marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
Do 19 ur
Tip baterije:
Li-Ion (3000)
Dimenzije:
149.2 x 70.6 x 8.4 mm
Teža:
172 g

Tip zaslona:
Super AMOLED, 2220 x 1080 pik, 16 M barv, velikost 5,6 palca, 441 ppi

Procesor:
Osemjedrni Exynos 7885 (2 x 2,2 GHz in 6 x 1,6 GHz)
Notranji pomnilnik:
32/64 GB
Stopnja sevanja SAR:
0.24 W/kg
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Samsung je z A8 posegel precej visoko, skoraj v teritorij njihovih aktualnih zastavonoš. Sicer so skoraj v vsaki komponenti slabši, a ne bistveno. Manjka tudi nekaj bonbončkov, a sem prepričan, da bo velikem številu uporabnikov (ki ne igrajo zmogljivih igric, ne delajo več zahtevnejših opravil hkrati, želijo le najboljše slike) mobilnik služil odlično. Konec koncev je hitrejši od tri leta stare zastavonoše Galaxy S6 in po nekaterih testih niti ne zaostaja veliko za Galaxy S7 (razen pri igrah).

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Samsung Galaxy A8 (2018)


Samsung Galaxy A8 (2018)

28.02.2018
Objavil: Mitja Zupančič

Zanimivo, kako nas pri Samsungu velikokrat presenetijo. Včasih izdajo naslednika nekega vstopnega mobilnika, gledaš posodobljene specifikacije, testiraš v roki.. in ne najdeš nič omembe vrednih novosti. Včasih se to delno zgodi tudi pri zastavonošah (S8 vs S9), ampak o tem ne bom filozofiral, predvsem ker S9 še nisem imel v roki. Lahko je spremenjen, dodelan in izpiljen ravno toliko, da je razlika na koncu koncev precejšnja. A pustimo to.. Zaenkrat.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 16 Mpix
Povečava: Da (digitalna)
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Na testu smo imeli Galaxy A8. Včasih so A serije veljale za nek srednji mobilni razred, a kot kaže so ta razred malo raztegnili navzgor v nek srednji-višji razred. Roko na srce, ne vem kako se je obnesel prejšnji A8, mislim da iz 2016, a 2018 model je zanimiva naprava. Neke vrste »osnovni Galaxy S8«. Seveda nima vseh bonbončkov, hitrosti, kamere, "fensi" ohišja, ampak za precej nižjo ceno povprečnemu (uporaba klica, sms, kamere, e-pošte in socialnih zadev) uporabniku ne bo prav nič manjkalo. V končni fazi niti ne bo opazil neke bistvene razlike napram zmogljivejšemu S8.

Mogoče bo edino pogrešal brezžično polnjenje. Namreč A8 ima poleg okvirja tudi hrbet izdelan iz aluminija. Prav tako kot dražji brat ima tudi precej manjše robove nad in pod 5,6 palčnem AMLED zaslonu ter malce nenavadno ločljivost 1080 x 2220 pik. Huh, od kje jim pa to? 18,5:9 razmerje stranic je pri mobilnikih zadnje leto postal precej priljubljen standard.

Pri A8 se že opazijo nove Samsungove smernice namestitve čitalca prstnih odtisov. Pri S8 je bilo namreč veliko slabe volje in izlitega žolča glede lokacije. Večini ni bil priročno postavljen in preblizu kamere. A8 ima tako nameščen bralnik pod kamero in tudi prihajajoči S9 ima precej podobno rešitev. Osebno pa mi nobena rešitev ni po volji. V obeh primerih je potrebno telefon dvigniti z mize in s prstom poiskati čitalec. Sam zagovarjam postavitev senzorja na sprednji strani naprav, saj je tako vedno v vseh položajih in situacijah lahko dosegljiv.

Hitro se opazi tudi odsotnost tipke za Bixby, čeprav je ta nameščen na skrajno levem namizju. Ali je reč uporabna ali ne je težko reči. Ima nekaj zanimivih informacij, a pod črto ni nekaj nujnega za vsakdanjik in ga je možno tudi odstraniti z namizja.

Strojna oprema je prav tako dobra. Vezni nabor čipovja je hišni Samsungov osemjederni Exynos 7885 z Mali G71 grafično enoto. Slednja je na las podobna tisti iz S8, sam procesor pa je malce manj zmogljiv. Oba mobilnika imata enako 4 GB pomnilnika, 64 GB prostora (32 ali 64 GB pri A8) za shranjevanje podatkov in režo za SD pomnilniško kartico.

Tudi kamera je nižjega ranga, čeprav ima štiri megapiksle več in enako f/1,7 zaslonko. Ima pa za spremembo dvojno sprednjo kamero in sicer 16 MP in 8 MP. Obe lahko posnameta avtoportet, bolj pa sta namenjeni za priljubljen »bokeh« oz. efekt zamegljenega ozadja. Še celo izbiramo lahko stopnjo zamegljenosti in barvni odtenek.

Sama kvaliteta slik prednjih kamer, kot v veliki večini primerov mobilnikov, ni na nivoju glavne - zadnje kamere, a kljub temu so slike odlične. Ene boljših, kar sem jih videl zadnje čase.

Za razliko od S8 manjka A8 tipalo za merjenje srčnega utripa, tipalo za merjenje kisika v krvi, skener mrežnice ima pa za razliko FM radio in tudi »always on« zaslon.

Kar se tiče programske opreme oz. operacijskega sistema, je tu nameščena še prejšnja različica 7.1.1. Oreo, kmalu pa naj bi mobilnik dobil tudi nadgradnjo na Oreo. Kdaj točno se bo to zgodilo, še ni znano.

Eden izmed razlogov za prepočasno nadgradnjo je tudi nameščen dodatni uporabniški vmesnik »Samsung Experience« in sicer različice 8.5, že videno iz Galaxy S8 in Note 8.

Sam vmesnik napram osnovnemu, nedotaknjenemu Androidu ponuja bistveno več opcij in nastavitev. Še celo teme, ikone, pisave si lahko pretočimo svoje, podobno, kot pri priljubljenih »launcherjih«, tipa Nova, Apex, ipd. Lastne nastavitve so velik del Samsungovega vmesnika, žal pa to pomeni tudi več dodatnih aplikacij. Potrebnih ali ne, je stvar posameznika. Dobrodošla je možnost, da jih lahko odstranimo.

Na Samsung Galaxy A8 je bil v času testa nameščen Android, različice 7.1.1. Več o samem operacijskem sistemu pa si preberite na spodnji povezavi:

>> Vse o operacijskem sistemu Android

Prodajni paket

V prodajnem paketu bomo našli Samsung Galaxy A8, omrežni polnilec z USB kablom (USB C), slušalke in navodila za uporabo.

Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki