marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 6 ur 30 min
V pripravljenosti:
do 450 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1100 mAh)
Dimenzije:
102 x 53,6 x 14,5 mm
Teža:
96 g

Tip zaslona:
barvni TFT, 65.536 barv, 240 x 320 pik

Notranji pomnilnik:
192 MB
Stopnja sevanja SAR:
0.614 w/kg
Operacijski sistem:
WinMobile

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Velik plus aparata je njegova velikost (predvsem tankost) in oblika. Potrebna je minimalna uporaba Stylusa, saj lahko z dobro prstno motoriko uporabljamo vse aplikacije s prsti.

Proti

Kamera je brez bliskavice in avtomatskega fokusiranja. Žal je obvezna uporaba priloženih slušalk, saj nima 3,5 mm standardnega priključka.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
HTC

Uspešno nadaljevanje

HTC Touch 3G


HTC Touch 3G

11.12.2008
Objavil: Aleš Poljak

To pot smo na test dobili pametni mobilnik HTC Touch 3G. Oznaka 3G nam pove, da je aparat zmožen vzpostaviti povezavo z naprednim 3G omrežjem, katera glavna odlika je hiter prenos podatkov preko mobilnega omrežja. Kar Touch 3G še kako dobro izkoristi.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: 2x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Zunanjost aparata…

Oblikovno se novi Touch 3G ne razlikuje veliko od svojega predhodnika. Ima enak 2,8 palčni LCD zaslon, ki je kajpak občutljiv na dotik. Omeniti je potrebno, da je zaslon v isti višini kot ohišje in tako ni roba med ohišjem in zaslonom. To olajša zapiranje aplikacij, saj se lahko s prstom enostavno zapeljete čez znak (X) za zapiranje aplikacij. Razporeditev funkcijskih tipk je identična, kot pri prvem Touchu. Le tipko za priklic fotoaparata so oblikovalci odstranili z desnega boka aparata. Tipke so bile deležne tudi stilske preobrazbe, katere so sedaj kromirane. Bolj opazna sprememba je bila narejena na tipki za uravnavanje jakosti zvonjenja, ki je sedaj bolj podolgovata in tanjša. Reža za polnjenje aparata in prostor za Stylus sta ostala nespremenjena, ter na enakem mestu. Na hrbtni stani najdemo lepo oblikovano brušeno ploščico na kateri je odtisnjeno ime proizvajalca aparata in občutljivost kamere. Morebiti ne bi bilo slabo, če bi oblikovalci odprtino kamere zaprli, saj se je že med testom v njej nabralo kar precej prahu. Poleg omenjene odprtine se nahaja zvočnik, ki skrbi za zvonjenje in poslušanje glasbe. Zgornji in spodnji(odstranljiv) pokrovček aparata, sta izdelana iz gumirane plastike, ki pripomore da aparat ne drsi iz rok in je bolj odporen na praske. Pod spodnjim pokrovčkom se nahaja baterija, katero je potrebno odstraniti, da pridemo do mesta, kjer leži SIM kartica. Mesto za vstavitev pomnilniške kartice je pri novem aparatu nad baterijo in je tako ni potrebno snemati če želimo vstaviti pomnilniško kartico, kar je pohvalno.

Uporabniški vmesnik...

Aparat ima nameščen operacijski sistem Windows Mobile 6.1. Za dokaj hitro nalaganje operacijskega sistema ob vklopu aparata in za tekoče delovanje le tega je zadolžen Qualcomm-ov 528 MHz procesor s 192 MB delovnega pomnilnika.

Ko se naloži operacijski sistem in vmesnik TouchFLO se nam prikaže tako rekoč TouchFLO-jeva domača stran oziroma kot je v nastavitvah aparata poimenovano ''Today Screen''. Elementi Today screena so: trenutna ura in datum, prikaz budilke, priklic zgodovine klicev, prikaz naslednjega opravila v koledarju in drsna vrstica z ostalimi podskupinami TouchFLO vmesnika. Drsna vrstica deluje zelo tekoče in tako želeno podskupino prikličemo z lahkoto. Sicer mi je uporaba aparata med hojo na začetku delala malo preglavic, da sem odprl točno želeno skupino oziroma, da mi meni ni obstal nekje na polovici zaslona, medtem ko sem bil jaz s prstom že pri dnu. A so taki dogodki po nekaj urni uporabi čedalje bolj redki. Drsna vrstica vsebuje vse pomembne elemente, katere potrebujemo za delo ali zabavo s tem aparatom. Za odpiranje aplikacij odlično služi podskupina Programi, saj si lahko po želji na 18-ih prostih mestih ustvarimo bližnjice do zagona tistih programov, katere bomo največkrat uporabljali. S tem se lahko izognemo prepogostim »izletom« po Start meniju operacijskega sistema.


Imenik, koledar, sporočanje…

Imenik je na enakem nivoju, kot pri ostalih HTC-jevih aparatih. Kontaktom lahko dodamo več atributov. Iskanje kontaktov je enostavno, saj lahko z vpisom prvih črk priimka oziroma prvih številk aparat izpiše ujemajoče kontakte. Ali se na celotnem seznamu kontaktov pomaknemo na točno določeno črko s pomočjo vertikalno postavljenih črk, ki so ob desnem robu zaslona in poiščemo kontakt. Sicer je za to priporočljivo uporabljati Stylus, saj s prstom, ki ima večjo površino večkrat pritisnemo nekaj drugega, kot pa smo želeli. Lahko se izognete uporabi Stylusa in s prstom (lahko tudi palcem) pritisnete ob rob zaslona in drsite po njem toliko časa, da se na zaslonu ne pojavi želena črka, nato spustite in si ogledate kontakte pod izbrano črko.

Koledar je sličen tistemu, katerega smo navajeni v Outlooku. Svoja opravila lahko gledamo v urnem, dnevnem, tedenskem, mesečnem in letnem pregledu. Ko dodajamo dogodke v koledar, lahko nastavljamo dolžino trajanja, prisotne osebe pri dogodku, ponavljanje dogodka in našo dosegljivost med dogodkom. Zadnja lastnost pride še kako prav, če uporabljamo Avtomatski profil zvonjenja, saj nas med dogodkom ne bo zmotil telefonski klic.

Imenik in koledar je možno sinhronizirati z Outlookom. Kar je zelo uporabno, če vestno uporabljamo Outlook za organizacijo svojega dneva in e-pošte.

Telefon omogoča sporočanje preko SMS/MMS sporočil. Naročimo se lahko na RSS novice in si ustvarimo več e-poštnih računov. Pošto lahko prejemamo preko POP3 ali IMAP strežnikov. Lahko pa si nastavimo Microsoftov potisni sistem in imamo aparat vedno sinhroniziran z osebnim računalnikom.

SMS ali e-poštno sporočilo lahko napišemo z različnimi oblikami tipkovnice, kar je čisto odvisno od situacije v kateri smo. Na primer, če nekje sedimo sporočilo najhitreje napišemo s polno QWERTY tipkovnico in Stylusom. V primeru, da Stylusa iz različnih vzrokov nočemo uporabljati ali smo na poti je tipkovnico najbolje preklopiti na pol QWERTY ali kar običajno, kot smo jo vajeni pri običajnih mobilnikih, saj tako najhitreje in najlažje napišemo želeno sporočilo.

Multimedija, aplikacije…

V primeru, da vam med dolgočasenjem, ko nekoga čakate uspete ujeti brezžično omrežje zelo prav prideta pred naložena Opera in Youtube-ova aplikacija. Brskalnik je dobro dodelan, saj lahko »surfamo« izključno z uporabo prstov. Strani se lepo in hitro izrisujejo. Se pa pojavi ''hakeljc'', saj brskalnik žal ne omogoča, da bi spletno stran lahko gledali v ležečem načinu, kar je sila nadležno. V pokončnem pogledu na večini straneh ni možno prebirati vsebine brez konstantnega pomikanja po zaslonu. A za to se bo verjetno sčasoma že našla rešitev. Zabavna je tudi Youtube-ova aplikacija, ki je kot vemo pravi zaklad video vsebin, katere aparat res kvalitetno predvaja.

Glasbeni predvajalnik me je prijetno presenetil s svojo knjižnico glasbe, ki je podobna iPod-ovi. Tisti, ki si lastite iPod-a veste o čem govorim. Žal pa smo v tem delu primorani uporabljati priložene slušalke, saj aparat nima ločenega vhoda za stereo slušalke, ampak se slušalke vklopi v isti konektor, ki je namenjen polnjenju aparata. Poleg slušalk prejmemo tudi penaste nastavke, da nekoliko velike slušalke udobno sedijo v ušesih. Za kratkočasenje je torej dobro poskrbljeno.

Aplikacij je na aparatu več kot dovolj, s pred naloženim Office mobile paketom, ki vsebuje Word, Excel, PowerPoint in OneNote lahko hitro odgovorite na dopis, pregledate Excelovo preglednico in sporočilo posredujete svojim poslovnim partnerjem. Ostali pripomočki, kot na primer beležka, kalkulator, MSN messenger, itd življenje s tem aparatom sila olajšajo. Mini mobilna pisarna ni kaj…

Kamera, baterija…

Aparat ima vgrajeno 3,2 MP kamero, kar se sicer sliši odlično. A ko vidimo, da aparat nima samodejnega ostrenja in bliskavice so pohvale hitro odveč. Zajeta slika ima največjo ločljivost 2084 x 1536 pik. Ločljivost CIF video posnetkov je 352 x 288 pik. Aparat solidno deluje ob dnevni svetlobi. Toda, ko smo v temnejšem prostoru je odsotnost bliskavice tako očitna, da so slike podpovprečne oziroma neuporabne.

Baterija ima kapaciteto 1100 mAh. Ob normalni uporabi aparata, to pomeni relativno kratke pogovore, nekaj sms sporočil na dan in mogoče kratek skok na internet po informacijo oziroma osvežitev e-poštnega predala, baterija zdrži tudi do 3 dni. Z izklapljanjem aparata čez noč seveda. V primeru, da ste več ur povezani na WiFi omrežje, veliko brskate po internetu ali pa se sprehajate in poslušate glasbo, boste morali aparat polniti dnevno. Kajti zna biti zelo neprijetno, da vam po dnevu in pol uporabe aparat »umre« in ste potem skoraj odrezani od sveta.

Povezovanje…

Touch 3G je quad band (850/900/1800/1900 MHZ) aparat, ki vam bo omogočal povezavo na običajno ali 3G omrežje, kjer koli na svetu. Ima vgrajen WiFi, HSDPA, bluetooth 2.0 s podporo A2DP za povezavo s stereo bluetooth slušalkami in vgrajenim GPS-om.

Zaključek…

Pri izdelavi naslednika prvotnega Toucha so se držali reka, ''if it ain't broken, don't fix it''. In tako niso bistveno spreminjali videza aparata, ki je bil zadetek v polno že v prvem poizkusu, ter so se raje osredotočili na izboljšave samega drobovja aparata. Tako so vanj vgradili boljši procesor, več delovnega spomina in boljši uporabniški vmesnik s katerim je pravi užitek delati. Škoda, da v aparat niso vgradili boljše kamere, saj so zajete slike sila povprečne in se ne morejo primerjati s konkurenčnimi aparati s podobno občutljivostjo kamere. Ampak HTC-ja, se ne kupuje zaradi njegove kamere, ampak zaradi marsikatere druge stvari, katera vam olajša življenje. Sploh, če vam je prvi Touch dobro služil, vas sedaj verjetno že hudo mika mlajši brat Touch 3G.

Posodil na test:
CHS d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
CHS d.o.o.
Cena na dan testa:
448,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: HTC
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki