marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
6 ur
V pripravljenosti:
200 ur
Tip baterije:
Li-Ion (800 mAh)
Dimenzije:
105 x 42,5 x 18,5 mm
Teža:
69 g

Tip zaslona:
barvni, 65.536 barv, 128 x 128 pik

Stopnja sevanja SAR:
0,789 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Že ko sem telefon prvič videl, sem bil očaran nad njegovim izgledom, med samo uporabo pa sem bil navdušen nad trajanjem baterije ter glasnimi polifoničnimi zvonjenji.

Proti

Ker gre za vstopni model telefona, o Samsungu SGH-C200 funkcijsko ne morem reči slabe besede. Mlajši bodo pogrešali predvsem vgrajeno kamero, sam pa sem najbolj pogrešal katero izmed oblik brezžičnega povezovanja. Še najbolj so me razočarali slabi prevodi menija v slovenščino. Tu bi se uvoznik lahko bolj potrudil, saj je Samsungov pri nas vedno več.

Priloge
Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Samsung

Mali korejček

Samsung SGH-C200


Samsung SGH-C200

14.04.2005
Objavil: Dare Gliha

Samsung se je na našem trgu kot proizvajalec mobilnih telefonov kar dobro utrdil, predvsem po zaslugi Mobitela, ki zvesto v svoje naročniške akcije vključuje njegove mobilnike. Roko na srce, tudi sam sem čedalje bolj navdušen nad njihovimi mobilniki, saj le-ti ponujajo ogromno funkcij, dobro kvaliteto izdelave, odlične zaslone, vse to pa je na voljo za solidno ceno. Prav tako pa v njihovi ponudbi najdemo mobilnike tako vstopnih kot tudi vrhunskih razredov.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Večno mladi?

Ravno iz teh razlogov je Mobitel v svojo akcijo za naročnike penzion paketa vključil Samsungov mobilnik SGH-C200, ki združuje v sebi UFB-zaslon, zmožen prikaza 65.563 barv pri ločljivosti 128 x 128 pik, z možnostjo pošiljanja ter prejemanja MMS-sporočil, solidnega trajanja baterije (ob zmerni uporabi 4 dni ni noben problem) ter polifoničnimi zvonjenji.

Lepotica ali zver?

Pa si oglejmo najprej zunanji izgled telefona. Mobilnik je vsaj zame izredno lep na pogled (pravi mali "cukerček"), takoj vidimo, da je dokaj majhen, saj meri le 105 x 42,5 x 18,5 mm, težak (ali, bolje rečeno, lahek) pa je 69 g. S tem je primeren za prihajajoče poletne mesece, saj ga brez težav nosimo v kateremkoli žepu. Zaslon sem že omenil; tu bom samo povedal, da so številke, ki se izpisujejo na ekranu, pri vnašanju zelo velike in lahko berljive tudi tistim, ki malce slabše vidijo. Verjetno so se ravno zaradi tega razloga odločili za vključitev tega telefona v akcijo za starejše. Vendar pa je tu bolj kot prikaz številk na zaslonu problematična tipkovnica, ki je sicer lepo razporejena, vendar pa so tipke predvsem za starejše vendarle premajhne, tako da je s tipkanjem za njih precej težav (seveda ne govorim kar tja v tri dni, saj sem mobilnik v preizkus ponudil tako očetu kot tudi ostalim penzionistom, ki jih poznam). Osebno pa mi tipkanje ni povzročalo preglavic, saj so tipke dobro odzivne in tudi dovolj izbočene za normalno tipkanje. Poleg numeričnega dela je tu štirismerna navigacijska tipka (še vedno je slabost ta, da je v centru tipka za dostop do WAP-a namesto tipke za potrditev izbire), dve funkcijski tipki ter tipki za sprejem in zavrnitev klica.

Če pogledamo telefon še z ostalih kotov, ne najdemo nič posebnega – poleg tipke za višanje ter nižanje jakosti zvoka je tu še priključek za slušalke ter polnjenje, oba pa sta lično spravljena za plastičnim pokrovčkom (to potezo sem nekako pričakoval, saj mi je bilo hranjenje pokrovčka na modelu SGH-E330 prava muka).

Samsung SGH-C200 deluje v dveh frekvenčnih območjih (GSM 900/1800), v prodajnem paketu pa je poleg samega telefona še litijionska baterija s kapaciteto 800 mAh ter 220 V polnilec. Mogoče tu malenkost pogrešam slušalke ter dodatno baterijo, katere Samsung dodaja večini telefonov, vendar pa od vstopnega modela za tako nizko ceno tega niti ne moremo pričakovati. Naj tu še omenim (kot pri ostalih testih Samsungov), da so meniji še vedno dokaj čudno prevedeni ter potrebujejo kar nekaj privajanja, če ste se s telefonom srečali prvič.

Za mlade ali za stare?

Ravno tako pri mobilniku ne gre brez naprednejših funkcij, tako tu najdemo podporo do 40-kanalnim polifoničnim zvonjenjem, podprti formati so MIDI, SMAF ter iMelody. Na telefonu je že prednaloženih 25 melodij, ostale pa si lahko naložimo preko spleta, pomnilnika za njih pa je na voljo 200 kB. Ravno tako si lahko na mobilnik naložimo ozadja, tako animirana kot statična, prednaloženih pa je že 10 motivov (podprti formati so JPEG, AGIF, GIF, WBMP).

Že v uvodu sem omenil možnost pošiljanja ter prejemanja multimedijskih sporočil, kar je ob odsotnosti kamere pri ostalih vodilnih proizvajalcih prej izjema kot pravilo. Poleg multimedijskih pa lahko pošiljamo še kratka ter obogatena sporočila. SMS-sporočila so lahko dolga do 918 znakov, telefon pa jih samodejo pred pošiljanjem razbije na več manjših sporočil. Na telefonu lahko hranimo do 200 sporočil. Preko multimedijski sporočil pa lahko pošiljamo ter prejemamo slike, melodije ter tekst. Pošiljamo lahko na drug mobilnik ali pa na elektronski naslov, pomnilnika za njih pa je na voljo 700 kB. Povsod nam pri vpisovanju pomaga prepoznavanje pisanja T9, ki je v slovenskem jeziku, prav tako pa ima možnost vpisa novih besed.

Da pa še ni konec storitev za malo mlajše, so vgradili še javo ter na njej grajene igre. Te so kar štiri, in sicer BubbleSmile, Fun2Link, Ultimate Golf Challenge ter MobileChess. Dodatne igre si načeloma lahko naložimo, pomnilnika za to pa je 512 kB.

Zametki poslovneža?

Tudi s strani shranjevanja podatkov ter poslovne uporabe se malček dobro izkaže. Za kontakte je na voljo kar 1.000 mest (kar je vgrajeno v praktično vse Samsungove mobilnike), vsem pa lahko priredimo več telefonskih številk ter elektronski naslov. Kar je tudi že znano pri Samsungih, je dejstvo, da se število prostih mest pomnilnika manjša s številom vpisov. Vse kontakte lahko razporedimo v skupine, teh je deset, vsem pa lahko spremenimo tako ime kot tudi ton zvonjenja in ton dohodnih sporočil. Še vedno pa telefon prikazuje skupaj tako kontakte na kartici SIM kot shranjene v pomnilniku telefona.

Telefon si beleži praktično vse klice, opravljene na njem, tako dohodne, odhodne kot zgrešene. Vse opremi z datumom ter uro klica. Tudi časov pogovora ne boste pogrešali, saj si telefon beleži čas zadnjega klica, čas odhodnih klicev ter čas vseh klicev. Žal pa ni vgrajenega števca podatkov GPRS.

In ostali pripomočki?

V telefon je vgrajen dober koledar, pri katerem lahko vpisujemo raznorazne dogodke ter določimo na čas dogodka opozarjanje z alarmom. Ker se ponavadi zgodi, da imamo v koledarju veliko vnosov, lahko le-te pregledujemo v posebnem meniju, lahko pa skočimo na določen dan. Če se odločimo telefon prodati, pa lahko hitro zbrišemo vse vpise s pritiskom na izbiro brisanja.

Prav tako je tu alarm, pravzaprav so vgrajeni kar trije, to so dnevni alarm, enkratni alarm ter jutranji klic. Tudi tu vas opozarjam, da si nastavite v možnostih alarma samodejni vklop telefona ob začetku alarma, saj drugače le-ta ne bo zvonil. Alarmu lahko tudi priredimo lastno zvonjenje.

Od ostalih pripomočkov je tu še kalkulator, seznam opravil, pretvornik valute ter govorne beležke (lahko posnamemo do 5 glasovnih beležk v pomnilnik velikosti 100 kB).

Povezava v svet?

Za prenos podatkov skrbi vgrajen GPRS razreda 10, za pregledovanje spletne vsebine pa WAP 1.2. Mogoče pogrešam katero izmed oblik brezžičnega povezovanja, prav tako pa prodajnemu kompletu ni priloženega podatkovnega kabla.

Telefon je na test posodilo podjetje Mobitel, d. d.

albumfotografije
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki