslona so lahko tudi animirani.

Predvajati zna midi, srt in imy melodije, ter wav in amr zvoke. Midi melodije so lahko največ 40-kanalne. Tako slike kot melodije lahko na telefon naložimo preko podatkovnega kabla, IR povezave ali WAP-a. Brskanje med slikami in melodijami je zelo preprosto, saj je siemensov Raziskovalec skoraj tak kot Raziskovalec v Windows okolju.

Fotografiranje

Kamera je VGA in naredi kar spodobne slike. Nastavitev za kamero ni ravno veliko, nastavimo lahko privzeto ime slike, ki je opremljeno na koncu še z datumom in časom, ter določimo ločljivost (najboljša, visoka, srednja in ozadje). Pri nastavitvi za izenačenje beline izbiramo med samodejno, v prostoru in razvedrilo. Vklopimo lahko tudi samosprožilec, ki slika po petnajstih sekundah. Med zajemanjem slike lahko določimo svetlost slike. Omogoča pa tudi do petkratno digitalno povečavo, ki pa le odreže odvečen del slike, torej ima slika, ki jo petkrat povečamo ločljivost le 256 x 192 pik.

Snemamo lahko tudi videoposnetke, ki so v formatu 3gp ter v ločljivosti 128 x 96 pik. Dolgi so lahko do 30 sekund, med nastavitvami pa lahko vklopimo ali izklopimo mikrofon.

Leča kamere se zelo hitro zapraši, ker pa je tako globoko v ohišju, je tudi čiščenje nekoliko bolj nerodno. Slike in videe lahko prenašamo preko IR povezave ali podatkovnega kabla na računalnik. Pošiljamo lahko ročno vsak predmet posebej ali pa s programsko opremo, s katero lahko prenesemo več slik "naenkrat".

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Telefon ima ogromno uporabnih in nekaj malo manj uporabnih funkcij. Rokovnik je razdeljen na koledar, sestanke, naloge in zapiske, telefon pa beleži tudi zamujene sestanke. Koledar je izdelan zelo natančno. Izbiramo lahko med mesečnim, tedenskim in dnevnim pregledom. V koledar lahko zabeležimo 1000 opravil. Vsak zapis v koledar moramo uvrstiti v skupino (beležka, sestanek, klic …), saj so od tega odvisna tudi polja za vpis. Tako kot v imeniku lahko tudi tu razširimo polja za vpis.

Telefon ima kar nekaj zanimivih aplikacij, ki bi jih lahko uporabljali v vsakdanjem življenju, vendar so to java aplikacije in so nekoliko neuporabne, saj traja kar nekaj časa, da se naložijo. Download Assistant je program, ki se poveže na WAP in nam omogoča še hitrejše nalaganje vsebin. Aplikacija Fit & Mobile je naš osebni trener, ki mu povemo naše želje vadbe in nas na to opozarja. V sami aplikaciji je tudi ogromno vaj, nekaj jih je opisanih z besedami, nekatere pa so prikazane z animacijo. Life Manager je nekoliko bolj barvit opomnik. Vanj vpišemo besedilo, mu določimo logotip in veliko sliko, ki je pod opisom. Mobile Safe je program za shranjevanje osebnih podatkov, kot so razne številke kreditnih kartic ipd., saj je zaklenjen z geslom. Program My-photos online je namenjen hitremu prenašanju naših slik na Siemensov strežnik. Ostane nam še program PhotoEditor, s katerim zelo preprosto urejamo in se igramo z našimi slikami. Naložene ima tudi igre Bubble Boost, Golf Pro 3D in Siemens 3D Rally.

Za vsak dan v tednu lahko nastavimo svojo budilko, ki zvoni, tudi če je telefon ugasnjen. Ima pa tudi ostale standardne pripomočke, kot so kalkulator, snemalnik zvokov, štoparico, odštevalnik časa ter pretvornik med valutami in osnovnimi enotami.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Za wapanje lahko uporabimo CSD ali GPRS povezavo. GPRS je razreda 10 (4+1/3+2), kar omogoča največjo hitrost prenosa podatkov 53,6 kb/s. WAP brskalnik je različice 2.0.

Za povezovanje z drugimi napravami je na voljo IR, za bluetooth pa je, kot kaže, v tako majhnem ohišju zmanjkalo prostora. Če se želimo povezati z računalnikom, lahko uporabimo tudi podatkovni kabel. Z uporabo programske opreme lahko telefon uporabljamo tudi kot modem.

Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Siemens
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki