marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 350 ur
V pripravljenosti:
d0 2 uri, 40 minut
Tip baterije:
standardna, Li-Ion (1000 mAh)
Dimenzije:
110 x 48 x 16 milimetra
Teža:
100 gramov

Tip zaslona:
176 x 220 pik, do 256.000 barv

Notranji pomnilnik:
16MB
Za

Najcenejši glasbeni mobilnik ta trenutek, z odličnimi slušalkami in dobrim zvočnikom. Priložena 512 MB spominska kartica. Dobra izdelava ohišja, ki je odeto v elegantno črno barvo.

Proti

Vgrajena VGA kamera, ki daleč zaostaja za današnjimi standardi. Počasnost mobilnika, monotoni Vodafone meniji, naložene samo DEMO igre. Odpiranje zadnjega pokrovčka.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sagem

Za malo denarja, kvalitetna glasba

Sagem my600v


Sagem my600v

30.04.2007
Objavil: Marko Likar

Tokrat sem imel na testu Sagema my600v, ki želi prepričat z bogatim osnovnim paketom in nizko ceno. Oblikovno spominja na tanke Motorole, črna barva pa mu doda eleganco. Priložene brezžične slušalke presegajo pričakovanja in prepričajo z kvaliteto zvoka in preprosto uporabo.ne podpira datum miniSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 2x
dve kameri
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Izgled in rokovanje

Osnovni paket je obogaten z priloženimi brezžičnimi Bluetooth slušalkami, BT SH1. Vsebina paketa je standardna in v njej najdemo poleg mobilnika še polnilec, nastavek za polnjenje slušalk ter navodila. Dodatna prijetno presenečenje je priložena miniSD pomnilniška kartica, velikosti 512 MB.

Glavna odlika zunanjosti je debelina šestnajstih milimetrov, kar ga uvršča med tanjše mobilnike, ki pa dandanes niso več nobena posebnost. 110 milimetrov višine in 48 milimetrov širine, so mere ki ne izstopajo. Enako velja za težo, ki z 100 grami prav tako ne izstopa iz povprečja. Ob pogledu na prvo stran aparata, se takoj opazi srebrno svetleč napis ''Vodafone'', ki nam takoj pove da je mobilnik iz live! serije. Tipke so dobro oblikovane a občasno neodzivne, kar pa je vzrok počasnosti samega telefona in ne slabi izdelavi. Prikazovalnik je zmožen prikazat do 256 tisoč barv in ima ločljivost 176 x 220 pik. Glede na to, v katerem cenovnem razredu se nahaja ta mobilnik, je prikazovalnik ena izmed svetlih točk. Nad prikazovalnikom se nahaja zvočnik in območje kjer bi se naj nahaja kamera za video klice. Na prvi pogled je ni možno videt, saj je popolnoma skrita za zatemnjeno plastiko. Glede na to, da je mobilnik naprodaj ekskluzivno pri našem drugem mobilnem operaterju, kjer še UMTS omrežje ne deluje, zato te funkcije ni možno testirati. Zgornji del aparata je pust in prazen, le na levem zgornjem delu je zanka, kamor je možno privezati kakšen obesek oziroma pas za okoli vratu. Spodnji del ima edini priključek kamor se poveže polnilec oziroma drugi dodatki. Leva stran je enako pusta kot zgornji del, tukaj se nahaja le reža za spominsko kartico, ki jo je možno menjavati med delovanjem aparata. Desna stran je boj pestra, saj ima velik napis proizvajalca in tri kromirane tipke. Prva za takojšni dostop do kamere oziroma za zajemanje slik, drugi dve pa za uravnavanje glasnosti. Na zadnji strani prav tako ni nič posebnega. Izstopa napis ''Vodafone'', zraven pa je mesto našla leča za VGA kamero, ki je absolutno pod povprečjem in je mogoče uporabna za kakšne slike v sili. Izdelava mobilnika je na splošno dobra, saj ni nobenih čričkov in izbrani materiali so dobri in ne potrebujejo nenehnega čiščenja ohišja. Nenavadno je odpiranje zadnjega pokrova, ki je zelo tanek in sem se bal, da bi ga odlomil. Priporočljivo je, da se mobilnik čim manj odpira. Na srečo je reža za spominsko kartico na zunanji strani in tako ni pogoste potrebe po odstranjevanju pokrova.

Notranjost

Kar opazimo najprej, kadar je mobilnik v pripravljenosti je povezava do portala live!, ki se kot vedno, nahaja na desni tipki. Leva je namenjena vstopu v meni. Nad njo se nahaja ikona, ki prikazuje pomnilniško kartico. Kadar kartico odstranimo, ikona izgine. Resnično mi ni jasno, zakaj naj bi bila ta ikona koristna, saj bo pomnilniška kartica nenehno v mobilniku in ikona ne bo nikoli izginila. Levo in desno zgoraj je mesto, kjer se nahajata indikatorja za signal in baterijo. Ime operaterja, datum in ura so mesto našli na sredini prikazovalnika, kar pa je neprimerno, saj zakrijejo sličico, ki jo imate nastavljeno za ozadje. Sicer obstaja možnost odstranitve, vendar pa potem ostanete brez osnovnih podatkov, ki si jih vsak uporabnik želi kadar je telefon v pripravljenosti. Z pritiskom na levo tipko pridemo v glavni meni, ki je v stilu vseh Vodafone live! telefonov. To pomeni, da so ikone iste kot pri ostalih telefonih in da je celotni meni odet v belo, sivo in rdečo barvo. Če ste v preteklosti že uporabljali kakšen Vodafone live! telefon, potem se boste na tega hitro privadili. Meni je prikazan z devetimi ikonami, ki so razporejene v 3x3 mrežo. Izgled osnovnega menija ni možno spremeniti v obliko seznama ali pa kaj podobnega, prav tako boste zaman iskali zamenjavo teme, saj tudi ta možnost ni ponujena.

Testni model je imel priloženo standardno 1000 mAh Li-Ion baterijo, ki opravlja svoje delo dobro. V povprečju je mobilnik zdržal brez problema 4 dni delovanja, kar seveda velja za navadno uporabo. Glede na to, da so v paketu priložene brezžične Bluetooth slušalke, je za pričakovati, da bodo tako kot Bluetooh, večino časa v delovanju, kar pa pripomore k krajšemu času delovanja. Ob zmernem poslušanju glasbe, bo mobilnik zdržal od dva do tri dni, v primeru nenehnega poslušanja pa se lahko mobilnik izklopi že v enem dnevu.

Resna stran

Poudariti je potrebno, da Sagem my600v ni namenjen poslovnežem. Zato je razumljivo, da na tem področju tudi ne nudi kaj dosti. V mapi z organizacijskimi pripomočki se nahaja, vse kar lahko za resno delo ponudi. Koledar je narejen dobro in bo zadostoval vsakemu povprečnemu uporabniku, prav tako je prisotna funkcija, kjer si je možno shraniti opravila. Dobrodošla funkcija je, uvažanje opravil iz drugih naprav, kot so recimo računalnik, druge mobilne naprave ali pa katere druge spominske kartice. Budilka omogoča več alarmov, katerim je možno nastavit ponavljanje. Sagem my600v lahko deluje tudi kot modem, vendar le prek Bluetootha saj infrardeče povezave ni. Dobrodošla funkcija je tudi snemanje govornih beležk, ki pa so časovno omejejene na le 60 sekund, kar v nekaterih primerih ne zadošča. Največja prednost, ki jo omogoča Sagem my600v je, sinhronizacija vseh vnosov v imenik in ostalih podatkov v koledarju z programom Outlook.

Na WAP se lahko z Sagemom my600v povežemo z pomočjo GPRS povezave. Prav tako podpira hitre prenose preko UMTS omrežja, vendar nam to trenutno še ne koristi, saj je pri Si.mobil-Vodafone UMTS omrežje šele v zagonu. Za povezavo z drugimi napravami skrbi Bluetooth, infrardeči vmesnik pa tukaj ni prisoten. Prav tako podpira aparat povezavo prek USB kabla, ki pa ni priložen v osnovnem paketu.

Zabavna stran

Poslanstvo Sagema my600v je predvajanje glasbe in to z pomočjo priloženih brezžičnih BT SH1 slušalk. Zvok je čist in kvaliteten. Povezovanje telefona in slušalk poteka brez problemov in je natančno razloženo v navodilih. Poleg poslušanja glasbe slušalke lahko uporabljamo tudi za pogovore. Ob preizkusu klica, je sogovornik dejal, da se slabše sliši, vendar je možno, da je temu botrovalo glasno okolje. Slušalke sem preizkusil z Nokio E50 in Sony Ericssonom W800, s katerima so se brez problema povezale, le kvaliteta zvoka je občutno slabša kot z my600v.

Vgrajen zvočnik opravlja svoje delo prav tako dobro, saj je zvok dovolj glasen in čist. Ob določenih pesmih je bas v aparatu bil tako močan, da je povzročal tresljaje mobilnika, kar pripomore k dodatni udarnosti glasbe, kadar je mobilnik na mizi oziroma v roki. Mp3 predvajalnik je zasnovan dobro in ne povzroča težav. Omogoča ustvarjanje tako imenovanih ''paly list'', s čemer se še nekateri dražji mobilniki ne morejo pohvaliti. Edina stvar, ki me je motila pri predvajalniku je ta, da kadar izbereš kakšno pesem iz seznama v mapi ''Moje datoteke'', tipke za prehod na naslednjo pesem oziroma hitro previjanje ne delujejo, čeprav so prikazane na prikazovalniku.

Slabša stran mobilnika sta kamera in igre. VGA Kamera je popolnoma zastarela in je tako slaba, da je uporabna le za prvo silo, kar bo večino mladostnikov motilo. Prisotna je verjetno samo zato ker je mobilnik zmožen uporabljat UMTS omrežje.

Mobilnik ima naloženih pet iger, ki so vse zabavne in odlične za krajšanje časa. Na žalost so vse DEMO različice, ki omogočajo omejeno igranje. Igrati jih je možno kakšnih pet minut, nekatere še manj, po končanem obdobju se zaklenejo in vljudno nam je ponujena možnost, da si igro kupimo. Vodafonovi snovalci bi lahko bili malo bolj uvidevni in dali vsaj eno celotno različico, da na koncu ne bi ostali brez iger. Še vedno pa lahko posežete po kakšnem alternativnem načinu nalaganja iger, katere pa vas večina že pozna .

Komu je namenjen

Veseli ga bodo tisti, ki ne želijo zapraviti preveč denarja za mobilnik in želijo imeti kvaliteten Mp3 predvajalnik. Za ta cenovni razred sta slušalki in Mp3 predvajalnik vrhunska in bosta svoje delo opravljala dobro. Priložena 512MB spominska kartica, bo omogočila veliko glasbeno zbirko, tistim ki pa bo to premalo pa si še vedno lahko omislijo večjo. Črna barva pripomore k elegantnemu izgledu in bo večini všeč. Poslovnežem ne priporočam nakupa, saj aparat temu ni namenjen in ne bo mogel izpolnit pričakovanj.

Posodil na test:
Si.mobil d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Si.mobil d.d.
Cena na dan testa:
230,00 € (55.117,20 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sagem
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki