marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
5 ur
V pripravljenosti:
410 ur
Tip baterije:
Li-Ion (600 mAh)
Dimenzije:
105 x 45 x 16 mm
Teža:
86 g

Tip zaslona:
C-STN, 65536 barvni, 130 x 130 pik

Notranji pomnilnik:
11 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,73 W/kg
Za

Telefon je majhen in lahek, tako da ga zlahka spravimo v vsak žep, tudi v roki lepo leži. Napolnjen je s funkcijami, vendar nobena izmed njih ne izstopa prav preveč, da bi jo bilo bolj vredno omeniti.

Proti

Zagotovo je baterija ena šibkejših točk telefona, očitam mu lahko še nekoliko slabšo kamero ter odsotnost bluetooth povezave.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Siemens

Siemensov Live! model

Siemens CV65


Siemens CV65

12.09.2004
Objavil: Andrej Bergant

Siemens CV65 je tretji iz serije Vodafone live! telefonov, ki so na voljo v Sloveniji. Po zunanjosti pa še najbolj spominja na siemensa C65. CV65 ima ogromno funkcij, vendar pa sem našel tudi kakšno pomanjkljivost preveč.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,1 Mpix
Povečava: 3x
samosprožilec
nastavljanje beline
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Siemens CV65 je majhen in lahek telefon s kar nekaj funkcijami. Ohišje je sicer kvalitetno, vendar daje na začetku vtis krhkosti, saj je zadnji pokrovček slabo nameščen in se ga lahko hitro odstrani, včasih pa tudi malo zaškripa. Nadležno je, da kamera nima zaščitnega stekelca na ohišju, saj se precej hitro zapraši, čiščenje pa je nadležno, ker je kamera nameščena precej globoko. Pogrešal sem kak košček gume ali plastike, ki bi pokril luknjo za zunanjo anteno, ki je, tako kot kamera, na zadnji strani telefona. Tipke so kvalitetne, ko tipkamo, dobimo jasno povratno informacijo, vse tipke pa so tudi enakomerno osvetljene. Joystick bi uvrstil med boljše, saj nisem imel z njim nobenih težav z nenatančnostjo, kar se rado dogaja. Vsaka od smeri na joysticku nas popelje tudi na eno funkcijo telefona, če pritisnemo v levo, se znajdemo v dohodnih klicih, desno je koledar, navzdol telefonski imenik in navzgor moj meni. Pod joystickom se nahaja še hitra tipka za dostop do kamere, desna izbirna tipka pa je hitra tipka za Vodafone live!.
Ekran, ki je velik 130 × 130 pik, lahko prikaže 65.536 barv, vendar so barve precej medle. Uporabniški vmesnik je tak kot pri vseh live! telefonih, med jeziki pa najdemo tudi slovenščino. Tako kot vsi siemensi ima tudi CV65 hitri meni, v katerega lahko dodamo največkrat uporabljene funkcije. Prenos podatkov je možen preko infrardečega vmesnika ali kabla, ki pa ni priložen. V dodatni opremi telefona najdemo tudi zamenljiva (ClipIT) ohišja. Še najbolj me je razočarala baterija, saj je tudi pri normalni uporabi zdržala le okoli dva dni. Delno lahko to opraviči dejstvo, da je to testni telefon in ni vedno polnjen tako, kot priporoča proizvajalec.
V škatli telefona najdemo Li-Ion baterijo s kapaciteto 600 mAh, polnilec ter navodila za uporabo. Celoten pomnilnik je velik nekaj manj kot 11 MB, za slike, videoposnetke, melodije in ostale stvari, ki jih sami naložimo, pa je na voljo približno 6 MB pomnilnika.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Vsak zapis v imeniku bi lahko porabil kakšno vrstico manj, saj bi lahko ikono, ki označuje, kje je shranjen zapis, pomanjšali in spravili kam drugam. Tudi poimenovanje primarnega pomnilnika se mi ni zdelo najbolj primerno, saj je imenik SIM kartice poimenovan Telefonski imenik, imenik telefona pa Imenik z naslovi.
Sicer pa je v pomnilniku telefona prostora za 1000 zapisov, h katerim lahko shranimo ime, priimek, telefonsko številko, službeni telefon, mobilni telefon, faks ter naslov elektronske pošte, seznam pa lahko še razširimo in dobimo nova polja za vpis ICQ, AIM številke, domači naslov, službeni naslov ... V imenik lahko dodamo tudi datum rojstnega dne osebe ter dodamo njeno sliko, zapise pa lahko razvrstimo tudi v skupine, ki jih je osem. Sliko lahko slikamo takoj ali pa jo poiščemo med že narejenimi slikami. Skupine lahko preimenujemo in vsaki zamenjamo simbol. Če uporabljamo imenik na kartici, lahko zapise uvrstimo le v VIP skupino, če pa uporabljamo imenik telefona, pa nam je na voljo vseh osem – VIP, Služba, Družba, Lastna, Prosti čas, Osebno, Posel in Sprejeto. Skupinam ne moremo določiti lastnega zvonjenja, prav tako pa ne moremo lastnega zvonjenja ali govornih oznak določiti posameznim zapisom.
Imenik lahko z uporabo infrardeče povezave in kabla tudi sinhroniziramo z računalnikom.

Sporočila

Pošiljamo lahko prav vse vrste sporočil, od kratkih (SMS), obogatenih (EMS) do večpredstavnih (MMS) sporočil. Kratko sporočilo je lahko dolgo do 760 znakov ter se nato razdeli v pet sporočil. V obogatena sporočila lahko dodajamo še osnovne slike in melodije, barvne slike ter večglasne melodije pa moramo pošiljati preko večpredstavnih sporočil.
Poslana sporočila se shranijo v mapo Poslano, nedokončana sporočila pa lahko shranimo v mapo Osnutki.

Seznami klicev, števci...

Telefon hrani klice sistematsko razporejene v mape, glede na status klica – prejeti, neodgovorjeni ter klicane številke. Klici so opremljeni z datumom, uro in trajanjem klica. Telefon hrani v vsaki mapi zadnjih 20 številk. Posebej beleži tudi trajanje zadnjega klica, vseh odhodnih in vseh prejetih klicev. Števec GPRS podatkov pa beleži samo vse prenesene podatke skupaj, najdemo pa ga v meniju z nastavitvami.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Izbiramo lahko med petimi že urejenimi profili glede na okolje – Normalno, Mirno in Hrupno okolje, ostala dva profila sta še Avto oprema in Naglavne slušalke. Uredimo lahko še dva lastna profila, izberemo pa lahko tudi profil Varno delovanje, ki izključi telefon in vse alarme. Profilom lahko nastavimo ime, glasnost za vse zvoke, določimo osvetlitev ter vklopimo oz. izklopimo vibriranje, izločanje, tone tipk in velike črke. Na tihi profil lahko zelo hitro preklopimo, če nekaj sekund držimo "zvezdico".
Izbiramo lahko tudi med sedmimi temami, ki spremenijo ozadje, ohranjevalnik zaslona, melodijo in barvo menijev. Naložimo si lahko še več že sestavljenih ali svojih tem. Nalagamo pa lahko tudi slike in melodije, preko GPRS ali IR povezave ter preko podatkovnega kabla. Midi melodije so lahko do 40-kanalne, predvajati pa zna tudi srt, waw in amr datoteke, katere lahko posnamemo tudi sami. Melodij je tudi na začetku že kar nekaj naloženih, prav tako je na telefonu že pestra izbira slik za ozadje.
Telefon ima tudi vgrajen raziskovalec, s katerim lahko formatiramo ali defragmentiramo pomnilnik telefona. Telefonu lahko nastavimo, da se ob določeni uri sam izklopi ali po določenem času sam zaklene tipkovnico.

Fotografiranje

Upam si trditi, da je kamera slaba oz. jo je že povozil čas, saj so slike narejene z njo le v CIF (288 × 352 pik) ločljivosti. Podpira pa do trikratno digitalno povečavo ter nastavitev svetlosti slike. Med nastavitvami lahko spremenimo privzeto ime slike, ki mu sledita še datum in čas, ko je bila slika narejena. Pri ločljivostih lahko izbiramo med najboljšo, srednjo ali ozadje. Vklopimo lahko tudi samosprožilec, ki slika po petnajstih sekundah. Pri nastavitvi izenačevanja beline imamo tri opcije – Samodejno, V prostoru in Razvedrilo.

Slike so na zaslonu dokaj čiste in jih lahko brez težav uporabimo za ozadje, kot sliko v imeniku ali jo pošljemo komu v večpredstavnostnem sporočilu.

Med aplikacijami najdemo tudi java program PhotoEditor, ki je namenjen urejanju slik ter ima tudi nekaj drugih zanimivih funkcij. Pri samem urejanju slike lahko sliko zavrtimo, jo približamo, raztegnemo čez cel zaslon, dodamo okvir, simbol, besedilo, datum ali sliko. Med efekti lahko prilagodimo barve slike, sliko skrčimo, zmehčamo, osvetlimo, potemnimo, zrcalimo barve ali jo okrasimo. Pri funkciji BlueBox lahko določeni sliki izbrišemo ozadje in tja prilepimo drugo sliko. Pri funkciji Morph pa dve sliki osebe ali živali izberemo, program pa jih nato združi, še prej pa moramo na slikah določiti oči.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Siemens CV65 ima skoraj vse pripomočke, ki jih potrebujemo – java igre, alarm, kalkulator, štoparico, odštevalnik časa, pretvornik, diktafon in sinhronizacijo. Posebej imamo še rokovnik, ki vsebuje koledar, seznam sestankov, nalog in zapiskov. Posebej nam pokaže tudi sestanke, ki smo jih zgrešili.

Koledar pozna tedenski, mesečni in dnevni pregled po urah, tako da z organizacijo časa ni nobenih težav. Za vsak dan lahko shranimo več opravil, ki jih moramo uvrstiti v skupino – beležka, klic, sestanek, glasovna beležka, rojstni dan in dopust. Glede na skupino lahko določamo datum začetka, trajanje, datum konca, kraj, opis, telefonsko številko ipd.. Alarm lahko nastavimo za vsak dan v tednu posebej, vendar jih v enem dnevu ne moremo imeti več.

Poleg že omenjene java aplikacije PhotoEditor ima siemens CV65 naložene še igre GemGemPanic, StackAttackAdvanced in PhotoPet. Pri prvi polagamo določene like v kvadratni prostor ter ga poskušamo čibolj zapolniti. Igra StackAttackAdvanced je stalna igra siemensov, le da je ta bolj izpopolnjena ter tridimenzionalna. PhotoPet pa je telefonska verzija "tamogočija", le da moramo tukaj za določene funkcije še slikati (ko ga pošljemo spat, moramo narediti čimbolj črno sliko …).

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Za brskanje po WAP-u lahko uporabimo CSD ali GPRS povezavo, GPRS je razreda 10 (4+1/3+2), WAP pa je verzije 2.0.

Za prenos podatkov na računalnik in za sinhronizacijo z računalnikom pa lahko uporabimo kabel ali IR povezavo, bluetootha pa na žalost nima. Za prenos podatkov lahko uporabimo progama Phone explorer in Mobile phone manager, ki nam močno olajšata delo s telefonom. Tudi za prenos slik in melodij sta zelo preprosta, saj brskamo po telefonu kar z raziskovalcem.

Telefon je za testiranje posodil Simobil d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Siemens d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Siemens
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki