marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
5 ur
V pripravljenosti:
250 ur
Tip baterije:
Li-Ion ()
Dimenzije:
120 x 47 x 22 mm
Teža:
144 g

Tip zaslona:
2,05'' TFT, 132 x 176 pik, 65k barv

Stopnja sevanja SAR:
0,58 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

SK65 je eleganten mobilnik s poslovnim pridihom. Tipkarskim navdušencem bo zagotovo v pomoč qwerty tipkovnica, drugi bodo našli veselje v obilju funkcij, pripomočkov (narekofon, e-poštni klient, zmogljiv koledar, zaznamki na tisoč in en način, …) ter java podpori. Omembo si zaslužita predvsem pregledovalnika word, excel ter pdf dokumentov. Za vse te drobnarije je na voljo zajetna količina pomnilnika. Pohvalim lahko odlično slišnost sogovornika, malce slabše v prostoročnem načinu zvenijo melodije in posneti zvoki. Več načinov vibracije za razgiban vsakdan ter vgrajen bluetooth in IR za željne povezovanja.

Proti

SK65 je razmeroma velik in težek. Kljub 65 tisoč barvam bi zaslon lahko bil boljši, vsaj kar se rastra tiče. Ob splošno ličnem dizajnu moti neugledna zadnja stran zgornje polovice mobilnika, vidna ob odprtju. V taisti poziciji sem pogrešal boljši oprijem za prste, na zadnji strani. Meniji znajo biti tu pa tam, vsaj z začetka, komplicirani, deloma so še nerodno prevedeni v slovenščino. Govornega klicanja SK65 žal ne pozna. Neciljna publika zna pogrešati digitalno kamero. Dodatna reža za pomnilniške kartice bi bila pika na i, četudi kapaciteta že vgrajenega pomnilnika ni od muh.

Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Siemens

Vrtiljak

Siemens SK65


Siemens SK65

20.12.2004
Objavil: Matjaž Kovač

Naraščajočemu trendu oblikovno drugačnih mobilnih igračk sledi tudi Siemens, z modelom SK65. Pod to oznako najdemo dve izvedenki, z manjšimi razlikami v podrobnostih, na primer podpori naprednejšim funkcijam (odjemalec BlackBerry), količini vgrajenega pomnilnika, naloženih aplikacijah in podobno. SK65 ni klasični preklopni telefon, temveč ga s tujko označujejo kot "x2type" (cross-to-type). Inovacije pri načinu odpiranja tipkovnice smo že zasledili pri Motoroli V70/80 ali Nokii 6820, kljub temu je SK65, telefon poslovnega razreda, povsem unikaten. V začetku decembra 2004 je SK65 prejel prestižno oblikovalsko priznanje, "iF product design award 2005", pred tem pa še oblikovalsko/dizajnersko plaketo, "Plus x Award".ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled

Velik, težek, vendar eleganten, v črno srebrni kombinaciji. Takšni so prvi vtisi. Za začudenje in nasmešek na obrazu takoj zatem poskrbi qwerty tipkovnica (skupno 37 tipk), do katere pridemo z rotiranjem polovice mobilnika, tako, da poslovnež zavzame pozicijo znaka "+" in se zaskoči. Antistresni ritual odpiranja/zapiranja sem večkrat ponovil, iz užitka. V zaprti poziciji je med zgornjim in spodnjim delom še vedno moč opaziti drobno špranjo, kar zna vabiti umazanijo. Natančnejše naleganje polovic ne bi škodilo. Uporaba qwerty tipkovnice zahteva kar nekaj prilagajanja. Razdelitev na desno/levo stran pomeni beganje z očmi in iskanje želene tipke, predvsem tistih ob notranjem robu. Na dolgi rok, verjamem, ta nevšečnost odpade. Odzivnost tipk je dobra, moti le postavitev tipk T in Y, saj sta postavljeni preblizu roba zgornje polovice mobilnika, zato je pritisk nanju otežen. Rahlo ugreznjena tipkovnica je osvetljena v prikupni bordo barvi, številčnica pa v beli barvi. Qwerty tipkovnica se osvetli šele pri polnem odprtju, po zaprtju osvetlitev počasi pojenja. S spreminjanjem osvetlitve zaslona se spreminja tudi osvetlitev tipkovnice in številčnice. Vidljivost tipk v temi je zelo dobra. Tipke številčnice so postavljene pod rahlim kotom (kot npr. ribje luske). Petsmerna navigacijska tipka deluje zadovoljivo, le rob je nekoliko (pre)močno izražen. Vsaka od štirih smeri nas popelje do vnaprej določene funkcije. Mlačne občutke sta mi pustili tipki, ki združujeta funkcije izbirnih (soft) tipk ter sprejema/zavrnitve klica. Tipki sta seveda nastavljivi, kar se priklica funkcij tiče.
Tri-band mobilnik (GSM 900/1800/1900), ne ravno majhnih dimenzij, razmeroma dobro sede v roko, bi si pa želel, da bi več prostora namenili standardni tipkovnici (številčnici). Ohišje ne škripa, deluje kompaktno, je pa močno dovzetno za prstne odtise, verjetno tudi praske. V zgornjem levem kotu mobilnika najdemo vgrajen infrardeči vmesnik, na spodnji strani je mesto za polnjenje, na desni strani sta tipki za spreminjanje jakosti predvajanega zvoka. Daljši pritisk nanju prikliče funkcijo narekofona oz. snemalnika zvoka (več o razliki med njima v opisih funkcij).
Zaslon dimenzij 132 x 176 pik, enak kot pri S/M/CX65, sicer zmore prikazati 64 tisoč barv, vendar ima precej velike pike, slika zato ne deluje gladko. Vzdržljivost baterije zna biti razmeroma skromna, čeprav zaradi kratkega časa testiranja tega ne morem z gotovostjo trditi.
Na test sem dobil mobilnik brez BB (BlackBerry) podpore, v prodajnem paketu pa, poleg polnilca in priročnika za uporabo, ne bi smel manjkati še CD s programjem za sinhronizacijo, pri SK65 BB izvedenki pa še priročnik o tej storitvi.

Imenik

V imenik lahko shranimo do 2000 vnosov. Vsakemu lahko dodelimo več klicnih številk ter kup podrobnosti, kot so e-poštni naslov, faks, opomnik za rojstni dan, itd. K vnosu je možno pripeti sliko, ki se prikaže, ko ta oseba kliče. Za večji pregled je ponujenih osem skupin, v katere lahko razdelimo vnose.
V primeru, da vas klicoči zaloti v "+" stanju (odprta qwerty tipkovnica), SK65 sam ponudi preklop v prostoročni način, saj je mobilnik praktično nemogoče prisloniti k ušesu v odprti poziciji. Predvajani zvok v prostoročnem načinu se mi ni zdel najčistejši. Govornega klicanja ali morebitnih drugih govornih ukazov SK65 ne pozna.

Sporočila

Ustvarjamo lahko vse vrste sporočil, torej SMS, EMS in MMS. Tekstovno sporočilo je lahko dolgo največ 760 znakov, katerega ustrezno razdeli. Motilo me je, da ni odštevanja znakov od 160, temveč od maksimalnega števila znakov navzdol. Multimedijskim sporočilom brez težav dodajamo slike, zvok ali video. Z lahkoto pripnemo tudi midi datoteke, okrog katerih je zadnje čase dvignjenega precej prahu glede avtorskih pravic. Vajenim pomočnika pri pisanju je na voljo T9, v več jezikih, vendar ne v slovenskem.
Med oblikami sporočanja, katera so vsa združena v istem predalčku, ne manjka niti "instant" klepet, ter e-poštni odjemalec. Le-ta dovoljuje ustvarjanje več poštnih računov, podpira POP3, IMAP4 in SMTP protokole, možnost dodajanja priponk mu ni tuja. Možna je sinhronizacija z Microsoft Outlookom.

Seznami klicev in števci

Seznami klicev so zbrani na svojem mestu, lično razdeljeni med sprejete, "neodzvane", itn. Vsi klici so opremljeni z datumom in uro, v podrobnostih najdemo tudi čas trajanja klica, tako dohodnih kot odhodnih. Števec skupnega trajanja klicev ne manjka. GPRS števec najdemo kar med nastavitvami, beleži pa zgolj količino skupno prenešenih podatkov.

Nastavitve

Ponujenih je šest profilov (normalno, mirno in hrupno okolje, avto oprema, naglavne slušalke in varno delovanje), dodamo lahko še dva svoja. Nastavljamo tone tipk, zvonjenje, glasnost, osvetlitev, ter celo način vibracije, kar sem srečal prvič doslej. Na voljo so: izključena, standard, helikopter, NLP, šok, komar in vlak. Smeha polno, predvsem pri zadnje izbranem. Tisti s slabšim vidom si lahko spremenijo pisavo na večje črke. Hitro utišanje telefona izvedemo z daljšim pritiskom tipke *, zaklepanje tipkovnice pa z # (pogrešal sem kombinacijo dveh tipk).
Melodije zvenijo solidno, začetni repertoar ni skromen, seveda pa lahko dodatno naložimo svoje zvočne datoteke. Podprti so formati MIDI, SPMIDI ter WAV. Podpore mp3 datotekam žal ni, je pa tu video predvajalnik za posnetke v formatu 3gp. Slikovno gradivo je skromnejše, kar pa je praktično nepomembno. SK65 pozna tudi teme, štiri za začetek, nalagamo lahko nove.
Tipke številčnice od 2 do 9 lahko izberemo za hitro izbiranje (izbrani kontakt iz imenika) ali pa posamezno tipko uporabimo za dostop do ene izmed mnogih funkcij. Pri nastavitvah bluetootha je na voljo "črn seznam" naprav.

Pripomočki

Pripomočkov je malo morje. Dobesedno. Pod zavihkom "Rokovnik" najprej najdemo koledar z nemalo možnostmi zaznamb. Prikaz spreminjamo po mesecih, tednih ali dnevih. Ločene mape so namenjene zaznambi sestankov, nalog in zapiskov. Pri vseh je možnih mnogo nastavitev, od alarma do raznih detajlov, povsod so bližnjice do glasovnih beležk in podobno. Pri zapiskih vnašamo zgolj tekst, možna je shranitev pod "zaupno" - dostop samo z izbrano kodo. Vodi se celo seznam zamujenih sestankov. Omeniti moram še časovne pasove, za svetovljane, ter nenazadnje, "narekofon", za snemanje zvočnih posnetkov. Mobilnik kaže, da je kapacitet za več kot 800 minut posnetkov. Privzeto ime shranjene datoteke je sestavljeno iz datuma in ure.
Pravzaprav identičen pripomoček najdemo pod zavihkom "Dodatno", le da se tu imenuje "snemalnik zvoka". Razlika je ta, da narekofon shranjuje v istoimensko mapo, snemalnik zvoka pa med melodije. Hiter priklic obeh funkcij je mogoč z že omenjenima tipkama na ohišju. Tu so še: budilka (z možnostjo vklopa po dnevih, spreminjanje zvonjenja), kalkulator, menjalni tečaj (pretvornik najrazličnejših merskih enot), štoparica (na tisočinko natančno), daljinska sinhronizacija, odštevalnik časa ter ena najuporabnejših zadev - raziskovalec, v stilu verjetno vsem znanega Explorerja. Poleg odličnega pregleda nad "drobovino" mobilnika, ponuja urejanje po imenu, datumu, tipu datotek. Možno je dodajanje novih map ter celo defragmentacija. Pregled nad mapo "Moje zadeve", na primer, razkrije lično ločene slike, video zapise, animacije, melodije, teme, ozadja, igre, aplikacije in ostalo. Vsaka datoteka ima svojo ikono, podatek o zasedbi kapacitet, datum in uro.
Med java pripomočki najdemo prednaloženih kup aplikacij in sicer; Doc Viewer (prikaže vsebino word in excel dokumentov, ima možnost iskanja besed, celozaslonski pogled in podobno), Download Assistant (animiran lik, pomočnik, ki olajša prenašanje datotek s spleta), Emergency Phonebook (klicne številke policije, nujne pomoči in gasilcev za približno 90 držav sveta), MobileSafe (za hranjenje bančnih podatkov in podobno, dostop samo s kodo), Pdf Viewer (za pregled istoimenskih datotek) ter Survival Dictionary (ni slovar v pravem pomenu besede, saj so prevedeni le predpripravljeni stavki, po skupinah, katerih pa ni malo; slovar pozna nemški, angleški, francoski, portugalski, italijanski in španski jezik).
Za zabavo skrbijo tri igre; ChessMaster (šah), SeaBattle (potapljanje ladjic) ter Golf Pro 3D. Šah in ladjice so lično izdelane, igranje golfa pa… no ja.
Tako kot drugod, tudi med pripomočki zlahka dodajamo nove mape in aplikacije razvrščamo po svojih željah. Izbor pripomočkov je res pohvale vreden, delno moti le dolgotrajno odpiranje oz. zapiranje aplikacij. "Disk info" pokaže, da je skupno (za java dobrote, slike, melodije, vpise v koledar, zaznamke …) na voljo okrog 37 MB pomnilnika, od tega je približno 7 MB že zasedenega.
Druga različica modela SK65 bo imela naložen še t.i. BlackBerry odjemalca. Nisem ravno ekspert omenjene funkcije, v osnovi pa gre za paket java aplikacij, ki so jih razvili pri družbi RIM (Research in Motion) in delujejo na principu "push" tehnologije. Tako lahko, na primer, prejmete e-pošto brez ročne vzpostavitve zveze, saj SK65 BB verzija vzpostavlja povezavo preko BlackBerry Enterprise Serverja, ki skrbi za povezavo med vašim telefonom in e-poštnim računom. Hkrati se omenja tudi BlackBerry HTML brskalnik ter podporo Push-to-talk pogovoru, nekakšen "walki-talki" stil za mobilne telefone, ki pa še ni masovno podprt s strani mobilnih operaterjev.

Fotoaparat

Manjka. Dandanes so mobilniki brez vgrajenega fotoaparat, vsaj v višjih cenovnih razredih, že prava redkost. Hkrati postaja zajemanje slik kar vsepovprek nezaželeno, nemalokje je že prepovedano. Med občutljivejše lokacije spadajo razvojni, proizvodni oddelki družb, vojaške, državne ustanove in podobno. Glede na to, da je SK65 poslovni telefon, obstaja verjetnost, da so vgradnjo fotoaparata načrtno izpustili.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Telefon podpira CSD ter GPRS podatkovno povezovanje. GPRS je razreda 10, vgrajen je WAP 2.0. Sinhronizacija z osebnim računalnikom je možna z uporabo priloženega programja. Za brezžično komuniciranje z drugimi napravami uporabimo bodisi infrardečo povezavo (IR) ali pa bluetooth. Za doplačilo je na voljo tudi USB podatkovni kabel. Telefon lahko povežemo z računalnikom in ga uporabimo kot modem za povezavo.

Prodajalec/Uvoznik:
Siemens d.o.o.
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Siemens
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki