marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
7 ur
V pripravljenosti:
300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (800 mAh)
Dimenzije:
106 x 47 x 19,5 mm
Teža:
89 g

Tip zaslona:
CSTN, 4096 barv, 128 x 128 pik

Stopnja sevanja SAR:
0,81 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Alcatel je naredil dober telefon, ki ima veliko vgrajenih funkcij, predvsem bi pohvalil vgradnji IR-ja ter govornega klicanja. Prav tako mi je na telefonu všeč tipkovnica, saj so tipke dovolj velike in tudi dobro odzivne. Dodaten plus pa so priložene slušalke za prostoročno telefoniranje.

Proti

Kot sem že omenil, mi ni všeč tipka za sprejem in končanje klica, saj bi namesto dvofunkcijske lahko vgradili dve enofunkcijski. Prav tako mi ni všeč zaščitna plastika preko zaslona, saj se le-ta prehitro umaže in poškoduje.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Alcatel

Poceni prestižnež

Alcatel OT735i


Alcatel OT735i

21.07.2004
Objavil: Dare Gliha

Alcatel je s telefonom OneTouch 735i na trg poslal zanimiv izdelek, ki ga bodo veseli tako mlajši kot malo manj mladi, saj se zaradi svojega zunanjega videza, ki je kombinacija srebrne barve in aluminija, spogleduje s telefoni višjega cenovnega razreda. Žal pa se to ne pozna pri otipu z roko, saj telefon deluje plastično, čeprav ima, kot sem že omenil, okoli tipkovnice in na vrhu zaslona nameščeni aluminijasti ploščici.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,1 Mpix
Povečava: 8x
panorama
samosprožilec
okvirji
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Telefon ni med manjšimi, saj meri 106 x 47 x 20 mm, težak pa je 89 g. Na zgornjem delu se nahaja zaslon, ki je dokaj velik, njegove dimenzije so 128 x 128 pik, prikazati pa zna 4096 barv. Slike na njem izgledajo solidno, seveda če imamo v mislih, da prikazuje le 4096 barv. Čez zaslon je nameščena zaščita v obliki svetleče prozorne plastike, na kateri se hitro poznajo kakršne koli poškodbe, prav tako pa se ta plastika hitro umaže. Nad zaslonom se nahaja še zvočnik, v levem zgornjem kotu pa tipka za hiter dostop do wapa.

Na spodnjem delu telefona se nahaja tipkovnica (ki ima tipke dovolj narazen, da s tipkanjem ni težav, prav tako pa so le-te dovolj odzivne), ki ima poleg številčnice še 5 tipk, in sicer tipko za sprejem in končanje klica (ni mi všeč, da za to uporabljajo le eno tipko), tipko clear, ki služi tudi za vklop in izklop telefona, dve funkcijski tipki ter petsmerno menijsko tipko. Če njo v stanju pripravljenosti pritisnemo navzdol, pridemo do imenika, če jo pritisnemo v levo ali deno, pridemo do albuma, če jo pritisnemo navzgor, pridemo do menija s sporočili, pritisk navznotri pa služi kot potrditev (OK).

Če pogledamo telefon še iz drugih zornih kotov, najdemo še priključek za napajanje ter slušalke, IR, kamero, ogledalce za slikanje samoportretov ter priključek za zunanjo anteno, ki je lepo skrit za plastičnim pokrovčkom.

Telefon deluje v dveh frekvenčnih področjih (E-GSM 900/1800), priloženo ima 800 mAH Li-ION baterijo (ki po podatkih proizvajalca zdrži do 7h pogovora), 200V polnilec, slušalke za prostoročno telefoniranje ter navodila za uporabo, za shranjevanje podatkov pa ima vgrajenega 1,5 MB pomnilnika.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V imenik telefona lahko shranimo do 800 kontaktov, katerim lahko priredimo do 23 vnosov (ime, domov, GSM, služba, glavni, telefaks, pager, ostali, e-mail 1 in 2, podjetje, poklic, naslov, mesto, država-regija, poštna številka, država, beležke, osebne informacije 1, 2, 3 in 4). Za večjo prepoznavo klicočega lahko kontaktom priredimo tudi sliko, ki smo jo posneli z vgrajeno kamero, ali pa lastno melodijo. Telefon omogoča tudi govorno klicanje kot tudi govorno upravljanje, vendar pa sem se s snemanjem oznak kar malo namučil, saj je potrebno to opraviti v zelo mirnem okolju, drugače telefon oznak ne prepozna. Do govornega izbiranja pridemo tako, da dlje držimo pritisnjeno tipko za sprejem in zavrnitev klica. Naj še omenim, da lahko vse omenjene funkcije uporabimo le za kontakte, shranjene v pomnilnik telefona.

Sporočila

Telefon podpira tako kratka sporočila SMS, obogatena sporočila EMS kot tudi multimedijska sporočila MMS. Za lažje pisanje kratkih sporočil skrbi vgrajeno prepoznavanje pisave, ki razpozna slovenski, hrvaški, nemški in angleški jezik. Pri multimedijskih sporočilih pa lahko dodajamo tako, kot je sedaj že v navadi, melodije, slike in besedilo, pošiljamo pa jih lahko ali na druge telefonske številke ali pa na elektronske naslove.

Seznami klicev, števci...

Telefon si zapomni po 10 zgrešenih, prejetih in klicanih številk, katere opremi z datumom in uro, prav tako pa nam prikaže čas klica in dolžino pogovora. Zanimiv je način, kako so pri Alcatelu rešili prikaz le-teh, saj so te podatke skupaj s prejetimi kratkimi sporočili, telefonskim predalom in opozorili wap združili v meni Dogodki.

Alcatel OT 735i beleži stroške in trajanje klicev, pri klicih se beleži skupni čas pogovorov, zanimiva pa je funkcija nastavitve preostalega časa pogovorov. Prav tako pa lahko nastavimo, da se števci obnovijo v določenem časovnem obdobju (vsak dan, teden ali mesec, 2 ali 6 mesecev ali letno).Telefon premore tudi števec GPRS, ki beleži skupno število prenešenih in prejetih podatkov.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Telefon žal nima profilov, vendar pa so pri Alcatelu poskrbeli vsaj za hiter dostop do tihega delovanja, ki ga vklopimo z daljšim pritiskom na tipko *. Melodije so večglasne, in sicer 24-kanalne midi, zna pa telefon predvajati tudi posnetke .AMR. Za še lažje delo so poskrbeli s PC suite programom, ki nam .wav zvok samodejno pretvori v format, ki ga telefon zna predvajati. Poleg midi in amr melodij pa zna predvajati še melodije formata i-Melody.

Telefon omogoča samodejno zaklepanje tipkovnice, lahko pa jo zaklenemo tudi ročno, z daljšim pritiskom na tipko #. Za odklep pritisnemo isto tipko in izbiro potrdimo s pritiskom na smerno tipko. Spreminjamo lahko še velikost pisave, na voljo pa imamo dve velikosti.

Slike glede na zaslon, ki zna prikazati le 4096 barv, izgledajo dokaj dobro. Na telefon si jih lahko pretočimo preko wapa, podatkovnega kabla (ni priložen kompletu) ali IR, slednje je možno s programom Alcatel One Touch Suite 2, ki ga dobimo na spletni strani proizvajalca. Vse slike, tako posnete z vgrajeno kamero kot tudi tiste, ki smo si jih na telefon naložili, lahko nastavimo za ozadje. Telefon podpira sledeče formate: .JPG, .GIF, .aGIF, .PNG in .BMP.

Naj še omenim možnost prostoročnega telefoniranja, ki se ga lahko vklopi po vzpostavitvi klica.

Fotografiranje

Vgrajen fotoaparat zajema slike do ločljivosti CIF (352 x 288 pik), na voljo pa imamo še ločljivosti 16 x 16 pik, 32 x 32 pik, 64 x 64 pik, 128 x 128 pik in panoramsko slikanje. Kvalitete stiskanja so tri, nizka eco, standardna std in visoka high. Imamo tri načine zajemanja slike, in sicer ena slika, animacija 4 x 4 ter mozaik. Animacija nam omogoča slikanje štirih zaporednih slik, katerim lahko dodamo zvok, mozaik pa nam ravno tako omogoča slikanje štirih slik, katere nato telefon samodejno združi v eno sliko. Za zabavo lahko slikam dodajamo različne okvirje, za skupinske slike pa je na voljo 10-sekundni samosprožilec.

Pri slikanju imamo na voljo do 8-kratno digitalno povečavo, do katere pridemo s pritiskom na smerno tipko gor ali dol, pri tem me je presenetil prednastavljeni zvok) ki se sliši, kot da bi nekdo z viličarjem natovarjal tovornjak). Če so slike pretemne ali presvetle, lahko uravnavamo tudi svetlobno jakost, to pa storimo s pritiskom na smerno tipko v levo ali desno stran.

Slike lahko prenašamo preko MMS sporočil, podatkovnega kabla ali IR, kot pa sem že omenil, potrebujemo za zadnjo opcijo še program Alcatel One Touch Suite 2, ki ga dobimo na spletni strani proizvajalca.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi)

Med orodji najdemo rokovnik, alarm, odštevalnik časa, pretvornik, kalkulator, zvočne zapise ter igre. Rokovnik je preprost za uporabo, vanj lahko vpisujemo sestanke, rojstne dneve in klice. Za pregled nad dogodki lahko uporabljamo tako podatkovni kot tudi grafični prikaz. Alarma sta dva, in sicer dnevni (ki nam zvoni vsak dan ob isti uri) in točni (nam zvoni na točno določen dan in uro).

Vgrajen imamo multimedijski album, s katerim lahko pregledujemo posnete in naložene slike ter zvoke na telefonu. Na voljo imamo še skladatelja, s katerim lahko hitro ustvarimo nove zvoke, prav tako pa lahko med seboj zložimo nove s pomočjo že naloženih zvokov.

Igri sta dve, GullosTale in SpeedDevils, nove pa si lahko naložimo preko jave, ki jo onetouch 735i podpira, in sicer Java MIDP 2.0.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Telefon podpira prenos podatkov po standardu GPRS, ki je razreda 10 (4+1/3+2 slots), kar omogoča hitrosti od 32 do 48 Kbit/s. Za dostop do spleta skrbi WAP 2.0 (preko vgrajenega openwave brskalnika), vendar pa je za daljše brskanje zaslon vseeno premajhen. Prenos podatkov na računalnik je možen preko IR, prav tako pa je ta uporaben za priključitev na splet preko npr. prenosnega računalnika.

Telefon je na test posodilo podjetje Mobitel d.d.

Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Alcatel
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki