marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 20 ur
Tip baterije:
mAh (3000)
Dimenzije:
154.4 x 75.8 x 6.9 mm
Teža:
153 g

Tip zaslona:
barvni Super AMOLED, ločljivost 1440 x 2560 pik, 16 M barv, velikost 5,7 palca (518 ppi)

Procesor:
štirijedrni 1,5 GHz Cortex-A53 in štirijedrni 2,1 GHz Cortex-A57
Notranji pomnilnik:
32 GB, 4 GB RAM
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Resnično sem se veselil testa S6 Edge+. A nekega »wooow« občutka ni. Vse to je že videno, le sedaj je v večji različici. Ne da je mobilnik slab ali kaj podobnega. Daleč od tega. Najboljši Galaxy kar je kdaj prišlo iz Samsungove delavnice. Vrhunsko čipovje, kamera (ki je uporabna tudi ob slabi svetlobi), zaslon, izdelava, materiali. Edino za rokovati je malce neroden in bo verjetno treba v nakup etuija. Ampak kljub vsemu temu sem pričakoval nekaj več. Mogoče sem pa le nasedel agresivnem marketingu..

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Déjà vu

Samsung Galaxy S6 edge+


Samsung Galaxy S6 edge+

22.09.2015
Objavil: Mitja Zupančič

Samsungovci pridno sledijo jabolčnikom. Najprej so šli na uporabo kovinskih, nato steklenih delov ohišja, kasneje odstranili režo za kartico in pokrov baterije, sedaj pa izdali še večjo različico priljubljenega modela. Ali je to pač aktualni modni trend? HTC ima tudi normalno/veliko različico, podobno bo pri prihajajočih Googlovih Nexusih.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 16 Mpix
Povečava: 8x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Izgled

Oblika je v primerjavi z modelom »Edge« praktično enaka, le dimenzije so tukaj malce drugačne. Z 154,4 x 75,8 x 6,9 mm je plus bistveno večji, a tudi malenkost tanjši in s 153 grami težji od manjšega brata. Ima 0,6 palca večji zaslon, enake ločljivosti. Posledično je gostota mreže slike manjša za 59 pikslov na inčo. Še vedno je 518 ppi odlična ločljivost, v praksi dvomim da kdo sploh opazi razliko.

In tudi S6 Edge+ je tako, kot manjša brata vrhunsko izdelan mobilnik. Uporaba kovine, stekla in zaslona z zaobljenim zaslonom resnično privlači poglede. Malce je edino moteča izbuljena kamera. In še eno zadeva me je precej motila. Edge+ nikakor ni preprost za rokovanje. Po zaslugi uporabe stekla na hrbtnem delu, zadeva v rokah drsi in ker je roba zaradi ukrivljenega zaslona precej malo (zaslon pa prav tako drsi), na momente človek samo čaka kdaj mu odleti po tleh. A Korejci se ne dajo in že ponujajo super prestižni MontBlanc usnjen etui in še nekaj njihovih lastnih variant. A nato se vsak oblika in inženiring vrhunske izdelave skrije.. Zoprna reč.

Gumbi so postavljeni identično (na levem robu za glasnost, na desnem za vklop/izklop), edina razlika je ležišče kartice SIM, ki se je na tem modelu preselilo na vrh mobilnika. Glede na to, da je rob res tanek to ni presenetljiv podatek. Edini fizični gumb na zaslonu hkrati služi kot bralnik prstnih odtisov, ki v tej generaciji deluje odlično, podobno kot pri iPhonu, torej da prst nanj le položimo in se mobilnik odklene. Mogoče je več dela, da se prstni odtis vnese v bazo, kot pri iPhonu, vendar po vnešenem odtisu nisem imel nikakršnih problemov z razpoznavo. Mogoče bi edino pograjal izbor varnostnega gesla, saj ne moremo izbrati gesla po želji, recimo samo številke. Vedno mora biti kombinacija številke in črk.

Tudi ta različica nima več odpornosti na vlago in prah, ravno tako so opustili razširitveno mesto za kartico microSD. Žal imam občutek, da so tu »usekali« mimo, saj je bila ravno to večja prednost pred jabolčnimi izdelki. Tako sedaj tudi Samsung ponuja različice z več pomnilnika za okoli 100€ višjo ceno.

Začetni zaslon in operacijski sistem

Pri novem vmesniku TouchWiz je »navlake« precej manj. Oklestili so poplavo brezplačnih, testnih in demo aplikacij in končno dodali le tiste bolj pomembne. Popolnoma na nivoju izvirnega Googla še vedno ni in verjetno tudi kmalu ne bo, a je bistveno boljše in hitrejše delovanje. Dodali pa so marsikatero novost in ena izmed teh so teme. Prednaložene so tri, preko spleta pa si jih je možno potegniti še kar nekaj. Sicer sem pričakoval bolj »poslovne« oz. »dizajnerske« teme in ne toliko risankaste oz. otroške, a vsaj izbira je in verjamem, da se bo še povečevala.

Še ena novost, Dropbox ni več aktualen, sedaj so tu tudi Microsoftov OneDrive, Skype in office aplikacije. To pa seveda ne pomeni, da si Dropboxa ali katere koli druge aplikacije ne morete kasneje sami naložiti preko trgovine Play.

Na Galaxy S6 edge je v času testa bil nameščen Android, različice 5.1.1.
>> Vse o operacijskem sistemu Android

Telefoniranje in sporočanje

Pri Galaxy S6 edge+ se klici, imenik, dnevnik in priljubljeni nahajajo v istem pogledu, čeprav imamo na zaslonu za dostop do le-teh več ikon. Le-ti so razvrščeni v pogledih, preko katerih se premikamo z izborom na vrhu zaslona, do tipkovnice za direkten vnos številke pa pridemo s pritiskom ikone v desnem spodnjem kotu. Priporočljiva je sinhronizacija z lastnim Google računom, saj tako najhitreje prenesete stike in koledar na mobilnik, hkrati pa imate še oblačno varnostno kopijo podatkov v primeru težav z mobilnikom.

S6 edge+ uporablja klasičen "thread" oz. nit vpogled v zgodovino sporočil. Prav tako velja za MMSe, ki so združeni z SMSi. Če vam tovarniški pogled ne ustreza si lahko iz trgovine Play namestite sporočilno aplikacijo po vaši izbiri. Zadnje čase se za komuniciranje uveljavlja aplikacija Hangouts, vendar je osebno ne uporabljam.

Za elektronska sporočila sta nameščeni dve aplikaciji, osnovno Samsungovo (omogoča vse vrste računov) ter namensko Gmail aplikacijo. Obe omogočata realni prenos sporočil in takojšnjo sinhronizacijo, uporabnik pa si lahko preko trgovine prenese tudi druge rešitve, če mu nameščene ne ustrezajo.

Kamera in večpredstavnost

Galaxy S6, S6 edge in S6 edge+ imajo identično 16 MP kamero, z enakim Sonyjevim tipalom. Znane so Samsungove hibe, bolje rečeno kvaliteta slik pri slabi svetlobi. Pri S6 vse skupaj izgleda precej boljše in manj zrnato, slike so tudi ponoči zelo dobre. K temu definitivno pripomore tudi optični stabilizator, ki je vgrajen v oba modela. Ob lepi, sončni svetlobi sploh ni dileme o kvaliteti posnetkov, tudi ostrina je ravno pravšnja ob bogatih detajlih in samih barvah. HDR način je sploh eden izmed najboljših. Pozitivno je presenetil tudi makro način. Nekje dobrih 5 cm oddaljen motiv je odlično izostril in zajel. Mimogrede, avtomatsko ostrenje je tudi zelo hitro.

Žal me je tudi tu motila izbuljena leča kamere, enako kot pri Galaxy S6 in manjšemu bratu S6 edge.

Podobno zmore zajemanje video posnetkov v UHD ločljivosti 2160p pri 30 sličicah na sekundo, kjer tudi proti zamegljenosti posnetkov pripomore optični stabilizator.

Izboljšana je tudi sprednja kamera, vsaj po številu megapikslov. Ti so narasli na 5 MP.

Uporabniški vmesnik je bogato opremljen z najrazličnejšimi efekti, kot tudi načini zajema slike. Še več si jih je možno pretočiti tudi iz spleta. Kamero je možno sprožiti tudi preko prednaloženih glasovnih ukazov. Funkcija sploh ni slaba.. dokler z desno roko ne pokrijete mikrofona ali slikate v precej glasnih situacijah.

Nameščena programska oprema

Navadno o nameščenih programih na mobilniku ne razglabljam veliko, saj si lahko vsak uporabnik iz trgovine Google Play namesti na mobilnik aplikacije po lastni želji. Poleg standardnih aplikacij za brskanje in pošiljanje pošte je Samsung kot omenjeno namestil še Microsoftove rešitve oz. aplikacije za OneDrive, OneNote in Skype, dodatno pa boste že ob prvem stiku s telefonom našli tudi Facebook (tudi Messenger), Instagram in WhatsApp, pogrešam pa Twitter. Verjetno nameščenih Googlovih aplikacij ne rabim omenjati, saj jih imajo nameščene praktično vsi androidni mobilniki. Odsotne niso niti aplikacije za zdravje in šport (S Health), ki s pomočjo vgrajenih senzorjev prikazujejo razne podatke, od števila prehojenih korakov, srčnega utripa ipd.

Navdušuje možnost deljenega zaslona, saj lahko recimo sočasno pišete elektronsko pošto in brskate po spletu.

Povezovanje in ostale tehnikalije

Ker gre za mobilnik z vrha mobilne ponudbe seveda ne manjka opcij za povezovanje. Mobilnik omogoča 2G, 3G, GPRS, EDGE, HSPA, LTE Cat6 (300/50 Mbps), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, bluetooth različice 4.1, GPS s podporo A-GPS in GLONASS ter tudi NFC, IR, ter USB 2.0.

Žal so pri Samsungu nerazumljivo opustili FM radio.

Srce vseh S6 galaksij je vezni nabor Exynos 7420 z osemjedrnim procesorjem (štirijedrni 1,5 GHz Cortex-A53 in štirijedrni 2,1 GHz Cortex-A57), edino Edge+ ima vgrajenega 4 GB delovnega pomnilnika RAM, za nakup pa sta na voljo trenutno le dve različici in sicer z 32, 64 pomnilnika. 128 GB različice zaenkrat ni na voljo. Kot omenjeno razširitev s karticami pri tej generaciji ni možna.

Baterija ima kapaciteto 3000 mAh, katero lahko v manj kot 90 minutah napolnimo. Omogočili so tudi brezžično polnjenje, ki podpira standarda Qi in PMA. Žal pa boste morali brezžično polnilno podlogo dokupiti, mobilnik pa se napolni v nekje 120 minutah.

Prodajni paket

V paketu boste našli Samsung Galaxy S6 edge+, omrežni polnilec z USB kablom (USB 2.0), slušalke, pin za namestitev sim kartice in navodila za uporabo.

Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Cena na dan testa:
900,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki