marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4 ure
V pripravljenosti:
400 ur
Tip baterije:
Li-Ion (720 mAh)
Dimenzije:
106 x 46 x 18 mm
Teža:
82 g

Tip zaslona:
CSTN, 128 x 128 pik, 4096 barv

Stopnja sevanja SAR:
0,64 W/kg
Za

Za dokaj malo denarja se dobi telefon, ki poleg telefoniranja in pošiljanja sporočil omogoča pošiljanje ter prejemanje elektronske pošte.

Proti

Telefon ne omogoča nobene izmed oblik brezžičnega komuniciranja. Meniji so počasni, pokrovček prikjučka za polnjenje bi lahko bil bolje narejen, pa tudi smerna tipka bi lahko imela boljši "grip".

Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Philips

Philipsov malček

Philips 350


Philips 350

18.11.2004
Objavil: Dare Gliha

Philips je na našem trgu dokaj pogosto ime, zato ni presenetljivo, da njegove izdelke v svojo ponudbo uvršča naš največji mobilni operater. V svojo ponudbo mobi paketov so tako uvrstili nov philipsov mobilni telefon in sicer model 350, ki glede na ponujene funkcije cilja predvsem na mlajšo populacijo.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Philips 350 že na prvi pogled izstopa iz povprečja, njegova oblika pa verjetno ne bo všeč poslovnežem, katerim pa, roko na srce, telefon niti ni namenjen. Telefon s svojo obliko vsaj mene spominja na čebelji panj, saj imajo tipke na njem obliko satovja, vendar bom o njih povedal več malenkost kasneje. Velikost telefona znaša 106 x 46 x 18 mm, teža pa 82 g. Pa poglejmo najprej zaslon. Le-ta je tipa CSTN, velik je 128 x 128 pik, prikazati pa zna 4096 barv. Slike na njem glede na ostale mobilne telefone, predstavljene letos, ne izgledajo ne vem kako dobro, vendar pa se bodo za ta telefon odločili predvsem uporabniki, ki bodo prešli iz monokromatskega zaslona na barvnega.

Nad zaslonom se nahaja zvočnik, pod njim pa že prej omenjene tipke, ki so plastične, a dovolj velike tudi za uporabnike z malo večjimi prsti. Poleg numeričnega dela tipkovnice najdemo še smerno tipko, na katero se je potrebno privaditi. Motilo me je predvsem to, da je tipka preveč pogreznjena, tako da je pritiskanje v smeri neba precej oteženo (če jo pritisnemo navzdol, pridemo do imenika, če jo pritisnemo navzgor, pridemo do spiska klicev, če pa pritisnemo tipko levo ali desno, pa pridemo do menija za glasnost zvonjenja). Dodatno imamo še štiri tipke in sicer za vklop in izklop, tipko clear (skrbi še za zaklepanje tipkovnice), tipko za sprejem in zavrnitev klica ter tipko za hiter dostop do MMS sporočil. Sam izbirnik je dokaj počasen, tako da sem velikokrat moral čakati, da je telefon prenehal z iskanjem željene pozicije. Na spodnji strani telefona se nahaja še priključek za polnenje ter priklop slušalke, prekrita pa sta z gumirano zaklopko.

Philips 350 deluje v dveh frekvenčnih območjih (GSM 900 in GSM 1800), poleg samega aparata pa v prodajnem kompletu dobimo še Li-Ion baterijo kapacitete 720 mAh, 220 V polnilec, vrvico za nošenje ter navodila za uporabo. Telefon ima vgrajenega 2 MB pomnilnika (kar pa je glede na odsotnost kamere več kot dovolj).

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje, ...)

V imenik telefona lahko shranimo 300 kontaktov, vsem pa lahko priredimo več telefonskih številk, elektronski naslov ter beležko, vsem kontaktom pa lahko priredimo še skupino. Teh imamo kar 20, vendar so v osnovi vse brez imena, tako da jih lahko poljubno preimenujemo, spremenimo pa jim lahko še sliko ter zvonjenje. Ima pa telefon možnost govornega izbiranja, kar je ob odsotnosti bluetootha kar malo presenečenje. Do govornega klicanja v stanju pripravljenosti pridemo tako, da dalj časa držimo pritisnjeno menijsko tipko, sama prepoznavnost je na solidnem nivoju, snemanje pa mora potekati v mirnem okolju, saj drugače telefon glasovnega izbiranja ne pusti posneti.

Sporočila

Telefon podpira vse vrste pošiljanja sporočil, od kratkih sporočil SMS, obogatenih sporočil EMS do večpredstavnih sporočil MMS. Pri pisanju sporočil nam pomaga predvidevanje vnosa T9, ki pa žal ni v slovenskem jeziku. Preko MMS sporočil lahko pošiljamo slike, zvoke ter besedilo, v telefonu pa je že prednaloženih 100 slik.

Presenetljivo je vgrajen tudi odjemalec elektronske pošte, saj v tem razredu ponavadi le-tega ni. Odjemalec zna delati z dvema različnima računoma po protokolu SMTP ter POP3, imamo pa možnost še dodatnih nastavitev, med katerimi je meni najpomembnejša SMTP avtentifikacija.

Seznami klicev, števci, ...

Philips 350 si zapomne podatke za 30 klicev (dohodni, odhodni, neodgovorjeni), vsi pa se nahajajo v enem meniju. Za razločevanje med njimi so poskrbeli z ikonami, ki nam kažejo vrsto klica. Pri vsakem zapisu telefon doda še datum ter uro klica. Beleži se še čas vseh odhodnih ter dohodnih klicev, čas zadnjega klica, lahko pa nastavimo še prikaz časa klica po končanem pogovoru. Imamo tudi števec GPRS podatkov in sicer beleži vse količine prenesenih podatkov (zanimivo je to, da se beležijo tudi podatki, preneseni preko osebnega računalnika, čeprav nimamo nobene možnosti brezžične komunikacije).

Nastavitve (profili, melodije, slike, ...)

Ker je to telefon namenjen predvsem mlajšim uporabnikom, je poskrbljeno za veliko mero personalizacije. Tako lahko nastavljamo lastne slike za ozadja in za ohranjevalnik zaslona, vendar slike ne izgledajo tako dobro, predvsem zaradi malo slabšega zaslona (kar pa sem že omenil na začetku). Slike so lahko v treh standardnih formatih in sicer bmp, gif in jpeg. Zvonjenja se slišijo dobro (vgrajen je izenačevalnik), telefon pa podpira do 32 kanalne MIDI zvoke. Pri philipsu bi lahko edino popravili glasnost najglasnejšega zvonjenja, saj se klic hitro presliši. Dodatne slike ter melodije si na telefon pretočimo preko spleta ali pa preko MMS sporočil. Da pa nam ne zmanjka prostora za slike ter melodije, lahko le-tega preverimo z vgrajenim pregledovalnikom stanja pomnilnika.

Philips 530 podpira profile, prednaloženih imamo šest (zasebno, varčen, slušalke, avto, zunaj in sestanek), spreminjamo pa jim lahko glasnost in melodijo zvonjenja, glasnost tipk, nastavitev opozarjanja z vibriranjem ter zvočna opozorila za sprejem sporočil. Pogrešam pa dostop do vseh profilov iz stanja pripravljenosti telefona.

Za hitrejši dostop do nekaterih funkcij skrbijo bližnjice, katere si lahko nastavimo sami (uporabno za dostop do profilov).

Pripomočki (koledar, alarmi...)

Vgrajen koledar nam omogoča pregled dneva, tedna ali meseca, vpisujemo pa lahko sestanke, opomnike ter počitnice, slednje pa je dobrodošla pridobitev za šolarje. Od ostalih pripomočkov najdemo še budilko, kalkulator, pregledovalnik slik ter melodij, ter aplikacija BeDj. Telefon omogoča snemanje zvočnih beležk, katere lahko uporabimo tudi za zvonjenja. Igra je vgrajena samo ena (igra z opekami), kar je malo, glede na to, da je telefon namenjen mlajšim uporabnikom. Ker telefon nima jave, je odveč misel, da bi si več iger prenesli s spleta.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Za dostop do spleta skrbi GPRS razreda 10 (4+2), WAP brskalnik pa je različice 1.2.1. Telefon ne omogoča nobene izmed oblik brezžičnega povezovanja, tako da bo potrebno za povezavo z računalnikom dokupiti podatkovni kabel.

albumfotografije
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Philips
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki