marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
200 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1050 mAh)
Dimenzije:
112 x 55 x 26 mm
Teža:
155 g

Tip zaslona:
monokromatski, 128 x 160 pik


zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Mobilnik je namenjen točno določenemu segmentu uporabnikov, to je starejšim od 50 let. Le-ti se ga boo razveselili, saj omogoča le nujno potrebne funkcije, vse informacije pa so na veliko izpisane na zaslonu.

Proti

Kvaliteta izdelave bi lahko bila na višjem nivoju, nikakor se med uporabo nisem mogel znebiti občutka cenene plastičnosti.

Priloge
Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Emporia

Za tiste nad petdeset

Emporia Life


Emporia Life

10.04.2007
Objavil: Dare Gliha

"Dragi a slišiš, najino pesem vrtijo na radiu," je bil stavek, ki ga je bilo slišati iz TV oglasa za mobilnik, za katerega sem sprva mislil, da gre pravzaprav za "dummy" mobilnik. Vendar sem se kasneje preko tiskanih oglasov ter preko nove ponudbe za starejše prepričal, da pravzaprav tu gre za mobilnik.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
ne podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
ne podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
ne podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
ne podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

In to ne takšen, katere nam proizvajalci ponujajo dnevno, torej brez kakršnih koli novitet ter sodobnih funkcij, pač pa le z velikim, monokromatskim zaslonom ter ogromno tipkovnico.

Tako je, prav ste prebrali. Emporia Life je mobilnik avstrijskega proizvajalca, namenjen starejši generaciji, oglašujejo ga kot mobilnik za starejše od 50 let. Le-ta ne vsebuje digitalne kamere in ne predvaja mp3 datotek, vsebuje pa funkcije, ki so pomembne starejšim, to je ogromna tipkovnica, velik zaslon z črkami, ki so lahko berljive ter gumbom za klic v sili. Ideja pravzaprav ni niti nova, niti slaba, saj velika večina starejših še vedno uporablja svoje prve mobilnike, ki ne omogočajo nobene sodobne funkcije. Ravno tako tudi če imajo novejši mobilnik ne uporabljalo drugih funkcij kot je klic ali SMS sporočila. Zakaj bi torej mobilnik vseboval te novitete, ter porabljal prepotrebno energijo baterije? Odgovor je ponudila avstrijska Emporia z novo paleto mobilnikov za starejše.

Emporia Life je torej drsni mobilnik z velikim zaslonom, ki po diagonali meri kar 6,8 cm. Ločljivost znaša sicer le 128 x 160 pik, vendar to ne igra prav velike vloge, saj je le-ta monokromatski, njegova osvetlitev pa je v oranžni barvi. Črke na njem so za današnji standard ogromne in lahko vidljive tudi tistim z malo slabšim vidom (preverjeno pri mojih starših). Tudi mere mobilnika so take, da ga pravzaprav ne morete zgubiti. Velik je 112 x 55 x 26 mm, vendar so te mere za zaprt mobilnik. Ko ga odprete se le-te še nekoliko povečajo. Tudi teža ni med najmanjšimi in znaša 155 g. Izdelan je iz plastike, ki ni ravno kvalitetna, deluje mi nekako isto kot plastika pri otroških igračah. Zaradi lažjega rokovanja je vse poenostavljeno, tako so na ohišju le tipke, ki so nujno potrebne. Na levi strani sta tako gumba za uravnavanje glasnosti, spodaj je priključek za polnenje ter svetlobni indikator (zelena gori ob polnenju, oranžna ob dohodnem klicu, rdeča pa je znak za prazno baterijo), zgoraj pa tipke za vklop/izklop, prostoročno delovanje, zaklep tipkovnice in za vgrajeno svetilko. Na zadnji strani se nahaja še najpomembnejši gumb mobilnika, to je rdeči gumb za klic v sili. Le-ta deluje tako, da v primeru nevarnosti pokliče do pet prednastavljenih številk za klic v sili, lahko pa jim pošlje tudi prednstavljeno SMS sporočilo.

Na čelni strani mobilnika se nahajajo le štiri velike tipke, to so za sprejem in zavrnitev klica ter za pomik navzgor in navzdol. V stanju pripravljenosti se z njimi lahko pomikamo po imeniku ali pa pogledamo zgodovino klicev. Tu bi priporočal, da imate tipkovnico vedno zaklenjeno, saj se kaj hitro zgodi, da nehote pokličete koga iz imenika. Ko telefon odprete pa najdemo še tipkovnico z ogromnimi tipkami, vsaj za današnji standard. Mogoče bi bilo bolje, da bi le-ta bila malenkost izbočena, saj je sedaj ravna, vendar zaradi same velikosti tipkanje ni tako problematično. Težje je recimo odpreti telefon z eno roko, ubistvu je to že pravi mali podvig, predvsem zaradi plastičnih vodil.

Poglejmo sedaj še ostale funkcije, ki jih telefon omogoča. Tu je imenik, ki omogoča vnos do 200 kontaktov. Vnos je možen tudi daljinsko preko SMS sporočil, kar je priročno, saj lahko svojo znancem lastno številko sami shranimo v imenik. Nastavimo si lahko tudi 10 najpogosteje klicanih številk, ki se bodo pri zaprtem telefonu pojavljale na prvih mestih. Z mobilnikom lahko tudi prejemamo in pošiljamo SMS sporočila, vendar so črke na zaslonu pri pisanju manjše kot pri ostali uporabi, kar pravzaprav ni smiselno glede na to, komu je mobilnik namenjen. Od ostalih funkcij je tu le še budilka, računalo, prostoročno delovanje ter opomniki. Kaj veliko lastnih nastavitev in personalizacije mobilnik ne omogoča. Lahko si nastavimo zvonjenje z vibriranjem ali katero izmed prednastavljenih melodij, to pa je tudi vse.

Mobilnik Emporia Life deluje v dveh frekvenčnih področjih (900/1800 MHz), opremljen pa je z baterijo kapacitete 1050 mAh. Le-ta mu omogoča do 180 min pogovorov ter do 200 ur v stanju pripravljenosti. Dokaj malo, glede na zmožnosti mobilnika. V prodajnem kompletu poleg samega telefona dobimo še 220 V polnilec ter navodila za uporabo, vse skupaj pa je vstavljeno v dokaj togo škatlo, ki bolj spominja na tiste, v katerih dobimo grafične kartice OEM proizvajalcev. Vendar pa konec koncev je mobilnik namenjen točno določenemu segmentu uporabnikov, kateri se ga bodo po vsej verjetnosti razveselili, saj jim bo omogočal ravno to, kar od mobilnika potrebujejo – velike črke, klicanje ter SMS sporočila.

Spodnja cena velja ob sklenitvi ali podaljšanju naročniškega razmerja za 12 mesecev pri Mobitelu.

Posodil na test:
Mobitel d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Fonet-Kom d.o.o.
Cena na dan testa:
77,00 € (18.452,30 SIT)
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Emporia
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki