marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 2 uri
V pripravljenosti:
do 200 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1050 mAh)
Dimenzije:
116,8 x 51,7 x 15,8 mm

Tip zaslona:
QVGA TFT, 262,144 mio barv, 240 × 320 pik

Notranji pomnilnik:
10 MB

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Mobilnik bo pravo delovno orodje uporabnikom z večimi sim karticami. Potrebno se bo privaditi na nov uporabniški vmesnik, požret kakšno grenko glede izdelave in znamke mobilnika (Matsunichi nekomu ne predstavlja ravno statusnega simbola, kajneda?) a osnovna funkcionalnost je na mestu. Programska oprema ponuja veliko nastavitev in raznoraznih funkcij, da zadovolji tudi malo bolj napredne uporabnike. Glavni namen mobilnika pa je prebaviti dve sim kartici in to mu lepo uspeva.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Matsunichi

Dve v enem

Matsunichi D620


Matsunichi D620

20.02.2008
Objavil: Mitja Zupančič

Huh, kako sem pogledal, ko sem slišal vprašanje: »a bi imel na testu matsunichija d620?« No, zakaj pa ne, za zabavo je treba od časa do časa stestirati tudi kakšno kitajsko čudo. Čudo v katerega lahko vstavimo dve SIM kartici, ima na dotik občutljiv zaslon, samosvoj uporabniški vmesnik in pa še marsikatero zanimivo funkcijo. Vtis mogoče malo pokvari izdelava iz cenene plastike.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,3 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Matsunichija D620 žal ne boste našli pri nobenem operaterju, je na voljo le v trgovini Conrad s ceno okoli 330 evrov. Precej zajetna cena za relativno neznanega proizvajalca mobilnih telefonov. A obenem je D620 prava redkost. Uporablja lahko 2 SIM kartici naenkrat. In to aktivno! Torej ste na obe številki naenkrat dosegljivi. Tako imate na voljo dve tipki za prevzet klic, torej »master« in »slave« tipko. Ena kartica je namreč primarna, druga sekundarna in tako služijo tudi tipki pri prevzetju klica ali pri klicanju druge osebe iz imenika. Podobno je pri pošiljanju SMS sporočil. Mobilnik nas namreč vpraša s katere kartice želimo poslati sporočilo. No, ne ravno s katere kartice, ampak imamo na voljo »master« ali »slave« izbiro. Zanimivo nastane, ko imamo dva klica naenkrat. Tukaj prav tako pride v poštev »master in »slave« način. Odgovorimo komu pač hočemo in drugi klicatelj gre avtomatsko na čakanje. Zakaj pišem v angleških frazah? Mobilnik ne podpira slovenskega jezika. O slovenskem T9 niti ne sanjajte. Na voljo je angleški, nemški in nizozemski jezik. Kje so Kitajčki našli nizozemski jezik me ne sprašujte, to vedo samo oni.

Na zunaj mobilnik deluje, kakor pač deluje, nekega prestiža ni ravno pričakovati. Na odtip ne ravno kvalitetna plastika z »rebri« pod vrhnjo gladko plastjo. Opazimo klasično abc tipkovnico in pa še nekaj dodatnih tipk na boku mobilnika, ki služijo za nastavitev glasnosti slušalke ali pa za multimedijski predvajalnik. Nad zaslonom je še ena tipka z upodobljenim »zobnikom«. Verjetno se vam svita kaj je namen tipke? Preprosta bližnjica za nastavitve mobilnika.

Uporabniški vmesnik je popolnoma nova izkušnja. Izdelan je samosvojo a kljub temu dovolj logičen, da ga bo hitro obvladala večina uporabnikov. Je pa izdelan, kot že rečeno malce samosvoje. Tako imamo v meniju 4 male ikone in pod vsako ikono 4 velike ikone. Torej prva ikona predstavlja kategorijo (system, entertainment...), naslednje ikone pa podrobne nastavitve. Zadeva vsekakor ni nek pojem hitrosti, prej obratno. Posebej pri pregledovanju slik zadeva poklekne in je pošiljanje slik na osebni računalnik (preko modrozobe tehnologije) dokaj mučno dejanje posebej, ker je treba vsako sliko poslati ročno. Počasnost programske opreme nas ob takih primerih še bolj spravi ob živce.

Ima pa vmesnik veliko uporabnih funkcij; koledar, alarm, organizator so pravzaprav že klasična oprema vseh mobilnikov, a tukaj imamo še črno listo (blacklist) klicev, torej lahko neželenega klicatelja preprosto blokiramo. Na voljo je pa tudi avtomatski izklop in vklop aparata na želeno uro ali pa preprosto menjava med profili. Precej uporabna zadevščina. Uporabno je pa tudi to, da lahko določeno sim kartico prav tako ob določenem času vklopimo ali izklopimo. Torej, če imamo eno sim kartico za službo in drugo za doma je ta funkcija zelo dobrodošla.

Kot že omenjeno je zaslon občutljiv na dotik, torej imamo priloženo tudi pero za uporavljanje mobilnika. Že na prvi pogled opazimo na dnu zaslona 5 ikonic. Torej še dodatne bližnjice za določene funkcije, tako ne bomo prav dolgo iskali imenika ali pa predala s sporočili. Kliknili bomo na potiskano ikono in to je to. Ob pisanju SMS ali MMS sporočil (mobilnik ne prikaže slik v MMS sporočilih), se nam prikaže tudi virtualna tipkovnica – podobno, kot pri dlančnikih. A je le-ta neuporabna oziroma moramo biti izredno natanačni. Virtualna tipkovnica je izjemno majhna in nerodna za uporabo. Osebno sem SMS sporočilo napisal prej na klasični tipkovnici kakor na virtualni. Sicer pa moram priznati, da nekako nisem pristaš zaslonov občutljivih na dotik. Mogoče se bo v prihodnosti to kaj spremenilo, a zaenkrat ga prav nič ne pogrešam. Zato sem tudi D620 več ali manj ves čas uporabljal preko klasične petsmerne navigacijske tipke.

Mobilnik ima dokaj velik zaslon in sicer kar 6,1 cm premera. Ponaša se z ločljvostjo 240×320 točk in premore 262.144 barv. V praksi to pomeni dovolj pregleden in kvaliteten zaslon, a kljub temu se je proizvajalec odločil za zelo majhne tipe črk. Uporabniki, ki imate kakšne težave z vidom pri mobilnikih lahko na D620 kar pozabite. Ne razumem sicer zakaj so same črke toliko majhne, ker zaslon je vsekakor dovolj velik in bi mu privoščili večje črke.

Vgrajena kamera premore ločljivost 1.3 MP in z najvišjo ločljivostjo 1280×1024 točk. Slike pravzaprav niso nič posebnega, kamera žal nima avtomatskega ostrenja slike, prav tako nima fleša ali kakšne druge lučke. Slike bodo tako za silo dobre, za kaj več je pa itak potreben digitalni fotoaparat.

Glede na to, da je v telefon vgrajen tudi USB priključek ga lahko uporabino tudi kot USB pomnilnik za masovno shranjevanje podatkov. Sicer ravno neke mase podatkov na 10 MB vgrajenega pomnilnika ne bomo shranili, a brez skrbi. Tukaj je tudi zareza za MicroSD pomnilniško kartico. Na njo bomo lahko naložili skoraj vse multimedijske tipe datotek, ker mobilnik namreč podpira MP4, 3GGP, MP3, AAC, WAV, BMP, JPG, GIF, PNG formate. Glede na velik zaslon nam bo telefon tako služil kot pregledovalnik slik, predvajalnik glasbe in video posnetkov.

Na voljo je tudi modrizob različice 1.2, a mobilnik nima podpore za UMTS, HSDPA in podobne standarde. Podpira namreč le klasično GSM 900/1800 omrežje.

Posodil na test:
Conrad Electronic d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Conrad Electronic d.o.o.
Cena na dan testa:
329,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Matsunichi
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki