marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 5 ur
V pripravljenosti:
do 530 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1400 mAh)
Dimenzije:
114 x 66 x 14 mm
Teža:
134 g

Tip zaslona:
320 x 240 pik, 65.000 barv

Notranji pomnilnik:
64 MB FLASH, 16 MB SRAM
Stopnja sevanja SAR:
1,16 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Elegantna oblika, debelina, velik prikazovalnik, celotna QWERTY tipkovnica, bogat osnovni paket, elektronska pošta kadarkoli, navigacijska kroglica(na katero se je potrebno privadit), možno ga je uporabljat kjer koli na svetu

Proti

Širina, za nekatere odsotnost fotoaparata, potrjevanje z navigacijsko kroglico, meniji so monotoni in nimajo nikakršnega grafičnega vmesnika, omejen Bluetooth, odsotnost prednaložene aplikacije za vgrajen GPS sprejemnik

Priloge
Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
BlackBerry

Tanek, eleganten in posloven

BlackBerry 8800


BlackBerry 8800

08.10.2007
Objavil: Marko Likar

Tokrat sem na test dobil napravo, katere glavni ''posel'' so elektronska sporočila. Mnogo proizvajalcev je že bolj ali manj uspešno kopiralo obliko in funkcionalnost BlackBerrya, vendar je tokratni test namenjen originalu in bom preveril kako se odnese v najelegantnejši preobleki doslej.



ne podpira datum microSD
TransFlash
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Izgled in rokovanje

Novi lastniki BlackBerrya dobijo že v osnovnem paketu poleg naprave, bogat komplet dodatkov. Polnilec za napravo, ki ima tri nastavke nam da vedeti, da je BlackBerry 8800 svetovni popotnik. Priključki omogočajo, da mobilnik priključite na elektriko praktično povsod po svetu, saj kot morda veste, imajo Američani in Azijci drugačne vtičnice kot mi Evropejci. Če sem bolj natančen še, v Evropi vsi nimamo enakih vtičnic. Priložen USB kabel poskrbi, da lahko napravo kadarkoli priklopimo na računalnik, slušalke pa so v prvi vrsti namenjene za pogovore, kar pa konec koncev ne preprečuje poslušanja glasbe z njimi. Najprijetnejše presenečenje je bila priložena torbica, v katero BlackBerry udobno sede. Pri predhodnem modelu, priložene torbice ni bilo možno zapreti, tokrat pa je opremljena z magnetnim trakom, ki mobilnik varno zadrži v sebi. Dobra lastnost je tudi ta, da ko mobilnik vstavite v torbico, se avtomatsko izklopi osvetlitev in zaklene tipkovnica, kar je omogočeno z magneti, ki se nahajajo v torbici in v mobilniku. Pri testnem modelu sem zaman iskal pomnilniško kartico, saj ni bila priložena, ima pa režo za microSD oziroma TransFlash kartico.

Pozornost pritegne širina mobilnika, ki znaša 66 milimetrov, kar omogoča več prostora za QWERTZ tipkovnico in velik prikazovalnik z ločljivostjo 320 x 240 pik. Prikazovalnik je zmožen prikazati do 65 tisoč barv. 114 milimetra je sprejemljiva velikost, BlackBerry 8800 pa zasije z 14 milimetri debeline. Sprednja stran je elegantna in ne daje cenenega občutka. Pod QWERTZ tipkovnico takoj opazimo Vodafonov znak, nad tipkovnico pa se nahaja noviteta modela in to je tako imenovani Tracking Ball, katerega si lahko predstavljate kot kroglico, ki je bila v starih računalniških miškah. Posledično ni več navigacijskega kroga na strani mobilnika, ki je bil prisoten pri predhodnikih. Takšen način navigacije po menijih je zanimiv in prava posebnost, na katero pa se je potrebno privadit. Največje preglavice mi je povzročalo potrjevanje, saj sem včasih po pomoti kroglico obrnil v zgornjo smer in je nisem pritisnil. Ob navigacijski kroglici se nahajajo štiri tipke, dve za opravljanje klicev, ena za vstop v meni in kasneje za dodatne možnosti v podmenijih, ter tipka za korak nazaj. Vsekakor je pozitivna lastnost velik prikazovalnik, ki je dobro berljiv in izpolni pričakovanja. Ob slušalki se nahaja LED dioda, ki prikazuje moč signala ter aktivnost Bluetooth vmesnika. Leva in desna stran sta kromirani in spominjata na Ipod Nanota. Na straneh so tipke za upravljanje z glasnostjo, za aktivacijo govornih ukazov ter priključka za mini USB in slušalke. Zadnja stran aparata je pusta in nima nobene posebnosti, opazen je le kromiran BlackBerry znak, ter napis za podporo microSD spominskih kartic. Vrh aparata ima poleg reže za zvočnik še dve tipki, prva je za vklop aparata in kasneje za tri stopenjsko prilagajanje osvetlitve tipkovnice in prikazovalnika ter tipka s katero preide aparat v stanje mirovanja.

Notranjost

Vsi uporabniki, ki še niso uporabljali mobilnikov tega proizvajalca, se morajo privaditi na drugačno logiko menijev, ki je edinstvena. Glavni meni ni strnjen v par menijev in nato v podmenije, tem več je prisotnih kopico ikon, ki so razporejene po celotnem prikazovalniku. Ikone se lahko razporejajo po lastni želji, možno jih je dodajati in odstranjevati, jih tudi zamenjat za prednaložene ali pa lahko preprosto naložite kakšne druge. Podmeniji niso grafični in so v navadni tekstovni obliki, kar izgleda malo pusto vendar pa ciljno skupino to ne bo motilo. Prav dobrodošla je funkcija menjave pisave, katera je lahko v menijih, elektronski pošti, skratka po celem operacijskem sistemu, ležeča, odebeljena ali pa kakšne koli druge oblike. Prav tako je možno meni in pripravljenost urejati z temami, ki spremenijo celotni izgled.

Baterija se je izkazala za zelo zmogljivo, kadar aparat ni povezan neprestano na svetovni splet, kar pa je dejansko redko, saj je ravno možnost nenehnega dostopa do elektronske pošte in ostalih storitev, ključ do uspeh BlackBerry rešitev. Tudi kadar je mobilnik povezan na storitve, baterija zdrži brez problema več dni(v povprečju tri dni). Če pa uporabljate predvajalnik glasbe, vgrajen GPS in ogromno surfate, potem se tudi zmogljivost zmanjša.

Zabavna stran

BlackBerry v prvi vrsti ni namenjen zabavi, zato ne pričakujte, da bo na tem področju blestel. Prednaložena je ena igra in to je podiranje opeke, ki postane relativno zabavna, saj jo upravljate z koleščkom. Uporabnik si lahko naloži tudi java aplikacije in si z njimi krajša čas. Vgrajeni MP3 glasbeni predvajalnik opravlja svoje delo dobro, vendar ni nič posebnega. Pozitivna lastnost je ta, da je možno pesmi nastaviti kot zvonenja.

Resna stran

Glavna lastnost BlackBerry naprav je konstanten dostop do elektronskih predalov in sprotno opozarjanje na dospelo pošto. BlacBerry 8800 se izkaže za zelo dobro in učinkovito poslovno napravo. Imenik lahko ima neomejeno vnosov, k katerim je možno dodajati naslove, elektronske pošte in ostale uporabne podatke.

Dobrodošla funkcija mobilnika je tako imenovan čarovnik, ki uporabniku pomaga mobilnik prilagoditi njegovim potrebam, Z njim je nastavljanje poštnih računov lahko opravilo, saj je uporabnik voden skozi vsak korak. Ta funkcija je namenjena tistim, ki niso vešči oz. se ne želijo ukvarjati z naprednimi nastavitvami.

Izbira profilov je enostavna saj se v osnovnem meniju postavite na ikono v obliki zvočnika in prikazale se vam bodo možnosti. Vsak profil je možno prilagodit na veliko načinov, od glasnosti zvonenja do vibriranja, časovne omejitve in še mnogo več.

Koledar je na velikem prikazovalniku zelo pregleden in omogoča več načinov pogleda. Vnesti je možno vse: od sestankov do rojstnih dnevov in ostalih informacij ki jih ne bi želeli pozabiti. Na dogodke nas lahko opozori z alarmom. Jutranja bujenja je možno nastaviti vnaprej, saj je za vsak dan v tednu možno nastavit več alarmov, ki se nato ponavljajo, izvzeti je možno bujenja ob vikendu. Skratka BlackBerry bo poskrbel, da ne boste nikoli zaspali oz. zamudila kakšnega sestanka.

Za komunikacijo z drugimi ljudmi ima BlackBerry 8800 poleg elektronske pošte vgrajen še tako imenovan ''Messenger'' klient, ki omogoča takojšen stik in deluje na istem principu kot Windowsov klient na domačem računalniku.

Surfanje po svetovnem spletu se izkaže za udobno in preprosto saj je prikazovalnik velik in navigacija z kroglico poteka praktično isto kot z miško na domačem računalniku. Brskalnik ima vse osnovne nastavitve in opravlja svoje delo brezhibno.

Za povezavo z drugimi napravami ima BlackBerry 8800 vgrajen Bluetooth sprejemnik, ki pa ima samosvojo logiko. Do sedaj si preprosto vklopil sprejemnik in že si lahko sprejel katerokoli datoteko, pri BlackBerryu pa je to drugače. Če želi uporabnik prejeti sliko, mora v podmapo, kjer se nahajajo slike in izbrati možnost - prejmi sliko, enako velja za melodije. S tem je mobilnik maksimalno zavarovan saj lahko prejema samo datoteke specifičnega tipa in se s tem izogne neljubim virusom in neželenim datotekam.

Dobrodošla aplikacije je ''Passwordkeeper'', ki uporabniku pomaga na enem mestu zbrati vse pomembne podatke in jih nato zavaruje, da so dostopni le lastniku. Načeloma pride ta aplikacija v poštev le, če ima uporabnik ogromno šifer in gesel, za katere pa je praviloma bolje da so spravljeni v lastni glavi in nikjer drugje.

Komu je namenjen

BlackBerry 8800 je brez dvoma namenjen poslovnemu svetu. Uporabniki, ki iščejo zabavo, naj ta mobilnik prezrejo saj ne bodo našli kar želijo, ostali ki pa potrebujejo internet, elektronsko pošto na vsakem koraku, pa bodo več kot zadovoljni. Z moderno obliko bo prepričal marsikoga, prav tako z bogatim osnovnim paketom, ki omogoča uporabljanje povsod po svetu.

Posodil na test:
Si.mobil d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
Cena na dan testa:
220,00 € (52.720,80 SIT)
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: BlackBerry
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki