marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4 ure
V pripravljenosti:
140 ur
Tip baterije:
Li-Ion (780 mAh)
Dimenzije:
80 x 43 x 19 mm
Teža:
74 g

Tip zaslona:
barvni, 128 x 80 pik, 4096 barv

Stopnja sevanja SAR:
0,49 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Telefon je prijetno majhen in ga lahko spravimo v skoraj vsak žep. Zelo nas je navdušila polifonija in preprostost uporabe.

Proti

Funkcijskima tipkama bi lahko posvetili več pozornosti pri izdelavi, dodali bi lahko vsaj podporo sporočilom MMS in morda Java aplikacijam. Razočarala nas je glasnost slušalke.

Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Panasonic

Miniaturni telefonček

Panasonic G50


Panasonic G50

02.11.2003
Objavil: Aleš Tomšič

Panasonic je na trg poslal svoj novi izdelek, model G50, ki smo ga tokrat imeli priložnost 'prebrskati' po dolgem in po čez. Gre za izdelek iz serije miniaturnih napravic, nad čimer bodo verjetno navdušene predvsem predstavnice nežnejšega spola, vsaj sodeč po odzivih ob srečanju s tem telefonom. Na testu smo imeli primerek v srebrni barvi, ki izgleda precej 'fancy'. Edino, kar ga po našem mnenju kazi, je štrleča antena, ki jo dandanes proizvajalci vse bolj opuščajo.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
ne podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Telefon je res prava miniaturna zadeva, ki v prevelikih rokah težko najde svoje domovanje. Na takšnem ohišju se dokaj hitro pojavijo prstni odtisi. Tipke so za tako majhen telefon dokaj dobro zasnovane, vsaj tiste na številčnici. Obe funkcijski tipki sta, vsaka na svoji strani, spojeni s tipkama za sprejem oz. končanje klica in ti dve tipki sta preplitki, saj se kaj kmalu lahko zgodi, da pritisnemo napačno. Menijska tipka je solidna, pogrešali pa smo možnost brskanja po menijih še v smeri levo/desno in ne samo gor/dol.

Tipke so osvetljene v precej močni modri osvetlitvi, ki pa ni čisto enakomerna, a to ni ovira za delo s tem telefonom. Zaslon prikaže do 4096 barv in je dobro pregleden, sploh za telefon takšne velikosti. Opazili smo še eno pomanjkljivost, in sicer, da je glasnost slušalke očitno premajhna, kljub temu, da smo imeli glasnost le-te nastavljeno na najvišjo možno jakost.

Za nalaganje melodij in slik je na voljo 249 KB pomnilnika.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Telefonski imenik ne prinaša nobenih novosti. Prostora za nove vpise je 250 mest, pod vsakega izmed njih lahko vpišemo tri telefonske številke, vpise lahko razvrstimo v skupine, ki jim lahko določimo tip zvonjenja. Posameznim vnosom lahko prilepimo tudi sliko.

Na tipkah od 1-9 si je možno nastaviti t.i. hitro klicanje za tistih nekaj najbolj pogosto uporabljanih telefonskih številk. Panasonic G50 ne ponuja glasovnega izbiranja niti glasovnega ukazovanja, ima pa vgrajen zvočnik za prostoročno telefoniranje, ki to opravilo marsikdaj olajša.

Sporočila

Panasonic G50 podpira SMS ter EMS sporočila, žal pa so mu 'pozabili' vgraditi podporo za sporočila MMS, kar je ena izmed večjih pomanjkljivosti telefona. V pomnilnik telefona lahko shranimo do 50 SMS sporočil. SMS sporočila so lahko dolga celo do 1520 znakov, pri pisanju le-teh pa je dokaj nadležen sistem T9, ki ga je potrebno vedno znova izklapljati.

Pisanje SMS sporočil bi bilo lahko na nekoliko boljši ravni, saj v primeru, da smo prehitri, se nam lahko zaradi nekoliko okorne odzivnosti tipk zgodi, da se želena črka ne bo prikazala na zaslonu.

Seznami klicev, števci...

Telefon si zna zapomniti po 10 neodgovorjenih, odgovorjenih ter klicanih številk, ki so med seboj ločene. Očitno se tudi Panasonic zgleduje po Siemensu, saj tudi tu niso klicane številke opremljene z datumom in uro. Telefon premore tudi števec prenesenih podatkov, ki pa je nekoliko skrit.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

V telefon so vgrajeni štirje profili, ki si jih lahko prilagajamo po lastnih željah. Telefon ne ponuja kaj veliko možnosti poigravanja z nastavitvami, kar bi bilo tudi utopično pričakovati, saj ne gre za telefon visokega razreda. Spreminjamo si lahko ozadja, nalagamo večglasne melodije, ki so tu res nekaj posebnega, saj gre za 40-kanalne večglasne melodije, ki pritegnejo pozornost okolice, ko telefon zazvoni. Melodije si lahko skomponiramo tudi sami s pomočjo skladatelja. Melodije in slike je možno na telefon nalagati kar preko vgrajenega WAP brskalnika.

Da bo brskanje po menijih hitrejše in lažje, pa poskrbijo t.i. bližnjice, kamor lahko dodamo hitrejši dostop do pogosto uporabljanih funkcij.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi)

Za kratkočasenje bosta poskrbeli dve igri, v telefonu bomo našli tudi rokovnik, ki ni ravno najnaprednejši, a bo nezahtevnega uporabnika verjetno zadovoljil. Ne manjka niti kalkulator, pretvornik valut ter alarm, ki bo poskrbel, da ne bomo zaspali.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Panasonic G50 podpira CSD ter GPRS (razreda 8) prenos podatkov. Vgrajen je tudi WAP brskalnik, s čimer pa zaradi majhnega zaslona brskanje ni najudobnejše. Telefon nima nobene možnosti brezžičnega povezovanja z ostalimi napravami.

Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Panasonic
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki