marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4 ure
V pripravljenosti:
240 ur
Tip baterije:
Li-Ion ()
Dimenzije:
105 x 46 x 20 mm
Teža:
92 g

Tip zaslona:
8-vrstični, 256 barvni

Stopnja sevanja SAR:
0,64 W/kg
Za

Telefon je majhen ter opremljen z barvnim zaslonom. Za sporočila in zapise v imeniku ima zelo veliko prostora, dovolj protora pa ima tudi za slike in melodije, ki jih lahko naložimo preko IR povezave ali WAP-a.

Proti

Ohišje telefona je precej ceneno. Med funkcijami pa smo predvsem pogrešali koledar in profile.

mobilniki
arhiv test
Sagem

Sagem myX-5m


Sagem myX-5m

12.11.2003
Objavil: Andrej Bergant

Testirali smo Sagema myX-5m, ki je nasledil oz. je izboljšana različica Sagema myX-5d. Aparata sta po zunanji podobi popolnoma enaka, funkcije pa so skoraj enake. Edina pridobitev Sagema myX-5m je možnost pošiljanja in prejemanja večpredstavnih sporočil. Pri prejšnjem modelu smo imeli težave z odpiranjem ohišja, saj je bilo zelo močno pritrjeno na telefon. Pri našem modelu Sagema myX-5m tega na srečo ni bilo, je pa zato v zameno temu ohišje malo škripalo.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
ne podpira SMS  
ne podpira EMS
ne podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
ne podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
ne podpira koledar  
ne podpira budilka
ne podpira opomniki
ne podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
ne podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Telefon je lepe oblike, vendar je sama izdelava ohišja nekoliko slabša. Tudi stranski in zadnji del telefona je nekoliko pust. Ob strani je samo infrardeči vmesnik (IR), čeprav bi lahko vgradili še dve tipki za spreminjanje glasnosti. Tipke so razporejene povsem logično, vendar pri slepem tipkanju komaj čutimo izboklini, ki sta levo zgoraj in desno spodaj od tipke 5. Smerna tipka je dobro odzivna in opravlja svojo nalogo zelo dobro.

Zaslon je še vedno enak in ga pri ugasnjeni osvetlitvi zelo slabo vidimo. Tudi nekoliko prepoln je. Sicer so vsi podatki na zaslonu pomembni, vendar so za tako majhen zaslon napisani zelo na veliko, tako da niti ne moremo uživati v ozadjih, ki si jih nastavimo. Telefoniramo lahko tudi prostoročno, kar je pri Sagemu že kar nekaj časa navada. V prodajnem paketu pa poleg telefona in polnilca dobimo še navodila, zgoščenko s programsko opremo ter slušalke, ki pa niso povsem zadovoljive, saj nimajo tipke za sprejem klica.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V pomnilnik telefona lahko shranimo do 300 zapisov, ki so lahko opremljeni z imenom in priimkom osebe, elektronsko pošto, z imenom podjetja, v katerem dela, dodamo pa lahko tudi lasten komentar in fotografijo. Zapise lahko razvrščamo v skupine. V telefonu je že šest skupin, lahko pa dodajamo trudi svoje ali pa preimenujemo že obstoječe. Ko nas oseba iz določene skupine pokliče, telefon zvoni z drugim zvonjenjem in poleg imena je tudi sličica skupine, ki jo lahko določimo sami. Pri vsaki skupini si lahko tudi nastavimo, kako bo telefon vibriral. Z uporabo IR povezave si lahko zelo olajšamo urejanje imenika, saj lahko vse delamo v povezavi z računalnikom in programom SMS + Phonebook.

Sporočila

S telefonom lahko pošiljamo kratka (SMS), obogatena (EMS) in tudi večpredstavna (MMS) sporočila. V EMS sporočila lahko vstavljamo slike, animacije in melodije. Tudi velikost in slog pisave lahko določamo. Zelo smo se razveselili tudi slovenskega slovarja T9, ki svojo nalogo opravlja odlično. Telefon pa podpira tudi dolga sporočila (več kot 160 znakov). Shranimo lahko 100 tekstovnih sporočil, MMS sporočilom pa je namenjen skupen pomnilnik, ki ga sestavljajo še slike in melodije. Tudi sestavljanje MMS sporočil je povsem preprosto. Napisati moramo sporočilo, vanj vstaviti sliko ali melodijo ter vse skupaj poslati na telefonsko številko ali elektronski naslov. Ker smo telefon dobili od Vege, smo za pošiljanje in prejemanje MMS sporočil uporabili Simobilovo SIM kartico, saj Vega pošiljanja in prejemanja sporočil zaenkrat še ne omogoča.

Seznami klicev, števci...

V seznamu klicev najdemo prejete, neodgovorjene in klicane številke, ki so zapisane druga pod drugo, loči pa jih ikona, ki pa jo vidimo šele, ko se postavimo na katero od številk. Vidimo pa tudi podatek o trajanju klica. V istem meniju je še števec GPRS in CSD podatkov, ki lahko prikaže, koliko podatkov smo prejeli in poslali v zadnji seji in koliko skupno.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Telefon nima pravih profilov, ki bi jih lahko sami poimenovali ali urejali. Vse, kar lahko naredimo, je to, da s pritiskom na eno tipko utišamo vse zvoke telefona in jih s pritiskom na to isto tipko zopet vključimo.
Telefon pa lahko zelo hitro prilagodimo svojim potrebam in željam. Zamenjamo lahko ozadje in ohranjevalnik zaslona, ki pa ga moramo naložiti s programom, ki ga dobimo poleg telefona. Sliko smo preko WAP-a sicer naložili in si jo ogledali, vendar nismo našli opcije "shrani". Pri melodijah teh težav na srečo nismo imeli in nam je uspelo preko WAP-a naložiti kar nekaj večglasnih midi melodij, ki pa so bile lahko največ šestnajst-kanalne. Preko IR povezave pa lahko poleg midi melodij nalagamo tudi waw zvoke. Pod ekranom sta dve izbirni tipki, ki jima lahko določimo, da ob pritisku skočimo na neko funkcijo ali pa nekoga pokličemo.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Še najbolj smo pogrešali koledar ali pa vsaj opomnik. Telefon pa ima vse druge funkcije kot so kalkulator, pretvornik valut, budilko in štoparico. Seveda pa ne manjkata tudi dve igri za zabavo. Prva igra je Sestavljanka, druga pa MegaBox Bonquest.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Pri Sagemu so poskrbeli tudi za prenos podatkov. Za "wapanje" lahko uporabljamo CSD ali GPRS (4+1) povezavo. Brskalnik WAP je različice 1.2.1.
Poskrbljeno je tudi za povezavo z računalnikom. Poleg telefona smo dobili vso potrebno programsko opremo, ki jo je bilo potrebno le namestiti in takoj je bila pripravljena za uporabo. Veliko hitreje smo si lahko uredili imenik ali pa poslali kako SMS sporočilo. Tudi nalaganje slik in melodij poteka dokaj hitro. Ko sta telefon in računalnik povezana, pa lahko na računalniku preko GPRS povezave tudi brskamo po internetu.

Telefon je za testiranje posodila Vega d.o.o.

fotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Sagem
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki