marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 4 ure
V pripravljenosti:
do 300 ur
Tip baterije:
Li-ion (920 mAh)
Dimenzije:
115 x 47 x 20,8 mm
Teža:
121 gramov

Tip zaslona:
240 x 320 pik, TFT, 256 tisoč barv

Stopnja sevanja SAR:
0,43 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Odličen zaslon in fotoaparat sta zagotovo glavna aduta sagemovega novinca. Tudi (za mobilnik) precej veliko pomnilnik (40 MB) omogoča, da na njem hranimo kar precej podatkov (zapisov v imenik in koledar, sporočil, fotografij in melodij). Podpira tudi pomnilniško kartico miniSD, vendar le-ta kompletu ni bila priložena, zato njenega delovanja nismo stestirali.

Proti

Kljub odličnemu dizajnu pa je (vsaj zame) precejšnja slabost debelina samega aparata ter delo s priloženo programsko opremo, ki zahteva kar precej dobre volje in časa, da vse skupaj vzpostavimo. Nima podpore za elektronsko pošto, kar je danes že kar mala slabost.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sagem

Francoski vseznalec

Sagem myx-8


Sagem myx-8

28.12.2004
Objavil: Mojca Giacomelli

Mobilnik francoskega porekla se ponaša tudi z dizajnom francoskega oblikovalskega studia ora-ito. Zanimivo pa je, da je model myx-8 na slovenskem tržišču skoraj že cel mesec, na spletni strani proizvajalca in tudi dizajnerja pa se še vedno bohoti napis Cooming Soon.ne podpira datum miniSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1 Mpix
Povečava: 8x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Izgled

Sagem myx-8 po svojem izgledu vsekakor izstopa iz linije sagemovih mobilnikov. Ora-ito mu je vsekakor vdihnil nekaj svojevrstne osebne note, pa vendarle ne moremo mimo dejstva, da je osnovni dizajn precej podoben že preizkušeni obliki sony ericssona T610. Kombinacija črne in srebrne barve je očitno precej "zmagovalna" kombinacija, pri čemer pa so z izbiro materialov naredili enako "napako" kot Sony Ericsson. Osmico so namreč odeli v sicer lepo svetlečo črno barvo, na kateri pa se zaradi izbire materiala poznajo seveda prav vsi prstni odtisi. V črno barvo je odetih dve tretjini sprednje strani mobilnika, levi, desni in zgornji bok ter ena tretjina zadnjega dela. Zaslon ločljivosti 240 x 320 pik zna prikazati kar 256 tisoč barvnih odtenkov in je eden boljših. Velika ločljivost zaslona pripomore k temu, da najdemo v osnovnem meniju na zaslonu kar 12 ikon (4 x 3).

Nad njim se nahaja še tanka reža zvočnika, pod njim pa najdemo navigacijski del tipkovnice. Krmilna paličica (joystick) mogoče malce premalo izstopa iz linije, vendar delo z njo hitro osvojimo. Poleg nje se levo in desno zgoraj nahajata še menijski tipki, pod njima pa zelena in rdeča tipka za prevzem in zavrnitev/končanje klica. Spodnji del klasične tipkovnice mobilnika je precej majhen, vendar so tipke dobro odzivne in enakomerno osvetljene z belo barvo. Na desnem boku najdemo še infrardeči vmesnik (IR), na levem pa tipko za spreminjanje glasnosti, ki pa nosi ob vklopu kamere še funkcijo sprožilca. Na isti strani se nahaja še zankica za vrvico z znakom oblikovalskega studia. Le-ta nas spremlja tudi v večini menijev oz. pri potrditvah ali zavrnitvah izbir. Na zadnji strani je leča vgrajenega fotoaparata z ločljivostjo 1,3 milijona pik, malo ogledalce za samoportrete ter vgrajena bliskavica, ki v slabih svetlobnih pogojih precej dobro opravi svoje delo.

Prodajnemu kompletu je priložena še zgoščenka s programsko opremo ter navodili, slušalke in polnilec, ne najdemo pa pomnilniške kartice miniSD. Osmica ima namreč vgrajeno tudi režo za dodatno pomnilniško kartico. Baterija se je velikemu zaslonu navkljub izkazala za precej vzdržljivo (na testu povprečno po tri dni), čemur gre zahvala odličnemu varčevanju z energijo.

Imenik

V imenik telefona lahko shranimo do 300 zapisov, katerim lahko dodamo precej podrobnosti, med drugim tudi fotografijo in melodijo zvonjenja. Pohvalno je, da lahko izbiramo med prikazom imenika na SIM kartici ali v telefonu. Urejanje imenika je dobro rešeno s programom Wellphone (na priloženi zgoščenki), malce več težav pa bomo imeli v primeru, da imamo kontakte shranjene na računalniku v programu Microsoft Outlook 2003. V navodilih programa Wellphone je sicer navedeno, da je omogočena sinhronizacija kontaktov z Outlookom, vendar očitno francoski proizvajalec ne pozna pravega pomena besede sinhronizacija. Kontakte naj bi iz Outlooka ali Outlook Expresa prenesli z enostavnim kopiranjem ali z metodo "drag&drop". Sama uporabljam slovensko različico Outlooka 2003, pa mi omenjene operacije ni uspelo izvesti. "Napako" pripisujem temu, da različica Outlooka 2003 uporablja drugačen tip zapisa kontakta kot prejšnje različice. Po navedbah drugih uporabnikov kopiranje kontatkov iz programa Outlook Expres menda deluje brezhibno. Tako sem kontakte na sagema prenesla na drugačen način – delno s pošiljanjem zapisa iz Outlooka preko bluetootha, delno pa s pošiljanjem vpisov z drugega telefona preko IR. Pri čemer sagem ne zna sprejeti celotnega imenika naenkrat.

Sporočila

Osmica podpira pošiljanje kratkih (SMS) in večpredstavnih (MMS) sporočil. Na žalost ne pozna odjemalca elektronske pošte, kar bi bilo dobrodošlo za npr. pošiljanje posnetih fotografij.

Pri pisanju kratkih sporočil nam je v pomoč slovenski T9, ves čas pa imamo na zaslonu tudi števec napisanih znakov.

Pri pošiljanju večpredstavnih sporočil moramo vedeti to, da aparat samodejno zmanjša velikost poslane fotografije na velikost 240 x 320 pik, kar je (mogoče) dobrodošlo predvsem zaradi stroškov pošiljanja. Fotografije, posnete v največji ločljivosti (960 x 1280 pik) zavzamejo najmanj 300 KB.

Števca poslanih kratkih in večpredstavnih sporočil ne najdemo, količina le-teh pa je omejena le s skupnim pomnilnikom (ki ga je kar 40 MB).

Sporočila lahko pošiljamo tudi s pomočjo priloženega programa, ki je dobrodošel tudi za arhiv sporočil na računalniku.

Seznam klicev in števci

Seznam klicev najdemo kar s pritiskom na zeleno tipko za sprejem klicev. Vrsta klica (dohodni, odhodni, neodgovorjeni) je ločena z ikono, vidimo pa še datum in uro klica. Čas trajanja posameznega pogovora nam je skrit. Do enakega seznama pridemo tudi v meniju Klici, kjer pa lahko dodatno vidimo še čas zadnjega in vseh odhodnih klicev (števca dohodnih klicev ni) ter števec GPRS (zadnja povezava in vse).

Nastavitve

Mobilnik si lahko precej prilagodimo. To velja predvsem za nastavitve zaslona (ozadje, datum in ura, logo operaterja), izbiro teme, varčevanja z energijo, zvoke za opozarjanje na dogodke, ipd. Varčevanje z energijo je sicer odlično, vendar je hkrati tudi moteče, saj se zaslon (če tako nastavimo) po določenem času čisto zatemni. Tudi odklepanje tipkovnice oz. telefona je kar dolgotrajen postopek. Edina tipka, ki telefon prebudi iz "spanja", je namreč rdeča tipka za končanje klica.

Klasičnih zvočnih profilov osmica ne pozna, kar zna biti moteče pri nekom, ki je bil tega navajen od prej. Za hitri izklop zvonjenja je sicer na voljo tipka "lojtra", ki pa hkrati vklopi tudi vibro. In to ne glede na to, da recimo v menijih izberemo izklop vibre. Za opozarjanje na klic lahko izbiramo med različnimi vrstami zvokov in melodij (midi, mp3, wav), posameznemu zapisu v imeniku pa lahko dodelimo tudi svojo.

Ravno tako ni možno nastavljati navigacijske paličici. Ne glede na to, v katero smer jo pritisnemo, vedno pridemo do osnovnega menija z 12 ikonami. Same ikone so mogoče malce nenavadne, in so tako ovira pri hitrem dostopu do določenega menija. Imamo sicer tipko z bližnjicami (no, pravzaprav dve), katerima lahko spreminjami vrstni red.

Pripomočki

Pripomočkov ima osmica precej. Med njimi najdemo obvezen koledar z opomniki in opravili (možna sinhronizacija in vpisovanje le-teh s pomočjo osebnega računalnika in programa Wellphone), budilko (samo vklop/izklop, ne moremo pa nastavljati npr. dnevov za zvonjenje), pretvornik, štoparico. Igra je nameščena ena sama, kar pa ni nobena ovira, saj osmica podpira tudi javo. Tako si lahko nove igre (in seveda tudi različne druge programe) namestimo tudi preko WAP-a.

Ob tem je potrebno še enkrat napisati, da si skupni pomnilnik, ki ga je 40 MB, delijo vsi funkcijski deli telefona (sporočila, imenik, koledar, galerija fotografij in zvokov).

Fotografiranje in snemanje

Vgrajen fotoaparat z možnostjo snemanja videoposnetkov je eden boljših med tistimi, ki jih vgrajujejo v mobilnike. Ločljivost 1,3 milijona pik namreč pripomore k odličnim fotografijam (seveda tudi v dobrih svetlobnih pogojih), ki jih lahko mirne duše damo razviti tudi v kakšnem fotografskem studiu (preverjeno dobra kvaliteta).

Največja velikost posnete slike je tako 960 x 1280 pik, kar pa pomeni tudi precejšnjo porabo pomnilnika (povprečje na testu med 300 in skoraj 500 KB). Velikost posnete fotografije malce presenetljivo (in hkrati moteče) ne izbiramo med slikanjem, ampak moramo le-to nastaviti že pred vklopom kamere (meni Nastavitve, Fotoaparat). Možne velikosti so poleg prej omenjene še 800 x 600, 640 x 480 ter 320 x 240 v treh kakovostih (najvišja, običajna, za velikost MMS-a). Nastavimo lahko tudi zvok kamere (brez ali pet prednastavljenih zvokov) ter čas za samosprožilec. Shranjevanje posnetkov na telefon pa je operacija, ki zahteva precej sekund (do 15) čakanja. Na testu se mi je dvakrat celo zgodilo, da slike enostavno nisem mogla shranit na telefon.

Tudi pri snemanju videoposnetkov imamo kar nekaj možnosti, in sicer je najprej omejitev dolžine (brez, na zahtevo in zapis MMS) ter snemanje z zvokom ali brez.

Pri fotografiranju so dobrodošle dodatne izbire, ki jih upravljamo kar z navigacijsko tipko. Tako lahko s premikanjem tipke v levo izbiramo med načini osvetlitve (tudi vklop bliskavice je med njimi), s premiki v desno pa izbiramo prednstavljene načine slikanja z efekti. Osmica ima vgrajeno kar 8-kratno digitalno povečavo.

Prenos slik s telefona na računalnik je možen preko sporočil MMS (pošiljanje na e-pošto) ali s pomočjo bluetooth in infrardeče povezave. Za prenos slik in melodij (ter seveda tudi nalaganje le-teh na telefon) moramo imeti že znani sagemov program My Pictures and Sounds, ki ga proti brezplačni registraciji lahko namestimo s sagemove spletne strani. Program deluje tako z bluetooth kot tudi z infrardečo povezavo.

Povezovanje

Vgrajen GPRS razreda 10 ter bluetooth in IR vmesnik pripomorejo k temu, da se osmica lahko spremeni v dober pripomoček za organizacijo časa in mobilnost. Deluje namreč tudi kot modem (nastavitev klicne povezave je zahvaljujoč čarovniku preprosta), za mobilno brskanje s telefonom pa je na voljo še zaslon z veliko ločljivostjo.

Telefon deluje v treh frekvenčnih območjih, pozna pa tudi storitev ALS.

Prodajalec/Uvoznik:
CETI d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sagem
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki