marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 4 ure
V pripravljenosti:
do 250 ur
Tip baterije:
Li-Ion (950 mAh)
Dimenzije:
94 x 51 x 15,9 mm
Teža:
110 gramov

Tip zaslona:
TFT, 240 x 320 pik, 262.144 barv, 2,2 palca
Zunanji zaslon:
TFT, 120 x 160 pik, 262.144 barv, 1,3 palca

Notranji pomnilnik:
64 MB

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Sam izgled mobilnika precej privlači poglede okolice, pa tudi nad kompaktnostjo izdelave se ne moremo pritoževati. Izjema v tem je seveda tipkovnica v testnem modelu, ki se je neprijetno premikala.

Meniji so zastavljeni uporabniku prijazno, zato verjetno tudi nekdo, ki še nikoli ni imel v rokah siemensa, ne bi smel imeti težav s privajanjem. Dobrodošle so tudi ogromne možnosti prilagodljivosti, še posebej nastavitve raznih bližnjic (skupaj kar 15 različnih!). UMTS je v tem trenutku prednost zgolj za hitrejši prenos podatkov, saj video telefonija nekako še ni zaživela.

Proti

Korak nazaj so storili s počasnimi meniji, v testiranem modelu pa so bile tudi težave pri povezovanju preko modrega zoba.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
BenQ-Siemens

Napad "dvojnika"?

BenQ-Siemens EF81


BenQ-Siemens EF81

16.07.2006
Objavil: Mojca Giacomelli

Pravijo, da je menda lažje kopirati in dodelati že uveljavljeno zadevo, kot si zamisliti nekaj popolnoma novega. Za novi BenQ-Siemensov model to zagotovo drži, saj so njihovi dizajnerji očitno imeli pri snovanju pred seboj leta 2005 predstavljeno motorolo RAZR V3.ne podpira datum miniSD
TransFlash
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 5x
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Kako uspešni so bili pri izdelavi "dvojnika"?

Podrobnejši pogled na oba mobilnika bo sicer pokazal, da sta si mobilnika podobna zgolj "na hitro", čeravno sta skoradja enakih mer (EF81 je debelejši za 1,9 milimetra). Zunanji izgled je seveda precej drugačen, največjo podobnost pa nadjemo v notranjosti - pri tipkovnici. Le-ta je očitno enaka, le z malce drugačnimi zarezami. Pa poglejmo malce podrobneje, kaj skriva v sebi model EF81.

Mobilnik nosi precej teže (110 gramov), kar nam že takoj pove, da je izdelan iz kakovostnih materialov. Črno plastiko bomo tako našli le na zadnjem delu - v njo je oblečen pokrov baterije ter spodnji del mobilnika. Vse ostalo je v dveh odtenkih sive barve, le zaslon je še obrobljen s črnino. Edini gumbi na ohišju so na sprednji strani pod zaslonom, in sicer so trije (od tega je sredinski dvojni). Namenjeni so hitremu dostopu do multimedijskih vsebin - fotografiranju in snemanju video posnetkov ter predvajanju glasbe, z enim pa tudi zaklepamo/odklepamo tipkovnico. Klic v zaprtem stanju mobilnika sicer lahko sprejmemo, vendar nas sogovornik brez priključenih slušalk ne bo slišal, saj je mikrofon vgrajen v notranjem delu tipkovnice. Na spodnji strani mobilnika bomo našli še režo za priklop polnilnika in dodatne opreme (USB-kabel in slušalke npr, ki sta prodajnemu paketu priložena). Na zadnji strani je leča kamere, ki se ponaša z ločljivostjo 2 MP. Leča kamere je fiksno pritrjena na zgornji del preklopnega mobilnika, kar pomeni, da ko le-tega odpremo, se kamera "znajde" na sprednji strani na preklopu med zgornjim in spodnjim delom. Ker je model EF81 UMTS-mobilnik, je kamera seveda namenjena tudi video-klicem, vendar ima zaradi svoje fiksne pritrjenosti to pomanjkljivost, da načeloma lahko sogovorniku predvajamo le svojo sliko. No, če želimo pokazati okolico, bomo mobilnik s kamero obrnili stran od sebe, vendar v tem primeru ne bomo mogli videti, kaj mu predvajamo.

Reži za SIM-kartico in spominsko kartico sta skriti v zadnjem spodnjem delu ohišja. Za dostop do njiju moramo odstraniti baterijo, s čimer je onemogočeno menjanje spominske kartice med delovanjem mobilnika.

Oba zaslona (zunanji in notranji) sta več kot odlična. Ponašata se z možnostjo prikaza do 262 tisoč barv. Zunanji ima ločljivost 120 x 160 pik (velikosti 1,3 palca), notranji pa 240 x 320 pik (velikosti 2,2 palca). Vidnost na zaslonu tudi pri močni svetlobi ne šepa.

Tipkovnica je že znana iz "dvojnika" - motorole RAZR V3, le da so ji proizvajalci drugače postavili zareze (skladno z dizajnom BenQ-Siemensa). Slaba zgornja polovica tipkovnice zavzema tipke za upravljanje z mobilnikom, spodnja pa je klasična telefonska tipkovnica. Okoli osrednje navigacijske tipke (no, izraz tipka je v tem primeru malce neposrečeno uporabljen, saj tipkovnica nima klasičnih tipk, ampak je vse skupaj nakazano le z zarezami na plošči), ki je pravokotno oblike z notranjim potrditvenim "gumbom", je razporejenih kar precej dodatnih tipk. V zgornji polovici nepogrešljivi tipki za prevzem in zavrnitev klica, med njima pa leva in desna podmenijska tipka. V spodnji polovici bomo našli tipko za vzpostavitev video-klica na eno strani, na drugi pa tipko za hitri dostop do vgrajenega WAP-brskalnika. Med njima sta še tipka za brisanje ter tipka, s katero dostopamo do naših opravil.

Tipkovnica je osvetljena v modri barvi (enako, kot motorolina), tipkanje pa je udobno in hitro. V testnem modelu BenQ-Siemensa EF81 je imela tipkovnica še neprijetno napako - celotna plošča se je precej premikala sem in tja (upam, da je to le posledica uporabe testnega mobilnika).

Vsakdanja uporaba mobilnika

Osebno mi preklopni mobilniki nekako ne odgovarjajo, še posebej, če so večjih mer (v odprtem stanju), saj to posledično pomeni večji razmak med najnižjo in najvišjo postavljeno tipko. Model EF81 je eden izmed takih, vsekakor pa sem prepričana, da večina ne bo imela večjih težav zaradi njegove velikosti v odprtem stanju. Zaradi velikosti, teže in materialov, iz katerih je narejen, mobilnik drugače lepo sede v roko, zato ne bomo imeli občutka, da bi iz nje npr. zdrsel.

Glavni meni je postavljen v mrežo 3 x 4 ikon z nedvoumnimi znaki, kaj lahko počnemo s pritiskom na katero izmed ikon. Precej veliko razočaranje pa me je čakalo glede odzivnosti mobilnika. Na tem mestu se mi zdi, da je proizvajalec storil korak nazaj, saj je EF81 v primerjavi s prejšnjimi testiranimi modeli mnogo počasnejši. Našim ukazov težko sledi (zaostaja), zato je upravljanje precej počasno.

Že znana je velika prilagodljivost mobilnika. Za začetek si lahko nastavimo izgled (teme, izgled zunanjega in notranjega zaslona, ohranjevalnik zaslona, …), določimo bližnjice (dve za podmenijski tipki, štiri za navigacijsko tipko ter kar devet za številčni del tipkovnice), izberemo različne melodije, ipd.

Dodatne multimedijske datoteko bomo teoretično lahko prenesli na mobilnik preko različnih vrst povezav - prenos podatkov preko brskalnika (GSM/UMTS), bluetootha ali kabla. Še najmanj težav bomo imeli z zadnjim - uporaba USB-kabla in programskega paketa Mobile Phone Manager, medtem ko je modrozoba povezava v testiranem mobilniku povzročala nemalo težav: nezmožnost pošiljanja datotek na osebni računalnik (na tri različne modele), neuspešna povezava preko BT serijskega porta za uporabo programa Mobile Phone Manager … upam, da lahko težave z modrozobo povezavo pripišem le nesrečno izbranim računalnikom, čeprav sem mnenja, da mora ta način povezovanja delovati neodvisno od modela in vrste bluetooth modula.

V navezi z modrozobo avtoinštalacijo Parrot Ck 3100 pa je deloval brezhibno. To velja tudi za samodejno sinhronizacijo imenika in seznama klicev.

Sporočanje je zastopano v klasiki - kratka (SMS), večpredstavna (MMS) in e-poštna sporočila. Pri pisanju sporočil nam bo v pomoč tudi slovenski slovar T9, velikost MMS-ov pa je omejena na 195 KB (ne pozabimo, da marsikateri operater že sam omeji velikost sporočila na 100 KB).

Imenik je obsežen s podatki, ki jih lahko vpišemo. Prostora je za do 500 zapisov, katerim lahko poleg klasičnih kontaktnih podatkov določimo tudi svojo melodijo zvonjenja za klasični in video klic ter pripnemo slikico. Možna je sinhronizacija podatkov preko Mobile Phone Managerja s tremi različnimi programi (Outlook, Outlook Expres in Lotus Notes).

Posnete fotografije bi lahko bile glede na ločljivost kamere precej boljše, vendar moramo vedeti, da ni možno niti samodejno ostrenje. Ravno tako nimamo veliko izbire pri nastavitvah fotografiranja in snemanja - zgolj izbira ločljivost (brez kakovosti), izbira beline (WB), nastavitev migotanja ter privzeto ime in lokacija shranjevanja slik (podobno za snemanje videoposnetkov, kjer lahko izbiramo še med kvaliteto - standard ali za pošiljanje preko MMS, ter hitrost snemanja - 7 ali 15 okvirjev na sekundo). S tipkami lahko nato še določamo digitalno povečavo ter pod ali nadosvetlitev fotografije. Ravno v meniju za fotografiranje ali snemanje se pokaže tudi mestoma precej čudna prevedenost menijev v slovenščino. Prva izbira v tem menije namreč možnost, da izberemo, ali bomo fotografirali ali snemali video posnetke. V meniju bomo taki našli napisano "Način slik" (za fotografiranje) in "Poglej način" (za snemanje videoposnetkov) …

Med pripomočki zopet klasika - dober organizator s koledarjem in opravili, budilka, kalkulator, štoparice, pretvornik valut … med igrami pa že kar nekaj prednaloženih iger za krajšanje časa.

Namesto zaključka - boljši ali slabši "dvojnik"?

Glede na to, da je razlika v starosti obeh modelov (BenQ-Siemens EF81 in Motorola RAZR V3) dobro leto, je "dvojnik" že iz tega vidika boljši. Primerjamo pa ju lahko zgolj v dizajnu (tankost, velikost, enaka tipkovnica), v samo drobovje pa se pri primerjavi ne moremo spuščati, saj naj bi bil EF81 model, ki zagotovo zaradi svojih funkcionalnosti spada v višji razred kot prej omenjena motorla. UMTS in razširitveno mesto za spominsko kartico sta (vsaj) dva dejavnika, ki ga postavljata višje.

Posodil na test:
BenQ Mobile CEE
Prodajalec/Uvoznik:
BenQ Mobile CEE
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: BenQ-Siemens
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki