marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Dimenzije:
104 x 64 x 11,7 mm
Teža:
90 g
Čas uporabe:
do 6 ur
Čas pripravljenosti:
do 300 ur

zunanja povezavaTehnična specifikacija dodatne opreme na strani proizvajalca
Za

• Cenovno ugoden
• Kompakten
• Dodatna baterija

Proti

• Manjka priključek za dodatno anteno
• Ni zaslona
• Slabše hitrosti znotraj objektov

Fotografije dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv test
Alcatel

Alcatel LinkZone MW40V


Alcatel LinkZone MW40V

17.07.2018
Objavil: Dare Gliha

HoT mobil je pred časom v svojo ponudbo uvrstil cenovno ugoden paket za prenos podatkov, ki uporabniku omogoča prenesti kar do 200 GB podatkov v roku tridesetih dni. Še bolj zanimiv pa je paket WiFi2GO, ki so ga lansirali poleg paketa Hot Giga.
WiFi2GO namreč poleg kartice SIM s prednaloženo tarifo HoT Giga (prvih 30 dni dobite 200 GB prenosa podatkov že vključenih v ceno paketa) vsebuje še prenosno dostopno točko (ali MiFi) in sicer Alcatelov LinkZone MW40V. Gre za mobilni usmerjevalnik, v katerega se vstavi priloženo katerokoli kartico micro SIM, ki ima vključen prenos podatkov in nato preko te naprave dostopamo v splet. Alcatel MW40V je osnovna dostopna točka, precej majhna (dimenzije so 104 x 64 x 11,7 mm, teža 90 g) in s tem odlična za prenašanje. Na njej ne boste našli zaslona, pač pa le štiri LED lučke, ki prikazujejo status mobilnega signala, brezžičnega omrežja, SMS sporočil ter baterije. Vgrajena baterija ima kapaciteto 1800 mAh, zmore pa napajati napravo do šest ur. V praksi z njo brez težav dosežete med pet in šest ur delovanja v omrežju LTE, dobro pa je, da so pri Alcatelu dodali še dodatno baterijo. S tem si podaljšate delovanje skorajda na »cel dan«. Naprava omogoča povezovanje do 15 naprav preko brezžične povezave, podprt je zgolj standard N, torej odpade 5 GHz omrežje in hitrejši standard AC. Za to ceno kaj več niti nisem pričakoval, dejstvo pa je, da je primarni namen te naprave uporaba na poti.

V notranjosti naprave se skriva čip Qualcomm MDM9225, ki omogoča hitrosti LTE kategorije 4, kar pomeni do 150 Mbps proti uporabniku, ter do 50 Mbps proti omrežju, kar je pravzaprav čisto dovolj hitro za veliko večino uporabnikov. Hitrosti se v zunanjih prostorih približajo navedenim, v notranjosti objektov pa je zaradi starejšega čipseta hitrost nekoliko nižja. Ni še kritično, vendar so novejši mobilniki na istem mestu omogočali višje hitrosti.

Konfiguriranje naprave in prvi zagon opravimo preko spletnega brskalnika, dokaj preprosta navodila pa so seveda priložena v samem prodajnem paketu. Nastavitve naprave potekajo preko spletnega brskalnika, vendar obstaja tudi namenska aplikacija Alcatel Link App, ki jo toplo priporočam, saj deluje precej bolje kot nastavljanje preko brskalnika. Čeprav ponavadi velja osnovne nastavitve in gesla hitro spremeniti, pa tu glede na namen uporabe niti ni toliko potrebno (SSID, MAC naslov in geslo se nahajajo na nalepki pod baterijo). Tako ime omrežja kot geslo sta dovolj kompleksna, zato bi spremembo priporočal bolj iz praktičnega vidika.

Osebno me še najbolj moti odsotnost priključka za dodatno anteno. Čeprav je MiFi namenjen mobilni uporabi, pa se velikokrat zgodi, da ga potrebujem tudi na mestih, kjer je pokritost s signalom slabša. Tam zelo prav pride možnost priključitve na zunanjo anteno, saj s tem dosežeš precej boljše prenosne hitrosti. Ampak za to opcijo bo potrebno malo bolj globoko seči v žep in se ozreti h konkurenčnim izdelkom.

Hot mobil za WiFi2GO paket zahteva 29,99 €, nakup pa je možen v vseh poslovalnicah Hoferja. Žal sem sam kar nekaj časa iskal zadevo, kajti cenovno je ta MiFi modem tako ugoden, da so v večini časa paketi razprodani. Vsi konkurenčni izdelki pa so cenovno uvrščeni precej višje. Je pa res, da ponujajo tudi nekaj več, recimo zaslon za boljši nadzor nad napravo, priključek za dodatno anteno, boljši baterijo, hitrejši prenos podatkov,… Na strani nas uporabnikov pa je, da ugotovimo, ali nam je to sploh toliko pomembno.

Posodil na test:
HoT mobil d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Hofer d.o.o.
Cena na dan testa:
29,99
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji