marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
5 ur
V pripravljenosti:
410 ur
Tip baterije:
Li-Ion (600 mAh)
Dimenzije:
105 x 47 x 18 mm
Teža:
86 g

Tip zaslona:
C-STN, 65.563 barv, 130x130 pik

Stopnja sevanja SAR:
0,73 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Siemens C65 me je prijetno presenetil z dobrim izgledom, ki je pri prvem kontaktu s telefonom dokaj pomemben. Prav tako je velik plus vgrajen IR, ki se očitno seli tudi v vstopne modele telefonov (vsaj pri Siemensu). Za vstopni model je telefon »nabit« z raznoraznimi funkcijami.

Proti

Verjetno bo tako kot pri meni tudi pri ostali ciljnji populaciji problem odsotnost VGA kamere, saj je vgrajela le CIF kamera. Čeprav ohišje deluje na prvi pogled dokaj kompaktno, se je tudi tu pojavilo malenkostno škripanje, ki bo znalo nekatere motiti. Prav tako bi lahko pri Siemensu vgradili odjemalca elektronske pošte.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Siemens

Za mlade...

Siemens C65


Siemens C65

02.08.2004
Objavil: Dare Gliha

Zadnji iz Siemensove serije 65, ki sem ga dobil na test, je model C65. Je njihov vstopni model, namenjen je predvsem mlajši populaciji, saj omogoča obilo možnosti personalizacije, veseli pa ga bodo tudi malo manj mladi, saj poleg zabavnih funkcij ponuja tudi malo resnejše.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,1 Mpix
Povečava: 3x
samosprožilec
nastavljanje beline
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Tako kot celotna serija 65 je tudi C65 prijeten na pogled, pa tudi pri prvem stiku z roko nimamo občutka, da bo telefon pravkar »razpadel«. Velikost telefona znaša 105x47x18 mm, teža 86 g, uporabljamo pa ga lahko v vseh treh frekvenčnih območjih (in sicer v omrežjih 900/1800/1900 MHz in 850/1800/1900 MHz). Zaslon je pri tem modelu manjši kot dosedaj, prikazati zna 130 x 130 pik ter 65.563 barv (zaslon je tipa C-STN). Čeprav zna zaslon prikazati isto število barv kot modela CX65 ter M65, so slike na njem slabše vidne (vendar še vedno dovolj dobro za vsakodnevno uporabo). Nad zaslonom se nahaja zvočnik (ki je prekrit s kovinsko zaščitno mrežico), pod njim pa se nahajajo tipke, in sicer dve funkcijski tipki, tipki za sprejem in zavrnitev klica, med njimi pa se nahaja še menijska tipka, ki je petsmerna (levo pridemo do kamere, navzgor do profilov, navzdol do imenika, desno pa do menija Dohodni). Novost je dodatna tipka, ki se nahaja pod menijsko tipko, z njo pa si lahko nastavimo funkcijo, ki jo največkrat uporabljamo in nam je tako takoj na dosegu. Ostane nam še tipkovnica, ki je velika in tako s tipkanjem na njo ne bi smel nihče imeti večjih težav (tipke so večje kot pri modelih CX65 in M65).

Če pogledamo telefon od strani, opazimo infrardeči vmesnik (IR), ki je novost v tem razredu, na spodnji strani pa najdemo še priključek za polenjenje in priključitev dodatne opreme. Na zadnji strani najdemo še priključek za zunanjo anteno ter CIF kamero. Ohišje telefona je zamenljivo (ClipIT), testno pa je bilo v kombinaciji srebrno modre barve.

V prodajnem kompletu tako dobimo telefon, Li-Ion baterijo kapacitete 600 mAh, 220 V polnilec ter navodila za uporabo. V samem telefonu je 10,32 MB prostora, za slike, melodije, animacije, video zapis ipd. pa je na voljo okoli 6 MB pomnilnika.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Kot pri ostalih Siemensih serije 65 je tudi tu v imeniku prostora za 1000 kontaktov, vsakem kontaktu pa lahko priredimo ime, priimek, različne tipe telefonskih številk, elektronski naslov, podjetje, naslov, lahko pa nastavimo, da nas telefon opomni na rojstni dan, prav tako pa lahko vse kontakte razvrstimo v skupine. Teh imamo osem (če uporabljamo imenik na kartici SIM, lahko uporabljamo samo skupino VIP), in sicer VIP, Služba, Družina, Lastna, Prosti čas, Osebno, Posel in Sprejeto, vsaki skupini pa lahko sami spremenimo ime, ikono skupine ter melodijo. Kot je pri telefonih z vgrajeno kamero že v navadi, pa lahko kontaktom prav tako določimo sliko (ali iz spomina telefona ali pa jo tisti trenutek posnamemo). Žal telefon ne podpira govornega klicanja, nam pa programska oprema (Phone explorer in Mobile phone manager), ki jo dobimo na strani proizvajalca, omogoča sinhronizacijo kontaktov z MS Outlookom.

Sporočila

Siemens C65 podpira vse vrste pošiljanja sporočil, se pravi od kratkih, obogatenih (EMS) do večpredstavnih (MMS). Kratka sporočila so tako lahko dolga do 760 znakov, pri večpredstavnih pa lahko pošiljamo tako golo besedilo kot tudi slike in melodije. Ko sporočilo pošljemo, se le-to shrani v mapi Poslano. C65 podpira tudi predvidevanje vnosa T9, vendar žal še vedno ne v slovenskem jeziku.

Žal pa pri C65 ne najdemo odjemalca elektronske pošte, kar zna biti za kakega resnejšega uporabnika manjši minus (glede na to, da ga ostali telefoni serije 65 imajo).

Seznami klicev, števci...

Seznam klicev nam beleži sprejete, neodgovorjene in klicane številke, vse pa opremi z datumom in uro klica, prav tako pa zabeleži tudi čas trajanja posameznega klica. Po navedbah Siemensa naj bi bilo prostora za 10 zapisov v kategoriji (tako je navedeno v navodilih), vendar pa se v praksi to izkaže kot netočen podatek. Kot je že v navadi, telefon beleži tudi čas tranjanja vseh odhodnih klicev, vseh dohodnih klicev ter trajanje zadnjega opravljenega klica. Števec GPRS podatkov najdemo pod menijem Nastavitve, beleži pa samo informacijo o količini vseh prenesenih podatkih.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Telefon podpira profile, prednastavljenih jih imamo šest (normalno, mirno in hrupno okolje, avto oprema, naglavne slušalke in varno delovanje) ter dva lastna, ki ju lahko tudi poimenujemo. Profilom lahko spreminjamo glasnost zvonjenja, izločanje poziva, opozorilne tone, tone tipk in osvetlitev. Če vidimo slabše, pa si lahko spremenimo tudi pisavo na večje črke. Če želimo telefon na hitro utišati, samo pritisnemo tipko * (izbiramo lahko med tihim načinom in kratkim piskom). Siemens C65 ima prednaložene tudi različne teme, s pomočjo katerih lahko telefon dobi nov grafični prikaz (lahko si naložimo tudi nove, lastne).

Melodije so lahko večglasne midi, do 40-kanalne, naložimo si jih lahko preko IR-ja, WAP-a ali pa z uporabo podatkovnega kabla (ki pa ni v prodajnem kompletu). Za lažji dostop skrbi programska oprema (Phone explorer in Mobile phone manager), ki nam dovoljuje brskanje po telefonu tako, kot smo ga navajeni v Raziskovalcu.

Za dostop do podatkov na telefonu skrbi tudi vgrajen raziskovalec, preko katerega lahko podatke pregledamo, sortiramo, brišemo ali pošljemo (preko vseh že naštetih protokolov). Možen je tudi samodejni zaklep tipkovnice, ročno pa jo zaklenemo preko tipke #.

Fotografiranje

Vgrajena digitalna kamera je CIF ločljivosti (288 x 352 pik), ponuja pa nam do trikratno digitalno povečavo. Pri slikah lahko nastavljamo tako še ime posnetka ter ločljivost, izbiramo pa lahko med Ozadje, Srednja in Najboljša. Vgrajen je tudi samosprožilec z zakasnitvijo 15 s, kar omogoča na primer slikanje brez tresenja, saj lahko mobilni telefon postavimo na trdno podlago. Če je ozadje pretemno, lahko ročno popravimo belino. To storimo tako, da smerno tipko pritisnemo v levo in v desno (v levo za zmanjšanje, v desno za povečanje vrednosti). Do digitalne povečave pa pridemo s pritiskom smerne tipke navzgor in navzdol.

Slike na zaslonu telefona izgledajo dokaj dobro, še najbolje pa jih je uporabiti kot ozadje ali pa za slikanje slik, ki se prikažejo ob klicu.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi)

Čeprav je Siemens C65 vstopni model, ima polno pripomočkov, ki nam olajšujejo vsakodnevna opravila. Tako najdemo koledar, budilko, snemalnik zvoka, kalkulator, menjalnik valut, štoparico, odštevalnik, raziskovalec, daljinsko sinhronizacijo (sinhroniziramo lahko koledar, zapiske, naloge in naslove) ter igre.

V koledar lahko vpisujemo beležke, klice, sestanke, glasovne beležke, rojstne dneve in dopuste, za vse pa lahko nastavimo alarm, ki nas obvesti na prihajajoči dogodek. Če se nam dogodi, da smo sestanek zamudili, ga lahko pogledamo v meniju Zamujeni sestanki. V nastavitvah koledarja si lahko nastavimo, s katerim dnem in uro se prične teden ter dan in ali želimo imeti prikazane rojstne dneve. Prav tako pa imamo možnost v meniju koledarja uporabiti narekofon (ali diktafon), najdaljši čas snemanja pa je 153 minut.

Igre imamo prednaložene štiri, in sicer Stack Attack Advanced, Photopet, Wappo Junior in Bubble Boost. Poleg vsega pa najdemo med aplikacijami še Photo editor ter Download assistant, ki nam olajšuje prenašanje datotek s spleta. Telefon ima tudi javo, ki nam omogoča nalaganje aplikacij po lastnih potrebah.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Siemens C65 podpira tako CSD prenos (s hitrostjo do 14,4 KB/s) kot tudi GPRS prenos (z največjo hitrostjo 53,6 KB/s), ki je razreda 10 (4 + 1), prav tako imamo vgrajen WAP 2.0. Za prenos podatkov na računalnik skrbi vgrajen IR, podatke pa lahko prenašamo tudi preko podatkovnega kabla, ki pa ni v kompletu (telefon deluje z vsemi podatkovniki kabli Serial DCA-500, DCA-510 in kablom DCA-540, ki pripada siemensu SX1). Kot sem na začetku omenil, telefon nima vgrajenega bluetootha.

Prodajalec/Uvoznik:
Siemens d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Siemens
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki