marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
420 ur
Tip baterije:
Li-Ion (780 mAh)
Dimenzije:
92 x 48 x 21,5 mm
Teža:
82 g

Tip zaslona:
TFT, 65.536 barv, 128 x 128 pik

Notranji pomnilnik:
2 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,836 W/kg
Za

Panasonic X300 je majhen in prijeten na pogled. Ima veliko funkcij, najbolj zanimiva pa je zagotovo način odpiranja zaslona, ki ga za slikanje odpremo za 90 stopinj, tako da gledamo nanj od strani.

Proti

Največja pomanjkljivost telefona je, da nima nobene možnosti povezovanja z drugimi napravami. Tudi tipke so nekoliko premajhne in preslabo odzivne.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Panasonic

Zanimiv način odpiranja zaslona

Panasonic X300


Panasonic X300

23.10.2004
Objavil: Andrej Bergant

Panasonic X300 je majhen in lahek telefon, vendar je verjetno majhnost terjala svoj davek, saj mu manjka možnost brezžičnega povezovanja (IR, bluetooth), ki je pri telefonu s kamero skoraj nujna. Tudi kamera se je znašla na zanimivem mestu, saj ni na zadnjem delu telefona, pač pa ob strani, za slikanje pa se zaslon telefona "odpre" za 90 stopinj, da nimamo težav z orientacijo kamere.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 2x
samosprožilec
efekti
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Najbolj zanimiva stran telefona je zagotovo zaslon, ki se lahko odpre, tako da gledamo nanj od strani. Skoraj vsak, ki je vedel za posebnost telefona, je poskušal zaslon odpreti fizično in skoraj polomil telefon ali nohte. Ščitnik kamere ima več funkcij, če ga odpremo samo toliko, da odkrijemo lečo, se vklopi kamera, če pa ga porinemo še malo nižje, se odpre zaslon, ker je t.i. pop-up zaslon. Na ščitniku je še ogledalce. Na drugi strani telefona je še en gumb, s katerim lahko prav tako vklopimo kamero ali slikamo. Kljub temu, da je telefon majhen, dobro leži v roki, saj je težišče telefona v pravi točki. Ob strani je obdan s trdo gumo, v rokah ne drsi.

Tipke so zelo majhne in včasih slabo odzivne. Z vnašanjem telefonskih številk ni težav, pisanje besedil pa zna biti nekoliko nadležno; na srečo ima telefon slovenski slovar T9. Z ostalimi tipkami ni težav, čeprav so prav tako majhne. Na vrhu pod ekranom sta dve izbirni tipki, leva nam odpre meni, desna pa imenik. Za premikanje po menijih uporabljamo dvosmerno tipko in izbirni tipki za nivojsko premikanje. Tipka za sprejem klica nas tako kor pri vseh telefonih popelje v zadnje klicane številke, tipka za prekinitev klica pa služi tudi prižiganju in ugašanju telefona.

Čeprav ima veliko funkcij, je naredil name slab vtis, ker nima možnosti brezžičnega povezovanja z drugimi napravami, vsaj za prenos slik. Prvi nivo uporabniškega vmesnika je zelo lepo in natančno izdelan, globlji meniji pa so vsi enaki in malce dolgočasni. Zaradi tega so meniji še bolj zapleteni. Ko vstopimo v meni, je prvi, ki je na voljo, "Moj telefon", kjer lahko spreminjamo melodije in ozadja, meni s sporočili pa je skoraj na polovici menija. Skupni pomnilnik je velik nekaj več kot 2 MB.

V prodajnem paketu dobimo poleg telefona z Li-Ion baterijo še 220 V polnilec, navodila za uporabo in zgoščenko s programsko opremo, ki pa je nisem mogel uporabiti, saj poleg telefona nisem dobil kabla za povezavo z računalnikom.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V pomnilniku telefona je prostora za 500 kontaktov. Poleg imena in telefonske številke lahko dodamo še kar nekaj podrobnosti – več telefonskih številk, naslov elektronske pošte, beležko, drugačno melodijo in sliko. Vse zapise lahko razvrstimo tudi v skupine, ki jih je deset. Vsaki skupini pa lahko še določimo ime, sliko in melodijo zvonjenja. Če zapis uvrstimo v skupino z določeno melodijo zvonjenja, poleg tega pa mu nastavimo še lastno melodijo zvonjenja, bo predvajal slednjo.

Med klicem lahko vklopimo tudi prostoročni način. Telefon ima dovolj glasen zvočnik, da bi se lahko pogovarjali tudi v avtu.

Sporočila

Pošiljati zna vse vrste sporočil, kratka (SMS), obogatena (EMS) in večpredstavna (MMS) sporočila. Ko se enkrat navadimo pisanja s slovarjem T9 oz. pisati v pravilni slovenščini, je pisanje sporočil zelo hitro opravilo. Določimo lahko slog in barvo pisave ter se zelo enostavno premaknemo v novo vrstico za pisanje besedila. Na voljo je tudi deset že narejenih predlog in pet praznih, ki jih lahko izdelamo sami.

V večpredstavno sporočilo lahko vstavimo besedilo, sliko, zvok, video in novo stran. Določimo lahko, koliko časa bo stran trajala oziroma koliko časa bo vidna. Na eni strani sta obenem lahko samo zvok in slika ali video.

V telefon lahko shranimo do 250 kratkih sporočil, za večpredstavna sporočila pa je na voljo 1483 KB.

Seznami klicev, števci...

Vsi klici se beležijo in se sistematično shranijo v mape glede na njihov status. Shrani se zadnjih 50 neodgovorjenih, 50 sprejetih in 50 klicanih številk. Vsi so opremljeni z datumom in uro klica, pogrešal sem podatek o času trajanja posameznega klica. Podatke imamo samo o zadnjem klicu in o vseh klicih skupaj. Manjka tudi števec GPRS podatkov.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Telefon ima na voljo šest profilov (Običajno, Tiho, Na prostem, Slušalke, Sestanek in Uporabnik). Pri vseh lahko vklopimo vibriranje, zvoke, melodije zvonjenja in stopnjo osvetlitve zaslona. Ne moremo jih pa po svoje poimenovati.

Naloženih je že dvajset večglasnih melodij, naložimo pa lahko še svoje, predvajati zna največ 24-kanalne melodije. Na telefonu je tudi deset slik, ki jih lahko uporabimo kot ozadje zaslona, tako kot melodije lahko naložimo tudi svoje slike ali pa jih preprosto naredimo s fotoaparatom.

Fotografiranje

Kamera se nahaja ob strani telefona, zaščitena je še z drsnim pokrovčkom, na katerem je tudi ogledalce. Ker bi bilo slikanje vstran nekoliko čudno, se ekran telefona odpre, tako da je obrnjen proti nasprotni stranici, kot je kamera. Slikanje na ta način je tako, kot pri vseh telefonih, le da izgledamo veliko bolj zanimivo za ljudi v okolici. Vgrajena je VGA kamera, kar pomeni, da so slike narejene v velikosti 640 x 480 pik. Snemamo lahko tudi videoposnetke.

Za slikanje z zamikom lahko vklopimo samosprožilec, ki naredi posnetek po desetih sekundah. Nastavljamo lahko tudi pogoje slikanja – somrak, makro način, svetlost in vklopimo funkcijo proti migetanju. Med posebnimi učinki najdemo različne filtre, s katerimi lahko popestrimo slike. Izbiramo lahko med tremi kvalitetami slike in med kar šestimi velikostmi (640 x 480, 352 x 288, 320 x 240, 176 x 144, 160 x 120 in 128 x 96 pik).

Pri videu lahko določamo samo kvaliteto videa. Posnetki so veliki 128 × 96 in dolgi do 15 sekund oz. so omejeni na velikost 96 KB.

Slike lahko prenesemo na računalnik preko MMS sporočil, ali pa z uporabo kabla in programske opreme, slednja je priložena prodajnemu paketu, kabel pa je potrebno dokupiti.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Koledar ima možnost mesečnega in tedenskega pregleda. Posebej so označeni samo dnevi, na katerih imamo shranjene opravke, današnji dan pa ni posebej označen. H koledarju spadata še urnik in beležka. Nastavimo lahko štiri različne alarme, ki jim določimo uro zvonjenja, dneve v tednu, ko bo zvonil in jim dodamo opis. Med ostalimi pripomočki najdemo še kalkulator, pretvornik valut in skladatelja, s katerim lahko komponiramo svoje melodije. Med njimi sem pogrešal snemalnik zvokov ali vsaj štoparico.

Za krajšanje časa so naložene tudi tri igre. Puddleland je arkadna igra, Quadbal je igra podobna legendarni igri DX-ball, Exode pa je ena izmer različic tetrisa.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Za prenos podatkov lahko uporabimo CSD ali GPRS povezavo. Slednji je razreda 8 (4+1), verzija WAP-a je 2.0. O infrardečem vmesniku (IR) ni ne duha ne sluha, o bluetoothu pa lahko samo sanjamo. Edina možnost za povezavo z računalnikom je kabel, ki pa žal ni priložen prodajnemu paketu.

Telefon je za testiranje posodil Mobitel d.d.

Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Panasonic
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki