marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
5 ur
V pripravljenosti:
300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (750 mAh)
Dimenzije:
109 x 49 x 19 mm
Teža:
104 g

Tip zaslona:
TFT, 65.536 barv, 132 x 176 pik

Stopnja sevanja SAR:
0,88 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Siemens M65 me je navdušil z odličnim ohišjem, z velikim barvnim zaslonom, z zelo dobrim odjemalcem elektronske pošte (ki podpira pošiljanje priponk). Velik plus je tudi možnost uporabe telefona kot kolesarski računalnik.

Proti

Moti me tipkovnica, saj so tipke 2, 5, 8 in 0 malenkost izbočene, kar pripomore k drugačnemu občutku pri pritisku nanje kot na ostale tipke. Tudi gumirana zaščita VGA kamere in priključka za zunanjo anteno bi bila lahko rešena na drugačen način, saj lahko le-tega hitro izgubimo.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Siemens

Robustnež

Siemens M65


Siemens M65

22.07.2004
Objavil: Dare Gliha

Če se ukvarjate s športom aktivno ali samo ljubiteljsko, je siemens M65 pravi telefon za vas, saj ima na udarce in vodo odporno ohišje. Siemens M65 je brat na naši strani že testiranega modela CX65, od katerega se razlikuje samo v ohišju ter dodani funkciji Bike-o-meter, o kateri bom malenkost več povedal v nadaljevanju.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 5x
nočni način
samosprožilec
nastavljanje beline
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Že na prvi pogled telefon deluje izredno robustno. Njegove mere so 109 x 49 x 19 mm, težak pa je 104 g (v primerjavi z modelom CX65 je večja predvsem teža, kar pa gre na račun robustnega ohišja). S telefoniranjem ne bo težav nikjer, saj deluje v vseh treh frekvenčnih področjih (900/1800/1900 MHz). Prvo, kar opazimo na telefonu, je dodatna zaščita (ki je narejena iz kovine), ki ima več funkcij, saj služi kot ojačitev telefona ter kot tesnilo pokrova baterije. Nameščena je preko zvočnika (na vrhu telefona je zagozdena v ohišje), konča pa se na zadnji strani, kjer je na ohišje pritrjena s plastičnim čepkom. Druga stvar, ki jo takoj opazimo, je velik zaslon ločljivosti 132 x 176 pik, slike na njem pa se prikazujejo v 65.536 barvah. Slike na njem dobro izgledajo, prav tako pa so lepo vidne informacije, tudi ko se osvetlitev ugasne. Na spodnjem delu se nahajajo tipke, poleg številčnih tipk pa najdemo še petsmerno navigacijsko tipko (levo pridemo do kamere, navzgor do profilov, navzdol do imenika, desno pa do menija Dohodni), dve funkcijski tipki ter tipki za sprejem in prekinitev klica.

Na zadnji strani telefona najdemo poleg omenjene zaščite še priključka za zunanjo anteno ter VGA kamero, preko katerih je nameščen gumiran pokrovček, ki preprečuje vdor vode. Na boku telefona najdemo še infrardeči vmesnik (IR), na spodnji strani pa priključek za polnjenje telefona in za priključitev dodatne opreme, preko katerega je prav tako nameščen gumiran pokrovček. Na tej točki bi predvsem pohvalil ohišje, ki resnično deluje zelo kompaktno, ne pojavlja se niti za nekatere tako moteče škripanje.

V prodajnem kompletu tako dobimo telefon, Li-Ion baterijo kapacitete 750 mAh, 220 V polnilec, dodatne gumirane pokrovčke ter navodila za uporabo. V samem telefonu je 10,32 MB prostora, za slike, melodije, animacije, video zapis ipd. pa je na voljo okoli 6 MB pomnilnika.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V imeniku telefona je prostora za 1000 kontaktov, vsakem kontaktu pa lahko priredimo več vnosov (ime, priimek, različne tipe telefonskih številk, elektronski naslov, podjetje, naslov), lahko pa še nastavimo, da nas telefon opomni na rojstni dan. Vse kontakte lahko razvrstimo v skupine, teh je osem (če uporabljamo imenik na kartici SIM, lahko uporabljamo samo skupino VIP), in sicer VIP, služba, družina, lastna, prosti čas, osebno, posel in sprejeto. Vsaki izmed skupin lahko sami spremenimo ime, ikono skupine ter melodijo. Novost pri imeniku je še (tako kot pri modelu CX65), da lahko dodamo psevdonime uporabnika na internetu, prav tako pa tudi ICQ številko. Vsem kontaktom lahko določimo sliko, ki se prikaže ob klicu (ali iz spomina telefona ali pa jo tisti trenutek posnamemo). Tudi M65 žal ne podpira govornega klicanja.

Sporočila

Siemens M65 podpira vse vrste pošiljanja sporočil, se pravi od kratkih, obogatenih (EMS) do večpredstavnih (MMS). Kratka sporočila so tako lahko dolga do 760 znakov, pri večpredstavnih pa lahko pošiljamo tako golo besedilo kot tudi slike in melodije. Ko sporočilo pošljemo, se le-to shrani v mapi Poslano. M65 podpira tudi predvidevanje vnosa T9, vendar žal ne v slovenskem jeziku (samo v angleškem, nemškem, francoskem, italijanskem, španskem in portugalskem jeziku).

M65 ima vgrajen odjemalec za elektronsko pošto, ki podpira protokole POP3, IMAP4 in SMTP. Prijetno presenečenje je to, da lahko elektronski pošti dodajamo priponke. Za lažje delo lahko nastavimo pet poštnih predalov, med katerimi preklapljamo pri pošiljanju in sprejemanju, prav tako pa lahko nastavimo tudi omejitev dolžine elektronske pošte.

Seznami klicev, števci...

Seznam klicev nam beleži sprejete, neodgovorjene in klicane številke, vse pa opremi z datumom in uro klica, prav tako pa zabeleži tudi čas trajanja posameznega klica. Po navedbah Siemensa naj bi bilo prostora za 500 zapisov. Kot je že v navadi, telefon beleži tudi čas tranjanja vseh odhodnih klicev, vseh dohodnih klicev ter trajanje zadnjega opravljenega klica. Števec GPRS podatkov najdemo pod menijem Nastavitve, beleži pa samo informacijo o količini vseh prenesenih podatkov.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Siemens M65 podpira profile, prednastavljenih jih imamo šest (normalno, mirno in hrupno okolje, avto oprema, naglavne slušalke in varno delovanje), ter dva lastna, ki ju lahko tudi poimenujemo. Profilom lahko spreminjamo glasnost zvonjenja, svetlobne signale, izločanje poziva, opozorilne tone, tone tipk in osvetlitev. Če malo slabše vidimo, pa si lahko spremenimo tudi pisavo na večje črke. Če želimo telefon na hitro utišati, samo pritisnemo tipko * (izbiramo lahko med tihim načinom in kratkim piskom).

Melodije so lahko večglasne midi, do 40-kanalne, prav tako pa M65 podpira wav zvonjenja. Naložimo si jih lahko preko IR-ja, WAP-a ali pa z uporabo podatkovnega kabla. Za lažji dostop skrbi programska oprema (Phone explorer in Mobile phone manager), ki nam dovoljuje brskanje po telefonu tako, kot smo ga navajeni v raziskovalcu (program dobimo na spletni strani proizvajalca). Prav tako pa lahko slike pošiljamo na računalnik neposredno preko IR, brez uporabe omenjenih programov.

Za dostop do podatkov na telefonu skrbi tudi vgrajen raziskovalec, preko katerega lahko podatke pregledamo, sortiramo, brišemo ali pošljemo (preko vseh že naštetih protokolov). Možen je tudi samodejen zaklep tipkovnice, ročno pa jo zaklenemo preko tipke #.

Fotografiranje

Vgrajena digitalna kamera je VGA ločljivosti (640 x 480 pik), ponuja pa nam do 5-kratno digitalno povečavo (vendar pa se s povečevanjem slike manjša ločljivost le-te). Pri slikah lahko nastavljamo še ime posnetka ter ločljivost, izbiramo pa lahko med ozadje, srednja, visoka in najboljša. Vgrajen je tudi samosprožilec z zakasnitvijo 15 s. Če je ozadje pretemno, lahko ročno popravimo belino. To storimo tako, da smerno tipko pritisnemo v levo in v desno (v levo za zmanjšanje, v desno za povečanje vrednosti). Do digitalne povečave pa pridemo s pritiskom smerne tipke navzgor in navzdol. V najvišji ločljivosti zavzame slika okoli 50 KB.

Siemens M65 ima vgrajen tudi snemalnik video posnetkov, ki snema v ločljivosti 128 x 96 pik in v formatu .3gp. Žal je omejitev dolžine videa 11 sekund, pri tej dolžini pa nam zasede okoli 100 KB prostora pomnilnika. Prav tako lahko pri videu uporabljamo digitalno povečavo, vendar jo moramo izbrati pred začetkom snemanja (isto velja za izenačevanje beline). Če želimo, lahko na telefon naložimo video zapis v formatu .3gp in ga nato predvajamo preko vgrajenega predvajalnika (video lahko naložimo preko IR, WAP-a ali podatkovnega kabla).

Pripomočki (koledar, igre, alarmi)

Siemens M65 ima polno pripomočkov, ki nam olajšujejo vsakodnevna opravila. Tako najdemo koledar, budilko, snemalnik zvoka, kalkulator, menjalnik valut, štoparico, odštevalnik, raziskovalca, daljinsko sinhronizacijo (sinhroniziramo lahko koledar, zapiske, naloge in naslove) ter igre.

V koledar lahko vpisujemo beležke, klice, sestanke, glasovne beležke, rojstne dneve in dopuste, za vse pa lahko nastavimo alarm, ki nas obvesti o prihajajočem dogodku. Če se nam dogodi, da smo sestanek zamudili, ga lahko pogledamo v meniju Zamujeni sestanki. Prav tako pa imamo možnost v meniju koledarja uporabiti narekofon (ali diktafon), najdaljši čas snemanja pa je 153 minut.

Igre imamo prednaložene tri, in sicer Armageddon Agents (ki pa je prednaložena samo v vpogled, polna verzija pa se dobi na spletni strani proizvajalca), Stack Attack Advanced in Turrican 2004. Poleg vsega pa najdemo še Photo editor ter Download assistant, ki nam olajšuje prenašanje datotek s spleta.

Prišli pa smo do funkcije, po kateri se model M65 razlikuje od modela CX65, to je Bike-o-meter. Ta nam mobilnik s pomočjo dodatne opreme (ki pa trenutno še ni v prodaji) spremeni v čisto pravi kolesarski računalnik. Na kolo ga namestimo preko stojala, ki ima vgrajen tudi komplet za prostoročno telefoniranje. Pri tem nam M65 meri hitrost, povprečno hitrost, razdaljo, čas kolesarjenja, prikazuje uro, možno pa ga je uporabljati na dveh različnih kolesih. Za lažji pregled imamo tu še grafični prikaz povprečnih hitrosti med časom vožnje, ki se samodejno shranja v spomin.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Siemens M65 podpira tako CSD prenos (s hitrostjo do 14,4 KB/s) kot tudi GPRS prenos (z največjo hitrostjo 53,6 KB/s), prav tako imamo vgrajen WAP 2.0. Za prenos podatkov na računalnik skrbi vgrajen IR, lahko pa podatke prenašamo tudi preko podatkovnega kabla, ki pa ni v kompletu (telefon deluje z vsemi podatkovnimi kabli Serial DCA-500, DCA-510 in kablom DCA-540, ki pripada siemensu SX1). Kot sem na začetku omenil, telefon nima vgrajenega bluetootha.

Prodajalec/Uvoznik:
Siemens d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Siemens
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki