marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
8 h (2G) / 7 h (3G)
V pripravljenosti:
440 h (2G) / 750 h (3G)
Tip baterije:
Li-Ion (1350 mAh)
Dimenzije:
112 x 56,2 x 14,4 mm
Teža:
135 g

Tip zaslona:
kapacitiven TFT, do 65000 barv, 320 x 480 pik, 3,2"

Notranji pomnilnik:
512 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,51 W/kg
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Dobra izdelava, prav tako ergonomija. Ima praktično vse, kar bi potreboval zahteven uporabnik. Izvrsten vmesnik Sense, ki je po nadgradnji še boljši. Multi-touch olajša brskanje po galeriji in svetovnem spletu. Dobra baterija ob racionalni uporabi prenosa podatkov.

Proti

Ni tipke za zajem slik ter bliskavice in zato posledično naredi slabše slike. Slaba postavitev zvočnika. Potrebno konstantno čiščenje prstnih odtisov iz prikazovalnika, osnovni paket je za moj okus preskromen, vmesnik ni poslovenjen.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
HTC

Heroj vseh androidov

HTC Hero


HTC Hero

28.10.2009
Objavil: Marko Likar

Uporabniki so toplo sprejeli Googlov operacijski sistem imenovan Android. HTC je pionir na tem področju in je do sedaj izdal že tri mobilnike s tem operacijskim sistemom. Tokrat je vse drugače saj ima HTC Hero grafični vmesnik imenovan Sense, ki k funkcionalnosti Androida doda še izvrstno uporabniško izkušnjo.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 5 Mpix
Povečava: 5x
nastavljanje beline
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Osnovni paket

HTC Hero je pakiran v majhno škatlo, ki je po površini le malo večja kot mobilnik sam. Z vsebino paketa osebno nisem bil zadovoljen saj sem pred tem imel model G1, istega proizvajalca in tam je bila vsebina paketa bogatejša. Poleg mobilnika se v škatli nahajajo navodila, slušalke s standardnim 3,5 milimetrskim priklopom, 2GB microSD spominska kartica, sestavljiv polnilec in samo en miniUSB kabel. Polnilec je sestavljen iz dveh delov, torej iz polnilne enote in kabla, ki se priključi na mobilnik. Pri HTC so se odločili za ta kabel uporabiti kar priložen miniUSB kabel in če ne želite nenehno razstavljati polnilca, ostanete brez kabla za priklop na računalnik. Predhodni model G1 je imel to lepo ločeno, prav tako je G1 imel v osnovnem paketu priložen etui, tega pa pri Hero ni.

Izgled in uporaba

Proizvajalec se je pri tem modelu odločil za preprosto in klasično obliko mobilnika, ki bi morala odgovarjati večini uporabnikov. 112 x 56,2 x 14,4 milimetra so mere, ki omogočijo udobno uporabo, njegova debelina pa je primerna za v žep. 135 gramov se na prvi hip sliši veliko vendar pa temu ni tako, saj mobilnik pridobi na robustnosti in kompaktnosti. Nasploh je potrebno pohvaliti zelo dobro izdelavo pri kateri se je HTC tokrat resnično potrudil. Hero se lahko pohvali s kapacitivnim TFT prikazovalnikom, ki omogoča ''multi-touch'' uporabo, katera je dobro poznana iz iPhone-a. Prikazovalnik je ločljivosti 320 x 480 pik in zmore prikazati do 65 tisoč barv. Nad prikazovalnikom se nahaja zvočnik slušalke ter LED indikator. Pod prikazovalnikom najdemo številne tipke. Prva tipka sprejema klice, prav tako pa deluje kot bližnjica do numerične tipkovnice in nedavno opravljenih klicev. Druga tipka nas vedno vrne na osnovno namizje, ob daljšem pridržanju pa nam pokaže šest nedavno uporabljenih programov. Tretja tipka nam ponudi dodatne možnosti, ki se nanašajo na aktualni meni oz. program. Četrta tipka je namenjena za vklop mobilnika, prekinitev klica in zaklep prikazovalnika, ob daljšem pridržanju se pojavi meni z bližnjicami, kjer lahko hitro preklopimo med letalskim načinom, vibriranjem in podobno. Pod prvo vrsto tipk se nahaja t.i. Trackball, ki omogoča hitro navigacijo po menijih in spletnem brskalniku. Trackball je prozoren in pod njem se nahaja beli LED indikator, ki opozarja na dohodne klice, zgrešene klice, prihajajoče dogodke in podobno. Desno od Trackball-a se nahaja še par tipk. Prva prikliče univerzalni iskalnik, ki ga lahko uporabljate v imeniku, brskalniku, navigaciji, skratka povsod, druga tipka pa vas vrne korak nazaj. Leva stran mobilnika je gladka in lepo skrije tipki za glasnost, ki sta sorazmerno veliki vendar pa se lepo prilegata obliki mobilnika. Desna stran je popolnoma prazna. Na spodnji strani mobilnika se nahaja miniUSB priklop, ki služi kot priklop za polnilec in za računalnik, pri čemer se Hero tudi polni, kadar je priklopljen na računalnik. Na zgornji strani se nahaja standardni 3,5 milimetrski priklop in odprtina za odstranitev zadnjega pokrova. Zadnja stran mobilnika ima več izvedb. Če si boste kupili beli model, bo zadnji pokrov odet s teflonsko plastjo, pri črnem pa je nekakšna mešanice gume in plastike. Glavni namen teflonske plasti je preprosto čiščenje, saj je umazanija prej vidna na beli podlagi. Na zadnji strani se nahajata tudi leča 5 MP kamere, katera žal nima bliskavice in reža za zvočnik, ki predvaja zadovoljiv zvok, vendar pa je na čase pretih in zaradi postavitve včasih predvaja zadušen zvok. Hero omogoča ''hot-swap'' funkcijo za menjavo spominske kartice, vendar pa je potrebno odstraniti zadnji pokrov, saj so zaradi kompaktne izdelave režo prestavili pod pokrov.

Kot sem že omenil, je izdelava izvrstna in si zasluži pohvalo. Ergonomija mobilnika je zelo dobra in se z manjšim pregibom na spodnjem delu super prilega obrazu. Prav tako pa ta pregib ni moteč, kadar je mobilnik v žepu. Največ pripomb pa imam čez prikazovalnik, katerega je potrebno nenehno čistiti, saj se na njem pozna praktično vsak prstni odtis, ki je še posebej viden na dnevni svetlobi.

Baterija

Testni mobilnik je imel priloženo standardno 1350 mAh Li-Ion baterijo, ki opravlja svoje delo dobro. Android je operacijski sistem, ki je globoko povezan s svetovnim spletom in nenehno se prenašajo podatki. V primeru, da boste imeli prenos podatkov neprekinjeno vklopljen, bo mobilnik pri življenju zdržal vsega en dan, če pa izklopite prenos podatkov pa se življenjska doba krepko zviša na tri dni ali celo več. Pohvalno je tudi to, da so pri HTC bližnjice za hitri vklop in izklop prenosa, česar prejšnje različice Androida niso omogočale in so zato imele veliko porabo energije.

Android ki čuti

Priljubljenost Androida strmo raste in HTC kot pionir na tem področju zastavlja smernice za prihodnost. Najnovejša inovacija se imenuje Sense, ki je evolucija HTC TouchFlo3D iz Windows Mobile naprav. Eleganten, hiter in zmogljiv, so glavne lastnosti omenjenega Sense-a (v kolikor ste skomignili z rameni pri hitrosti, vam bom več o tem povedal kasneje pri nadgradnji programske opreme.) Sense uporabniku omogoči uporabo sedmih namizij, na katera je možno porazdeliti več bližnjic, malih programov oz. t.i. Widget-ov. HTC je namenil posebno pozornost Widget-om, saj je že v osnovi na voljo ogromno število le teh, kot so npr.: dva za zaznamke, dva za koledar, dvanajst izvrstnih ur, dva za Footprints aplikacijo, ki uporabniku omogoča slikam dodati GPS podatke, eden za elektronsko pošto, eden za kratka sporočila, dva za glasbeni predvajalnik, eden za People aplikacijo, ki omogoči hitre klice priljubljenih oseb kar iz namizja, dva za prikaz slik, eden za takojšnje iskanje z Googlom, trije za stanje delnic, dva za Twitter-ja in trije za vreme. K tem, ki so na voljo že v osnovi, si je možno naložiti še dodatne iz svetovnega spleta. Med namizji se lahko premikamo s prsti ali pa kar s Trackball-om. Na spodnjem delu prikazovalnika se ves čas nahaja površina s tremi tipkami in indikatorjem, na katerem namizju se trenutno nahajate. Prva tipka prikliče glavni meni, druga prikliče numerično tipkovnico in nedavne klice, tretja pa omogoča namestitev Widget-ov in bližnjic do različnih programov. Sense uporabniku omogoča nastaviti dva ozadja; prvi je za vsa namizja saj se nastavi podolgovata slika, ki se po delih razkriva, kadar se prestavljate med namizji; drugo ozadje pa je namenjeno, kadar odklepate telefon, kjer preprosto sliko premaknete navzdol in s tem odklene namizje. Možno si je nastaviti tudi varnostno kodo, kjer mora uporabnik v ustreznem vrstnem redu povezat pike, kar pa je že poznano iz prejšnjih mobilnikov s Androidom. Zelo dober primer dovršene aplikacije predstavlja People, kjer so shranjeni vsi kontakti, katere je možno povezati s Facebook-om in tudi sinhronizirati. Po opravljeni sinhronizaciji se lahko kontaktu dodeli ista slika, ki jo ima uporabnik na Facebooku, prav tako se lahko shranijo informacije o rojstnem dnevu in povezave do vseh njihovih albumov, edini pogoj je, da mora oseba biti dodana kot prijatelj na Facebooku. Kadar ste v posameznem kontaktu, imate možnosti filtriranja kratkih sporočil, elektronske pošte ter klicev kjer imate vse na enem mestu kar ste komunicirali s dotičnim kontaktom. Kot dodatno je možno videti še vse njihove albume ter posodobitve statusa, ki jih objavijo na Facebook-u. Komuniciranje s Hero-m ne predstavlja težav, saj je virtualna tipkovnica dobra in deluje v navpičnem in vodoravnem načinu. Uporabnik dobi povratno sporočilo o pritisnjeni tipki v obliki zvoka in vibriranja, pri čemer ima tipka za brisanje teksta drugačen zvok. Tako kot komuniciranje, poteka tudi brskanje po svetovnem spletu brez problemov in tukaj se pokaže dobra plat Sense-a, saj omogoča multi-touch navigacijo, ki pripomore k udobju med brskanjem. Multi-touch prav tako pride do izraza kadar ste v galeriji, saj je možno večanje in manjšanje slik s dvema prstoma. Aplikacije je še vedno možno naložiti s svetovnega spleta in z Android Market-a in je podobno kot pri predhodnih modelih. Predvajalnik je tokrat doživel spremembo in ima veliko več možnosti kot predhodnik. Dobrodošla novost je integriran predvajalnik, kadar je namizje zaklenjeno, kjer se nahajajo hitre tipke za preklop pesmi, obenem pa je še celozaslonski prikaz Album Arta. Zajemanje slik je dobilo kakšno funkcijo več, vendar pa še vedno manj, kot ponuja konkurenca. Novost je Touch Focus, ki ga je možno dobiti s nadgradnjo programske opreme. Kadar ste v načinu za slikanje preprosto stisnete na prikazovalnik, kateri del slike naj bo ostren in nato pritisnete Trackball. Fizične tipke za zajem slike na žalost ni.

Prvo kar morate storiti je nadgradnja programske opreme, saj telefon znatno pridobi na hitrosti, kar odpravi njegova največjo začetno hibo. Popravljen je sprejem signala oz. indikator, ki je na začetku konstantno kazal samo eno črtico, čeprav je bil signal poln. Dodana je možnost Touch Focus, ki sem jo omenil malo prej in nasploh je izboljšana uporabniška izkušnja.

Komu je namenjen

HTC Hero bi priporočal vsem, ki želijo najnovejše in najzmogljivejše. Android je zelo močan operacijski sistem in s dodanim Sense vmesnikom še izboljšan. Hero ni za vse, saj je potrebno kar nekaj časa, za vse nastavite, da vse naložite in uredite, vendar pa je potem zadovoljstvo toliko večje, saj je možnosti skoraj neskončno. Torej za tiste, ki si ne želijo porabljati časa pri prilagajanju sistema, Hero ni primeren. Prav tako ne bodo zadovoljni tisti, ki bi želeli izvrsten fotoaparat, saj je 5 MP kamera zmožna narediti dobre slike le ob primerni svetlobi, ker je odsotnost bliskavice zelo opazna.

Prodajalec/Uvoznik:
CHS d.o.o.
Cena na dan testa:
509,99
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: HTC
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki