marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
5 ur
V pripravljenosti:
340 ur
Tip baterije:
Li-Ion ()
Dimenzije:
99 x 45 x 21 mm
Teža:
154 g

Tip zaslona:
barvni, do 8 vrstic teksta

Stopnja sevanja SAR:
0,64 W/kg
Za

Dobra vzdržljivost baterije, prostoročno telefoniranje.

Proti

Slabše odzivna in trda tipkovnica, ena sama igra.

mobilniki
arhiv test
Sagem

Francoski telefonček

Sagem myX-2


Sagem myX-2

22.11.2003
Objavil: Matjaž Kovač

Sagem my-X2 je mobilni telefon nižjega cenovnega razreda, namenjen manj zahtevnim uporabnikom. Podoben je modelu my-X3. Za razliko od slednjega ima barvni zaslon, kar pa je, bolj kot ne, modna tendenca. Telefon je majhen in lahek, kar bo najbrž marsikomu všeč.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
ne podpira SMS  
ne podpira EMS
ne podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
ne podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
ne podpira koledar  
ne podpira budilka
ne podpira opomniki
ne podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
ne podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Prednji del ohišja je zamenljiv, trenutno na voljo v modri in srebrni barvi. Zadnji pokrov ohišja je pritrjen z dvema zatičema (vsak na svoji strani), ki ju hkrati stisnemo, da se pokrovček odpre. Za tiste z velikimi prsti opravilo najbrž ne bo najlažje, saj je ohišje močno pritrjeno, zatiča sta pa majhna. Ohišje ob močnejšem stisku rahlo škripa.

Zaslon je primeren segmentu, v katerega mobilnik spada. Zmore prikazati 256 barv, pri ločljivosti 101 x 80 pik (30 x 26mm). Pri ugasnjeni osvetlitvi je vidljivost bolj slaba, na močni zunanji svetlobi pa barve seveda niso več tako intenzivne.

Tipke so gumijaste in precej trde. Številčnica je razporejena standardno, po tri tipke so hotizontalno združene, kar pa ne povzroča težav pri pritisku željene tipke. Menijska tipka omogoča premikanje v štirih smereh, ne omogoča pa potrditve. Nad tipkama za sprejem in končanje klica sta še dve večnamenski tipki, katerih funkcijo lahko prilagodimo po svojih željah. Prav tako ju pogosto uporabljamo za potrditve oz. premike po menijih. Osvetlitev tipk je zelena, ne premočna.

V prodajnem paketu dobimo telefon, pripadajočo baterijo, navodila in polnilec.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V pomnilnik telefona lahko shranimo do 250 zapisov, katerim pa, žal, kaj več kot telefonske številke ne moremo dodati. Zapise lahko razvrščamo v skupine. V telefonu je že šest skupin, lahko pa dodajamo tudi svoje ali pa preimenujemo že obstoječe. Ustvarimo lahko do 15 skupin. Le-tem dodelimo ikono, način zvonjenja ter vklopimo ali izklopimo vibriranje. Zapise v imeniku lahko iščemo po prvi črki in od tu tudi neposredno pošljemo sporočilo. Med prvim in zadnjim zapisom je podmeni ''Meni imenika'', kjer lahko imenik urejamo.

Sporočila

Sagem my-X2 podpira pošiljanje kratkih (SMS) in obogatenih (EMS) sporočil. Določamo lahko velikost in slog pisave. Telefon omogoča pisanje dolgih sporočil (več kot 160 znakov), ki jih samodejno razdeli. Shranimo lahko do 100 tekstovnih sporočil. Aparat podpira funkcijo hitrega pisanja s pomočjo T9 tudi v slovenskem jeziku, ki pa je, prej kot ne, nadležna. Na srečo jo lahko izklopimo.
Pri nekaterih prejšnjih modelih je bilo potrebno za izbiro črke držati tipko toliko časa, dokler se ni izpisala želena črka. Tokrat temu ni tako, saj do želene črke pridemo z večkratnim pritiskom ustrezne tipke. Omenimo naj še, da hitro pisanje sporočil zahteva nekaj vaje. Zaradi nekoliko slabše odzivne in trde tipkovnice se nam pri hitrem tipkanju nemalokrat zgodi, da črka enostavno ''zmanjka''.

Seznami klicev, števci...

Zadnje klice lahko hitro preverimo s pritiskom na tipko za začetek klica, lahko pa gremo v meni ''Klici'', kjer je še nekoliko več funkcij. Vsi klici so zbrani na enem mestu, odhodne oz. dohodne ločimo po ikoni. Telefon beleži zadnjih 20 klicev. Ob klicu se izpiše tudi ura oz. datum, kdaj smo poklicali ali bili klicani, pri vseh vzpostavljenih zvezah pa je podana še dolžina oz. trajanje klica. V meniju najdemo tudi števec trajanja vseh odhodnih klicev skupaj.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Telefon nima pravih profilov, ki bi jih lahko sami poimenovali ali urejali. Lahko pa z daljšim pritiskom na tipko * utišamo vse zvoke telefona. Tihega načina ne moremo spreminjati, vključeno je vibriranje, vsi zvoki pa so izklopljeni. Vibracije so bolj mile. Polifonične melodije zvenijo solidno, čeprav nekatere pri največji glasnosti že hreščijo. Telefon podpira zvočne zapise iMelody, midi, wav in HiFi.
Telefon ne ponuja ravno veliko možnosti poigravanja z nastavitvami, kar pa tudi ni za pričakovati, saj ne gre za telefon visokega razreda. Na voljo imamo štiri barvne sheme menija, nekaj slik za ozadje, ki so hkrati lahko tudi ohranjevalniki zaslona. Vseskupaj pa, roko na srce, ni nič pretirano posebnega. Telefon podpira grafične zapise bmp, png, gif in jpeg. Velikost pomnilnika, ki je na voljo za shranjevanje zvokov zvonjenja in slik, je 240 KB.
Telefon omogoča prostoročno telefoniranje, katerega lahko pohvalimo, saj deluje dobro. Tudi sama glasnost zvočnika je dobra.
Nastavimo lahko tudi čas, v katerem se tipkovnica, ko ni v uporabi, samodejno zaklene. Pravtako lahko tipkovnico zaklenemo/odklenemo s kombinacijo dveh tipk.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Med pripomočki najdemo kalkulator z osnovnimi funkcijami, pretvornik valut, budilko in števec časa (ni štoparica). Za zabavo je bolj slabo poskrbljeno, saj je tu le ena igra, Sestavljanka, v več izvedbah oz. težavnostih.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Za "wapanje" lahko uporabljamo CSD povezavo. Brskalnik WAP je različice 1.2.1. Telefon nima možnosti brezžičnega povezovanja z ostalimi napravami.

Telefon je za testiranje posodila Vega.

fotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Sagem
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki