marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 6 ur in 30 minut
V pripravljenosti:
do 450 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1350 mAh)
Dimenzije:
115 x 62,8 x 12 mm
Teža:
146 g

Tip zaslona:
TFT zaslon občutljiv na dotik, 65K barv, 480 x 800 pik

Notranji pomnilnik:
RAM: 288 MB, ROM: 512 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,722 W/Kg
Operacijski sistem:
WinMobile

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

oblika, kompaktnost, odlično delovanje, zvok, slušalke, touchFLO 3D, možnost dodajanja aplikacij po želji

Proti

manjka aplikacija za GPS, dobro bi bilo dodati kakšen drug medijski predvajalnik

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
HTC

Lepota na dotik

HTC Touch HD


HTC Touch HD

09.02.2009
Objavil: Klemen Sterle

Konkurenca je močna in HTC ve kako se ji zoperstaviti. Njihov izdelek HD Touch to poslanstvo opravlja zelo dobro in bo vsekakor resen konkurent na trgu. Kot se spodobi HTC svoje izdelke dopolnjuje in jih dela vse boljše. Tak je tudi HD Touch. Lepo oblikovan, stilski in tudi tehnološko močen.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 5 Mpix
Povečava: 5x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Kot pri večini njihovih mobilnih izdelkov govorimo tudi tokrat o dlančniku, čemur je seveda prilagojena tudi velikost: 115 x 62,8 x 12 milimetrov ter teža 146 gramov.

Klasična tipkovnica pri takem oblikovanju izpade, tako da je na voljo samo dotik ali pisanje s palčko oziroma peresom (stylusom), ki je priložen v paketu (najdete ga na desni strani spodaj v temu namenjenem prostoru, opremljenim z mini magnetom, da nam pero ne pade ven). Zaslon sam, ki prekriva večino prednje strani je velik 83 x 50 milimetrov (480 x 800 pik) po diagonali pa meri 3,8 palca, zna pa prikazati do 65.000 barv. Kar ne zavzame zaslon, zavzamejo na sprednji strani spodaj še štiri funkcijske tipke. Gumbe potem najdemo le še na levi strani zgoraj, in sicer za zvečanje in zmanjševanje glasnosti. Zgoraj desno najdemo še sekundarno kamero za video klice, primarna pa je na zadnji strani (ustrezno zaščitena, kar je pohvalno). Vhod za slušalke (3,5 mm) je zgoraj, skupaj z gumbom za vklop/izklop (le-ta ima ob polnjenu prižgano LED lučko), na spodnji strani pa je miniUSB vhod namenjen povezavi z računalnikom in pa polnjenju.

Zaslon kot glavni komunikacijski vmesnik ponuja vse že z dotikom. Mogoče bi nekateri rekli da je čas, da se gre po Applovih korakih in se stylus odstrani, vendar osebno podpiram stylusa, ker je včasih dosti lažje delati z njim, kot pa samo s prsti. Sploh boste hvaležni za stylus pri vožnji ali pri večjih prstih, kjer v nasprotnem primeru potrebujete dosti vaje, da se navadite hitro in predvsem brezhibno delati. Zaslon je dovolj občutljiv in se tudi zelo dobro odziva na vse naše zahteve, ki jih ustvarimo s prsti ali stylusom (tipkanje, potegi, geste) pri delu. Nastavitve omogočajo tudi možnosti zvokovnega oglašanja ter vibriranja ob premikih in dostopanju do nekaterih aplikacij.

Slika na HD-ju je dobra in zaslon je trenutno najbrž kar v samem vrhu po kvaliteti (njegova šibka točka bi bila edino osvetlitev na soncu). Slika ostaja dobra in ostra tudi z različnih kotov gledanja.

Baterija sama zdrži v grobem 2 dni z zmerno obremenitvijo in slab dan, če aktivno počnemo več stvari, kot so gledanje filmčkov, poslušanje glasbe, slikanje in brskanje po internetu. Baterije, ki bi zdržala kaj pretirano več najbrž še lep čas ne bo. Lahko pa, kot je starim uporabnikom HTC-jevih proizvodov znano privarčujemo z baterijo tako, da enkrat na hitro pritisnemo gum za vklop/izklop in ga tako postavimo v mirovanje, ki se prekine npr. s prihajajočim klicem ali sporočilom.

Kamera

HD Touch je poseben tudi po tem, da je prvi iz družine HTC, ki ima glavno kamero 5 mpix z autofokusom. Zaman boste iskali gumbe za fotografiranje ali hitri dostop do fotoaparata/video snemalnika. Do tja se boste z dotiki pripeljali kar sami. Slikamo z ikono, ki je postavljena na desni strani zaslona, ko imamo fotoaparat že vključen. Na zaslonu so nam vidne samo bližnjice do različnih menijev, stopnja povečave ter koliko posnetkov nam je še ostalo.
Slika ima maksimalno ločljivost 2592x1944, najmanjšo pa 320x240 z rangom kvalitete slike od super dobre do osnovne. Nastavimo lahko efekte, učinke bele barve, zvok zaslonke, kontrast in ostrino.

Od same kvalitete kljub nekaterim lastnostim fotoaparata ne gre pričakovati veliko, ker je za lepo sliko potrebno kar veliko idealnih pogojev, v nasprotnem primeru pa se lahko za dobro sliko obrišete pod nosom in si namesto nje ogledate nekaj srednje kakovosti, po možnosti motno/zrnato.

Video snemamo pri 30 FPS, zvok pa pri 128 kbps in v štirih resolucijah od 352x288 do 128x96 pik. Video ima iste nastavitve kot slikanje, lahko pa si še nastavimo snemanje z zvokom ali brez ter dolžino posnetka.

Delo s HD Touch

HD Touch poseduje procesor Qualcomm MSM 7201A z 528 Mhz in 288 Mb Rama. Sistem in aplikacije poberejo približno 180 Mb, tako da nam ga ostane za delo nekje 100 Mb – kar zadostuje za hkratno odprtje nekaj aplikacij in nemoteno delovanje. Internega spomina ima HD Touch 512 Mb, seveda je na voljo razširitveno mesto za microSD kartico (ki je pravzaprav obvezen dodatek).

Omrežja v katerih bomo lahko uporabljali HD Touch so GSM (850/900/1800/1900) in UMTS (2100), podprta pa sta tako EDGE, kot tudi HSDPA. Bluetooth in Wifi prav tako domujeta v mobilniku. Za sinhronizacijo z osebnim računalnikom skrbi miniUSB in pa aplikacija ActiveSync.
Nastavitve in delovanje z wifijem je lahko, prav tako pa je tudi signal dober, nastavimo pa lahko tudi varčen signal.

Na napravo je nameščen tudi GPS, vendar brez kake posebne aplikacije za tovrstno rabo. Za tolažbo je tu Google maps, ki pa je uborna nadomestitev za tovrstne aplikacije, poleg tega pa je potrebno naložiti vse, kar ni že shranjeno ali kjer še nismo bili, kar pa bo stalo če to delate v tujini, da ne omenjam hitre povezave.

Nameščeni operacijski sistem je Windows mobile 6.1. Delovanje je hitro in brez problemov. Večjih presenečenj in zagonetk tu ni pričakovati, saj praktično ugledamo isti operacijski sistem kot je na domačih računalnikih , le da je tu malce drugače prikazan. Glavno stvar delovanj predstavlja že prej omenjeni vmesnik TouchFLO 3D. Na glavni strani(prikazni zaslon) imamo uro in zadnje ter bodoče bližnje dogodke. Do ostalih stvari ( vreme, delnice, pošta, sporočila, glasbeni vmesnik, radio…) se preprosto dokopljemo bodisi z drsom prsta ali z stylusom, je pa urejeno tako, da si lahko vse bližnjice uredimo po svoje in tako določimo vrstni red pomembnosti oziroma dostopnosti. Za brskanje skrbi ali Opera oziroma internet explorer, imamo tudi direktno povezavo z YouTubom.

Če že govorimo o HD, bi bilo lepo, da bi bil zraven priložen tudi ustrezen predvajalnik, ne pa le Windows media player, s katerim se ne da pogledati vsega želenega. V priporočilo bi na tem mestu dal Core Player. Tudi dobra kvaliteta posnetka more biti, drugače zna prihajati do težav. Seveda je potem treba gledati tudi na spomin, saj filmi in posnetki vzamejo veliko prostora (sploh če so v HD) – tako delovnega kot tudi pomnilniškega.
Tudi zvok je zelo dober, zraven dobimo tudi slušalke, ki imajo dober zvok in moč, so le malenkost prevelike za moj okus.

Za konec

Touch HD je vsekakor dobra izbira, kjer lahko pričakujemo zanesljivost, priročnost in lepoto hkrati. Ob priloženem GPS programu in večjem internem spominu ter ustreznem predvajalniku pa bi bil že kar idealen. Ampak zaslužek mora biti tudi drugje, tako da dobimo pač samo osnoven operacijski sistem in pa odličen TouchFLO 3D, za ostalo pa je tu domišljija, saj lahko napravo namestimo 1000 in eno stvar po lastni želji.

Posodil na test:
CHS d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
CHS d.o.o.
Cena na dan testa:
709,20
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: HTC
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki