marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Tip baterije:
Ni-CD (900 mAh)
Dimenzije:
240 x 210 x 100 mm
Teža:
971 gramov

Tip zaslona:
monokromatski, 135 x 65 pik


zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Jablatron GDP-02 je odličen izdelek, če želite imeti stacionaren telefon tam, kjer to drugače ni mogoče. Vsekakor mu gre v dobro tudi delovanje brez napajanja, saj ima vgrajeno baterijo. Velik zaslon, na katerem so številke in črke dobro vidne pa bo všeč predvsem starejšim.

Proti

Slabosti pravzaprav ni, saj mobilnik ponuja točno to, čemur je namenjen. Mogoče velja pokarati le dejstvo, da se ga ne da prižgari brez prisotnosti 220 V napajanja.

Priloge
Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Jablotron

Vrnitev v preteklost

Jablotron GDP-02


Jablotron GDP-02

26.09.2005
Objavil: Dare Gliha

Mobitel je na trg poslal zanimiv izdelek, ki je, vsaj mene, vrnil v najstniška leta, ko so bili pri nas popularni telefoni znamke Panasonic. Tisti beli, ki so imeli vgrajen spomin za 10 telefonskih številk, nekateri izmed njih pa celo telefonsko tajnico, takrat višek tehnike.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
ne podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
ne podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
ne podpira koledar  
ne podpira budilka
ne podpira opomniki
ne podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
ne podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Ravno zato mi je Jablotron GDP-02 takoj, ko sem ga zagledal, privabil nasmešek na obraz, saj stacionarni mobilnik združuje klasično obliko namiznega telefona s funkcionalnostmi mobilnega telefona. Za delovanje namreč potrebuje kartico SIM in ne PSTN ali ISDN telefonske linije.

Torej, imamo namizni telefon. Na njem se nahaja tipkovnica, zaslon (velikosti 82 x 40 mm) ter klasična slušalka. Zaslon je monokromatski, ločljivosti 135 x 65 pik, osvetljen z modro barvo, na njem pa se v stanju pripravljenosti izpisuje jakost signala, izbran operater ter datum in ura. Številke, črke in meniji so dovolj veliki, da težav z branjen ne bo za nikogar. Nad zaslonom se nahaja še svetlobni indikator, ki nam omogoča uporabo tihega načina delovanja, saj nas namesto zvonjenja na klic opozarja z utripanjem. Če pogledamo tipkovnico vidimo, da je sestavljena iz več "delov". Na zgornji strani se nahaja QWERTY tipkovnica za pisanje SMS sporočil, na spodnjem delu pa so tipke za hiter dostop do šestih številk, številčnica, smerne menijske tipke, ter štiri tipke za hiter dostop do najpomembnejših funkcij (SMS, klici, imenik, ponovni klic). Na koncu je tu še velika tipka z zvočnikom, ki skrbi za vklop in izklop aparata ter za klicanje.

Pred prvo uporabo je potrebno namestiti kartico SIM. To storimo na zadnjem delu, kjer kartico vstavimo v ležišče in namestimo nazaj v aparat. Za napajanje aparata skrbi 220 V usmernik, vendar je vgrajena še 900 mAh Ni-CD baterija, ki skrbi za napajanje, kadar npr. zmanjka električnega napajanja. Žal se telefon prižge le, če je prisotno 220 V napajanje, vendar pa je dobro to, da lahko takoj, ko se prižge, napajanje izklopimo. Ob delovanju na baterijo se nam na desni strani zaslona prikaže še status stanja baterije. Zaradi delovanja na baterije bi verjetno bili zelo zanimivi odzivi okolice, če bi se s tem mobilnikom recimo sprehajal in telefoniral po Čopovi ulici v Ljubljani, ali po kateri koli drugi sprehajališki poti. Delovanje aparata je omogočeno v dveh frekvenčnih področjih, in sicer GSM 900 in GSM 1800 MHz.

Če pogledamo funkcije aparata, bomo opazili, da se ne razlikujejo preveč od funkcij npr. legendarnega mobilnika Ericsson GA628. Telefoniranje, imenik, SMS, to je nekako to. Čeprav je funkcij malo, pa so le-te vseeno tiste, ki jih uporabniki največ uporabljajo. Kaj nam bo recimo tu koristila digitalna kamera, če pa je to stacionarni telefon in primarno ni namenjen prenašanju. V imenik telefona lahko shranimo 200 imen, shranimo lahko do 20 prejetih in 20 poslanih SMS sporočil (do 160 znakov) ter pogledamo zadnjih 10 klicanih, prejetih ter neodgovorjenih klicev. Za personalizacijo je poskrbljeno le z izbiro deset melodij zvonjenja, ki so enoglasne. Še najbolj se obnese zvok klasičnega telefona. Klic lahko opravimo preko slušalke ali vgrajenega prostoročnega zvočnika. Moram priznati, da je prostoročno klicanje tu pravi užitek, saj je zvok jasen, ravno tako se nad slišnostjo niso pritoževali sogovorniki. Za še lažje upravljanje je tu šest spominskih tipk, v katere lahko shranimo najpogosteje klicane številke – idealno za starejše ljudi. Pisanje SMS sporočil je lahkotno, saj imamo popolen nabor tipk QWERTY, tako da to opravilo ne bo nikomur vzelo preveč časa. To pa je tudi konec funkcij, ki jih aparat podpira.

Ker je to stacionarni mobilnik, njegova velikost ni majhna, saj so njegove "standardne" mere 240 x 210 x 100 mm, težak pa je skoraj kilogram (971 g). Mogoče tu manjka priključek za zunanjo anteno (le-ta je v aparat vgrajena), saj bi tak telefon marsikdo uporabljal v krajih s slabo pokritostjo signala in bi z zunanjo anteno ter tem mobilnikom bil vseskozi dosegljiv. Mogoče bo to dosegljivo v kateri od prihodnjih različic telefona.

Jablotron GDP-02 je odličen izdelek, ki vsekakor opravičuje svojo namembnost. Imeti stacionarni telefon brez klasičnega telefonskega priključka. Uporabljamo ga lahko doma, v študentskem domu, hotelu, na morju v prikolici ali šotoru. Primarno je namenjen vsem, vendar bi ga toplo priporočal starejšim ljudem, ki imajo ponavadi težave s prilagajanjem na nove tehnologije. Če ne drugega, pa nas aparat vrne v prejšnje stoletje, ko smo vsi na veliko uporabljali stacionarne analogne telefone in so NMT aparate imeli le premožnejši.

Telefon je za test posodil Mobitel d.d..

albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Jablotron
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki