marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 10 h (2.5G), do 6.5h (3G)
V pripravljenosti:
Do 430h (2.5G), do 450 h (3G)
Tip baterije:
Li-Ion (1440mAh)
Dimenzije:
123 x 59 x 12.9 mm
Teža:
148g

Tip zaslona:
TFT AMOLED, WQVGA, 65.000 barv, 360 x 640 pik, 3.7"

Notranji pomnilnik:
8 GB
Stopnja sevanja SAR:
0.671W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Nova Samsungova igračka je res fina zadeva. Pohvali se z vrhunskim na dotik občutljivim zaslonom, odlično kamero, dobrim operacijskim sistemom (upam, da bo finalna različica še malo bolj spolirana), kjer si je možno skorajda vse nastaviti po meri, dovolj pomnilnika, vsi možni načini povezovanja (razen IR) skratka ni da ni. Vse to je zapakirano v dokaj tankem, simpatičnem in dokaj težkem ohišju, kjer se malo preveč poznajo prstni odtisi in mogoče (za moj okus) deluje vse skupaj malce preplastično.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Visoka definicija

Samsung SGH-i8910 Omnia HD


Samsung SGH-i8910 Omnia HD

21.05.2009
Objavil: Mitja Zupančič

Nekje slabo leto je mimo, ko je prišla na trg prva Samsung Omnia i900. Sedaj je tu že Omnia HD. Verjetno pričakujete, da je to nekako naslednica prve Omnie i900, kajneda? Pa ne bo čisto tako. Namreč novejša sestrica ima popolnoma drug operacijski sistem, namenski grafični pospeševalnik, malenkost počasnejši procesor, HD video posnetke (od tu verjetno tudi ime), AMOLED zaslon, itd...ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 8 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Prvi vtisi, kvaliteta izdelave

Mobilnik se skratka ponaša z novejšo tehnologijo in strojno opremo. Korejci so v novo Omnio tako namestili Symbian operacijski sistem različice 9.4, izdaja 5. Skratka v osnovi enaka zadeva, kot je pri Finski Nokii 5800 XpressMusic, le da je nekaj malenkosti dodanih/spremenjenih, a o tem malce kasneje.

Mobilnik v roki deluje čvrsto in dokaj kvalitetno sestavljeno. Zadnja stran je odeta v črno lakirano plastiko, spredaj pa opazimo kromirano črto okoli zaslona. Diskretno in lepo, le prstni odtisi hitro pustijo svoja znamenja in pa tipke na boku mobilnika so.. hja.. nekatere (sprožilec kamere) malce nerodne in trde, druge (glasnost, odklep) prijetne.

Zaslon

Novost na Omnii je tudi AMOLED zaslon, o njem sem nekaj že pisal v testu Samsunga UltraTouch: (Active Matrix OLED zaslon prinaša kar nekaj izboljšav napram klasičnemu TFT zaslonu. Izboljšave se odražajo v tanjšem zaslonu, manjši porabi energije, bistveno boljši reprodukciji barve in boljši vzdržljivosti).. in pa načeloma slabši vidljivosti pod soncem. Vendar s tem nisem imel težav, resda je vidljivost v senci bistveno boljša a tudi na soncu se brez težav razbere kaj se prikazuje na zaslonu. Sama kvaliteta slike je res fantastična, žive barve, zelo dobra ločljivost (360×640 točk) in 3.7 inčni zaslon. Video posnetke je pravi užitek gledati, prav tako tudi posnetke s kamero, saj so le ti odlični.

Napram UltraTouchu je zaslon bistveno boljši, pa niti ne zaradi same barvne reprodukcije in ločljivosti, ampak je tu popolnoma drugačna tehnologija občutljivosti na dotik. Za orientacijo, Nokia 5800 XpressMusic ima tehnologijo »upornosti«, Omnia HD pa ima neke vrste (laično rečeno) kondenzatorsko tehnologijo. Razlika je v tem, da je slednja tehnologija bistveno bolj občutljiva na dotike, a vendar deluje le na pritisk prsta. S kakšnimi pisali, nohti, ipd. za razliko od zaslona pri 5800XM tu nimate kaj praskati.

Dobro je tudi vedeti, da ima i8910 na praske odporen zaslon, kako se to v praksi izkaže naj nekdo poizkusi in objavi na youtube, mi si tega ne moremo privoščiti :) .

Uporabniški vmesnik, personalizacija

Omenil sem že, da so pri novi Omnii naredili spremembo tudi v programski opremi in namestili Symbian OS. Različica 9.4 je že zelo dobro prirejena za uporabo s prsti in nikakor ni več potrebnega nikakršnega pisala. Vse se da lepo upravljati s prsti. Tudi pisati SMS sporočila, kjer imamo na voljo alfanumerično, prepoznavo ročne pisave (deluje zelo dobro, le malo počasno je vse skupaj) ali qwerty tipkovnico. Korejci so dodali še njihove značilne widgete oz. po njihovo TouchWiz, ki ga poznamo že od drugih modelov na namizje. Seveda se jih da izklopiti, a vendar zakaj? Na namizje si lahko nastavimo poljubno število bližnjic, ki jih potegnemo kar iz widget bara na levi strani zaslona. Prvo ga moramo seveda odpreti, to storimo tako, da kliknemo na črn zavihek z belo puščico. Kateri widgeti bodo prisotni v stolpcu pa nastavimo med nastavitvami.

Zanimiva je tudi opcija večih namizij. Ob odprtem stolpcu se iz vrha pripeljejo trije kvadratki in vsakemu lahko poljubno nastavimo katere bližnjice naj »prinese« na namizje. Tako imamo recimo lahko poslovno namizje, multimedijsko namizje, domače namizje... Skratka vrhunec personalizacije.

Sam uporabniški vmesnik še ni bil končna različica a je kljub temu lepo odziven in ni nekega pretiranega čakanja, razen pri galeriji s slikami. Srčno upam, da bo to v končni verziji bolj dodelano in, da bo vgrajeni 600 mHz procesor dovolj zmogljiv za nemoteno zaganjanje galerije.

Mobilnik ima tako, kot večina Samsungov tudi podpiro za filme v DivX formatu s podnapisi. Večina se jih predvaja že z prednaloženim predvajalnikom, le kakšen film s končnico wmv ima včasih težave. A se ne bojim za to, slej ko prej se bo na spletu našel tudi kakšen zmogljivejši predvajalnik.

Glede personalizacije sem že omenil widgete, a kljub temu imamo prednaloženih (vsaj na testnem primerku) nekaj tem, ki popolnoma spremenijo izgled uporabniškega vmesnika. Sama postavitev ikon seveda ostane nespremenjena. Za še več tovrstne zabave si je možno tudi preko spleta prenesti še več tem.

Testni primerek je imel 8 GB prostora za shranjevanje datotek. Opcija je še 16 GB in pa še reža za microSD pomnilniško kartico (trenutno Samsungovci zatrjujejo, da 32 GB kartica deluje brez problema). Torej v najboljšem primeru imamo lahko 48 GB prostora, kar menim, da bo dovolj za še take filmske in glasbene navdušence. Če ne, pa pač dve 32 GB kartici v žep, na eno glasbo, na drugo filme pa je zadeva rešena. S prestavljanjem le-teh ne bo težav, mobilnik namreč podpira t.i. »hotswap«, torej menjavo kartic med delovanjem.

Za filmske sladokusce pa je tukaj še ena prijetna novica. Mobilnik podpira virtualni 5.1 Dolby Surround, a vendar le v primeru vklopljenih slušalk.

Vgrajen je tudi senzor približevanja. In sicer je namenjen temu, da se med pogovorom na zaslonu ponesreči ne pritisne kakšna tipka. Tipalo preprosto zaklene zaslon za čas pogovora.

Spletni brskljalnik je tudi izvrstna zadeva, saj se med drugim lahko pohvali z video flash podporo. Brskanje v njem je prijetno opravilo, na desni strani imamo nastavitve v sredini pa dogajanje spletne strani. Kot pri 5800 XpressMusic je mogoče malce nerodno približevanje strani, saj se drsnik prepozno ugasne in tako, ko se približamo na željeno razdaljo še vedno moti pri brskanju in se ne ugasne takoj. Mogoče pa moti to samo mene.

Kamera, GPS in opa! - HD video posnetki

Kamera z kar 8 MP in video posnetkeiv ločljvosti 1280×720 pik, torej HD 720p pri 24 sličicah v sekundi. Sicer me osebno megapiksli niti malo ne ganejo, predvsem ker so ponavadi slike v slabših svetlobnih pogojih bolj zrnate, kot pri neki kameri z recimo 3 MP. A pač megapiksli se prodajajo in to je to. Slike same se mi za niso zdele nič kaj posebnega, so zelo dobre za mobilnik ampak napram kakšni 5 MP kameri nisem opazil kakšnih bistvenih izboljšav. Tudi bliskavica sestavljena iz diod ne opravi dela nič kaj zavidljivo.

Bolj pa so zavidljivi video posnetki, ob lepi svetlobi so skoraj tako kvalitetni, kot iz video kamere. Ni več tistih malih kvadratkov z miljoni zrni, kjer se vse skupaj en drek vidi. Tukaj je video na nivoju, tako kot se spodobi.

Počasi se mi zdi, da se je geo-tagging že dokaj prijel in tudi tukaj ni nič kaj drugače. Vsako sliko ali video posnetek lahko dopolnimo z GPS koordinatami, kje smo ta posnetek zajeli.

Zadeva ima tudi vgrajen stabilizator slike, le ta opravlja delo solidno, ni pa nikakor na nivoju stabilizatorjev leč v fotoaparatu, ampak za prvo silo bo popolnoma OK. Nastavitev je veliko. Če imate malo fotografske žilice bi se Vam lahko brez težav posrečila prav simpatična slika. Veliko je tudi prednastavljenih scen, tako da bomo na različne dogodke vedno dobro pripravljeni.

Morda ni odveč omeniti zaščito leče kamere. Zaščite namreč ni, leča je le globoko vgrajena v ohišje.

GPS nam žal ni uspelo stestirati, namreč priložene ni bilo nobene programske opreme. A se ne bojim za to, namreč za Symbian OS obstaja (za Slovenijo) dokaj solidna programska oprema z imenom GarminXT in pa Adriaroute kartografija, katera mislim, da je trenutno še vedno najbolj pokrita mapa pri nas. Za Symbian OS obstaja seveda še nekaj drugega GPS programovja, če vam Garmin torej ne ustreza si lahko po mili volji naložite kaj drugega. Iskanje satelitov pa je ob zagonu zelo hitro.

Mobilnik nam je za test posodil Andrey Kaplan in se mu na tem mestu za to tudi zahvaljujemo.

Žal prodajne cene še ne poznamo in je ne moremo napisati, ker mobilnik v času testiranja še ni v redni prodaji.

Prodajalec/Uvoznik:
Samsung
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki