marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4 ure
V pripravljenosti:
250 ur
Tip baterije:
Li-Ion (630 mAh)
Dimenzije:
101 x 44 x 20 mm
Teža:
85 g

Tip zaslona:
barvni, 128x128 pik, 4096 barv
Zunanji zaslon:
monokromatski

Stopnja sevanja SAR:
0,72 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Pri telefonu me je prepričala skladna oblika in solidna kvaliteta izdelave, prav tako pa odlično deluje vgrajen zvočnik za prostoročno telefoniranje. Dobra stvar je še dynamic light, ki skrbi za vizuelno obveščanje.

Proti

Moti me, da telefon nima vgrajene nobene izmed možnosti brezžičnega povezovanja (pogrešam predvsem IR), prav tako pa bi lahko na zunanji strani telefona vgradili dodatno tipko za zavrnitev in utišanje klica.

mobilniki
arhiv test
Siemens

Nov preklopnik...

Siemens CF62


Siemens CF62

21.11.2003
Objavil: Dare Gliha

Po nekaj časa se je Siemens ponovno odločil, da nadaljuje z izdelovanjem preklopnih telefonov (po modelu CL50 in CL55 ter modnemu Xelibri 6) in tako smo na test dobili novi model CF62, ki pa je še vedno iz predprodukcije, prav tako pa je beta tudi programska verzija (čeprav se je na testu odlično izkazala).ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Ko sem telefon prvič videl, sem si mislil: “kako luštkan telefon.” Je srebrno sive barve, na zunanji strani pa ima monokromatski zaslon, ki prikazuje osnovne informacije kot so jakost signala, stanje baterije, operaterja in uro, med klicem pa, kdo nas kliče ali pa izpisuje neodgovorjene klice. Na vrhu telefona se nahaja antena (ki malce spominja na anteno Sony Ericssona Z200), ki je oblikovana kot nekakšna zaponka, ki lahko služi tudi kot pripomoček pri nošenju telefona na trakcu. Mogoče iz zunanje strani pogrešam kako tipko, ki bi omogočala zavrnitev klica in pa utišanje telefona brez odpiranja pokrovčka (v nastavitvah lahko aktivni pokrovček izklopimo). Med spodnjim in zgornjim delom pa najdemo še sedem lučk (dynamic light), ki nam vizuelno prikazujejo stanje telefona (delovanje lučk lahko tudi sami sprogramiramo ali pa si izberemo že prednastavljene). Na zadnji strani pa najdemo še priključek za zunanjo anteno.

Ko telefon odpremo na zgornji strani zagledamo barvni CSTN zaslon, velikosti 130 x 130 pik, ki zna prikazati 65.536 barv. Ko je osvetljen, je dovolj kakovosten, da slike na njem dobro izgledajo. Na spodnji strani pa najdemo tipkovnico (ima oranžno osvetlitev, vendar tipkovnica ni osvetljena popolnoma enakomerno), smerno tipko (štiri smerna), dve funkcijski tipki ter tipki za sprejem in zavrnitev klica. Same tipke so dovolj velike, da s pritiskanjem na njih ni nobenih težav, prav tako pa so tudi dobro odzivne. Mogoče bi le pograjal to, da smerna tipka ne opravlja funkcije potrditve.

Telefon deluje v treh frekvenčnih področjih (GSM 900/1800/1900 MHz in US 850/1800/1900 MHz), kar ga naredi za dobrega popotnika, kamorkoli gremo. Siemens CF62 ima na voljo 1,56 MB pomnilnika za slike, zvoke, podatke in barvne sheme. Dodatno pa je za javo na voljo 1600 KB pomnilnika.

V kompletu poleg telefona dobimo še 600 mAh baterijo, 220V polnilec in navodila za uporabo. Imamo pa na voljo kot dodatno opremo tudi digitalno kamero, ki pa je na test žal nisem dobili.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V imeniku telefona imajo kontakti na voljo 72 KB spomina, kar je dovolj za okoli 200 kontaktov (do te številke sem prišel po lastnem izračunu). Vsakemu kontaktu v telefonu lahko priredimo ime, priimek, pet telefonskih številk, dva elektronska naslova, domačo stran, naslov, rojstni datum (lahko nastavimo, da nas telefon na ta dan opomni z alarmom), lastno sliko in pa skupino (na voljo imamo osem skupin in sicer family, friends, office, VIP, leisure, private, business in received, lahko pa skupine tudi ne izberemo). Vsako skupino lahko poljubno preimenujemo, prav tako pa lahko spreminjamo slike skupin.

V imeniku lahko nastavimo filter, ki nam omogoča ogled samo določenih kontaktov (na primer tistih, ki imajo posneto govorno klicanje), prav tako pa si lahko nastavimo tudi polja, ki se nam bodo pri kontakru prikazovala. Lahko pa si v imeniku tudi nastavimo t.i. business card, kjer shranimo svoje podatke in jih nato preko SMS sporočila pošljemo na želeno lokacijo. S tem se telefon tudi spogleduje s poslovnim razredom.

Siemens CF62 omogoča tudi govorno klicanje, ki deluje dobro, lahko pa si nastavimo tako govorno klicanje za kontakte, kot tudi za določene ukaze (na primer novo SMS in MMS sporočilo). Do govornega klicanja pridemo tako, da nekaj časa držimo funkcijsko tipko navzgor.

Sporočila

Telefon podpira kratka sporočila (SMS), obogatena (EMS) in večpredstavna sporočila (MMS). Pri kratkih sporočilih lahko napišemo največ 760 znakov, ki jih telefon samodejno razdeli v več sporočil, prav tako pa nas števec znakov v desnem zgornjem kotu obvešča o številu znakov, ki so še na voljo. Za pisanje nam je na voljo tudi predvidevanje vpisa T9, ki pa žal ni v slovenskem jeziku in je zato bolje, da se ga v nastavitvah izklopi. Pri večpredstavnih sporočilih lahko pošiljamo slike, zvoke in tekst, kar pa je pravzaprav že zvezda stalnica (pri CF62 pa lahko nastavimo tudi čas, v katerem se bo prikazala druga podstran MMS sporočila).

V pomnilniku telefona je na voljo spomina za 100 kratkih sporočil ter 80 KB za večpredstavna sporočila MMS.

Seznami klicev, števci...

Siemens CF62 beleži po 10 klicanih številk ter 20 sprejetih in neodgovorjenih klicev. Pri klicih se beleži čas trajanja zadnjega klica, čas vseh odhodnih klicev ter čas vseh dohodnih klicev. Možno je nastaviti tudi števec enot, ter nastaviti največjo porabo, vendar v naših omrežjih ta opcija ne deluje ravno najbolje.

Najdemo še števec GPRS podatkov, ki nam beleži le skupno število GPRS podatkov. Do tega števca pridemo preko nastavitvenega menija ali pa bližje, če pritisnemo funkcijsko tipko levo.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Telefon podpira polifonične melodije, ki si jih na telefon naložimo preko WAP-a, preko MMS sporočil ali pa preko podatkovnega kabla (telefonu podatkovni kabel ni priložen, vendar pa je združljiv z ostalimi novejšimi Siemensi). Tako kot melodije si lahko na telefon naložimo tudi dodatne slike ali pa le te prenesemo na računalnik.

Telefon podpira tudi profile, kar nam omogoča, da si prilagodimno delovanje telefona glede na okolje, kjer se nahajamo. Na izbiro imamo šest že prednastavljenih profilov (normal, quiet, noisy, car kit , headset in aircraft mode) in pa prostor za dva lastna. Skupaj z opcijo dynamic light se telefon odlično izkaže, saj lahko na primer na sestanku namesto vibracijskega zvonjenja vklopimo dynamic light, katero lahko tudi sami sprogramiramo (preko vgrajene javanske aplikacije).

Da pa je uporaba Siemensa CF62 še bolj zabavna in osebna, pa si lahko nastavimo zvoke, ki se oglašajo na primer pri odpiranju in zapiranju telefona.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi)

Med pripomočki najdemo koledar, v katerega lahko vpisujemo dogodke (dogodke, rojstne dneve, sestanke, obletnice,…), prav tako pa lahko za le te nastavimo tudi alarm ter čas trajanja dogodka. Telefon podpira tudi javo (MIDP 1.0), tako da si lahko preko WAP-a pretočimo dodatne igre ali programe (na voljo je 1600 KB pomnilnika).

Od ostalih pripomočkov najdemo še kalkulator, pretvornik valute, štoparico in odštevalnik časa. Igre imamo vgrajene tri in sicer Glover, Mobiloko in Wappo, ki pa so vse demo različice. Ravno tako sem opazil, da se nalagajo kar dolgo, kar gre verjetno pripisati beta različici programske opreme. Pozabiti ne gre niti na budilko, ki zvoni tudi ob ugasnjenem telefonu, prav tako pa ji lahko priredimo lastno melodijo.

Za pregled nad melodijami in slikami v telefonu skrbi vgrajen preprost raziskovalec, preko katerega lahko te podatke pregledujemo, brišemo, preimenujemo, prav tako pa pogledamo, koliko je še preostalega pomnilnika.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Telefon ne omogoča nobene izmed možnosti brezžičnega povezovanja (IR, bluetooth), na računalnik ga lahko priklopimo le preko podatkovnega kabla (ki pa ga žal ni v kompletu). Za prenos podatkov skrbi GPRS razreda 10 (v načinu 4+1/3+2 ), prenos podatkov pa poteka s hitrostjo od 32 do 48 kbps. Za brskanje po spletu pa skrbi vgrajen protokol WAP 1.2.1.

albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Siemens
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki