marketing
povzetek
tehnične lastnosti


Za

Aparat zaradi svoje majhnosti in ergonomske oblike lepo sede v roko. Vgrajen fotoaparat ne dela ravno velikih slik, so pa te dokaj kvalitetne. Tudi funkcijsko je zelo poln, še posebej je poudarek na funkcijah za zabavo in izražanja samega sebe.

Proti

Predvsem smo pogrešali možnosti povezovanja z drugimi napravami. Tudi smerna tipka nam je delala nekaj preglavic, ker deluje le v dveh smereh - gor in dol.

mobilniki
arhiv test
Siemens

Siemens MC60


Siemens MC60

05.10.2003
Objavil: Andrej Bergant

Že ob prvem pogledu na Siemensa MC60 dobimo občutek, da je nekoliko drugačen od ostalih novejših Simensov. Velik vtis naredijo tipke, saj se nam ob hitrem pogledu zazdi, da so nekoliko čudno razporejene, vendar temu ni tako. Razporejene so popolnoma normalno. Vtis, da so drugačne, pa daje zanimiva povezanost med nekaterimi tipkami. Tudi fizična označitev številke pet na tipkovnici je nekoliko drugačna, saj ima tipka okoli sebe štiri majhne luknjice in ne izbokline na sredini tipke, kot večina številčnic. Luknjice izgledajo sicer zelo dobro, vendar svojemu pomenu ne služijo najbolje, saj se jih bolj slabo čuti.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
ne podpira SMS  
ne podpira EMS
ne podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
ne podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
ne podpira koledar  
ne podpira budilka
ne podpira opomniki
ne podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
ne podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Ko telefon obrnemo, opazimo še drugo Siemensovo "cvetko", ki je digitalni fotoaparat. Fotoaparat je sicer globoko v ohišju, vendar ne bi bilo slabo, če bi pri Siemensu na zadji del ohišja namestili še eno zaščito za lečo. Slike ne spadajo med boljše, vendar so zadovoljive, njihova največja velikost je 352 × 288. Ohišje telefona je dokaj kvalitetno, vendar se na spojih premika in malo tudi škriplje. Smerna tipka ni štiri smerna, kot se na prvi pogled zdi, vendar se odziva le na ukaza gor in dol. Tam, kjer naj bi bili tipki za levo in desno, sta priložnostni tipki (t.i. Soft tipki), od katerih ena večinoma opravlja funkcijo izbiranja. Tako, kot vsi Siemensi, ima tudi ta možnost določanja tipk od 2 do 9. Vsem tipkam lahko določimo bližnjico, ki lahko vodi do funkcije ali pa do telefonske številke v imeniku. Tipke so osvetljene z lepo rdečo barvo, vendar je osvetlitev nekoliko neenakomerna, kar se še najbolj opazi pri tipki za sprejem klica.

Nekoliko bi lahko pograjali ekran, saj so barve, ki jih prikaže, premalo močne in nekoliko medle. Čeprav je to telefon nižjega razreda, smo pogrešali možnost povezovanja z drugimi napravami.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V imenik najlažje vstopimo s pritiskom na navigacijsko tipko in sicer v smeri nazvzdol. Prostora za shranjevanje zapisov v imenik telefona ni ravno veliko, saj lahko shranimo le 50 zapisov. Zapisov pa tudi ne moremo razširiti. Shranjeno imamo lahko le eno telefonsko številko, ime in naslov elektronske pošte. Zapise lahko razporejamo v skupine, ki jih lahko po potrebi tudi preimenujemo. Skupinam lahko določimo svoj tip zvonjenja, tako da že takoj, ko slišimo zvonec, ugotovimo, kdo nas kliče. Za hitro klicanje lahko določimo tipko, s spomočjo katere nato z enim pritiskom nanjo pokličemo določeno osebo. Za še hitrejše klicanje pa imamo možnost glasovnega izbiranja, za boljšo predstavo, kdo nas kliče, pa lahko vstavimo sliko osebe ali pa sliko, ki nas na to osebo spominja. Če smo nekoliko bolj pozabljive vrste, si lahko shranimo tudi tri lastne telefonske številke.

Sporočila

Pošiljamo lahko vse vrste sporočil, kratka (SMS), obogatena (EMS) in večpredstavna (MMS). Omogoča pošiljanje tudi dolgih SMS sporočil, ki so lahko dolga do 760 znakov. V sporočila lahko vstavljamo tudi slike, animacije, zvoke in melodije. Večpredstavna sporočila so enaka kot pri prejšnjih modelih Siemensov, ki jih podpirajo.

Seznami klicev, števci...

Seznami klicev so v svojem meniju, tako da jih ni mogoče zgrešiti. Tudi razvrščeni so lepo, glede na vrsto klica (prejet, klican, neodgovorjen), kar je zelo pohvalno, saj se tega v zadnjem času drži vse manj izdelovalcel mobilnih telefonov. Vendar le ni vse tako rožnato, saj odhodni klici še vedno niso opremljeni z uro in datumom klica. Tudi števec GPRS podatkov ni ravno na mestu, saj je skrit med nastavitvami.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Telefon je poln različnih in predvsem zabavnih funkcij. Izbiramo lahko med veliko paleto barvnih ozadji in ohranjevalniki zaslona, bogata izbira pa je tudi med melodijami. Poleg večglasnih melodij, ki so lahko največ 16-kanalne, lahko telefon predvaja tudi waw zvoke. Tako si lahko na primer nastavimo za zvonjenje mukanje krave, kar bo predvsem naredilo vtis na ljudi okoli nas. Tako ozadja kot melodije lahko izdelujemo tudi sami. Ozadja lahko slikamo s priročnim digitalnim fotoaparatom, zvoke pa kar posnamemo.

Telefon ima vgrajenih osem različnih profilov, ki jih lahko po svoje urejamo. Eden izmed profilov je tudi t.i. Aircraft Mode, ki izklopi vse funkcije telefona. Vklopimo lahko tudi funkcijo babysitter. S to funkcijo s kodo zaklenemo telefon, da lahko uporabnik telefona kliče le na telefonsko številko, ki jo določimo mi.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Koledar dobro služi svojemu namenu, vendar ni nič posebnega, tako, da ga ne bomo preveč opisovali. V koledar si lahko poleg tekstovnih zaznamkov shranite tudi zvočne posnetke, ki niso časovno omejeni. Telefon ima tudi nekaj iger, vendar jih nalaga porazno dolgo. Delno to odtehta igra, potem ko jo igramo, vsaj Contest Arena, ki je sicer nekoliko zapletena, vendar je opremljena s kvalitetno glasbo in dobro grafiko. Nalagamo lahko tudi java igre. Ima pa še stalne funkcije kot so: štoparica, ura, budilka, kalkulator, odštevalnik časa in še kaj bi se našlo.

Fotografiranje

Fotoaparat je ena od funkcij, do katerih je najlažaje priti. Ena možnost je, da držimo tipko pet ali pa da vstopimo v meni in takoj se pojavimo na ikoni za fotoaparat. Sliko zajema zelo hitro, tako da časovnega zamika skoraj ne opazimo. S tipkama gor in dol uravnavamo svetlost slike, v nastavitvah pa lahko določimo še belino, ki se določa glede na okolje – notranji prostor, zunaj ali avtomatsko, kjer telefon sam določi belino. Določimo lahko tudi kvaliteto oziroma velikost slike (320 x 240, 160 x 120, 352 x 288, 187 x 144).

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Za prenos podatkov lahko uporabimo CSD ali pa GPRS povezavo. GPRS je razreda 8, kar je glede na ostale telefone tega razreda zelo pohvalno. Vmesnik za brskanje po WAP-u je različice 1.2.1. Z drugimi napravami se brezžično ne moremo povezovati, kar nas je nekoliko presenetilo glede na to, da ima telefon vgrajeno kamero. Za prenos slik moramo torej kupiti kabel, ki poteka od računalnika do telefona. Naložiti pa si moramo tudi Siemensovo programsko opremo, ki jo lahko na Siemensovi strani dobimo brezplačno. Program se s telefonom poveže in ga prepozna takoj, vse, kar moramo storiti, je, da pravilno priključimo telefon. S porgramom lahko nato prenašamo slike, urejamo imenik, pišemo sporočila, ipd.

fotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Siemens
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki