marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 6 ur
V pripravljenosti:
do 280 ur
Tip baterije:
Li-ion (650 mAh)
Dimenzije:
92 x 46 23 mm
Teža:
93 rgamov

Tip zaslona:
128 x 160, STN, 65 tisoč barv
Zunanji zaslon:
128 x 128, STN, 4096 barv

Notranji pomnilnik:
3 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,72 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Redkokdaj precej dolgo razmišljam, kaj napisati v razdelek "ZA", vendar sem bila tokrat prisiljena. Verjetno navajena boljših mobilnikov sem bila nad Alcatelovim ELLE No1 precej razočarana. Pa vendarle se je našlo nekaj ... Bogat nabor funkcionalnosti, ki so sicer omejene s skupnim pomnilnikom, je svetla točka "zapeljivca". Tudi programska oprema spada med boljše, čeprav ne omogoča npr. pisanja in pregleda SMS-sporočil preko računalnika.

Proti

V razdelku "proti" pa se najde kar precej (meni osebno) motečih stvari.

Najprej zrcalo – na soncu in zunaj nasploh je zaslon težko viden.

Zunanjega zaslona nikakor ne moremo prebuditi iz stanja pripravljenosti (ko se zatemni, je konec ...).

Tipkovnica je srednje kakovosti, mobilnik pa je izredno počasen.
Za melodije zvonjenja lahko uporabimo zgolj format midi, zato je dandanes nepodpora mp3 datotekam nerazumljiva.

Modri zob vgrajujejo že v skorajda vsak mobilnik – ELLE No1 ga ne premore.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Alcatel

Samo za blondinke?

Alcatel ELLE No1


Alcatel ELLE No1

30.04.2006
Objavil: Mojca Giacomelli

Francozi so skupaj z znano revijo za ženske in kasneje tudi s proizvajalcem avtomobilov Renault že konec leta 2005 predstavili "glamphone" – privlačen in zapeljiv mobilnik z oznako ELLE. Pa si resnično zasluži tak naziv?ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
samosprožilec
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Osnova mobilnika je Alcatelov model OT-C652, ki so mu zamenjali določene detajle zunanjega izgleda. Tako so zunanji zaslon dali v okvir romboidne oblike črne barve z dodatkom kroma, v enako obliko pa so preoblikovali notranjo petsmerno navigacijsko tipko. Osnovni model (OT-C652) so oblekli v več barv – črno , rdečo, oranžno, kovinsko sivo. Na sprednji strani preklopnega mobilnika poleg zunanjega zaslona najdemo še lečo VGA-kamere, na vrhu pa nevpadljiv napis ELLE. Na zadnji strani se sramežljivo bohoti še črka "E". Oznako ELLE bomo našli še na vrhu notranjega zaslona. Na vrhu mobilnika se bo našlo še mesto, kamor vpnemo trak za nošenje mobilnika, na dnu pa infrardeči vmesnik ter dve vtičnici – za polnjenje baterije ter za priklop slušalke. Drugih gumbov ne bomo našli.

Bistvo "glamphona" je na prvi pogled skrito. Zagledamo ga namreč šele, ko odpremo mobilnik. Celoten zgornji notranji del so namreč preoblekli v ogledalo, znotraj katerega se najde zaslon ločljivosti 128 x 160 pik (65 tisoč barv). Zunanji zaslon je sicer manjši, vendar ima še vedno ločljivost 128 x 128 pik (4 tisoč barv). Oba zaslona sta tipa STN. V kombinaciji s tem, da je notranji prevlečen z ogledalom, to pomeni, da zunaj, še posebej pa v lepem sončnem vremenu na zaslonu ne bomo videli ničesar. No, videli bomo sebe v ogledalu, nikakor pa ne tistega, čemur je mobilnik namenjen. Tudi zunanji zaslon ni naklonjem temu, da bi iz njega razbrali npr. uro, neodgovorjene klice ali prispela SMS-sporočila. Zakaj? Ko se enkrat vklopi varčevanje energije (izbiramo lahko med normalnim in visokim varčevanjem), zunanjega zaslona ne more več pripraviti do tega, da bi se osvetlil. Na mobilniku namreč ni nobene tipke, s katero bi lahko "prebudili" zaslon! Če vklopimo visoko varčevanje energije, bo zunanji zaslon postal "črn", pri normalnem pa se z nekaj truda celo da razbrati uro, kaj več (npr. obvestila o dogodkih) pa nikakor ne. Večina preklopnih mobilnikov ima dva zaslona zato, da na zunanjem lahko vidimo pomembne informacije brez tega, da bi odpirali mobilnik. No, pri "privlačnem in zapeljivem" alcatelu so snovalci očitno na to pozabili (tudi pri osnovnem modelu tega ne najdemo). Zato je po mojem mnenju čisto na mestu vprašanje, čemu le je namenjen zunanji zaslon?

Tipkovnica testnega mobilnika je črne barve z modro osvetlitvijo, na kateri se seveda poznajo prstni odtisi, osrednja navigacijska tipka pa je "kromirana". Postavitev tipk je klasična – dve podzaslonski tipki, tipki za prevzem in zavrnitev klica (ter vklop/izklop mobilnika), pod njima na levi tipka za vklop kamere, na desni pa tipka C za brisanje. Spodaj še številčni del – tipke od 0 do 9 ter "zvezdica" in "lojtra", ki nosita tudi pripadajoče funkcije. Tipkovnica za moj okus ni ravno med najboljšimi, saj nisem bila vedno prepričana, katero tipko sem pritisnila. K temu vtisu je pripomoglo dejstvo, da je mobilnik med počasnejšimi. Na kakršenkoli odziv je potrebno namreč čakati, česar danes (tudi pri nižjih modelih) nismo več vajeni.

V prodajnem paketu bomo poleg mobilnika, baterije in polnilca našli še dobra navodila v slovenskem jeziku, etui iz blaga za prenašanje (v črni barvi, čeravno bi moral biti v barvi mobilnika, torej rdeči) ter zanimivo vrvico za mobilnik z znakom ELLE. Ki jo lahko damo okrog vratu ali pa zgolj okrog roke (čeravno preko 90 gramov težkega mobilnika ne bi nosila na tej tenki vrvici).

Kaj skriva "zapeljivec" v notranjosti?

Ker je bil model Alcatel ELLE moj prvi testirani mobilnik te blagovne znamke, ne morem zapisati, ali so/niso meniji klasično alcatelovski. Osnovni meni je v obliki mreže, razvrščen v tri stolpce s štirimi vrsticami. Sprehajanje po menijih je, kot sem že omenila, počasno. Pohvalno je, da zna mobilnik tudi slovensko (med jeziki sta na voljo le še angleščina in nemščina), vendar so po mojem mnenju prevodi menijev malce nestandardni, poleg tega pa mestoma tudi jezikovno nepravilni (npr. "displej/zaslon", "zvonenja" ipd.). Za prvo spoznavanje z mobilnikom sem zato rajši preklopila na angleški jezikovni vmesnik, kasneje pa sem (mukoma) uporabljala slovenskega.

V splošnem pa je razporeditev menijev in funkcionalnosti, ki jih omogoča mobilnik, precej klasična, zato bomo večino stvari našli na mestih, kjer bi morale biti. Opravimo lahko kar nekaj prilagoditev mobilnika svojemu okusu – toni zvonjenja, barve, vzdušja (še en primerek nestandardnih prevodov ... vzdušja bolj poznamo kot teme), bližnjice, ipd. Zame dobrodošla funkacija je tudi izklop aktivnosti pokrovčka.

Klasičnih profilov mobilnik ne omogoča, saj lahko le izbiramo med načini zvonjenja (normalno, diskretno, vibriraj ...), v tihi način z vibro pa lahko hitro preklopimo s tipko "lojtra". Možno pa je izbiranje različnih načinov zvonjenja za različne dogodke ter različne imenike. Posameznemu zapisu v imenik pa ne moremo določiti melodije.

Vgrajen pomnilnik kapacitete 3 MB ne bo omogočal kakšne večje svobode pri izbiri melodij, slik in ostalega. Tri megabajte je le premalo za kaj bolj spodobnega. S pametnim upravljanjem (brisanje neuporabljenih melodij in slik) si bomo do neke mere lahko nastavili mobilnik po želji, hkrati pa nam ne bo začelo primanjkovati prostora. Skupni pomnilnik si namreč delijo vsi "porabniki" – imenik telefona, MMS-sporočila, albumi (slike, melodije), koledar z opomniki in opravili (ToDo lista, poznana v slovenskem jeziku kot "Opravila", v "zapeljivcu" pa jo boste našli pod "Storiti"), aplikacije. SMS-sporočila so iz tega izpuščena, saj se hranijo zgolj na SIM-kartici.

Imenik v "zapeljivcu" je funkcijsko obsežen, saj lahko posameznemu zapisu dodamo ogromno podrobnosti – nekaj telefonskih številk, naslove, dodatne info, sliko, rojstni datum (ki se zapiše v koledar z opomnikom) ... Zanimiva možnost je razporejanje zapisov imenika v različne imenike – teh je lahko do 13, dodelimo pa vsakemu svojo melodijo zvonjenja. Imenike bi lahko primerjali s skupinami, le da skupinam ponavadi lahko pošljemo SMS, osebam v imeniku pa ne. Nikjer ne nastavljamo privzetega imenika, vendar s tem ne bo težav, saj se vedno prikažejo vsi imeniki (vključno z imenikom na SIM-kartici), med katerimi se sprehajamo po zavihkih. V imenike bomo spravili lahko toliko zapisov, kolikor je prostega skupnega pomnilnika.

Od sporočil bomo lahko pošiljali in sprejemali SMS in MMS sporočila ter glasovna sporočila. Za pisanje nam je v pomoč slovenski slovar T9, ki deluje dobro. Zanimivo je, da poteka pisanje sporočil kar hitro (v primerjavi s splošno počasnostjo mobilnika). Prostora v pomnilniku za SMS-sporočila ni, kar pomeni, da se le-ta shranjujejo zgolj na SIM-kartico. Tja pa lahko shranimo 12 ali 20 sporočil (odvisno od kapacitete SIM-kartice). Na zapolnjenost le-te seveda mobilnik opozori.

Koledar z opomniki in opravili je organiziran dobro. Izbiramo lahko med dnevnim, tedenskim ali mesečnim prikazom, posebej pa si lahko ogledamo listo "Storiti" (opravila). V mesečnem pregledu lahko izberemo mesec za prikaz, pri čemer je pri tistem mesecu, kjer imamo vpisane dogodke, to označeno v spisku z ikono. Vpis ponavljajočega dogodka ni možen. Število zapisov v koledarju in opravilih je omejeno s skupnim pomnilnikom.

Med dodatki najdemo še ostale nepogrešljive funkcije – budilko, odštevalnik časa, kalkulator, pretvornik valut (lahko si dodamo slovenske tolarje), "stvaritelja zvokov", posnamemo glasovne beležke (gorovni memo), si nastavimo ukaze za govorno klicanje ter pregledamo seznam alarmov. Ravno to zadnje je dobrodošla funkcija, saj imamo na enem mestu zbrane vse opomnike, pri katerih smo nastavili alarm.
Za budilko lahko določimo, da zvoni enkratno ali pa vsak dan v tednu, pri čemer ni odveč opozorilo, da je potrebno opcijo "dremež" (Snooze) vklopiti posebej.

Za krajšanje časa sta prednaloženi dve igri – Queen of the Moles (s kladivom udarjamo po naključno prikazanih obrazih) in Rabbit Fitness (neka vrsta Tamagočija).

Fotografiranje in snemanje videoposnetkov je omogočeno v najvišji ločljivosti slike 640 x 480 pik, na voljo pa so tudi nižje, vse skupaj pa lahko posnamemo v treh različnih kakovostih. Določamo lahko tudi belino, slikamo v barvnem in črno-belem načinu, ekspozicijo pa lahko popravljamo v + in – s smernima tipkama levo in desno. Možno je tudi posneti t.i. "zvočno" fotografijo – klasična fotka, kateri lahko dodamo nekaj sekund zvoka. Video zapis lahko posnamemo v dolžini 10 ali 30 sekund, vklopimo ali izklopimo zvok, nastavimo belino ter popravimo ekspozicijo. Posnetki seveda niso najboljši, predvsem pa smo videli že mnogo boljše (tudi v tem razredu mobilnikov). Fotografiranje ob sončnem vreme in zunaj nasploh je zelo težko, saj zaradi refleksije zaslona (zrcalo) ne vidimo, kaj bomo sploh posneli. Posnete fotografije in video posnetke pregledujemo v "Mojem albumu", lahko jih pošljemo dalje preko MMS-sporočil, direktno preko infrardeče povezave ali pa uporabimo Alcatelov PC Suite.

Povezljivost "zapeljivca" z drugimi

Uporabniki oz. pravzaprav uporabnice raznih modrozobih naprav bodo z Alcatelovim "zapeljivcem" le-te lahko kar pospravile v predal, saj so mu omogočili le infrardečo povezavo, ki jo je priporočiljivo uporabiti skupaj s PC Suitom in osebnim računalnikom. PC Suite omogoča sinhronizacijo imenika, koledarja in opravil (z MS Outlookom, Windows Adressarjem, Lotus Notes), urejanje multimedijske vsebine telefona, ustvarjanje raznih multimedijskih datotek, primernih za mobilnik ter seveda prenos posnetkov (foto in video). ELLE je možno uporabiti tudi kot zunanji modem za povezavo osebnega računalnika v internet.

Za brskanje po "mobilnem" internetu (WAP) so vgradili različico brskalnika 2.0, podatke pa je sposoben prenašati po standardu GPRS razreda 10.

Koga bo "zapeljivec" resnično zapeljal in očaral?

Dejstvo je, da po njem zagotovo ne bo posegel kak moški uporabnik. Od ženskih pa skorajda zagotovo le nezahtevne uporabnice (predvsem mogoče najstnice ...), ki več dajo na izgled mobilnika (čeravno, roko na srce, po ničemer ne izstopa), blagovno znamko (Alcatel ELLE No1) in pa vgrajeno zrcalo, kot pa na druge uporabne možnosti mobilnika. Ki jih sicer ni malo, vendar jim je skopo odmerjen prostor za pomnjenje (skupaj 3 MB). Za segment in ceno, kamor spada, pa je pravzaprav čisto prisrčen in očarljiv mobilnik.

Posodil na test:
Mobitel d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Mobitel d.d.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Alcatel
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki