marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
250 ur
Tip baterije:
Li-Ion (720 mAh)
Dimenzije:
95 x 49 x 25 mm
Teža:
102 g

Tip zaslona:
65536 barvni, 240 x 320 pik

Notranji pomnilnik:
2,4 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,56 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Ena boljših lastnosti telefona je seveda zelo dober zaslon, ki je tudi precej velik. Tudi baterije ne spada med slabše in zdrži kar nekaj dni. Napolnjen je s funkcijami in preprost za uporabo. Tudi s kamero posnamemo dobre slike in videoposnetke v temi pa lahko objekte, ki jih slikamo, tudi osvetlimo z lučko.

Proti

Ena večjih slabosti telefona je ta, da je IR nekoliko neuporaben, saj ga lahko uporabimo samo pri povezavi z računalnikom. Velik nesmisel je tudi to, da nima aktivnega pokrovčka.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sharp

Odlične slike

Sharp GX20


Sharp GX20

22.06.2004
Objavil: Andrej Bergant

Vodafone je znan po tem, da ima svojo serijo telefonov live!, ki so narejeni posebej za Vodafone. Večinoma so ti telefoni podobni modelom, ki jih izdelovalci mobilnih telefonov naredijo za celoten trg, vendar so nekoliko drugačni in imajo drugo oznako. Vsi imajo tudi hitro tipko Vodafone live!, ki nam odpre portal Vodafone live! na WAP-u. Med Vodafone live! telefoni je tudi Sharp GX20. Telefoni podjetja Sharp v Sloveniji niso poznani, saj jih še nobeden od operaterjev do sedaj ni imel v kateri od svojih ponudb. Sharp GX20 se je kot prvi izkazal zelo dobro, seveda pa ima tudi nekaj slabih lastnosti.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Ko je telefon zaprt, je majhen, odlikuje pa ga tudi njegova majhna teža. Oblika mi je bila všeč, le zunanja antena je povsem odveč. Zunanji zaslon je barven in lahko prikaže 65.000 barv, velik pa je 80 x 60 slikovnih pik. Na njem so prikazane informacije kot so, datum, ura, stanje baterije, omrežje, SMS sporočila in neodgovorjeni klici. Nad njim je digitalni fotoaparat, s katerim lahko slikamo in zajemamo videoposnetke. Poleg kamere je še lučka, ki sveti v sedmih različnih barvah. Najhitreje jo prižgemo tako, da držimo eno od stranskih tipk. Ko telefon odpremo, se prižge večji in predvsem kvalitetnejši zaslon. Velik je 240 x 320 pik, prikaže pa lahko 65.000 barv. Zaslon spada, vsaj po kvaliteti med boljše, tako kot skoraj vse barvne zaslone pa se tudi tega nekoliko slabše vidi na soncu. Tipke so dovolj velike in odzivne, ter enakomerno osvetljene s svetlo zeleno barvo.
Sharp GX20 pa ni Vodafone live! telefon samo zato, ker ima live! tipko, Vodafone ima tudi povsem svoje menije. Meniji so sicer lepi, vendar nekoliko monotoni, postanejo lahko tudi nekoliko zapleteni. Med jeziki pa zaman iščemo slovenščino. Zelo me je razočaralo dejstvo, da telefon nima možnosti aktivnega pokrovčka. Tudi infrardeča povezava ne opravlja svojega dela v celoti. Uporabljamo ga lahko samo v povezavi z računalnikom in Sharpovo programsko opremo. Za stvari, ki jih naložimo na telefon, ima na voljo 2,4 MB pomnilnika.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Imenik telefon je urejen zelo dobro. Ko se sprehajamo po seznamu, lahko zelo hitro dobimo vse podatke o osebi, ki jo iščemo. Pred vsemi zapisi je znak za skupino, v kateri se zapis nahaja, ko pa se postavimo na določen zapis, se nam na vrhu ekrana izpiše njegova prva telefonska številka, elektronski naslov in slika. V telefon lahko shranimo do 500 zapisov, seveda ne morejo vsi vsebovati slik, saj telefon nima dovolj pomnilnika. Ko dodamo sliko k zapisu, se shrani še enkrat v nekoliko slabši kvaliteti. V zapis lahko vpišemo: ime, tri telefonske številke, dva elektronska naslova, naslov in še dodaten zapisek. Pri številki, elektronskemu naslovu in naslovu lahko izberemo tudi tip številke oz. naslova. Zapis lahko tudi uvrstimo v skupino in mu dodamo sliko.
V telefonu je sedem različnih skupin, ter ena za tiste, ki niso v nobeni skupini. Določimo lahko, da nam imenik prikazuje samo določene skupine, vsem skupinam pa lahko določimo posebno zvonjenje in vključimo ali izključimo vibriranje. Zelo preprosto lahko tudi prekopiramo vse zapise iz SIM kartice na telefon ali obratno. Za hitro klicanje lahko določimo tipke med nič in devet, vendar je med temi številka ena že zasedena za preverjanje sporočil v glasovnem predalu.
Imenik lahko urejamo tudi preko računalnika, to nam omogoča programska oprema, ki jo dobimo poleg telefona. Telefon moramo le povezati z računalnikom s kablom ali preko IR povezave.

Sporočila

Kot je pri novejših telefonih že v navadi, lahko pošiljamo kratka (SMS), obogatena (EMS) in večpredstavna (MMS) sporočila. Sporočila so lahko dolga tudi do 1024 znakov, kar je nekaj več kot šest sporočil. Ko pošiljamo sporočilo, lahko vanj dodamo pet prejemnikov. Vpišemo lahko tudi 20 predlog za sporočila.
V večpredstavna sporočila lahko vstavljamo melodije in slike. Sporočilo lahko naredimo tudi na več straneh in na vsako od njih dodamo sliko in zvok. Narejene so tudi že tri predloge, ki nam lahko služijo kot ideje za lastne kreacije.

Seznami klicev, števci...

Klici so urejeni glede na njihov status, prejeti, neodgovorjeni in klicane številke. Kljub temu pa imajo vsi pred seboj še ikono o statusu. Ko smo na seznamu klicev postavljeni na določen klic, se na vrhu izpiše tudi telefonska številka osebe, če imamo to osebo v imeniku. Če pa izberemo določeno osebo, pa nam pokaže še podatek o datumu in času klica.
O trajanju klicev imamo podatke le o zadnjem klicu in o vseh klicih skupaj. Enako je tudi pri števcu GPRS podatkov, pokaže nam prenesene podatke v zadnji seji in v vseh sejah skupaj. Pri števcu podatkov sta obe možnosti razčlenjeni tako, da kažeta vse prejete, poslane in vse podatke skupaj.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Telefon ima pet različnih profilov, med katerimi lahko precej hitro preklapljamo. Profili med katerimi lahko izbiramo so: Normal, Meeting, Activity, Car in Silent. Pri vsakem profilu lahko določimo glasnost zvonjenja, melodijo zvonjenja, vibriranje in ostala zvočna opozorila (zvok tipk, zvok ob prazni bateriji…). Do profilov pa najhitreje dostopamo tako, da nekaj časa držimo lojtro.
Predvajati zna največ 16 kanalne melodije. Poleg večglasnih melodij pa zna telefon predvajati tudi wav zvoke. Na telefonu je že naloženih 28 večglasnih melodij, seveda si lahko na telefon naložimo tudi svoje melodije. Enako je s slikami, le da so na začetku naložene le tri. Ko določamo sliko za ozadje sprednjega zaslona, moramo izbrati del slike, ki ga želimo imeti na zaslonu (če je slika prevelika).
Zaslonoma lahko določimo osvetlitev, svetlost in kontrast. Določimo lahko še pozdravno sporočilo ob vklopu telefona in sliko, ki se pokaže ob določenih aktivnostih (vklop/izklop, alarm…). Pri zunanjem zaslonu pa lahko izberemo izgled ure in vklopimo ali izklopimo prikaz ikon.

Fotografiranje

Digitalna kamera dela slike v VGA ločljivosti oziroma v velikosti 640 × 480 pik. Na voljo imamo še ločljivosti 320 × 240 in 160 × 120 pik, ter dve kvaliteti slik. Telefon omogoča tudi 4-kratno digitalno povezavo, vendar je ta odvisna od velikosti slike, pri največji ločljivosti nam povečava ni omogočena, pri srednji lahko povečamo 2-krat, pri najmanjši velikosti pa do 4-krat. Med slikanjem lahko določamo tudi kontrast slike. Za slikanje samega sebe nima telefon nobenih ogledalc ali česa podobnega, s pritiskom na zvezdico se prikaz kamere preklopi na prednji zaslon, tako da lahko slikamo sebe. S pritiskom na lojtro pa vklopimo lučko. Lučka v temnih prostorih deluje zelo dobro, ker pa je precej močna, lahko njeno moč svetlobe zmanjšamo. Ko naredimo sliko, si jo najprej ogledamo, nato pa jo moramo ročno shraniti. Vklopimo lahko tudi samosprožilec.
Slike, ki jih naredimo, lahko nato še dodatno urejamo. Na voljo je deset filtrov, sliko pa lahko tudi obračamo, ji dodamo zunanji okvir ali pa jo okrasimo z manjšimi sličicami.
Snemati zna tudi videoposnetke, ki so lahko dolgi do 12 sekund, veliki do 95 KB in so v velikosti 128 x 96 pik. Tudi tu imamo na voljo dve kvaliteti snemanja. Funkcije so večinoma enake, le da lahko tukaj še vklopimo ali izklopimo snemanje zvoka.
Tako slike kot videe lahko prenesemo na računalnik preko kabla ali IR povezave, za prenos pa potrebujemo še programsko opremo proizvajalca.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Koledar na tem telefonu je precej osnoven, vendar bo marsikomu zadostoval. Na voljo imamo samo mesečni pregled, določamo pa lahko kateri je prvi dan v tednu. Na vsak, dan v mesecu lahko shranimo tri zapiske.
Razočarani boste tudi vsi tisti, ki radi igrate igrice, saj jih telefon ob nakupu nima. Ker ima telefon podporo za javo, lahko igre naložimo iz wapa, vendar bomo za kvalitetnejše morali odšteti nekaj sto tolarjev.
Vpišemo lahko pet različnih alarmov, ki jim poleg ure lahko določimo tudi vsakodnevno ponavljanje, melodijo zvonjenja in vibriranje. Telefon ima tudi možnost snemanja zvoka – diktafon, ter seveda kalkulator. Poleg tega pa ima še skladatelja večglasnih melodij.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

S povezovanjem v svet ne bomo imeli težav, nekaj težav se lahko pojavi le pri povezovanju telefona z drugimi napravami. Za prenos podatkov lahko uporabimo CSD ali GPRS povezavo. Z uporabo katere od teh dveh lahko dostopamo tudi do Vodafone live strani in aplikacij.
Z drugimi, enakovrednimi napravami se na žalost ne bomo mogli povezati, kljub temu, da ima telefon vgrajen IR. Z IR povezavo se bomo lahko povezali samo z računalnikom. Vendar bomo morali tudi v tem primeru uporabiti programsko opremo, ki je priložena telefonu. S programsko opremo pa lahko prenašamo na telefon slike in melodije, urejamo imenik ali telefon uporabimo kot modem za dostop do interneta. Z računalnikom se lahko povežemo tudi s kablom, bluetootha pa na žalost nima.

Prodajalec/Uvoznik:
Si.mobil d.d.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Sharp
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki