marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
6 ur
V pripravljenosti:
300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (720 mAh)
Dimenzije:
101 x 44 x 19 mm
Teža:
92 g

Tip zaslona:
TFT, 128 x 128 pik, 65536 barv

Notranji pomnilnik:
1,9 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,31 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Mobilnik sestavlja lepo, lahko in kompaktno izmenljivo ohišje. Tipke imajo poleg funkcije hitrega klicanja telefonskih številk tudi možnost dodeljevanja bližnjic, skoraj vse funkcije telefona pa lahko omogočimo z govornim ukazom. Pohvalna je tudi dobra večpredstavnostna podpora, ki združuje tako SMS, EMS in MMS sporočila, ter upravljanje z elektronsko pošto. Vgrajeni infrardeči vmesnik v navezi s prenosnim računalnikom in priloženo programsko opremo omogoča enostavno uporabo raznovrstnih funkcij, izmenjavo datotek in uporabo mobilnika kot modema pri povezovanju s spletom.

Proti

Najbolj moteče elemente predstavljajo počasnost prehoda in kompleksnejša struktura menijev, slaba odzivnost navigacijske tipke, ter neuporabnost zaslona med fotografiranjem. Stisko s prostorom predstavlja tudi skupna raba pomnilnika s strani imenika in rokovnika, ki si delita največ 299 zapisov. Uporaba je omejena izključno na že naložene aplikacije in edino igro, saj mobilnik ne omogoča nalaganja J2ME aplikacij, kar pa večina sodobnih konkurenčnih mobilnih telefonov že vsebuje.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Philips

Za mlade po srcu

Philips 535


Philips 535

03.08.2004
Objavil: Gregor Grošelj

Na tokratnem testu sem pod drobnogled vzel novo Philipsovo mobilno igračo, naslednika modela 530, ki so mu odvzeli FM radio, vgradili fotoaparat, ter ga poimenovali Philips 535. Vtisi, ki jih je pustil mobilnik, so dokaj mešani. Že po nekajminutnem rokovanju z mobilnikom namreč hitro postane jasno, da je proizvajalec ta model namenil predvsem mladim, ki iščejo glasbeni navdih v komponiranju preprostih melodij, za zahtevnejšega uporabnika pa je zaradi počasnosti menijev in pomanjkanja marsikatere uporabne funkcije skorajda preveč okoren.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Po izgledu je Philips 535 podoben svojim predhodnikom – krasi ga majhno, lepo in kompaktno ohišje, ki ga je možno tudi zamenjati (na voljo v črni, modri, rdeči ali srebrni barvi) in s svojimi 92 grami ne bo predstavljal resne obtežitve v žepu svojega lastnika. Tipkovnica je večinoma zelo dobro odzivna, izjema je le petsmerna navigacijska tipka (paličica), ki v določenih primerih zataji in potrebuje malo več spodbude in vztrajnosti pri pritiskanju. Zaslon sestavlja aktivna TFT matrika in je zmožen prikaza 65.536 (16-bitna barvna globina) barvnih odtenkov v ločljivosti 128 x 128 pik. Kakovost prikaza barvnih odtenkov že shranjenih slik in menijev je zadovoljiva, vendar se ta drastično poslabša, ko ga uporabimo za predogled motivov pri fotografiranju. V normalnih pogojih je zaslon z vključeno osvetlitvijo dobro viden, vidljivost pa se poslabša, kadar zaslon gledamo pod direktno sončno svetlobo. Na sistem menijev se sicer hitro navadimo (prikaz v načinu "vrtiljaka"), vendar je zaradi prevelike zasičenosti s prikazovanjem animacij izjemno počasen, zato nepotrpežljivim uporabnikom priporočam, da animacije menijev izključijo že ob prvi uporabi.

Kvaliteta zvoka slušalke je med pogovorom zelo zadovoljiva, po potrebi pa lahko preklopimo na vgrajeni zvočnik za prostoročno telefoniranje, ki je dobro slišen tudi v hrupnem okolju.

Za dopolnjevanje imenika, sporočil, rokovnika, ter shranjevanje skladb in fotografij telefon uporablja skupni pomnilnik, katerega kapaciteta je omejena na 1,9 MB in ne vsebuje možnosti razširitve.

Priloženi polnilec omogoča, da 720 mAh Li-Ionske baterijo napolnimo v približno uri in 45 minutah, mobilnik pa ob povprečni uporabi deluje nekoliko manj, kot to opisujejo deklarirani podatki, vendar kljub temu doseže še zadovoljive 3 do 4 dni delovanja.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V imenik lahko shranimo do 299 telefonskih številk, ki imajo možnost dodeljevanja dodatnih polj (dodatne številke, e-poštni naslov ali opombe). Izbiramo lahko med prikazom imenika na SIM kartici ali prikazom imenika v telefonu, hkratnega prikaza obeh pomnilnikov pa mobilnik ne omogoča. Iskanje po imeniku je pri velikem številu zapisov dokaj zamudno, saj nas pri vpisu začetnice meni postavi na prvi kontakt, ki se začne z iskano črko, do želenega zapisa pa se moramo nato prebijati s pomočjo navigacijske tipke. Funkcija, ki so jo pri Philipsu poimenovali PhotoCall, omogoča, da vpisane kontakte združujemo v skupine (največ 20), kjer vsaki določimo lastno melodijo zvonjenja in želeni logotip ali fotografijo. Poleg že znanega dodeljevanja funkcije hitrega klicanja, pri katerem za izbiro kontaktov iz imenika izbiramo tipke med 2 in 9 (tipki 1 in 0 sta rezervirani za dostop do telefonskega predala in izbiro jezika, ter nista nastavljivi), imamo na izbiro tudi možnost določanja bližnjic, ki jih aktiviramo z želeno tipko (pisanje novega sporočila, zaklepanje tipkovnice, sprememba profilov, vpis dogodka v rokovniku, itd.). Shranjene telefonske številke lahko prikličemo tudi s pomočjo govornih ukazov, ki omogočajo tako izbiranje telefonskih številk kot tudi uporabo funkcij, ki smo jih dodelili bližnjicam, shranimo jih lahko največ 15.

Sporočila

Z mobilnikom lahko prejemamo in pošiljamo kratka (SMS), obogatena (EMS) in večpredstavna sporočila (MMS), dodana pa je tudi podpora za upravljanje z elektronsko pošto.

Število prejetih kratkih sporočil je omejeno na pomnilnik, vendar je potrebno sporočila sproti prenašati v mapo arhiv, v nasprotnem primeru mobilnik shrani le toliko sporočil, kot to omogoča SIM kartica, nakar začne sporočati opozorilo o prezasedenosti. Besedilu lahko dodajamo tudi preproste slike in melodije in sporočilo pošljemo kot obogateno (EMS), seveda pod pogojem, da ima prejemnik tudi mobilni telefon z omenjeno podporo.

Tudi MMS sporočilom lahko dodajamo večpredstavnostne elemente (fotografije, midi melodije) in jih celo sestavljamo v diapozitive, vendar velikost sestavljenega sporočila ne sme presegati velikosti 50 KB.

Odjemalec za elektronsko pošte deluje preko POP3 in SMTP protokola in omogoča ročno nastavitev dveh različnih poštnih računov. Poleg besedila odjemalec prepozna tudi pripete datoteke v formatih JPG, BMP, GIF ali MID, ki jih lahko naknadno shranimo.

Seznami klicev, števci...

Pri pregledu je na voljo enotni seznam, ki vključuje dohodne, odhodne in zgrešene klice (shranjenih zadnjih 30 številk), pri katerih lahko natančneje preverimo še čas in datum klica. Števec beleži skupni čas dohodnih, ter odhodnih klicev in ceno pogovora, v kolikor to omogoča operater. Na izbiro je tudi GPRS števec, ki zna ločevati med podatki, opravljenimi preko povezave s prenosnikom (v KB), ali neposredno GPRS povezavo, opravljeno preko mobilnika.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Enostavni prehod med profili, ko je mobilnik v stanju pripravljenosti, omogočata že stranski tipki za nastavitev glasnosti, kjer lahko izbiramo različne profile jakosti zvonjenja. Kompleksnejši, že prednastavljeni profili (sestanek, varčno, zasebno, zunaj), pa so na voljo v nastavitvenem meniju, vklopimo pa jih lahko tudi preko bližnjic. Mobilnik podpira predvajanje večglasnih MIDI melodij, zvokov, posnetih s pomočjo diktafona, in kratkih wav zvokov, ki pa jih moramo predhodno pretvoriti v format ADP, kar omogoča priložena programska oprema. Nastavitve vsebujejo tudi izenačevalnik zvoka, kjer lahko poudarjamo nizke ali visoke tone, vendar pri tem ni opaziti očitnih sprememb v kvaliteti zvoka. Fotografije in slike shranjujemo v mapo Album slik, kjer jih po izbiri lahko nastavimo za barvno ozadje, ali pa jih vključimo v že prednastavljeni ohranjevalnik zaslona.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

V mobilniku je naloženih kar nekaj zanimivih pripomočkov, ki so namenjeni predvsem zabavi, žal pa je proizvajalec pozabil na eno pomembnejših funkcij – mobilnik namreč ne vsebuje J2ME podpore, torej lahko na nalaganje novih programov in iger kar lepo pozabimo.

Prvi na seznamu pripomočkov je vsekakor koledar, ki nam omogoča dnevni, tedenski ali mesečni pregled in vpisovanje dogodkov kot so sestanki, počitnice in zapiski, kjer lahko določamo tudi frekvenco opomnika (enkrat, dnevno, mesečno, letno). Dogodke si lahko ogledamo za vsak dan posebej, dodatna menijska ikona pa omogoča tudi pregled vseh vpisanih dogodkov. Rokovnik dovoljuje vpis do 299 dogodkov, težava je le v tem, da si pomnilnik deli z imenikom in je vezan na zasedenost le-tega.

Med naloženimi aplikacijami najdemo tudi kalkulator za računanje preprostejših operacij, beležko, ki služi kot diktafon, s katerim lahko posnamemo tudi telefonski pogovor (dolžina je omejena do 60 sekund), pretvornik v evre, ter informacije o zasedenosti vgrajenega pomnilnika. Za krajšanje časa je na voljo igra z opekami, narejena v slogu klasične računalniške igre Arkanoid. Standardni element predstavlja tudi budilka, ki zvoni tudi, kadar je mobilnik izklopljen, za bujenje pa lahko izbiramo med shranjenimi melodijami.

Ena ciljnih aplikacij, s katerimi Philips predstavlja model 535, se imenuje BeDJ. S programom lahko komponiramo lastne skladbe v midi formatu, ki že vsebujejo prednastavljene sloge in jim lahko ročno spreminjamo tempo, nastavljamo glasnost inštrumentov (vsaka skladba ima lahko največ 9 inštrumentov), ter mešamo z ostalimi midi skladbami. Spremenjeno skladbo lahko shranimo in pošljemo kot prilogo MMS sporočilom, uporabimo kot melodijo zvonjenja ali pa nastavimo za alarm budilke. Velikost posnetka je omejena na 50 KB, oziroma na trajanje največ 2 minuti.

Fotografiranje in snemanje

Vgrajeni fotoaparat omogoča zajemanje fotografij v formatu VGA (640 x 480 točk), QVGA ( 320 x 240 točk), SQ VGA (160 x 120 točk) in 128 x 128 točk. Fotoaparat omogoča do 4-kratno digitalno približevanje, vendar se z vklopom približevanja zmanjša tudi velikost posnetka, tako da je ta funkcija praktično neuporabna. Pri zajemanju motiva lahko izbiramo tudi različne osvetlitvene učinke, ki nato vplivajo na končni posnetek (črno-beli,modri ali sipina). Kot zvočni efekt pri zajemu fotografije lahko uporabimo shranjene zvočne datoteke, ki pa jih v nastavitvah ne moremo izklopiti, kar kmalu postane zelo moteče – edini način za izklop je izbira neslišnega profila, ki izklopi vse zvoke mobilnika.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Za povezovanje do WAP strani lahko uporabimo CSD ali GPRS povezavo (razred 4 + 2), vgrajeni pomnilnik pa skrbi za možnost shranjevanja zaznamkov ter priljubljenih strani. Za povezovanje z ostalimi napravami skrbi vgrajeni infrardeči vmesnik (IR), preko katerega je možno prejemati in pošiljati večpredstavnostne datoteke, kot tudi izvajanje sinhronizacije koledarja in imenika s pomočjo programov Lotus organizer, Microsoft Outlook in Outlook Express. Priložena programska oprema na preprost način omogoča, da mobilnik v navezi s prenosnim računalnikom lahko uporabimo za sprejemanje in pošiljanje telefaks sporočil, ter vzpostavljanje internetne povezave in shranjevanje prejetih SMS sporočil v besedilne datoteke.

Telefon je na test posodilo podjetje Mobitel d.d.

Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Philips
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki