marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
8 ur
V pripravljenosti:
285 ur
Tip baterije:
Li-Ion (800 mAh)
Dimenzije:
107,7 x 48,2 x 21,4 mm
Teža:
93 g

Tip zaslona:
barvni, 65.536 barv, 128 x 160 pik

Notranji pomnilnik:
2 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,66 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Telefon je precej lahek in lepo leži v roki. Njegove funkcije so na ravni telefonov višjega razreda, preprost za uporabo.

Proti

Še najbolj me je razočarala zunanjost, saj mi že sama oblika ni preveč všeč. Tudi baterija je bolj slaba.

Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Alcatel

Lepotec

Alcatel OT557


Alcatel OT557

19.04.2005
Objavil: Andrej Bergant

Alcatel izdeluje tudi precej dobre in lepe telefone, vendar očitno k nam pridejo večinoma le modeli nekoliko nižjega ranga. Sicer tudi ti niso slabi, vendar bi bilo vseeno dobro, da se tudi Alcatel uveljavi med znamkami. V slabšo skupino spada tudi model Alcatel OT557, ki je ravno na meji med nižjim in srednjim razredom.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 6x
samosprožilec
okvirji
nastavljanje beline
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Na prvi pogledal mi Alcatel OT557 ni deloval preveč obetavno. Morda zaradi živega ohišja, saj je le-to vijolične barve. Ko sem si ga pogledal malo bolje, pa sem ugotovil, da njegova notranjost ni tako slaba, kot sem sprva mislil. Ima ogromno funkcij, ki so na visokem nivoju, kamero in je dokaj preprost za uporabo. Zunanjost pa me nekako ni tako dobro prepričala.

Že usposabljanje telefona za prvo uporabo je zahtevno, saj je ohišje tako trdno nameščeno, da ga le s težavo odstranimo. V drugo mi je to sicer uspelo nekoliko lažje, ker sem vedel, da se ohišje ne bo polomilo, tudi če uporabim malo več sile. Tudi pri sestavljanju nazaj je potrebno uporabiti malo moči. Prva dobra lastnost, ki sem jo odkril, je zaslon, ki je dovolj velik, slika pa je kvalitetna. Tudi tipkovnica je zelo dobra, tipke so dovolj velike in dajejo dobro povratno informacijo, le nekoliko preveč plastične so. Funkcijske tipke sprva izgledajo nekoliko natlačene pod ekranom, vendar so postavljene dovolj logično. Ob strani sta še tipki gor in dol, ki med klicanjem služita za spreminjanje glasnosti, v stanju pripravljenosti pa z njima dostopamo do kamere. Opremljen pa je tudi z IR povezavo. Na zadnji strani je še kamera z ogledalcem, ki je postavljena na dobro mesto, saj jo pri slikanju nikoli nisem pokril s prstom.

Uporabniški vmesnik je zastavljen dobro in razumljivo, tako da je uporaba telefona enostavna in logična. Telefon zna predvajati različne video in glasbene formate, tako da z izbiro melodij ni težav. Kot ozadje ali ohranjevalnik zaslona lahko nastavimo tudi video, ki ga izberemo med že naloženimi posnetki, ali ga naložimo na telefon preko WAP-a ali računalnika. Baterija je slaba, saj mi je ob redni uporabi vzdržala še manj kot tri dni.

Prodajni paket sestavlja telefon z baterijo, polnilec in navodila. V prodajnem paketu ni zgoščenke s programsko opremo in sem jo moral sam prenesti iz njihove strani.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Dobra poteza Alcatela je, da so v telefonu namenili dovolj prostora za zapise v imenik, saj lahko shranimo do 500 zapisov. Vsak zapis pa lahko vsebuje še ogromno podrobnosti, ime, priimek, različne številke, naslov, elektronski naslov, …. Zanimivo je, da lahko zapisom namesto osebne slike določimo tudi video, ki se odvrti, ko nas ta oseba kliče ali pa ko mi kličemo njo. Zapisom lahko dodamo govorni zaznamek za hitro klicanje, ga uvrstimo v katero od skupin ali mu določimo svojo melodijo zvonjenja. Cel imenik lahko tudi kopiramo iz SIM kartice na telefon ali obratno.

Preko IR povezave lahko imenik sinhroniziramo tudi z Outlookom.

Sporočila

Ogromno je tudi prostora za sporočila, shranimo lahko do 200 SMS in MMS sporočil. Pošiljamo lahko kratka (SMS), obogatena (EMS) in večpredstavna (MMS) sporočila. Pri ustvarjanju sporočil imamo tudi opcijo glasovnega sporočila (UMS), ki pa je le večpredstavno sporočilo, ki vsebuje samo zvočni zapis.

Pri pisanju manjka števec znakov, piše nam le za koliko sporočil je vse skupaj dolgo. Če kratkemu sporočilu dodamo monokromatsko sliko, melodijo ali zaznamek, potem postane obogateno sporočilo. Večpredstavnim sporočilom pa lahko dodajamo "prave" slike in melodije in video posnetke.

Seznami klicev, števci...

Ko pridemo na seznam klicev, lahko izberemo, katere klice si želimo ogledati, odhodne, prejete ali neodgovorjene. Pri vsakem klicu sta zabeležena datum in ura klica, ter trajanje klica. Pri števcih trajanja klicev najdemo le trajanje vseh klicev skupaj, globlje delitve ni. Lahko pa si tudi določimo maksimalno dolžino klicev, ter si nato med števci ogledamo, koliko časa nam je še ostalo. Pri števcu GPRS podatkov imamo tudi samo skupni števec, ki pa je ločen na prenesene in prejete podatke.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Alcatel OT557 ne omogoča pravih profilov, le z daljšim pritiskom na "lojtro" lahko izklopimo vse zvoke, telefon pa nas še vedno opozarja z vibriranjem. S prikazovanjem in predvajanjem slik, videov in melodij pa telefon nima težav, saj zna predvajati veliko formatov. MIDI melodije so 40-kanalne, poleg teh pa zna predvajati še SP-MIDI, I-melody, PCM, ADPCM, SMAF in AMR posnetke. Ogromno melodij različnih formatov je že naloženih na telefon. Brez težav pa melodije najdemo in naložimo na telefon tudi na WAP-u.

Med videi zna predvajati videe v formatih H263/AMR in MPEG4. Te videe lahko določimo tudi kot ozadje ali kot sliko za v imenik. Med slikami pa podpira formate jpg, gif, bmp in png. Slike, narejene s kamero, so v formatu jpg.

Fotografiranje

Pri nastavitvi kamere na velikost posnetka VGA in visoki kvaliteti, so slike, narejene s fotoaparatom, kar dobre. Na voljo so še velikosti 32 x 32, 64 x 64, 128 x 128, 128 x 160 in 360 x 640 pik, izbiramo lahko tudi med tremi različnimi kakovostmi. Posnamemo lahko eno samo sliko, več zaporednih slik, ki se nato sestavijo v animacijo (15 slik na 7,5 sekunde), ali slikamo več slik, ki se sestavijo v mozaik. Veliko funkcij je pogojenih z velikostjo, v kateri slikamo, tako kot povečava, ki je 6-kratna. Prav tako lahko dodajamo okvir samo slikam v velikosti 128 x 128 in 128 x 160 pik. Med funkcijami najdemo še samosprožilec ter nastavitve za belino in barvo.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Na voljo imamo približno 2 MB pomnilnika, kamor pa lahko shranimo kar veliko sestankov in zapiskov. Tako lahko v "To Do" seznam dodamo 50 zapisov ter shranimo kar 700 sestankov. V koledarju lahko izbiramo med prikazom dni in mesecev, ter nato na izbran datum takoj shranimo opomnik za sestanek, rojstni dan ali klic. V budilko lahko shranimo le eno uro za bujenje, izbiramo pa lahko ali zvoni le enkrat ali vsak dan.

Za zabavo poskrbita java igri GulosTale in SpeedDevils. Na voljo pa so nam še pripomočki kot je kalkulator, pretvornik valut, stvaritelj zvokov, diktafon in zvočno ukazovanje.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT... )

Za prenos podatkov lahko uporabimo GPRS ali CSD povezavo. GPRS je razreda 10, kar si za tak telefon sprva ne bi mislil. Za ogled WAP strani je nameščen WAP brskalnik, katerega verzija je 2.0.

Telefon lahko preko IR povezave povežemo tudi z drugim telefonom, dlančnikom ali računalnikom.

Telefon je za testiranje posodil Mobitel d.d..

Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Alcatel
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki