marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4 ure
V pripravljenosti:
310 ur
Tip baterije:
Li-Ion ()
Dimenzije:
110 x 46 x 22 mm
Teža:
106 g

Tip zaslona:
barvni, 65536 barv

Stopnja sevanja SAR:
0,65 W/kg
Za

Pri aparatu sta nas prepričala predvsem kvaliteten in velik zaslon ter fotoaparat, ki posname kvalitetne slike. Telefon je tudi poln uporabnih funkcij. Lepo izdelani so tudi meniji.

Proti

Motilo nas je škripanje ohišja, pogrešali smo podporo bluetooth in javi. Pograjali pa bi še zelo slabo vzdržljivost baterije.

mobilniki
arhiv test
Sagem

Sagem myX-6


Sagem myX-6

05.07.2003
Objavil: Andrej Bergant

Sagem myX-6 je na pogled zelo soliden telefon. Vendar se nam je ob prvem bližjem stiku mnenje precej spremenilo. Plastika je nekvalitetna in ob močnejšem stisku se pojavlja 'nekulturno' škripanje in pokanje. Tudi oblikovalci si z njim niso vzeli preveč časa. Na nekaterih delih pokromirano ohišje mu sicer daje kar dober videz, vendar je njegova oblika preveč preprosta in kvadrasta. Rešujeta ga velik barvni zaslon, ki je sposoben prikazati 65 tisoč barv, in kvalitetni digitalni fotoaparat, ki lahko posname slike v velikosti 640 × 480 pik.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
ne podpira SMS  
ne podpira EMS
ne podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
ne podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
ne podpira koledar  
ne podpira budilka
ne podpira opomniki
ne podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
ne podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

S štirismerno tipko imamo lahko kar nekaj težav, še posebej pri pritiskih levo in desno, saj je preblizu drugim tipkam. Tipki pod ekranom, ki ju uporabljamo v menijih za izbiro ali izhod, sta še najboljši tipki na celem telefonu. Ostale tipke premajhne, pa tudi ob pritisku oddajajo dokaj glasen zvok.
Meniji so lepo grafično obdelani in animirani, vendar bomo potrebovali kar nekaj privajanja nanje oz. na sistem izbiranja.
Odpiranje ohišja je enostavno in narejeno tako kot pri večini novejših Sagemov. Zna pa se zgoditi, da z zadnjega dela ohišja odpade pokrovček infrardeče povezave.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Število zapisov v imeniku telefona je pogojeno s prostim pomnilnikom, ki ga imate na telefonu, to pa je 2,3 MB. Zapisom lahko določimo ime, priimek, tri številke, elektronski naslov, klicno skupino, podjetje, komentar in fotografijo. Klicnim skupinam lahko nato nastavimo svojo melodijo in ikono, ki se prikaže takrat, ko nas nekdo iz te skupine kliče. Pogrešali smo možnost dodajanja glasovnih oznak in določanja tipk za hitro klicanje. Zamerimo mu pa tudi to, da ne moremo kopirati vseh zapisov iz SIM na telefon naenkrat.

Sporočila

Pošiljamo lahko kratka (SMS), obogatena (EMS) in večpredstavna (MMS) sporočila. Pisanje sporočil nam močno olajša slovenski T9, ki deluje odlično. V sporočila lahko vstavljamo tudi zelo zanimive in animirane smeške ter melodije. Pri večpredstavnih sporočilih pa lahko nastavljamo pomembnost sporočila ter čas veljavnosti in vklopimo ali izklopimo povratnico. Večpredstavno sporočilo s sliko lahko pošljemo na več načinov - napišemo MMS, in hkrati slikamo, ali pa dodamo sliko, ki smo jo že posneli prej.

Seznami klicev, števci...

Klici niso razvrščeni glede na status (odhodni, dohodni, neodgovorjeni), pač pa so vsi v enem "košu". Ločimo jih po ikoni, ki se izpiše na vrhu zaslona, ko se premaknemo na neko številko oziroma ime. Obenem se izpiše še datum klica. Točnega časa klica pa ne izpiše. Pri merilniku trajanja klicev dobimo podatke le o odhodnih klicih. Števec GPRS podatkov lahko prikaže podatke o zadnji seji ali o vseh sejah skupaj.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Preklapljamo lahko med navadnim profilom in tihim profilom, več pa jih Sagem myx-6 ne podpira. V profilu določimo zvoke za različna zvonjenja. Opazili smo, da krajših zvokov telefon ne zna predvajati najboljše, saj je zvok za kratko sporočilo, ki je zelo kratek, predvajal večkrat (10x) zapored. Tihega profila ne moremo nastavljati, saj se izklopijo le vsi zvoki. Sagem myX-6 podpira večglasne (midi) in hi-fi melodije, ki so v formatu waw. Take melodije še posebej poživijo naš telefon. Okolica bo postala pozorna na vas, ko se bo namesto normalnega zvonjenja iz žepa zaslišalo mukanje krave ali pa zvon Big Bena. Melodije lahko nalagamo s pomočjo povezave IR ali pa preko WAP-a (na ta način velja omejitev velikosti - 100 KB).
Slike, ki jih naredimo s fotoaparatom, so nekoliko preozke za ozadje in zato je na vsaki stran majhen rob. Če želimo ravno prav velike slike, moramo uporabiti tiste, ki so že na telefonu ali pa jih dobiti preko WAP-a oziroma si jih naložiti z IR povezavo.
Poleg klasičnih nastavitev telefonček omogoča tudi nastavljanje varčevanja z baterijo, ki ga lahko popolnoma vklopimo, izklopimo ali pa ga prilagodimo kako drugače našim željam.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Za pregledovanje koledarja moramo najprej izbrati, kako ga prikaže (mesec, teden, danes, datum). Ko pa izberemo določen dan, se izpiše tabela, kjer so napisane ure in dogodki, ki smo jih dodali. Na te dogodke nas lahko telefon tudi opozori. Dogodkom lahko določimo vrsto.. Zapisujemo pa si lahko tudi opravila, ki so lahko obogatena z zvočnimi posnetki. Aparat je uporaben tudi kot budilka, ki ji lahko nastavimo glasnost in melodijo zvonjenja. Prav tako pa ga lahko uporabljamo še kot kalkulator, štoparico ali trideset sekundni diktafon. Na aparatu sta dve igri. Ena je sestavljanka druga pa MegaBox Conquest, ki močno spominja na igro Erix.

Fotografiranje

Telefon ima vgrajen digitalni fotoaparat, ki je v tem razredu "mobilnih" fotoaparatov eden boljših. Leča objektiva je na zadnji strani, za njeno zaščito pa je dobro poskrbljeno, saj je zaščitena s koščkom plastike, ki jo za slikanje preprosto odrinemo vstran, da se skrije pod ohišje. Če je slika pretemna, nas telefon sam opozori na to in nas pozove k temu, da pogledamo, če je pokrov objektiva odprt. Leča bi bila lahko pri telefonu postavljena nekoliko višje, saj se nam je že zgodilo, da se je na spodnjem delu slike pojavil naš prst. Za oddaljene objekte lahko uporabimo štirikratno digitalno povečavo. Za različne vremenske pogoje so na voljo različne nastavitve. Tako lahko izberemo slikanje ponoči, slikanje kjer ni dovolj svetlobe, oz. normalno slikanje zunaj. S posnetimi slikami se lahko nato zanimivo poigramo, saj jim lahko dodajamo razne slike, okvirje, urejamo svetlost, sivine, delamo negative in še veliko več. Pri Sagemu so poskrbeli tudi za slikanje samega sebe oziroma za avtoportrete - na zadnji strani poleg leče je neke vrste ogledalce, v katerem vidimo, kaj bomo slikali.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Na WAP se lahko priključimo s povezavo CSD ali GPRS, ki je razreda 5 (4+1 ali 3+2). Različica WAP brskalnika je 1.2.1. Za povezavo z drugimi napravami pa lahko uporabimo infrardeči vmesnik. Zraven telefona dobimo tudi zgoščenko s programsko opremo, ki nam olajša nastavljanje povezave v internet preko telefona.

Telefon je za testiranje posodil Mobitel d.o.o.

fotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Sagem
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki