marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4 ure
V pripravljenosti:
240 ur
Tip baterije:
Li-Ion (720 mAh)
Dimenzije:
105 x 46 x 20 mm
Teža:
92 g

Tip zaslona:
barvni, 101x80 pik, 8-vrstični

Stopnja sevanja SAR:
0,64 W/kg
Za

Barvni zaslon, velik imenik in možnost shranjevanja do 100 SMSov v pomnilnik telefona, GPRS in IrDA vmesnik za povezavo z računalnikom.

Proti

Ko se na zaslonu ugasne osvetlitev, je le-ta pretemen in se komajda kaj vidi. Pogrešamo profile, opomnike in morda tudi koledar. Odpiranje telefona je tudi prava umetnost. :)

Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Sagem

Plastično...

Sagem myX-5d


Sagem myX-5d

29.09.2002
Objavil: Mojca Giacomelli

Tokrat smo na testu imeli nov telefon francoskega proizvajalca Sagem, in sicer model myX-5d. Na prvi pogled telefon deluje nekako plastično, pa tudi pozneje se nekako nismo mogli znebiti tega vtisa.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
ne podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
ne podpira koledar  
podpira budilka
ne podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica,..)

Novi Sagemov model prihaja z barvnim zaslonom, nad katerim pa boste hitro postali razočarani. Ko se ugasne osvetlitev telefona, na zaslonu namreč komaj še kaj vidimo, medtem ko zunaj, v lepem sončnem vremenu ne pomaga niti osvetlitev in kontrast, nastavljen na največjo vrednost.

Tipkovnica se dobro odziva na pritiske, razporeditev tipk pa je skoraj "klasična": štirismerna navigacijska tipka, s katero vstopamo tudi v menije, dve tipki pod zaslonom za potrjevanje izbir in za bližnjice do ukazov, ter tipki za sprejem in zavrnitev klica.

Še preden pa boste telefon začeli uporabljati, boste verjetno potrebovali precej spretnosti in potrpljenja, da boste vanj sploh vstavili baterijo in SIM kartico. Za odpiranje je namreč potreben skorajda poseben "prijem", ki so nam ga sicer pokazali, vendar je bilo prvo odpiranje čisto novega, še nikoli uporabljenega telefona, precej težko. Z nohtom ali kakšnim drugim pripomočkom (kakšna pilica za nohte ali kaj podobnega je še posebej primerna ;-) ) je potrebno najprej vse naokrog privzdigniti pokrovček, šele nato ga lahko odpremo. Sčasoma se tega opravila navadimo, vendar še vedno ostane slab občutek, da bomo pokrovček zlomili.

Osnovnemu kompletu so priložene slušalke in programska oprema za povezavo z računalnikom.

Naš testni telefon še ni imel vgrajenega slovenskega jezika, zato ne moremo zapisati ničesar o prevodih menijev. Kljub temu smo v specifikacijah označili, da podpira slovenski jezik, saj so nam na Vegi (kjer smo telefon dobili za testiranje), povedali, da podpora slovenskemu jeziku za telefone, ki bodo kasneje prišli k nam, ne bo manjkala.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje, itd...)

V imenik telefona lahko shranimo do 300 zapisov, ki jih lahko razporejamo v skupine. Šest skupin je že vpisanih, dodamo pa lahko tudi svoje – skupaj jih je lahko največ 22. Vsaki skupini lahko določimo svojo ikono, melodijo ter nastavimo opozarjanje s tresenjem. Imenik lahko urejate tudi s programom SMS+Phonebook, ki ga najdete na priloženi zgoščenki, saj ima telefon IrDA vmesnik, z uporabo katerega si seveda olajšamo urejanje imenika.

Sporočila

Telefon poleg klasičnih SMS sporočil podpira tudi EMS sporočila, katerim lahko pripnemo melodijo, sliko ali animacijo. Največjega števila znakov za SMS sporočila nam ni uspelo določiti – s tipkanjem smo prišli do 8 sporočil (1280 znakov), pa bi še vedno lahko pisali naprej. S priloženim programom SMS+Phonebook lahko napišete sporočilo, dolgo do več kot 14 tisoč znakov (90 SMS-ov). V spomin telefona lahko shranite do 100 SMS sporočil, omogoča pa tudi ustvarjanje predlog. Sporočila lahko tudi oblikujemo, in sicer lahko določimo stil (poševno, krepko, podčrtano, prečrtano), poravnavo besedila, ter izbiramo med velikimi in malimi črkami. Malce moteče je edino to, da predvidevanja vnosa T9 ni možno izklopiti "za vedno" – izklapljati ga moramo tako vsakokrat, ko pričnemo pisati sporočilo. Telefon pri pisanju sporočil ne pokaže znakov, ki so na določeni tipkovnici, kar zna biti na začetku moteče. Pri pisanju sporočil se kazalec namreč zelo hitro pomakne naprej, kar je vsekakor dobra lastnost, ki omogoča hitro pisanje SMS sporočil.

Seznami klicev, števci,..

V seznamu klicev poleg seznama klicanih številk, ter prejetih in zgrešenih klicev, ki so opremljeni z datumom in uro ter se ločijo z ikono, najdemo tudi števce podatkov – za GPRS in CSD. Poleg tega bi lahko spremljali tudi porabo v tolarjih, če bi nam operater to omogočal.
V tem meniju si tudi nastavimo razne vrste preusmeritve klicev.

Nastavitve (profili, melodije, slike,...)

Telefon lahko prilagodimo svojim željam in trenutnemu razpoloženju, saj ima na voljo dovolj pomnilnika za melodije, ozadja, ohranjevalnike zaslona in za ikone.

Med specifikacijami smo sicer označili, da podpira večglasne melodije, vendar le-te to niso v pravem smislu. Sagem je te vrste melodij označil kot Hi-Fi melodije. Nameščenih je že 30 melodij, med katerimi lahko zbiramo tudi jutranje bujenje s petelinom, mukanje krave, lajanje psa, sireno, ipd..., dodamo pa lahko še 50 svojih – skupaj lahko torej izbiramo med 80-imi melodijami. Melodije so lahko različnega formata, in sicer telefon podpira Midi, Wave in iMelody.

Nameščenih ozadij je 10, dodamo lahko še 20 svojih. Telefon podpira nalaganje slikic v formatih BMP, JPEG, PNG in GIF, lahko pa so velike največ 128 x 96 pik.

Uporabimo lahko tudi animirane ohranjevalnike zaslona; nameščenih je pet, dodamo pa lahko še tri svoje.

Za pisanje EMS sporočil ali za dodajanje oznak skupinam je vgrajenih 50 ikon, dodamo pa lahko še 17 svojih.

V priloženem priročniku je sicer navedeno, da lahko vse te dobrote naložimo na naš telefon tudi preko WAP-a, vendar tam to nekako ni uspelo. Vse to pa lahko na mobilni telefon naložite z uporabo programa Sagem My Pictures and Sounds, ki ga najdete na Sagemovi spletni strani. Nalaganje melodij in grafik s tem programom je preprosto, predvsem pa hitro. Program za komunikacijo s telefonom uporablja IrDA vmesnik.

Za ta model telefona bodo na voljo tudi zamenljivi prednji in zadnji pokrovčki.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi, ...)

Med pripomočki najdemo budilko, alarm, kalkulator, štoparico, pretvornik valut, nameščeni pa sta tudi dve igri (Picture puzzle in MegaBox Conquest). Pogrešali smo koledar oz. vsaj opomnike.

V tem meniju nastavimo tudi možnosti pri uporabi prostoročnega kompleta ter določimo hitrosti podatkovnih zvez.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT, ... )

Sagem myX-5d podpira hitri prenos podatkov GPRS (4+1) ter ima vgrajen IrDA vmesnik. Na tržišču je tudi model myX-5, ki pa nima podpore GPRS. Priloženo programsko opremo tako lahko uporabimo za urejanje imenika, pošiljanje in sprejemanje SMS sporočil, pošiljanje fax sporočil ter seveda za brezžično povezavo v internet. Vse to seveda ob pogoju, da ima vaš računalnik vgrajen IrDA vmesnik. Namestitev same programske opreme je preprosta, ravno tako hitro pa boste nastavili tudi vse potrebno za GPRS povezavo. Hitrost prenosa podatkov je bila v času testa skoraj vedno najvišja, pa tudi zanesljivosti ne gre oporekati.

Za tiste, ki možnosti povezave ne boste mogli/hoteli izkoristiti, ima telefon seveda WAP, in sicer različico 1.2.

Telefon je na test posodila Vega.

Prodajalec/Uvoznik:
CETI d.o.o.
albumfotografije
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Sagem
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki