marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
5 ur
V pripravljenosti:
250 ur
Tip baterije:
Li-Ion (750 mAh)
Dimenzije:
108 x 46 x 18 mm
Teža:
90 g

Zunanji zaslon:
TFT, 65.536 barv, 132x176 pik

Notranji pomnilnik:
6 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,59 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Siemens CX65 me je prijetno presenetil z velikim barvnim zaslonom, z zelo dobrim odjemalcem elektronske pošte (ki podpira pošiljanje priponk), ter z možnostjo snemanja video posnetkov. Glede na razred, v katerega spada, je CX65 "nabit" z raznoraznimi funkcijami.

Proti

Moti me predvsem škripanje ohišja (žal pri izmenljivih ohišjih ne gre brez kakršnega koli škripanja) in pa odsotnost bluetootha.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Siemens

Nemški lepotec

Siemens CX65


Siemens CX65

18.06.2004
Objavil: Dare Gliha

Na letošnjem CeBIT-u smo z zanimanjem pregledali nove Siemense, nismo pa si predstavljali, da bodo nekateri izmed njih že tako kmalu v naših rokah. Moram priznati, da je CX65 eden lepših Siemensov, kar sem jih videl v zadnjem času. Da pa ne bo ostalo samo pri mojem opazovanju, pa pojdimo naprej in si najprej poglejmo zunanjo obliko.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 5x
nočni način
samosprožilec
nastavljanje beline
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Telefon je lep na pogled, skladnih oblik, prav tako pa niso prevelike njegove mere, ki znašajo 108 x 46 x 18 mm, je tudi dokaj lahek, saj tehta le 90 g. Z njim bomo lahko telefonirali skorajda povsod po svetu, saj deluje v vseh treh frekvenčnih območjih (in sicer v omrežjih 900/1800/1900 MHz in 850/1800/1900 MHz). Prvo, kar se opazi na telefonu, je velik zaslon ločljivosti 132 x 176 pik, prikazati pa zna 65.563 barv. Je dovolj kontrasten, dokaj dobro pa se vidi tudi takrat, ko se osvetlitev ugasne. Zanimivo je (tako kot dandanes pri veliko modelih), da je zaslon optično povečan in zgleda, kot da zaseda skoraj tri četrtine telefona, kar zelo pripomore k pozitivnemu prvemu vtisu. Ravno zato pa izgledajo manjše tipke, ki pa so še vedno dovolj velike, da s tipkanjem nisem imel nobenih težav, saj se vse odlično odzivajo. Med tipkama za sprejem in zavrnitev klica se nahajata še dve funkcijski tipki ter navigacijska tipka, ki je petsmerna (levo pridemo do kamere, navzgor do profilov, navzdol do imenika, desno pa do menija dohodni).

Na zadnji strani najdemo priključek za zunanjo anteno ter lečo VGA kamere. Na spodnji strani se nahaja priključek za polnjenje ali pa za podatkovni kabel, na boku pa še infrardeči vmesnik (IR). Pri samem ohišju se pojavlja škripanje, ki zna marsikoga motiti, vendar pa se to pojavlja predvsem zato, ker so ohišja zamenljiva (clipIT, trenutno so na voljo štiri različna in sicer premium black, premium blue, premium red in premium white). Ime premium je izbrano zato, ker s tem pridobimo še dve dodatni tipki na tipkovnici, ki si jih nastavimo po svojih željah, v osnovi pa je ohišje v kombinaciji bele, srebrne in sive barve, kar deluje zelo "fancy". Omenim naj še dve signalni lučki na vrhu telefona, ki lahko različno svetijo in s tem prikazujejo stanje telefona (ob sprejetem sporočilu, ob klicu, ob iskanju omrežja,...).

V prodajnem kompletu tako dobimo telefon, Li-Ion baterijo kapacitete 750 mAh, 220 V polnilec ter navodila za uporabo. V samem telefonu je 10,32 MB prostora, za slike, melodije, animacije, video zapis, ipd. pa je na voljo okoli 6 MB pomnilnika.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V imeniku telefona je prostora za 1000 kontaktov, vsakem kontaktu pa lahko priredimo ime, priimek, različne tipe telefonskih številk, elektronski naslov, podjetje, naslov, lahko pa nastavimo, da nas telefon opomni na rojstni dan, prav tako pa lahko vse kontakte razvrstimo v skupine. Teh imamo osem (če uporabljamo imenik na kartici SIM, lahko uporabljamo samo skupino VIP) in sicer VIP, služba, družina, lastna, prosti čas, osebno, posel in sprejeto, vsaki skupini pa lahko sami spremenimo ime, ikono skupine ter melodijo. Novost pri imeniku je še, da lahko dodamo psevdonime uporabnika na internetu, prav tako pa tudi ICQ številko. Kot je pri telefonih z vgrajeno kamero že v navadi, pa lahko kontaktom prav tako določimo sliko (ali iz spomina telefona, ali pa jo tisti trenutek posnamemo). Žal telefon ne podpira govornega klicanja.

Sporočila

Siemens CX65 podpira vse vrste pošiljanja sporočil, se pravi od kratkih, obogatenih (EMS) do večpredstavnih (MMS). Kratka sporočila so tako lahko dolga do 760 znakov, pri večpredstavnih pa lahko pošiljamo tako golo besedilo, kot tudi slike in melodije. Ko sporočilo pošljemo, se le-to shrani v mapi poslano. CX65 podpira tudi predvidevanje vnosa T9, vendar žal ne v slovenskem jeziku.

Vgrajenega imamo tudi odjemalca za elektronsko pošto, ki podpira protokole POP3, IMAP4 in SMTP. Prijetno presenečenje je to, da lahko elektronski pošti dodajamo priponke. Za lažje delo lahko nastavimo pet poštnih predalov, med katerimi preklapljamo pri pošiljanju in sprejemanju, prav tako pa lahko nastavimo tudi omejitev dolžine elektronske pošte.

Seznami klicev, števci...

Seznam klicev nam beleži sprejete, neodgovorjene in klicane številke, vse pa opremi z datumom in uro klica, prav tako pa zabeleži tudi čas trajanja posameznega klica. Po navedbah Siemensa naj bi bilo prostora za 500 zapisov. Kot je že v navadi, telefon beleži tudi čas tranjanja vseh odhodnih klicev, vseh dohodnih klicev ter trajanje zadnjega opravljenega klica. Števec GPRS podatkov najdemo pod menijem nastavitve, beleži pa samo informacijo o količini vseh prenesenih podatkih.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Telefon podpira profile, prednastavljenih jih imamo šest (normalno, mirno in hrupno okolje, avto oprema, naglavne slušalke in varno delovanje), ter dva lastna, ki jih lahko tudi poimenujemo. Profilom lahko spreminjamo glasnost zvonjenja, svetlobne signale, izločanje poziva, opozorilne tone, tone tipk in osvetlitev. Če malo slabše vidimo, pa si lahko spremenimo tudi pisavo na večje črke. Če želimo telefon na hitro utišati, samo pritisnemo tipko * (izbiramo lahko med tihim načinom in kratkim piskom).

Melodije so lahko večglasne MIDI, do 40 kanalne, prav tako pa CX65 podpira .vaw zvonjenja. Naložimo si jih lahko preko IR-ja, WAP-a ali pa z uporabo podatkovnega kabla. Za lažji dostop skrbi programska oprema (Phone explorer in Mobile phone manager), ki nam dovoljuje brskanje po telefonu tako, kot smo ga navajeni v raziskovalcu. Prav tako pa lahko slike pošiljamo na računalnik neposredno preko IR, brez uporabe omenjenih programov.

Za dostop do podatkov na telefonu skrbi tudi vgrajen raziskovalec, preko katerega lahko podatke pregledamo, sortiramo, brišemo ali pošljemo (preko vseh že naštetih protokolov). Možen je tudi samodejen zaklep tipkovnice, ročno pa jo zaklenemo preko tipke #.

Fotografiranje

Vgrajena digitalna kamera je VGA ločljivosti (640 x 480 pik), ponuja pa nam do 5-kratno digitalno povečavo (vendar pa se s povečevanjem slike manjša ločljivost le-te). Pri slikah lahko nastavljamo tako še ime posnetka ter ločljivost, izbiramo pa lahko med ozadje, srednja, visoka in najboljša. Vgrajen je tudi samosprožilec, z zakasnitvijo 15 s, kar omogoča naprimer slikanje brez tresenja, saj lahko mobilni telefon postavimo na trdno podlago. Če je ozadje pretemno, lahko ročno popravimo belino. To storimo tako, da smerno tipko pritisnemo v levo in v desno (v levo za zmanjšanje, v desno za povečanje vrednosti). Do digitalne povečave pa pridemo s pritiskom smerne tipke navzgor in navzdol. V najvišji ločljivosti zavzame slika okoli 50 KB.

Siemens CX65 ima vgrajen tudi snemalnik video posnetkov, ki snema v ločljivosti 128 x 96 pik in v formatu .3gp. Žal je omejitev dolžine videa 11 sekund, pri tej dolžini pa nam zasede okoli 100 KB prostora na disku. Prav tako lahko pri videu uporabljamo digitalno povečavo, vendar jo moramo izbrati pred začetkom snemanja (isto velja za izenačevanje beline). Če želimo, lahko na telefon naložimo video zapis v formatu .3gp in ga nato predvajamo preko vgrajenega predvajalnika (video lahko naložimo preko IR, wap-a ali podatkovnega kabla).

Pripomočki (koledar, igre, alarmi)

Kot je v navadi, ima tudi CX65 polno pripomočkov, ki nam olajšujejo vsakodnevna opravila. Tako najdemo koledar, budilko, snemalnik zvoka, kalkulator, menjalnik valut, štoparico, odštevalnik, raziskovalca, daljinsko sinhronizacijo (sinhroniziramo lahko koledar, zapiske, naloge in naslove) ter igre.

V koledar lahko vpisujemo beležke, klice, sestanke, glasovne beležke, rojstne dneve, in dopuste, za vse pa lahko nastavimo alarm, ki nas obvesti na prihajajoči dogodek. Če se nam dogodi, da smo sestanek zamudili, ga lahko pogledamo v meniju zamujeni sestanki. Prav tako pa imamo možnost v meniju koledarja uporabiti narekofon (ali diktafon), najdaljši čas snemanja pa je 153 minut.

Igre imamo prednaloženi dve, in sicer Contest arena PRO in Stack Attack, ki pa je to pot v 3D obliki. Poleg vsega pa najdemo še Photo editor ter Download assistant, ki nam olajšuje prenašanje datotek s spleta.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Siemens CX65 podpira tako CSD prenos (s hitrostjo do 14,4 KB/s) kot tudi GPRS prenos (z največjo hitrostjo 53,6 KB/s), prav tako imamo vgrajen WAP 2.0. Za prenos podatkov na računalnik skrbi vgrajen IR, lahko pa podatke prenašamo tudi preko podatkovnega kabla, ki pa ni v kompletu (telefon deluje z vsemi podatkovniki kabli serial dca-500, dca-510 in kablom DCA-540, ki pripada Siemensu SX1). Kot sem na začetku omenil, telefon nima vgrajenega bluetootha.

Prodajalec/Uvoznik:
Siemens d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Siemens
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki